Genre: Misdaad / Thriller
Alternatieve titel: Seven
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow
8,6 (1.993.682)
Releasedatum: 9 november 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Se7en
"Seven deadly sins. Seven ways to die."
Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.
Somerset
Detective Taylor at First Murder
Dead Man at 1st Crime Scene
Workman at Door of Somerset's Office
ikke1966
Ik snap niet dat mensen deze film als slecht kunnen betitelen. Blijkbaar hou je dan niet van het genre of van een van de (top)acteurs maar als dat zo is, breng dan niet je stem uit op.
Dan krijgt nl. deze film de waardering die het echt verdient. Ik heb al verschillende keren deze film bekeken en hij blijft me steeds boeien. Deze film MOET je echt gezien hebben als je ook maar een beetje affiniteit met film kijken hebt.
Veel kijkplezier en dus genre dis-likers....niet stemmen aub!!!!
RuudC
Wat deert jou die ene hater op waarschijnlijk honderd man die wel een hoog cijfer geven?
NYSe
Veel kijkplezier en dus genre dis-likers....niet stemmen aub!!!!
Ben je echt zo bekrompen dat je denkt dat negatieve kritiek voor Se7en alleen voort kan komen uit een vooringenomen houding jegens het genre of de acteurs?
Iedereen moet gewoon vrij zijn om persoonlijke beoordeling geven, tenzij deze negatief is? Hoe zie jij een gemiddelde score voor je? 10.000 man die alleen maar met 4,5 stemmen? De score is momenteel 4,21; de film staat op nr. 10 in de top 250: zeur niet.
Loepsaal
het is en blijft afgekeken bagger, en dat is mijn mening.
Meneer Bungel
Vanwege een hoofd in een doos uit een film die verder totaal onvergelijkbaar is (behalve dat ze allebei enorm sfeervol zijn)? Mag hoor.
Keyes
Vind het altijd zo triest als mensen een statement willen maken door een film als deze stoer te gaan betitelen als matig/slecht en dit bovendien ook nog serieus proberen te beargumenteren. Film/genre kan je smaak niet zijn ok. Maar als je m wil afkraken dat gaat je gewoon niet lukken.
performances, scenario, sfeer, sickness, climax, alles is gewoon goed. En dat vergeet ik nog een aantal dingen meer
Ik heb ge7egd
RuudC
Gelukkig zijn dat subjectieve zaken, niet objectief. Als iemand dit een baggerfilm vind, heeft diegene daar alle recht toe.
Loepsaal
Morgan Freeman, de heerlijke vaderfiguur, maakt het nog net om aan te zien.
Leuke thriller, voor een keer, maar niets origineels aan.
Zwaar overgewaardeerd.
NYSe
Fincher zet een sterke sfeer neer. De eeuwige regen, neerslachtige kleuren en het bijna film noirachtig gebruik van licht vind ik schitterend. Het politieverhaaltje is niet heel bijzonder (net zomin als de climax), maar wordt in mijn ogen kundig gebruikt om de sfeer te kunnen etaleren.
Ik ga niet zeggen dat het een meesterwerk is, daar beklijft de film als geheel te weinig voor, maar vooral als beeldkunstenaar is Fincher hier geslaagd.
NYSe
Uitstekende onderbouwing, maar 4 sterren is wel hoog voor iemand die over het algemeen streng oordeelt over films, voor een film die niet beklijft..
NYSe
Ik zeg nergens dat de film niet beklijft: hij beklijft mij alleen te weinig om door mij als een meesterwerk te worden neergezet.
NYse
ok dan, de term meesterwerk zegt me toch al weinig.
Dh PING
David Fincher is een van de betere cineasten van de moderne tijd.
Illum Sphere
Dit is een hele sterke film die ook nog eens op een originele en heftige manier getoond wordt (kijk naar die intro bijvoorbeeld ). Maar niet enkel hoe het getoond wordt is origineel en heftig, maar ook eens het verhaal dat naarmate de film als puzzelstukjes in elkaar vallen. Zowel het acteerwerk van Morgan Freeman als Brad Pitt is van een hoog niveau, maar ook dat van Spacey waardoor dit de film is die de start van zijn kwalitatieve carriëre inluidde. Voor de rest is dit zeker één van de betere films van Fincher en één van de gedurfste films van de filmgeschiedenis.
pop
Gister nog eens kunnen aanschouwen. En dat beviel meer dan goed. Een halfje erbij dus.
