Der Name der Rose (1986)
Met onder meer: Sean Connery, Christian Slater en F. Murray Abraham
Gesproken taal: Engels, Latijn, Duits en Italiaans
Releasedatum: 29 april 1987
Plot Der Name der Rose
"Who, in the name of God, is getting away with murder?"
Na de mysterieuze dood van een van de broeders in een klooster, denken de monniken dat dit het begin van de nieuwe apocalyps is. Het is ook uiterst slecht getimed aangezien ze binnenkort bezoek krijgen van belangrijke geestelijke leiders. Ze vragen daarom hulp van de franciscaanse monnik William van Baskerville, ze willen dat hij uitvindt wat er hier gaande is. Samen met zijn leerling Adso gaat hij op onderzoek uit, maar hij moet ook vechten tegen de klok aangezien ze belangrijk bezoek verwachten.
William of Baskerville
Jorge de Burgos
Ubertino da Casale
Berengar
dttom
had hem al vaker gezien, maar gister weer ff gekeken. Vind het een erg vermakelijke film.
neo
ijzersterk verhaal en goeie cast.de film zit echt goed in elkaar en ik vond het onderzoek van sean connery en
christian slater (zo'n kapsel wil ik ook wel hebben) erg spannend.ook de decors zijn prachtig.het voelt echt alsof je in een doolhof zit.4.5 sterren
The Flying Duck
Prachtige film! Prachtig decor, mooie kledij, en machtig verhaal. Hoe de bibliotheek ook het symbool van het brein van de mens weergeeft is fabuleus! De personages zijn prachtig vertolkt! 5 sterren, als je weet dat deze film in 1986 gemaakt is.
Tonyvdb
niet echt geslaagd, vind ik ...
"Stupido" rulede wel !
*** 3 op 5 ***
Tony
Kazuyuki
- 2068 stemmen
Wat grappig dat deze foto 'E. Murray Abraham' vermeldt, terwijl het 'F. Murray Abraham' is. Of ontwaar ik een klein puntje aan de voet van deze 'F'?
Queto Yurlunyur
Als je deze grotere en minder uitgerekte versie van hetzelfde plaatje bekijkt, valt duidelijk te zien dat het gewoon een F is.
Kazuyuki
- 2068 stemmen
Dank je. Ook al zou het een 'E' zijn, dan zou er idd nog een punt moeten staan. En die is er niet. Dus een 'F'. Pfffffffff..... sorry voor dit geneuzel.
ichi
In de naam van de roos is echt een mooie film. Het hele middeleeuwse sfeertje lijkt mij vrij authentiek. Stevig acteerwerk en die muziek!!!Horner's beste werk ooit. Gewoon een verdomd goed gemaakte spannende whodunnit in de middeleeuwen.
gimli f
Deze film erg lang geleden gezien. Jammer dat ik het me niet zo goed herinner, maar de herinneringen zijn zeker positief!
Ik zou het op basis van mijn dus erg oude herinnering zeker een 3,5 geven. Ik weet zeker dat als ik de film eens goed zou zijn, ik zeker een vier geef voor dit werk.
Het boek van Eco staat trouwens al jaren erg hoog op mijn lijst "nog te lezen"- helaas is dat er om (middeleeuws) duistere redenen nooit van gekomen.
Toch ooit zeker eens lezen.
En deze film heb ik altijd eens terug willen zien!
gimli f
Vooruit, toch gewoon een **** geven!
Die middeleeuwse kapsels staan me nog bij inderdaad. Verder had deze film zo'n portie mystiek...- lekker! Leuk om te weten dat deze film gemaakt werd door die Annaud (Seven Years in Tibet).
En dat boek lees ik echt wel eens...
Ook werd er lang geleden nog iets interessants aangestippeld:
de Engelse titel is toch echt In the name of the rose- of heb ik dat jaren verkeerd gezien?
Als we toch internationaal gaan, heb ik trouwens liever de Italiaanse titel.
Sparkle
Ik herinner me ooit nog dat deze film uitvoerig besproken werd in school. Bleek dat de schrijver leuke associaties maakte met andere meesterwerken. Wat ik me nog duidelijk herinner:
Sean Connery's personage: William of Baskerville. De naam komt van "The Hound of the Baskervilles" (Sherlock Holmes klassieker).
