• 9.378.158 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.993.682)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Workman at Door of Somerset's Office

avatar van Movsin

Movsin

Te hoog gekwoteerd m.i.

Twee detectives die samen, in team, op zoek gaan naar een seriemoordenaar, er verschillende opvattingen op nahouden en daar doorheen iets over elkaars privéleven vernemen, is absoluut geen nieuw thema.

Toegegeven, deze film is goed uitgewerkt en superspannend. Maar een achtste plaats ?

Zou Brad Pitt bij het grote kijkerspubliek zorgen voor een extra puntje ?

Martijnnn

Tja als een acteur goed werk levert is het normaal dat mensen hem dan ook goed waarderen he

avatar van The Last

The Last

Ik vind het ook een goede film hoor met een uitstekende Brad Pitt, maar die 8ste plaats hier is idd zwaar overdreven. Dan gun ik het eerder het veel betere Silence of the Lambs.

avatar van Tinusss

Tinusss

Toppertje dit

avatar van JGB

JGB

deze film verdiend een plaats in de top 15..

als dat 8ste is, sta ik daar helemaal achter...

oké het thema is niet nieuw, maar is ook niet nodig lijkt mij...

al moet ik er wel aan toevoegen dat the bone collector in het lijstje van de top 20 zou moeten horen...

even goed verhaal, even sterk geacteerd,..

avatar van subwoofer henk

subwoofer henk

helemaal goed

Movsin schreef:
Te hoog gekwoteerd m.i.
Zou Brad Pitt bij het grote kijkerspubliek zorgen voor een extra puntje ?

Misschien niet een heel origineel thema, maar het plot is gewoon veel beter dan de gemiddelde thriller. En inderdaad ontzettend spannend, met geweldige acteerprestaties, vooral Kevin Spacey is geweldig (moet dit eigenlijk als spoiler?)
Voor mij samen met SOTL, de beste in z'n genre. Dus nee, niet te hoog genoteerd. En Brad Pitt is gewoon een hele goede acteur (en ik ben geen gillende tienermeisje), kijk maar naar deze film, Fight Club, Snatch en Burn After Reading. Dat zijn ontzettende goede/grappige rollen. Maar in Troy vind ik hem dan weer erg beroerd spelen...

avatar van mauzst

mauzst

Goed acteewerk van Freeman en Pitt, maar ik had echt veel meer van deze film verwacht. Nummer 10? Ik snap het niet.

Het eerste deel duurde voor mij te lang, het laatste uur was spannend maar voorspelbaar. Helaas.

mauzst schreef:

Voorspelbaar?

avatar van mauzst

mauzst

AddictedToMovies schreef:

Voorspelbaar?

Als in; alle geboden moorden worden uitgevoerd op één (in dit geval twee) na, en deze komt met de dood van zichzelf. Vanaf de bezorgde doos was ook duidelijk wat er ging gebeuren.

Ik had gehoopt op een ontknoping à la Fight Club, iets wat je totaal niet verwacht en waardoor je de film in een keer anders ziet.

Misschien is de term "voorspelbaar" kort door de bocht, het zal mijn verse terleurstelling zijn.

Martijnnn

Ja maar dat brengt juist de spanning, je weet wat hij van plan is waardoor je nog meer hoopt dat ze niet toehappen, bovendien kun je nooit weten of Pitt schiet of niet. Het doos moment (hoho de dubbelzinnigheid) is ook bijna het einde van de film, geen wonder dat het daarna voorspelbaarder is, moeten ze dan tot de laatste seconde wachten tot ze met de ontknoping komen.

[edit] ik zie dat je al iets bent terug gekomen op je term voorspelbaar,

mauzst schreef:

ik vond het één van de sterkste eindscenes ooit...

avatar van Arie Hopkins

Arie Hopkins

Dit is echt de allerbeste film die ik ooit gezien heb. Het einde......gewoon geweldig!!

avatar van !!!!*Lucky

!!!!*Lucky

Elke keer weer wanneer ik de film bekijk, het blijft geweldig. Op elk aspect is het genieten geblazen! Om over het einde nog maar te zwijgen. Geen woorden voor een film als deze!

* * * * *

Jawaddedadde

Schitterende film! In dit genre onovertroffen. Op zich lijkt het verhaal niet bijster origineel, 2 flikken op zoek naar een seriemoordenaar, maar de sfeer waar deze film in baadt, beangstigend gewoon. En het einde, tja, wie dat ziet aankomen is helderziend

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Spannende en gruwelijke film.

Geweldig acteerwerk van vooral Kevin Spacey.

