Genre: Misdaad / Komedie
Releasedatum: 17 oktober 1996
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Fargo
"A lot can happen in the middle of nowhere."
Jerry Lundegaard (William H. Macy), een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, zit tot over zijn oren in de schulden... maar hij heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken (Steve Buscemi en Peter Stormare) om vervolgens aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen. Het zou een eenvoudige klus moeten worden, ware het niet dat de criminelen direct na hun aankomst in Fargo drie inwoners koudmaken. De hoogzwangere politie-agente Marge Gunderson (Frances McDormand) wordt belast met het moordonderzoek. Wie denkt dat haar gebrek aan ervaring met grote misdrijven in haar nadeel zal werken, komt bedrogen uit. Marge ontpopt zich tot een ware speurder met de neus van een bloedhond en de vastberadenheid van een terriër.
- Trailer (YouTube)
- Fargo / Barton Fink (MusicMeter)
- Tv-serie (TvMeter)
Lou
Shep Proudfoot
Mike Yanagita
schram101
Boeiende Coen, al hebben ze betere gemaakt. Ook mindere trouwens. Zoals vaak hebben de heren ook dit keer weer voor fantastische acteurs gezorgd, of in ieder geval ze uitstekend laten acteren. William H Macy en Buscemi zijn bijzonder sterk. Ik miste wat spanning, wat humor of de sfeer van hun andere films, maar het plotje is op de een of andere manier wel degelijk boeiend genoeg. Tevens is een en ander vrij verassend te noemen.
JeroenFR08
Al hebben ze betere gemaakt..?
Misschien bedoelt hij the big lebowski. Ofzo
schram101
Zowel True Grit, als O Brother Where Art Thou en vooral No Country For Old Men vind ik (een stuk) beter. Veel meer heb ik er overigens niet gezien. Nog niet. Burn After Reading is dan weer een stuk minder trouwens.
de grunt
True Grit is echt wel sterk. Maar O Brother Where Art Thou , wat een flauw filmpje is dat zeg
jumpstylemovie
Raising Arizona is wel erg grappig ..
Nee
Rickyman
Tja smaken verschillen.
Ik vond die wel één van de leukste, èn ook nog wel één van de beste met Cage..
(ja, Nicolas Cage kan best wel acteren hoor, dat daarna nog maar uitzonderlijk was..
JeroenFR08
Nee maar serieus de serie Fargo is steengoed zeg. Serieus. Kijken als je deze film goed vind. Enne the big lobowski was grappig en true grit matig.
Rickyman
Opvallend vind ik met Coen films dat, zoals ook bij sommige andere regisseurs, graag werken met (dezelfde) acteurs die in hun films opvallend goed spelen. Zoals hier bijv met Frances McDormand, misschien geen mooie vrouw en kijk wat dat betreft ook liever anderhalf uur naar Scarlett Johanssen bijv, maar vind haar echt een geweldige actrice. Burn after Reading vond ik ook wel erg leuk.
John Goodman heeft in hun films misschien wel z'n beste rollen, of John Turturro, George Clooney (?) ...
Zoals ook bijv met Michael Madsen bij Tarantino z'n films, en Travolta speelt ook de rol van z'n leven...
Ze weten die acteurs toch maar naar een hoger niveau te tillen.
mjk87 (moderator films)
Tijden terug eens gezien, tijd voor een herziening waarbij ik hoopte (en ook wel verwachtte) deze beduidend beter te vinden. Maar dat viel tegen. Fargo is een fijne film, maar niet wat sommigen erin zien.
Allicht is het dat de film geen echte drama is en ook geen echte thriller, maar nog het meeste een komedie. Gitzwart, maar een komedie niettemin. En ja, af en toe moest ik lachen, maar over het algemeen niet heel hard terwijl de film ook niet helemaal overtuigt op andere punten. Ja, er is sfeer, ja het camerawerk is best aardig met mooie fotografie en dankbaar gebruik van de sneeuwwitte omgevingen, met veel lange statische shots die de film iets onecht meegeven, alsof het allemaal sketches zijn, en de muziek vooral is fraai. Maar nergens wilde het echt doordringen. Het bleef allemaal te veel op de oppervlakte.
