Genre: Komedie / Drama
Releasedatum: 29 oktober 1998
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Truman Show
"On the air. Unaware."
Truman Burbank leidt een perfect leventje: goede baan, een liefhebbende vrouw en een goede vriend. Langzaam komt Truman er echter achter dat zijn leventje iets té perfect is: hij ontdekt dat hij het middelpunt is van het succesvolle TV-programma The Truman Show. Al zijn hele leven lang woont Truman in een enorme TV-studio, waar een dorpje is nagebouwd en al z'n vrienden acteurs zijn.
- Trailer (YouTube)
- The Truman Show (MusicMeter)
- Kijk op SkyShowtime
Walter Moore / Kirk Burbank
Lawrence
Young Truman
Actionfreak
Eindelijk weer een film die origineel is gezien.
Het concept is erg leuk en nog goed uitgewerkt ook! Het sfeertje is geniaal lekker rustig ontspannen, en met sterke acteer prestaties van een toch al erg goede acteur Jim Carrey.
In het begin van de film moest ik er nog even inkomen na 20 minuten word het echt leuk tot het eind aan toe.
De cast is dus erg goed Jim Carrey als gewoonlijk sterk en de rest (stuk of honderd) andere acteurs/figuranten spelen ook aangenaam.
Ik geef hem 4,5* en een plaatsje in mijn top 10.
JanDahler
wat een geweldig origineel verhaal.snapte er de eerste 20min niet al te veel van maar wanneer je precies door hebt hoe de vork aan de steel zit is het echt genieten. echt een geniaal script
Deze film heeft volgens mij wel weinig te maken met een komedie, is meer een drama. Maar goed, dat had k er eigenlijk ook niet van verwacht!
topfilm!! 4*
movie acteurs
Fraai, sympathiek en origineel in elkaar gezet drama met wat humor. Sterk geacteerd door Carrey die een erg mooie rol neerzet, Het verhaal is bijzonder en sterke scene's zoals die van zijn ontsnapping over de zee. Wel heel bijzonder moet ik zeggen.
Een zee met een deurtje. Je moet er maar opkomen
deze film krijgt tot nu toe een 4,0.
maarten1991
Mooie surrealistische film met een letterlijk decoor.
Dit is een extreem voorbeeld van hoe een real-life soap er in de toekomst uit kan gaan zien.
royals
Ik vindt het scenario wat er in deze film wordt geschetst wordt juist niet zo'n 'ver van mijn bed show' vandaag de dag. Met al onze Big Brother en reality shows, ID controles, e-mail tracking en camera's overal op straat die ons goed in gaten houden. Alleen wordt er niemand echt personelijk in de spotlight gezet zoals in deze film en zoals dat in de middeleeuwen nog ging.
88Fabian
Wow wat kan ik me deze film slecht herrineren zeg, en dan staat ie ook nog is in de top250,mischien nog maar eens herzien dan.
Reinoir
Hihi dat kleine beetje CGI wat er inzit.
melvddonk
Ik kan er niets aan doen, maar in 9 van de 10 films vind ik Jim Carrey echt irritant. Ik kan er gewoon amper naar kijken. In dit geval gold dat dus ook.
De enige uitzonderingen voor mij zijn: The Number 23 en natuurlijk Eternal Sunshine of the Spotless Mind!
soap
leuk om nog eens te herzien na al die jaren, deze is nog van voor de big brother gekte dacht ik zelfs !
condomafia
nooit eerder gezien, maar eigenlijk nog steeds van deze tijd, het verhaal dan.
film klopt in zijn totaal al vind ik niet dat hij komedie als omschrijving mag hebbem.
4,5
Jozz
Oh, hier heb ik nog niet eens op gestemd, terwijl het één van m'n favoriete films is
Zeker in de tijd toen de real-life soap opkwam was deze film natuurlijk een fantastisch over-the-top parodie op deze ontwikkeling. Je leeft volledig mee met Truman, en het is geweldig om te zien hoe hij langzaam achter de waarheid komt. De film kijkt heerlijk weg, wordt op een rustige manier gebracht en zit vol met goed acteerwerk. Ik heb normaal gesproken weinig met het quasi-humoristische overacteren van Carrey, maar in deze film laat hij een veel betere kant van hem zien. Ook Ed Harris speelt een glansrol als regisseur.
