• 9.375.863 stemmen

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: James Spader, Holly Hunter en Elias Koteas

Releasedatum: 27 maart 1997

Plot Crash

"Shocking. Powerful. Scandalous. Provocative. Erotic. Brilliant."

Op een avond raakt James betrokken in een auto-ongeval met Dr. Helen Remington, waarbij haar echtgenoot overlijdt. De twee ontdekken dat ze allebei seksueel opgewonden raakten van de crash, en sluiten zich al snel aan bij een groep auto-fetisjisten. De leider van de groep, Vaughan, betrekt Helen en James bij zijn imitaties van beroemde auto-ongelukken.

avatar van Jordy

Jordy

Vrij belabberd filmpje. De film bestaat uit een paar erotische scenes en een heleboel geouwehoer er omheen om het allemaal enorm intelligent en diepzinnig te laten lijken. Bovendien is de film nog erg saai ook. Anderhalve ster.

avatar van Wouter

Dappere, belangrijke film. Shockeerde velen, die deze broeierige film afdeden als amoreel. Gelukkig gaf men in Cannes een speciale jury-prijs voor de lef van Cronenberg, die beleidsmakers in alle landen op de kast kreeg

avatar van Jordy

Jordy

zou je eens uit kunnen leggen wat je goed vond aan de film? behalve dat ie dapper was

avatar van jackie

jackie

Ja, leg eens uit ?

avatar van Wouter

De broeierige sfeer, de prachtige manier waarop verwrongen geesten op zoek zijn naar liefde. Een prachtfilm.

avatar van jedymaster

jedymaster

saaie film

avatar van neo

neo

de film heeft wel iets wat moeilijk te beschrijven is. het is de hele sfeer van de film, het acteerwerk en vele boeiende scenes.de karakters uit de film zijn heel apart; elias koteas speelt zijn vreemdste rol tot nu toe, deborah kara unger is zo ijzig als het maar kan en voor de rest spelen james spade, holly hunter en rosanna arquette hun obsessieve rollen met veel kracht. 4 sterren

as

Ook zo benieuwd naar Spider van Cronenberg?

Nou ik wel!!! Ralph Fienes moet echt geweldig zijn. Zag laatst de trailer.

Hij draait trouwens bij het Rotterdam filmfestival,gaat iemand nog heen?

filmdaas

Dit Vind ik nou echt een "Kletskoekfilm" mensen die klaarkomen als ze een auto-ongeluk krijgen ja m'n achterwerk, er zatten zelfs geen mooie ongeluken in

toen ik hem huurde dacht ik aan een combinatie van zwoele erotiek en fascinerende auto crashes viel dat effe tegen...maar ja weet ik in iedergeval waarvoor FFWD knop gemaakt is

filmdaas schreef:

Zwoele erotiek en Larry Clark gaan niet samen. You should have known better.

(zwoele erotiek en auto crashes kan ik me ook weinig bij voorstellen moet ik zeggen).

filmdaas

oke maar 1 van de 2 had er wel in mogen zitten, nou ja maakt ook nie uit was toch een "kletskoekfilm"

filmdaas schreef:

mensen die klaarkomen als ze een auto-ongeluk krijgen ja m'n achterwerk,

Mag jij nu raden wat er met de meeste mensen gebeurde als ze opgehangen werden.

avatar van Stephan

Stephan

BoordAppel schreef:

Mag jij nu raden wat er met de meeste mensen gebeurde als ze opgehangen werden.

Niet teveel naar Flesh + Blood kijken...

Overigens, IF... dan lijkt mij een zaadlozing nog wat anders dan klaarkomen. Lijkt wel een primitief iets. Als je merkt dat je doodgaat nog effe snel dat sprut rondspuiten..

Bizar topic eigenlijk.

Stephan schreef:

Niet teveel naar Flesh + Blood kijken...

Nog nooit gezien. Kheb t erges gelezen of op discovery gezien of zo. Kheb een extra gedeelte in mn hersens voor nutteloze weetjes.

filmdaas

uhum... Kijk dat van dat Ophangen is een Anatomisch iets dat heeft te maken met Bloed en Spieren zeg maar Lichaamtechnisch... bij die auto ongelukken worden mensen opgewonden dat zit voornamelijk in je hoofd dat is dus iets psychisch...als iemand het beter kan uitleggen ga gerust je gang

avatar van herman78

herman78

Ik denk dat je het onderscheid tussen het krjigen van een orgasme (mentaal) en een zaadlozing (fysiek) in acht moet nemen. Bij ophanging ontstaat op de een of andere manier een zaadlozing als fysieke reactie, maar het lijkt me sterk dat mensen daar ook een orgasme bij krijgen (alhoewel mensen zich ook wel 's per ongeluk ophangen bij bizarre seksspelletjes).

as

Ik heb altijd een zaadlozing als ik mezelf ophang!

