• 9.374.429 stemmen

Met onder meer: Mickey Rourke, Kim Basinger en David Margulies

Releasedatum: 21 augustus 1986

Plot Nine 1/2 Weeks

"They Broke Every Rule."

Elizabeth, een assistente in een kunstgalerij, raakt betrokken in een affaire met John. Ze weten bijna niets van elkaars leven, en hun relatie begint gecompliceerd te worden.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond de film wel spannend en erotisch maar niet meer dan dat. Kim Basinger is in mijn ogen 1 van de mooiste vrouwen die er bestaat. Micky Rourky vond ik vroeger wel een lekker ding. Nu snap ik echt niet meer waarom ! Nu dat ik de film een tijdje geleden nog een keer gekeken heb, zie ik niet wat er nou zo lekker aan hem was. Misschien komt dat wel door het feit dat ik weet hoe hij er nu uitziet. De spanning tussen deze 2 mensen kwam heel goed op mij over. Maar verder, tja, ........

avatar van Mescaline

Mescaline

Mooi filmpje.. misschien een beetje een lange speelduur.. maar de sfeer was zeer goed aanwezig!

Het vrij simpele verhaal wordt aangevuld door goede acteurs! en die combi valt in deze film erg goed..

Gewoon een mooie erotische film.. met mooie intieme scenens.. waar aandacht aan besteed is!

3,5 sterren

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Suspense geladen erotische film waar ik van genoten heb.

De striptease scene bracht mij bijvoorbeeld een glimlach op het gezicht.

Ook het samenspel tussen de twee is wel schoon, er hangt een chemie tussen de twee wat heel erg te boeien was.

Vind de gekozen erotische scenes ook wel bijzonder, in de gietende regen in een smal gangetje, als dat u niet opwekt van erotiek weet ik het ook niet.

Ook het voorspel van vruchten was geslaagd.

Al bij al een geslaagde filmpje die je wel niet constant moet bekijken om het té simpele verhaal (het nadruk ligt wel nog steeds op 'seks' hé )

3,5

avatar van Metalfist

Metalfist

They Broke Every Rule

Nine 1/2 Weeks kwam me als titel wel redelijk bekend voor. Toen ik hem in de Free Record Shop twijfelde ik even om hem mee te pakken maar omdat hij maar 3 euro kostte en dat er op de hoes in het groot opstond dat het een echte klassieker was heb ik hem toch maar meegepakt.

Eerst even een noot aan mezelf, pak nooit meer films mee waar in het groot opstaat dat het een rasechte klassieker is. Pure geldverspilling want de film is veel te saai. Op zich lijkt het idee van twee mensen die elkaar tegenkomen en een hartstochtelijke relatie beginnen me wel wat maar dan wil ik echt wel wat meer achtergrondinformatie hebben. John wordt neergezet als een redelijk harde zakenman met zijn mooie pak en gigantisch kantoor maar buiten dat hij op Wall Street werkt komen we nooit echt veel meer van hem te weten. Hetzelfde voor Elizabeth, ze is een assistente in een kunstgalerij en haar huwelijk met haar man is gestrand. Waarom? Totaal geen idee. Was Lyne zijn bedoeling nu om de kijker de relatie tussen John en Elizabeth op dezelfde manier laten beleven als de twee hoofdpersonen is kwestie? Het slaagt in ieder geval niet aan. De zeldzame momenten waar trouwens eens een ander personage aan bod komt waaronder de collega van Elizabeth die met haar ex aan de haal gaat worden niet goed uitgewerkt. Het enige wat dan uiteindelijk in de film overblijft zijn een aantal erotisch getinte scènes die veel meer faam hebben verworven dan dat de film eigenlijk verdient. Dan heb ik het vooral op het bekende striptease nummer van Elizabeth op het nummer You Can Leave Your Hat On van Joe Cocker en het stuk waar John allerlei eten in Elizabeths mond steekt terwijl ze haar ogen moet toe houden. In ieder geval bijlange niet goed genoeg om de film te redden van een dikke onvoldoende.

Iets waar ik zeer hard van verschoot was Mikcey Rourke. De man heeft in zijn leven al heel wat plastische chirurgie ondergaan met als gevolg dat hij nu er eigenlijk echt slecht uitziet. Misschien is dat juist de reden waarom ze hem voor Sin City hadden gekozen. In ieder geval is Nine 1/2 Weeks de moeite waard om een naturelle Mickey Rourke te zien. Jammer genoeg is zijn rol niet echt de moeite waard doordat hij blijkbaar maar één emotie heeft (misschien toen toch al iets misgelopen met de plastische chirurgie?) en die emotie is een vettig lachje laten zien. Zijn vrouwelijke tegenspeelster Kim Basinger is dan wel iets beter. Waarom iedereen het zo'n prachtige vrouw vind snap ik niet echt, ik zeg niet dat ze lelijk is maar niet zo fantastisch als op mijn dvd-hoes waar ze trouwens redelijk hard op Nicole Kidman lijkt. Tjah, dan is Basinger wel een tegenvaller. Het enige waar Basinger eigenlijk in lijkt uit te blinken is de beroemde striptease act. Toch wel triest dat je als actrice daar een film mee moet gaan redden.

Eén van de grootste miskopen die ik tot nu toe ben begaan. De film is verschrikkelijk saai en de scènes worden afgewisseld tussen geleuter van Mickey Rourke en diezelfde Rourke die met zijn leuter ligt te zwaaien.

avatar van Passiebloempje

Passiebloempje

Ik verbaas mij enorm over de voorzichtige omschrijving die er bij deze film staat. Hun relatie begint gecompliceerd te worden?? Elisabeth wordt meegetrokken in de wereld van de (soft)SM. John bespeelt haar, test haar uit en kijkt hoever hij met haar kan gaan. Zij verkent haar grenzen, verlegt ze en geeft zich aan hem over. Een spel van macht en onmacht, maar vooral van vertrouwen en ik vind dat dit op een heel mooie erotische manier in beeld is gebracht.