De film kijkt daarnaast makkelijk weg en verveelt eigenlijk niet. Tevens heerlijk spel van veel personages - het lijken allemaal losers en retards in deze wereld van de Coen-broers. Buscemi is heerlijk scherp, maar vooral Macy overtuigt als zielig figuur. Al zorgt ook dit ervoor dat je nooit helemaal erin meegaat en je er te bewust van bent naar een film te kijken (en dat moet een film - behoudens uitzonderingen- juist niet doen).
Al met al een film die heel veel goed doet, maar allemaal niet op 100 procent. Hoogstens op 75. 3,5*.
stalker
Deze film wordt gepresenteerd als een misdaadkomedie, maar ik heb nauwlijks gelachen. Je moet het waarschijnlijk leuk vinden dat de inwoners van Minnesota en North-Dakota worden afgeschilderd als een stel sukkels. En al dat expliciete geweld is een zwaktebod. Niet mijn humor. Niet mijn film.
wood23
Briljant.
Het verhaal en de geweldscènes zijn huiveringwekkend en soms onweerstaanbaar grappig tegelijk. Ook de dialogen zijn messcherp.
De scenes volgen elkaar snel op en de waanzinnige details tuimelen over elkaar heen. Ik zal deze film zeker nog meerdere keren bekijken. Terechte Oscars.
Tarkus
Goede film is Fargo wel, als je van het genre houdt tenminste.
Het is niet echt mijn ding van heb wel genoten van de acteerprestaties van de zeer goede cast.
Het verhaal is iets minder naar mijn smaak, maar ben toch al geen liefhebber van komedies.
Voor mij eens een leuke tussendoor, maar verder niets bijzonder.
notsub
Dit is een film die je bij blijft. De absurde gewelddadige scenes en de personages zijn super humoristisch. Qua verhaal had er meer ingezeten en niet alles is even origineel, het is verder een prima film. Het kakt nergens in en al die Jeez blijven leuk.
samslam
De eerse films van de Coens die ik zag. Toen (jaren terug) absoluut geen fan van. Enorm geërgerd aan die karikaturale domheid waarmee ze de inwoners neerzetten. Nu goed, dat is deels ook de bedoeling van de film.
Gisteren een tweede kans gegeven, nadat ik ongeveer alle Coens heb gezien. En het werkte al veel beter. Alleen is het gewoon geen topper in het oeuvre van de Coens. Doet mij nog het meeste denken aan Burn After Reading, lompe personnages, verhaaltje erdoorheen, beetje karikaturaal in het 100 laten lopen, en film is klaar.
ValAktaion
Vermakelijk plotje, verveelt nergens maar bijster origineel is het ook niet. Prima acting tot overacting. Maar het
"yeeeaaah?"
"Yeeeaaah."
door de hele film heen irriteerde me mateloos. De dialogen zijn soms aardig, maar daar waar ze random nietszeggende shit moeten uitdragen, komen de Coens vaak geforceerd over.
Een dialoog over niets, waarin niets aan plot of karakterontwikkeling wordt toegevoegd, is gewoon ontzettend moeilijk om uit te schrijven, en dat blijkt. De humor gaat verloren in doelloze scenes die slappe sketches lijken, en over alles hangt de schaduw van Tarantino, aan wie de Coens gewoon niet kunnen tippen.
DutchTakeshiro
Fargo is een redelijk film die helaas regelmatig niet weet te boeien. Ik begrijp de ophef over deze film eigenlijk niet. Ik heb nergens iets uitzonderlijks weten te bespeuren. Het is zeker geen slechte film, dat ook niet. Het mag dan niet al te spannend en komisch zijn, maar de film weet in zijn geheel toch wel te boeien. Grappig dat deze film een komedie wordt genoemd. De komedie is ver te zoeken en de gebeurtenissen die grappig moesten zijn, waren niet grappig. Ik begrijp de achterliggende gitzwarte komische noot wel, maar ik vond het weinig effect hebben. De locatie is sfeervol: de sneeuwrijke omgeving van Minnesota zorgt voor leuke beelden en is naar mijn mening een van de sterkte elementen van de film.