4 sterren.

avatar van Whatswithandy

Whatswithandy

ik snap eigenlijk niet helemaal waarom ie zo hoog staat, ik bedoel het is een leuke spannende film maar niet echt een meesterwerk heb betere gezien

Whatswithandy schreef:

Maar je geeft hem wel 5 sterren?

Overigens, ik zou graag willen weten welke films je (in dit genre) beter vindt.

avatar van G to the J

G to the J

Thumbs up!

avatar van quintein

quintein

Pitt deed het gewoon erg goed en dat heeft m,i dan ook niet te maken met zijn uiterlijk,Freeman heeft zijn sporen al lang een breed verdiend in films van dit soort genre.

Se7en vond ik dan ook echt briljantmede door de fantastische ontknoping.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

even een uber spoiler:-

wss heeft de top 10 positie te maken met de plotselinge inbreng van .e.in Sp..ey ( hahah:P)

Martijnnn

Of je gebruikt gewoon de spoiler tag...

avatar van Djek

Djek

Zelden was ik zo stil na het einde van een film. Gewoon wreed indrukwekkend en shocking, kippevel. Dat moment blijft me altijd bij. Ik heb daarna nooit meer een film gezien die datzelfde effect bij me heeft bereikt.

avatar van SvV

SvV

Goede film. Vooral de wreede en zieke momenten gaven me soms kippenvel. Zeker een aanrader. Toch heb ik niet het gevoel dat ik naar een dikke 5 sterren film heb gekeken. Gewoon erg goed, maar net niet die 5 sterren voor mij.

avatar van tijn79

tijn79

Wat een heerlijke, originele film is dit zeg!

Gewoon in een woord geweldig!!

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Paulus90 schreef:
d.d.04022009 (...) Er is echter één gegeven dat ik niet helemaal snap, waarschijnlijk heeft Fincher het natuurlijk wel bewust gedaan, maar toch.

Bij alle 6 zonden voorafgaand aan jaloezie (en dan bedoel ik inclusief wraak), is de persoon die zich 'schuldig heeft gemaakt' aan deze zonde het slachtoffer van een moord. Bij jaloezie is dit ook het geval natuurlijk, John Doe voelt de jaloezie immers en gaat dus dood, maar welke zonde heeft Mills' vrouw begaan? Zij is in principe de zevende dode, alleen heeft zij zelf geen zonde begaan, in tegenstelling tot Mills waarvan we dan weer niet zien dat hij ook het loodje legt...

Misschien dat ik iets heel doms over het hoofd zie, maar dat moeten jullie me dan maar vergeven. Wie kan mij het uitleggen?

1 dikzak-vraatzucht
2 advocaat-hebzucht
3 drugsdealer-traagheid (luiheid, gemakzucht)
4 prostituee-lust (onkuisheid)
5 model-trots
6 Doe-jaloezie
7 David Mills-wraak.

Even een opsomming
, voor mijzelf. (Begreep je vraag nl. niet meteen helemaal, vandaar .)

Je ziet niets over het hoofd.

Het gaat erom je niet te focussen op de slachtoffers maar op de zeven zonden.
Dát is het levenswerk van Doe. Wie daar verder wel of niet bij sterft is bijzaak.
Hoewel er uiteraard een aanzienlijke body-count vereist is, hierzonder wordt er niet genoeg aandacht gegenereerd voor Doe

avatar van raafmau

raafmau

De sfeer is heerlijk in deze film terecht dat ie in de top 10 staat.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Een zéér slechte film. Ik had de film destijds gekocht omdat hij hier in de top 10 stond. Foute koop.

PS: Gemiddelde is met 0.01 gedaald. Nu stijgt Scarface weer

Bart Simpson schreef:

En waarom vind je deze film zo slecht? Als je slechts 0.5 geeft aan een film die door de meesten een pak hoger gewaardeerd wordt, dan kom je best met sterke argumenten.

Bart Simpson schreef:

PS: Gemiddelde is met 0.01 gedaald. Nu stijgt Scarface weer

Vreemde redenering hoor. Lijkt net alsof je deze film opzettelijk laag quoteert om zo een andere film te laten stijgen.. . Maar misschien begrijp ik het verkeerd..

avatar van Nomak

Nomak

Bart Simpson heeft er natuurlijk plezier in om de film naar omlaag te stemmen, vandaar de lachende smiley.

Argumenten hoef je van hem niet te verwachten.

Maar probeer eens een lage stem zonder argumenten uit te brengen op zijn favoriete film (The Great Escape), dan is het gegarandeerd oorlog.