Daan258
Ik snap echt niet dat deze film op nummer 10 staat van de top 250 :S
Het was zeker geen slechte film en heb me er ook goed mee vermaakt, en het was boeiend van begin tot eind en ook erg goed acteerwerk, maar ik had toch echt een super spectaculair einde verwacht maar dat vond ik echt onwijs tegenvallen.
Tja smaken verschillen.
AC1
Weirdo_W
Ik heb vijf films van deze man gezien, maar vind deze ook de beste. Lekker duister met een gaaf einde. Goed geacteerd ook. Indrukwekkende film.
Sabuna
Helemaal mee eens !..... Dit is een plek om je mening te geven en gelukkig is ieder mens anders en heeft een andere mening....
Ik persoonlijk vond dit 1 van de beste thrillers ooit....
EmmaKing
Mooie discussie altijd om te hebben met vrienden betreft de laatste scene van de film. Zal niet verklappen wat er precies gebeurt voor mensen die Se7en nog niet gezien hebben, maar ikzelf zou denk ik ook hebben geschoten.
jumpstylemovie
Ik zou hem eerst een paar klinken flink in z'n knieën hebben geschoten en z'n pik er af hebben gesneden maar ik geloof dat het wat lastiger nadenken is 'in the heat of the moment'
jumpstylemovie
Het liep uit de hand. Waar zaten we met onze gedachten? Gelukkig was jij daar om ons uit deze waan te helpen.
speurder
Deze film weer eens uit de kast gehaald na hem een tijd niet te hebben gezien. Blijft een toppertje waaraan alles klopt. Sinister sfeertje, goede acteurs en naar mijn mening wel degelijk een onverwachte climax aan het einde. Freeman en Pitt zijn een prima gecast koppel terwijl Spacey uitstekend de onderkoelde psychopaat neertzet. Van mij 4* voor deze film.
allie97
Nadat ik deze klassieker al een aantal keer heb bekeken heb ik besloten om maar een recensie te schrijven.
Heb deze gister maar weer eens gekeken en hij blijft ongelooflijk goed
De plaats nummer 10 op moviemeter is naar mijn mening zeer terecht.
De film is erg duister en grimmig. Ik kan me niet één scene herinneren waar het echt licht is. Op het einde na dan
. De film is ontzettend donker gefilmd en dat vind ik een heel groot pluspunt. Door deze stijl is de film ontzettend spannend en maakt de film eng. Het verhaal over de ze7en hoofdzonden is erg goed gevonden. Het sprak me gelijk aan. Ook de cast is echt heel goed. Ik had al wat meerdere films gezien van Brad Pitt( Fight Club, Ocean's Eleven). In die films was die goed op dreef, maar in deze was hij echt heel goed. Ook Morgan Freeman doet het zoals altijd weer geweldig. Die man heeft zon relaxte stem, erg fijn om naar te luisteren. Gwyneth Paltrow speelt een kleine rol als de vrouw van Pitt, maar doet het ook goed. En dan hebben we ook nog Kevin Spacey als de killer. Wat zet deze man een geweldige rol neer( net zoals in The Usual Suspects). Hij speelt ijzingwekkend goed, erg knap voor zon kort tijdsbestek. Hij is kalm, eng en geniaal. De moorden worden geniaal uitgevoerd door de killer.
De zonden kwamen erg goed naar voren. Bij de zonde Sloth ben ik me kapot geschrokken toen ik de film voor het eerst zag . Wat ik ook erg goed vond is dat ze alleen het resultaat van de moorden lieten zien. Zeer goed en deed me paar keer huiveren. Zoals ik al zei is de film echt heel spannend en zeer onvoorspelbaar. Het einde is gewoon geniaal en gruwelijk en geweldig spannend. Wat een twist!!
Mijn respect gaat naar David Fincher
Wat een meesterwerk! 1 van de beste films die ik gezien heb.
Deze film moet je hebben gezien! Zo goed!
