• 9.376.848 stemmen

Met onder meer: Sean Connery, Christian Slater en F. Murray Abraham

Gesproken taal: Engels, Latijn, Duits en Italiaans

Releasedatum: 29 april 1987

Plot Der Name der Rose

"Who, in the name of God, is getting away with murder?"

Na de mysterieuze dood van een van de broeders in een klooster, denken de monniken dat dit het begin van de nieuwe apocalyps is. Het is ook uiterst slecht getimed aangezien ze binnenkort bezoek krijgen van belangrijke geestelijke leiders. Ze vragen daarom hulp van de franciscaanse monnik William van Baskerville, ze willen dat hij uitvindt wat er hier gaande is. Samen met zijn leerling Adso gaat hij op onderzoek uit, maar hij moet ook vechten tegen de klok aangezien ze belangrijk bezoek verwachten.

William of Baskerville

Remigio da Varagine

Ubertino da Casale

avatar van systemofadown.be

systemofadown.be

Om een of andere reden geeft deze film mij een beetje een Harry Potter gevoel...

SPOILERS:
==> Vooral de scene's met de trappen... en het labyrint... het "kasteel"...

natuurlijk is het allemaal wel wat erger en soms iets bloederiger en wat bloter...

avatar van fwilhelmus

fwilhelmus

Klassieker voor de mensen die van films kijken houden.

Sean Connery toen die nog niet zoveel ervarig had maar wel een prima rol had.

avatar van ags50

ags50

fwilhelmus schreef:

Sean Connery toen die nog niet zoveel ervarig had maar wel een prima rol had.

Pardon? Wanneer denk je dat Sean Connery voor het eerst in een film acteerde? Vergeet je soms dat hij doorbrak als de eerste (en voor mij enig echte) James Bond in Doctor No (1962)? Dat was dan toch maar liefst 24 jaar vóór deze film!

avatar van hpdw

hpdw

ranzige film wel komische gasten die erin spelen dat wel die koppen van die monken

avatar van zeffie

zeffie

Zeer goede rauwe psychologische thriller, de film geeft je een ongemakkelijk onderbuikgevoel, met een uitstekende bijrol van Ron Perlman(Quest of fire, beauty and the beast, Hellboy 1&2)als een zwakbegaafde gebochelde monnik(?) die uiteindelijk terechtgesteld wordt, een makkelijk slachtoffer van de gevreesde inquisitie(waar trouwens iedereen in de middeleeuwen bang voor moest zijn).Zij hielden er echte nazi-praktijken op na.

Sean Connery en Christian Slater spelen wat mij betreft een van hun beste rollen. Voor mij 4,5 sterren waard.

avatar van ags50

ags50

zeffie schreef:

... een makkelijk slachtoffer van de gevreesde inquisitie. Zij hielden er echte nazi-praktijken op na.

Wat was er eerder: de kip of het ei? Je draait de zaak om: de nazi's hielden er echte inquisitie-praktijken op na.

avatar van zeffie

zeffie

ags50 schreef:

Doet het er nu echt toe wat u mij verwijt?

De nazi's en de inquisitie zijn voor mij beide tiraniek en boosaardig,en ik mag aannemen voor u ook.

Maar u heeft deels gelijk, ik had het wat beter moeten formuleren.

Wat de kip en het ei betreft : waarom stelt u mij zo'n moeilijke vraag?

Ik ben niet eens in staat om op een juiste wijze een paar zinnetjes samen te stellen.

hahaha, misschien tot later.

avatar van omnitoaster

omnitoaster

ik heb deze film meerdere malen gezien, (ook op school) en het word binnenkort maar weer eens tijd voor een herziening,

van wat me nog bijstaat is de film goed bevallen maar ik ga geen stem uitbrengen voordat ik m herzien heb.

avatar van Friac

Friac

Best een spannende film, gelukkig een stuk entertainender dan de 'saaie' film waaraan ik me verwacht had.

Echter had ik wel het gevoel dat de film een beetje teveel aan de oppervlakte blijft spartelen in vergelijking met het boek, dat ik niet gelezen heb, maar ik ken wel de reputatie van het boek en auteur Umberto Ecco. Er zit boeiende stof tot nadenken in, maar er had nog wat meer bij gekund (eventueel ten koste van enkele flauwe grapjes in de loop van de film?). Maar misschien is dat altijd wel een beetje het probleem wanneer je literaire meesterwerken van aanzienlijke omvang verfilmd?

De film ziet er mooi uit, de plot is erg fijn om te volgen, de locaties zijn heerlijk (prachtig labyrinth) en de vertolkingen zijn ook goed te noemen (zelfs de casting, wat een heerlijke koppen hebben die monikken). Vrij hilarisch vond ik echter wel de vele ontzette/verraste blikken van de 15-jarige Christian Bale

avatar van garlic senior

garlic senior

Christian Bale Volgens mij bedoel je Christian Slater.

avatar van Zinema

Who-dun-it.