Steve Buscemi speelt altijd fijn en stelt hier dan ook niet teleur. Helaas is het geen overtuigende prestatie van Buscemi en dat is jammer. Hij speelt een leuk personage, maar net zoals zijn medespelers komt hij niet helemaal tot uiting. Peter Stormare speelt het leukste personage en komt het beste uit de verf. Zijn kracht ligt in zijn bescheiden vocabulaire, zijn staar en de eeuwige peuk in de mond. William H. Macy kan mij niet bekoren en dat heeft hij eigenlijk zelden kunnen doen (Boogie Nights als uitzondering). Hij speelt niet bijzonder genoeg om op te vallen tussen Buscemi en Stormare. Frances McDormand speelt een vervelend en dom personage. Ik weet niet of het zo bedoeld is of niet, maar het zag er niet al best uit. Ik kan me niet voorstellen dat het een waargetrouw beeld is van de persoon waarop haar rol is gebaseerd.
Alhoewel Fargo mij niet in het bijzonder heeft weten te interesseren, heb ik me er toch wel mee vermaakt. Het acteren van duo Buscemi en Stormare zorgt voor enkele grappige scènes. Ik kan niet zien wat andere mensen nou zo geweldig vinden aan Fargo, maar ik ga de film ook niet in het bijzonder afkraken omdat ik het niet zie. Toch weer een film waar ik wat over heb kunnen schrijven.
Fade.
Fargo. Toen ik hem keek was ik er lovend over, nu ik hem voor de tweede keer heb teruggekeken valt 'ie eigenlijk wel mee. Wat maakte hem zo goed voor mij? De status? De humor? Ik weet het niet. Hoger dan een zesje zal deze film niet worden voor mij.
de grunt
De humor in Fargo is onovertroffen.
Hier mogen we de Coen's, maar zeker ook Buscemi dankbaar voor zijn; altijd lachen met die man.
Fade.
Je gaat een film toch niet goed vinden door z'n status.. kom op.
De humor in Fargo is onovertroffen.
Fargo is zeker grappig, en Buscemi speelt zonder meer een geweldige rol. De film raakte me echter niet, afgezien van de prachtige shots en de omgeving, hijbleef gewoon niet hangen. Ik begrjp heel goed waarom anderen deze film zo geweldig vinden, maar het is niet mijn film.
het is niet mijn film.
De film heeft ook iets afstandelijks. Veel karakters zijn koel, je kunt je nauwelijks met hen identificeren. Niemand spoort. Ok, Margie daargelaten.. , haar heb ik dan ook meteen in mijn armen gesloten.
leatherhead
Niet al te veel van verwacht na The Big Lebowski, maar hij beviel me wel.
Gelukkig is het lompe, ''coole'' gescheld en de flauwe onderbroekenlol uit The Big Lebowski niet zo vertegenwoordigd in deze film, al een hele opluchting. In plaats daarvan is de humor in Fargo een pak droger, en bij vlagen zelfs wat (licht) zwartgallig. Het ligt mij in ieder geval veel beter. Acteurs als Macy en Buscemi zijn uiteraard perfect gecast, aangezien ze zo'n beetje de ultieme kop hebben voor dit soort droge, komische rollen.
Het is over het algemeen wel nog wat braaf allemaal, had best nog een tandje hoger gemogen van mij, maar gelukkig maken enkele scenés en de goede acteerprestaties dit wel goed. Visueel is het verder niet bepaald indrukwekkend, maar toch merk je wel dat er een bepaalde stijl aanwezig is. Een beetje leeg en kaal allemaal, wat eigenlijk juist wel bij het droge sfeertje past.
Helemaal niet verkeerd dus, 3,5*.

Vijf goede films waaraan échte koppels samenwerkten

Deze populaire series zijn gebaseerd op een film

The Godfather

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
bedroglosgeldminnesotasalesclerkwinterontvoeringunsociabilitypolitiestolen moneynorth dakotamoorddonkere komediegeldsneeuwpolice officer killedpolitie agentcar dealershipwoodchipper autoaxe murdermacabrestate trooperpolice officer shotsnowing false historyneo-noirmurder of a police officer complexminneapolisaxeedina, minnesotaminneapolis, minnesotapolice officers