Christian Slater's personage: Adson Von Melk. Deze naam komt ook al uit de Sherlock Holmes stal, nl. Watson.
De bijbel zat er ook in verwerkt natuurlijk - voornamelijk dan De Openbaring van Johannes Paulus oftewel de Apocalyps. Vb: Rood water. De film zelf kon niet alle referenties gebruiken dus hebben ze meer dan de helft van de Apocalyps laten vallen.
Waar Nederlandse les al niet goed voor is... Nu nog die andere weer herinneren.
Linda
Ik herinner me ooit nog dat deze film uitvoerig besproken werd in school. .
Hier ook, vorige week zelfs. Jammer dat de leraar gelijk ook het einde erbij moest vertellen
pietgro
Kan iemand vertellen of deze film reeds op dvd is aan te schaffen. Ik vind het een prachtige film die ik diverse keren op videoband heb opgenomen maar telkens kwijt raakte!
Om in jullie "sterren" te stemmen: minimaal 4!!!
Ik check regelmatig de internetsites www.play.com en www.ezydvd.com.au/ maar helaas nog altijd niet. Maar via www.IMDB.com krijg ik de indruk dat er iets op dvd moet uit zijn of zelf gebrand naar dvd zucht .....
Sterke, intrigerende film.
Eindelijk weer gezien, na vele jaren. Van vroeger wist ik alleen dat de film me fascineerde- verder niets. Zo keek ik eigenlijk naar een nog onbekende film. Alleen de scenes in het labyrinth stonden me nog helder bij. En natuurlijk die heerlijke, duistere middeleeuwse sfeer.
Prima sfeerschepping. Prachtige donkere (duistere) settings en beelden. Desoriënterend in het labyrinth (gelijk Don’t Look Now). Fraaie, archetypische middeleeuwse karakters (zoals ook de “hunchback”). Mooie “rol” voor de kennis uit de boeken (in tegenstelling tot de kennis van Boven) en de clash die dit veroorzaakt bij de Geestelijken.
Typisch middeleeuws. Kwam vaak voor.
Toch zeker vier middeleeuwse sterren.
Sterke film. Heb gelijk zin in het boek…
Queto Yurlunyur
Een op zich sterk historisch drama dat nogal wordt opgebroken door Connery die er als een soort middeleeuwse Sherlock Holmes (ze hebben z'n personage zelfs naar Baskerville genoemd) rustig doorheen wandelt met een lading one-liners die niet zou misstaan in een van z'n Bondfilms (ik zat alleen nog te wachten op 'Elementary, Adso'
). Toegegeven, het is goed vermaak, maar het had zoveel meer kunnen zijn als de makers zich wat meer geconcentreerd hadden op het drama. Nu 3 *
(Het viel me trouwens op hoeveel de derde Indiana-Jonesfilm wel niet jat hieruit. Niet alleen de posters lijken op elkaar, maar ook tientallen scenes zijn gewoon gekopieerd - toch wat teveel om voor 'knipoog' door te gaan. Ik haal er bij The Last Crusade een halve ster af)
empirekees
Formidabile....geweldig. Eigenlijk niet veel aan toe te voegen, alleen dat de liefde voor het 'meisje', met daarbij de slotzinnen, me erg veel deed.
Zal het niet snel vergeten. Ben wel benieuwd naar het boek nu.
Fantastico...4,5*
speedy23
Een groots opgezette verfilming van de gelijknamige bestseller van Umberto Eco. De indrukwekkende beelden doen een stuk van de late middeleeuwen herleven. De film koste meer dan 24 miljoen euro, wat in die tijd erg veel was voor een Europese productie...
Freud
Weeral een film die enorm tegenvalt als je eerst het boek hebt gelezen (met een van de vaakst verkeerd aangehaalde titels ooit: DE naam van de roos, en niet IN de naam van de roos) De sfeer is goed, acteurs ook, eigenlijk alles gewoon, maar het boek is zo fantastisch geconstrueerd dat dit echt maar een flauw afgietsel is. Maar ik zal mijn stem verhogen naar 2.5, een mooi compromis lijkt me dat.
aegron
4 sterren voor het verhaal, drie sterren voor de film. het is een niet heel erg geslaagde boekverfilming. en meer niet. geen echte film, meer een geillustreerde versie van het boek.