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

wat een "hoog" niveau weer....

as

Niet alleen het niveau is hoog bij mij

avatar van EmDee

EmDee

nee, je eigendunk ook!

avatar van montenegro

montenegro

En wat vind Stephan van deze film?

Is het enkel voor de kick of bedoelde de regisseur nog iets anders hiermee.

avatar van Sjan

Sjan

Een behoorlijk misselijke film die wel veel indruk op me heeft gemaakt. Een aaneenschakeling van bizarre scenes tegen de achtergrond van een erg donker sfeertje (wat me aan de laatste Lynch-films deed denken). Naar mijn mening wel té veel erotische scenes die soms ook maar misselijkmakend waren wanneer twee mannen elkaar in een auto af gaan zitten likken pas ik toch even, en elkaars vleeswonden likken vind ik ook niet echt opwindend . Met de sfeer en het acteerwerk zit het dus wel goed maar de film kon me niet echt grijpen, het was voor mij een beetje te veel interessant-doenerij. 3*

BoordAppel

Deed me een beetje aan Baise Moi denken, deze film. Veel sex en geen verhaal. Acteurs doen het nog redelijk alleen Deborah Unger kon ik niet uitstaan. Vrij waardeloos filmpje. 1,5*.

avatar van Dionysos

Dionysos

Ik heb deze film een tijdje geleden op de gok gekocht. Van iemand als David Cronenberg mag je immers wel wat verwachten en ach, met 6 euro kun je tegenwoordig niet bar veel meer…

Deze gok is gelukkig een goede gebleken.

De openingscène greep me al direct bij de keel. Het ademde een koud, onheilspellend sfeertje uit, hetgeen versterkt werd door de beklemmende muziek.

De wereld die Cronenberg de kijker in Crash voorschotelt is afstandelijk en ontdaan van al wat met emotie te maken heeft. Dit schept een gevoel van onbehagen en misschien zelfs van onbegrip, maar toch kan men geheel in die wereld worden meegezogen. De karakters zijn constant op zoek naar bevrediging in hun leven, maar lijken ook constant te falen in hun pogingen. Derhalve vervreemden ze van elkaar en blijft eenieder met een leeg gevoel achter. En dat is misschien wel het woord dat deze film het beste omschrijft: leeg.

Die leegheid weet de cast perfect te weerspiegelen. De manier waarop men uit de ogen kijkt, waarop de handelingen worden verricht; gevoelloos en haast wanhopig, vooral de blik van James Spader sluit naadloos hierop aan. Ik kreeg er af en toe gewoon kippenvel van.

De boodschap in Crash is duidelijk: we leven in een wereld waar emotie en passie verdrongen worden door onze eigen industrialisatie. De mens is geworden als de machines om zich heen. Hij gaat vooruit, maar zonder besef, zonder emotie. En wat is een beter boegbeeld voor die machines dan die waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben: de auto.

Puntje van kritiek is wel dat de film iets té sterk om een centraal idee draait, waardoor het soms wat herhalend en langdradig aandoet. Enige nuance had geen kwaad gekund in deze.

Afgezien daarvan vond ik Crash een zeer mooie, ontroerende en bizarre film, zeker aan te raden.

Het deed zeer denken aan een nummer van Youp van ’t Hek, waar ik dan ook een passage uit vermeld:

We strompelen, we strompelen

Verdord, verdoofd, totaal zonder gevoel

We strompelen, we strompelen

Wat is in godsnaam ons doel?

avatar van bisse

bisse

he dionysos..jij bent vast werkloos of zo dat je altijd de tijd neemt om dit soort lange uitgewerkte stukken te schrijven?geintje..ik vond het een erg mooi stukje waar ik het helemaal mee eens ben,mijn complimenten!

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Ik ben misschien er een beetje laat mee. Maar inderdaad - die Dionysos lijkt enkel en alleen maar straf interessante berichten te tikken. Voor mij is hij een straffe, erg straffe aanwinst op deze MM-meter.

Straf?

5 [Belg., inf.] (van uitingen) kras

6 [Belg., inf.] (van een prestatie of degene die haar levert) knap

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Voor de duidelijkheid, het betreft hier definitie 6 . Sorry voor dat Belgische brabbeltaaltje