Dit is al jarenlang een van mijn favoriete films. Maar goed, als het onderwerp niks met je doet dan kan ik mij voorstellen dat deze film je ook niet echt boeit...

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Nogal flauw.

Bijna twee uur lang wordt in rondjes gedraaid. Een snol is op zoek naar liefde - toch? - en de vent die ze vindt is nogal bezitterig. Nine 1/2 Weeks kenmerkt zich dan ook door z'n herhalend gedrag. Tegen het einde aan - er zijn ongeveer twee scènes die bijblijven - wandelt de snol dan toch weg. De film is voorbij en ik heb niks gezien.

Mickey Rourke is een acteur die ofwel erg goed ofwel erg slecht is. Hier is dat tweede het geval. Kim Basinger is eveneens niet al te best en mag haar body double bedanken voor de scènes waarin nog iets te zien is.

Verder is het eightiessfeertje best aanwezig. Het niemendalletje dat de film is is soms wel leuk, maar uiteindelijk ben ik meer tevreden achteraf (een film minder op het nog te zien-lijstje) dan tijdens het kijken.

avatar van des1

des1

Zit ik te luisteren naar de (op zich uitstekende) Belgische zender Klara... zit er 1 of andere Belgische lullo te vertellen dat op de site Imdb deze film maar 2,5 ster scoort. Nou, dat is nog altijd een mager zesje, gij waardeloze zuiderbuur filmmuziek commentator. Ik vind de film helemaal niet zo slecht. Playfulness van iemand die de slaapkamerspelletjes graag de sado kant op laat gaan, doet Mickey Rourke best goed. Je hebt het gevoel dat je met deze man twee acteurs krijgt: eentje vóór zijn o.m. bokscarriere periode, en die erna komt. In de laatste periode heeft ie vooral veel k.trollen moeten aannemen in allerlei B movies. Totdat natuurlijk The Wrestler er was (sjittes, alweer van 7 jaar geleden). Kim Basinger is gewoon sex op poten, zonder daarmee in your face bezig te zijn. Kijk altijd graag naar haar. Adrian Lyne is vooral een mooifilmer. Eye candy. Vooruit, een 3,5 ster.

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Visueel prachtig erotisch drama met een weergaloze Kim Basinger en een magistrale soundtrack met muziek van oa Bryan Ferry en Joe Cocker. Erotiek hoeft niet platvloers te zijn, dit is kunst met een grote K. 5 sterren

avatar van scorsese

Aardige film over een gescheiden vrouw die in de ban raakt van een nieuwe man in haar leven. De film heeft als geheel niet veel om het lijf, is soms wat langdradig en ook de personages zijn matig uitgewerkt. Echter wel sfeervol in beeld gebracht met een aantal sensuele scenes en mooie close-ups. Ook de soundtrack is meer dan prima en Kim Basinger is absoluut sexy.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Liefde is geen spelletje...

Inmiddels een cultfilm maar een succes vond ik dit niet. Het plot stelt niet veel voor en de film is naar het einde toe langdradig. Een gescheiden vrouw komt in een spannende seksrelatie terecht met een mysterieuze man, John. John, een dominant type, wil haar volledige overgave aan hem, en lokt haar in allerlei erotische spelletjes tot Elizabeth controle over zichzelf begint te verliezen in de beleving van hun fantasieën.
De stripscène op muziek van Joe Cocker's "You can Leave your Hat on" is natuurlijk dé scène waardoor de film herinnerd wordt. Hete poes die Kim Basinger, maar er mocht wel wat meer tiet in zitten voor mij. Ik denk dat regisseur Lyne dat zelf ook wel zag zitten maar geen problemen wilde met de censuur. Aan de casting scheelt het in ieder geval niet want de chemie werkt wel, en met de artistiek verantwoorde sexscènes zoals dat potje sex in de gietende regen of het teasen met het ijsblokje weet Lyne wel sensuele energie op te wekken...

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Gossie...toch wel een film om rooie oortjes van te krijgen in de tijd dat ze er fragmenten van lieten zien in film programma's of toen de film voor het eerst uitgezonden werd. En zonder ooit de hele film gezien te hebben, dat geloof ik althans, kende ik alle key-moments al waar ik uiteraard alle stomende scènes tussen Basinger en Rourke mee bedoel.

En met dat laatstgenoemde, de dampende scènes tussen het stel, heb je met deze voorganger van de Fifty Shades reeks wel het belangrijkste genoemd want wat een ongelooflijke flutfilm eigenlijk. Verhaalloos, futloos, zoutloos, spanningsloos en dan al die gilletjes van Basinger iedere keer weer...het is eigenlijk niets met niets. Of het moet een wake up call zijn voor de gemiddelde vrouw dat er aan al die spannende en mysterieuze types een naar randje kleeft, iets waar je uiteindelijk nooit gelukkig mee en van wordt. Want zo stiekem weg lijkt veel van John's gedrag op dat van een sociopaat hoewel de eindscène wellicht weer anders doet denken, toch vind ik die John geen zuivere koffie.

Rourke in goede dagen, Basinger toch wel om op te vreten mits ze zich stil houd te giechelen en te kirren, en scènes als de strippartij, of de trap in de stromende regen, en de eetscéne kostelijk gepersifleerd in Hot Shots, die toch wel een bepaalde chemie laten zien. Behalve is het de film er om heen die van een oorverdovende leegte en inhoudloosheid betuigt en van het eindproduct een flutfilm maakt. Ik had er niet veel van verwacht maar ik kreeg er nog minder voor.