Korbie
Ik had nooit gedacht dat een technisch-simpele whodunit zo afschuwwekkend en gruwelijk kon zijn maar op diezelfde manier een kunstwerk op zich is.
Constant is er een nare sfeer aanwezig en dat begint al bij de extreem naargeestige opening credits: dit heeft echt iets weg van een soort vunzige noire. Maar deze omgeving blijft gedurende film constant bijblijven: de aanwezigheid van regen, die regenjassen als gelaatsuitdrukkingen en vooral de nare settings die je alleen maar tegenkomt in de meest duistere steegjes van de wereld. Het feit dat het einde zich dan plaats vindt op het platteland is dan maar zeker, maar ook dan verdwijnt de sfeer niet.
Vooral in de gecensureerde tijd wat Hollywood dezer dagen voorstelt, is Se7en zeer gedurfd. Er zijn natuurlijk veel typische, misschien zelfs eentonig geworden, detective-noire films die een mistig sfeertje hebben maar Se7en bevat daarin tegen een bepaalde soort vorm van extreme gruwelijkheid. Dit lijkt vooral symbool te staan voor fundamentalisme: dan moet ik vooral denken aan de manier hoe John Doe de zeven hoofdzonden als daadwerkelijk walgelijk en misselijkmakend ziet en zoals hij dan beschrijft dat de meeste mensen dit gewoon accepteren in de maatschappij.
Als de film is afgelopen kan ik ook na een diepe zucht uitblazen dat dit gruwelijke, nare verhaal voorbij is maar ook vanwege het feit dat ik net iets heel ethisch maar vooral artistiek heb gezien. En alleen daar al voor heb ik veel bewondering.
timburton
"The world is a fine place and worth fighting for."
David Finchers Se7en is een thriller die alles heeft wat een thriller moet hebben. Vlotte acties, goede shots, leuk bedacht script, een altijd even goede Morgan Freeman, een redelijke Brad Pitt, een oogstrelende Gwyneth Paltrow en een Kevin Spacey die eigenlijk niet in de fout kan gaan in zijn toch wel gemakkelijke rol. Toch begrijp ik de enorme waardering voor deze film niet. Hij heeft geen achterliggende gedachte, het concept (zoals die in het eerder genoemde citaat van Hemmington perfect wordt beschreven) is al zo vaak gebruikt en de film toont geen enkele nieuwe mijlpalen in cinema. Maar laat ik vooral me niet beïnvloeden door de overschatting van Seven. Toch, deze film had net zogoed gepast in het jasje van de speciale, lange, jaarlijkse aflevering van een krimiserie als Tatort. Al bij al heeft David Fincher een spannende, goed gebrachte kitschfilm gemaakt en daarvoor mijn complimenten.
Lana*
Deze film had ik dacht ik heel lang geleden eens gezien. Vreemd genoeg herinnerde ik me alleen de obese moord, de man in het bed en het hoofd in de doos. Volgens mij heb ik steeds maar een glimp van de film voorbij zien komen. Maar ik ben blij dat ik deze film nu helemaal gezien heb.
Spannend sfeertje, mooie settings, erg goed verhaal en super geacteerd.
Ik vond het 7 zonde verhaal erg goed gevonden.
Ik zie in de top 250 wel betere films die lager scoren maar dat is ook een kwestie van smaak denk ik, normaal is dit ook niet echt mijn genre maar ondanks dat krijgt hij van mij een 4. Aanrader

Thrillerklassieker 'Se7en' krijgt 4K-restauratie en keert binnenkort terug naar de bioscoop

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Thriller-meesterwerk 'Se7en' van David Fincher morgenavond te zien op televisie
David Fincher is bezig met een 4K remaster van zijn iconische thriller 'Se7en', maar wil niet te veel veranderen

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
self-fulfilling prophecy detectives.w.a.t.regendrugsdealereviscerationlust and impulsiveness rage and hatepride and vanityimmoderateness insomniasadismeonderzoekpension politiepsychopaatmoordseriemoordenaarschietpartijreligiewhodunitlijkmacabreseven deadly sinsdepravity neo-noirurban gothicsinisterambiguousominousseven: los siete pecados capitales