Menghini
Is net uitgekomen op DVD (en dit keer dus niet de import-versie!)
axel33
Ik heb meteen op de dag dat 'ie uitkwam de DVD gekocht en ben erachter gekomen dat er helaas een productiefout in zit... In de loop van het begin van de film beginnen beeld en geluid duidelijk a-synchroon te lopen. Bij een bepaalde scene-overgang - ongeveer na een half uur - wordt 't minder, maar af en toe is 't nog te merken.
Bij het kijken naar de extra's kwam ik tot de ontdekking dat de fout behoorlijk ingrijpend is; telkens als er een fragment uit het getroffen deel van de film getoond wordt, blijkt dat het daar óók a-synchroon is! Het is kortom NIET een fout die in de DVD-techniek zit, het probleem zit bij de bron - de film zelf dus. Het is de vraag hoe snel dit probleem verholpen zal zijn, zodat diegenen die 'm nu al gekocht hebben de DVD kunnen omruilen voor een goed exemplaar.
Onbegrijpelijk dat zoiets niet opgemerkt is en dat 'ie zomaar de winkels ingegaan is!
De Haerlemmer
Wat Axel33 aangeeft kan ik beamen. Het geluid loopt inderdaad niet altijd even lekker. Het is echter niet hinderlijk. Het mooiste is nog wel dat als de abt in zijn handen klapt dat je eerst het geluid daarvan al hoort voordat de handen elkaar hebben aangeraakt.
Frank V
Over het geluid staat op www.dvdinfo.be[/url] het volgende te lezen:
axel33
Wat www.dvdinfo.be[/url] daar beweert is gewoon niet waar. Connery is wel degelijk een aantal keren duidelijk a-synchroon (zie track 4, bij de eveneens engels-sprekende William Hickey valt 't in diezelfde track nog meer op! :O ) en de handklap van de abt (bij 18 minuut 15, een NIET-dialooggeluid) zit er werkelijk lachwekkend naast! Het probleem zit 'm inderdaad wel bij de bron, maar ik heb de film een aantal keren op tv gezien en kan me ABSOLUUT niet herinneren dat er dit soort rare fouten inzat. Met de OORSPRONKELIJKE film is dus niks mis, het moet haast wel liggen aan een voorbewerking voor de uiteindelijke uitgave op DVD. Ik blijf erbij, hier is een fikse uitglijer gemaakt, maar wel eentje die recht te zetten valt, je kunt duidelijk zien dat de acteurs prefect synchroon zouden kunnen lopen; kwestie van de boel opnieuw mixen.
axel33
Ik zal nog één keer iets zeggen over het niet-gelijk-lopende geluid en er dan verder het zwijgen toe doen. Ik herinnerde mij zojuist dat ik enige jaren geleden de film op video had opgenomen. Ik heb net een directe vergelijking gemaakt en die heeft mijn vermoedens nog eens bevestigd: Mijn video-opname loopt over de gehele linie spatgelijk! Het is werkelijk onbegrijpelijk wat ze hebben zitten prutsen bij de overzetting naar DVD!
't Is te hopen dat degenen die de DVD nu al gekocht hebben 'm kunnen inruilen voor een gratis exemplaar wanneer het probleem verholpen is - en dat zou nog wel 's een tijd kunnen duren aangezien ook alle extra's opnieuw moeten worden gemonteerd, omdat de daarin aangehaalde filmfragmenten uit hetzelfde brakke exemplaar afkomstig zijn...
FisherKing
Onze links naar imdb zijn niet meer afhankelijk van de overeenkomst in titel, dus ik heb The Name of the Rose ingevoerd en de Duitse titel als alt. titel geplaatst.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Manon des Sources
Drama, 1986

Adams Æbler
Komedie / Drama, 2005
christendomlibraryinquisitionmonnikvergiftigensecret passagegebaseerd op boekhorrorreligielabyrinthrichmiddle ages (476-1453)persecutionmiddeleeuwsfranciscanburned at the stakepoor moord mysteriegrotesquetheological debate 14th centurymaster disciple relationshipumberto eco