In het klooster welteverstaan.

Mooie stills, redelijk camerawerk en een sterk eerste half uur. Met de charismatische Connery, die al snel laat zien waarom de TV-serie Monk tot zo een titel kwam. Al zal dit laatste wel niet waar zijn, er zit een belangrijk raakvlak tussen de beide hoofdpersonen: het oog voor detail waaraan men conclusies verbind die blijken te kloppen. Conclusies die men slechts na uitleg van de monnik begrijpt. Maar goed, dat soort detectives kennen we ook al langer zonder pij. Ik dwaal dus af.

Best een leuk gegeven. Ware het niet dat e.e.a. uiterst langzaam verloopt. En dan zijn bakken vol sfeer niet voldoende. Als dan ook nog ongeloofwaardigheid om de hoek komt kijken, het van de pagina's druipende arsenicum, het ontsnappen van Connery uit het vuur en nog een paar andere onwaarschijnlijkheden, geef ik mijn portie aan Fikkie.

Een flauwe 2.

avatar van Justinw

Justinw

Ben hem nu aan het bekijken tijdens geschiedenis, en idd Ron Perlman van Quest of Fire(ook gezien met geschiedenis) zag ik ook nog opduiken.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Een tijd gelden gezien, nu herbekeken na eerst het boek gelezen te hebben. En dit blijft een schitterende film.
Om te beginnen zijn heel wat ellenlange theologische discussies uit het boek overboord gegooid en wordt geconcentreerd op de whodunit, wat geen slechte beslissing is. De abdij baadt in een bijzondere sfeer: de prachtige sets zijn doordrongen van een duistere, grimmige atmosfeer. Verboden vertrekken, verborgen gangen, verboden en vergiftigde boeken, ... Allemaal meesterlijk in beeld gebracht. Ook de acteerprestaties zitten helemaal snor. Sean Connery speelt een rol die hem op het lijf geschreven is, niemand zou beter bultenaar Salvatore kunnen vertolken dan Ron Perlman en F. Murray Abraham is gewoon geboren voor dit soort van grijnzende slechterikenrollen.
Tot slot nog een pluim voor de prachtige landschappen en de schitterende muziek van James Horner. Jean-Jacques Annaud heeft van Umberto Eco's meesterwerk ook een meesterwerk gemaakt, maar dan volledig op zijn manier (boek en film verschillen redelijk wat van elkaar). Een schitterende film.

avatar van Miss Sway

Miss Sway

ags50 schreef:

Inderdaad, toch wel één van de idiootste opmerkingen die ik op moviemeter heb gelezen geloof ik. Ongelovelijk

avatar van movie acteurs

movie acteurs

The Name of the Rose vond ik een spannende, sfeervolle en lugubere middeleeuws verhaal.

De rollen van Sean Connery en Christian Slater werden erg goed gespeeld.

De geheimzinnige sfeer en lugubere moorden zorgden ervoor dat deze film mij nog lang nableef.

Dat alleen is al een 4.0 waard.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Alleen de muziek van James Horner al, die mysterieuze bellen in de duisternis...

avatar van erik1677

erik1677

op zich wel een goeie film,vooral de soundtrack wat hier bovenal werd vermeld.

En ook de sfeer in het klooster is top.

Komt daarbij nog de enge/nare aankleding van sommige monniken,en het maakt een leker lugubere mysterieuze film zul je denken.

gedeeltelijk is dat ook wel zo, maar soms is de film ook wel ronduit saai, en dat haalt de vaart er wel eens uit.

avatar van superbassie

superbassie

Aardige film, maar meer ook niet als je eerst het boek gelezen hebt. Er zijn een hoop dingen weggelaten of veranderd, wat aan de ene kant wel begrijpelijk is (de lastige discussies), maar aan de andere kant ook wel jammer.

De sfeer daarentegen wordt goed neergezet en Connery speelt een William zoals ik hem voor me zag toen ik het boek van Umberto Eco las.

Maar hou je van verhalen die zich in de Middeleeuwen afspelen en schrikken dikke boeken je niet af, dan raad ik je aan het boek te lezen en misschien daarna eens deze film te zien.

avatar van woeler82

woeler82

Mooie film, een goeie rol van sean connery die een mooie rol neerzet als detective

Het is een thriller waar je soms denk, kan het niet korter.

Voor de rest moet ik zeggen , kijken en oordeel zelf

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

zeffie schreef:

Wat de kip en het ei betreft : waarom stelt u mij zo'n moeilijke vraag?

hahaha, misschien tot later.

Wel, ze hebben het bewijs toch gevonden. De kip was eerst

De kip was er het eerst! - Scientias.nl - wetenschap nieuws

avatar van maerk

maerk

Erg sfeervolle thriller.

Het verhaal is erg spannend, visueel ziet de film er erg goed uit en de cast is uitstekend. Vooral Sean Connery doet het erg goed.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

superbassie schreef:

Daar ben ik het helemaal mee eens. Waar het boek soms haast té diepgaand was, is deze film niet diepgaand genoeg.

Deze film is me een beetje tegengevallen. Ik heb 'm op dezelfde dag gezien als ik het boek heb uitgelezen (daar zal het wel wat mee te maken hebben). De film moet het vooral hebben van het plot, dat heus wel spannend is, maar dat beter uitgewerkt had moeten worden. Sean Connery is natuurlijk leuk, maar de Adson die door Christian Slater wordt neergezet is nogal irritant en behoorlijk onnozel. Muziek is wel aardig, het labyrint zag er ook goed uit, al was het dan heel anders dan ik me had voorgesteld. Waar ik me het meest aan geërgerd heb is aan het uiterlijk van de monniken. Het lag er vaak wel heel dik bovenop (vooral die vreselijk witte, vette monnik met z'n lange nagels, is er iemand die het gek vindt dat die kerel niet helemaal een schoon geweten heeft?), het zijn haast karikaturen in plaats van mensen. Jammer, dat was helemaal niet nodig geweest. Al met al, inderdaad een aardige film, meer niet.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Ik heb het boek niet gelezen maar wel genoten van deze visueel overdonderende film die talloze onvergetelijke scenes bevat. De donkere Middeleeuwse sfeer is ook erg goed neergezet, van al die monniken die bijna mooi zijn van lelijkheid en de verrassende plot wendingen tot de geweldige apotheose die ik zie als 1 van de hoogtepunten binnen de wereld van de film. Echt een film die je meesleept en waar je voor kunt gaan zitten, zeker in het tijdperk waar een tv scherm in de huiskamer tegenwoordig moeiteloos een thuis bioscoop is. Vier dikverdiende sterren.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Spannend who-dunnit-thriller met een mysterieus sfeertje. De setting betreft een klooster op een hoge berg vol met wanstaltige monniken. Dit werkt perfect mede doordat de kijker ook veel meekrijgt hoe de katholieke kerk toentertijd opereerde. Dat is allesbehalve rooskleurig! Ik heb het boek van Umberto Eco niet gelezen, maar ik gok dat dat nog indrukwekkender moet zijn dan deze film. Misschien dat ik er nog ooit eens aan toe kom om het te lezen.

avatar van Film Fan

Film Fan

Top film. Spannend verhaal in een naargeestige omgeving. Wat werd de rol van William of Baskerville goed neergezet door Sean Connery. Het blijft een geweldige acteur. Ook Slater liet zich van zijn goeie kant zien.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten, geweldige film van een geweldig boek. Spannend, sfeervol, goed gefilmd, goed gespeeld, goed gecast, fijn tempo, het is niet de eerste keer dat ik de film zag maar de film blijft na al die jaren stevig overeind. Een van de weinige films die aan het boek waarop het gebaseerd is kan tippen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Beklemmende middeleeuwse thriller. Het lijkt wel een middeleeuwse Sherlock Holmes en die niet enkel interessant is omwille van het centrale whodunnit verhaal. Er is ook een doordachte reflectie op geloof, op de mens als instrument van God en de mens als gevoelswezen. Ik heb nooit het lijvige boek van Eco gelezen, maar van een perfectionist als Annaud verwachtte ik wel dat het resultaat niet zou ontgoochelen. De middeleeuwse sfeer is perfect weergegeven, rond een in mist gehulde abdij, met godsvrezende monniken en een lugubere en mysterieuze atmosfeer die uitstekend past bij de religieuze angsten voor het onbekende in de geesten van de kloosterlingen. De scènes in die doolhofachtige bibliotheek vond ik top! Veel beter kon het niet worden.

avatar van Akron777

Akron777

Een film die op fatsoenlijke manier de middeleeuwen op doek brengt. Niet zo verheerlijkt als veel andere films, meer iets duisterder zoals de sfeer destijds heerste in verband met het einde der tijden.

avatar van Blur

Blur

Filmkriebel schreef:
Het trappenhuis van de bibliotheek is geinspireerd op de prent van de Nederlandse graficus Escher, waar trappen van boven naar beneden en van beneden naar boven en rechts en rechts lijken te gaan.

avatar van Akron777

Akron777

Dat zou inderdaad goed kunnen, die scène was trouwens echt sterk.