Topper! 5*
Vermeer
De vrouw die hem de hoop geeft naar buiten te komen, vind ik maar vervelend cliché. Het moment dat de voorkant van de boot door de muur ramt, het einde van Truman's wereld, tot aan het moment dat hij door de deur loopt, is en blijft, zelfs na 5 keer de film te hebben gezien: kippenvel!
dirkveldkamp
Ik had deze film al heeeel lang op mijn lijstje staan om te gaan zien, maar tot vanavond was het er niet van gekomen.
Ik vond hem echt fantastisch!!
Wat een origineel verhaal en zeer goed uitgewerkt.
Jim Carrey zet hier een fantastische rol neer!
Zo af en toe zit er een film tussen waar je gewoon blij van wordt... dit is er eentje.
wyatt earp
Wow, ik had een middelmatig filmpje verwacht, maar dit overtreft al mijn verwachtingen. Uiterst originele film. Volgens mij is dit nog nooit eerder gedaan. In het begin van de film zit je je vanalles af te vragen, bijvoorbeeld hoeveel er echt is en hoeveel show. Maar op het eind blijkt dat werkelijk alles van te voren gepland is en echt alles tot de show behoord. Ik werd vooral verrast omdat Jim Carrey meestal in een niet al te serieuse film speelt. En ondanks dat hij hier en daar wat gekkebekketrekkerij doet, is het toch heel wat anders dan dat we gewend zijn van Carrey. Eigenlijk is het idee van de film behoorlijk onmenselijk. Alles wat hij heeft, al zijn vrienden zijn nep. Dat was het voornaamste wat mij bezighield tijdens de film. Prachtige film die zeker de moeite waard is.
rambam3
De beste Carrey film als je het mij vraagt.
Je blijft nieuwe dingen zien als je hem meer dan 1 keer bekijkt.
Goed verhaal, goed acteerwerk, kortom: Prima film!
Terecht dat deze in de top 250 staat.
martijn011
- 2034 berichten
Niet de topper die ik verwacht had..
Het gaat gewoon allemaal te makkelijk en te snel. Binnen afzienbare tijd valt er een camera uit de lucht, een verliefde actrice waarschuwt Truman, de radiouitzending in z'n auto, het is allemaal te vlug en te makkelijk..
Het is natuurlijk ook verre van realistisch, het is een leuk bedacht concept maar helaas komt het er voor mij niet echt uit.
Natuurlijk heeft Carrey een perfect hoofd om in dit soort films te spelen en Ed Harris is ook wel aardig, maar de rest van de acteurs lijken gewoon van de straat geplukt te zijn..(Paul Giamatti daargelaten)
Nee, een kleine voldoende. Niet meer..
TMP
Leuk concept, origineel ook. Maar hoofdpersoon Jim Carrey irriteert mij gewoon, zoals wel vaker. Daarnaast was de film niet altijd even boeiend. Wel een passende einde, en zeker de moeite van het bekijken waard.
DB10
Inderdaad wel een originele film, maar wel wat matig uitgevoerd. Jim Carrey is wat te vrolijk, net als de film de hele tijd een beetje net 'te' was. Wel een prima einde, maar echt boeien kon het me verder toch niet.
Daphny.
Daarom is de film ook zo goed, het lijkt een simpele film, maar bevat heel erg veel inhoud.
Om het creepy te noemen is weer wat overdreven
Ik vind het anders behoorlijk creepy. Het idee dat je gevangen zit in een geisoleerde wereld, die niet de echte wereld is, waarin iedereen samenzweert om jou daar te houden en elke relatie die je in je leven hebt gespeeld word door een acteur die niks om jou geeft maar alleen op TV wil, vind ik enger dan welke horrorfilm ook. Is natuurlijk zo onrealistisch als wat, maar dat is juist wel het goeie, dat het zo ontzettend overdreven is. Hoewel de film opzich voorspelbaar is, (je kan verwachten dat hij het op een gegeven moment ontdekt en op de ontsnappingstour gaat) heel vermakelijk om een keer te kijken.
Daphny.
Ik vind hem gewoon niet de uitstraling hebben voor een serieuze rol,komt er bij mij niet in.
Dat geld ook voor robin williams maar die heeft toch mij het tegendeel bewezen met insomnia,iets wat Carrey niet voor elkaar krijgt.
Nee hoor,dat ik Carrey niet kan uitstaan is geen handicap,hij speelt alleen in erg matige films.
Ben ik het toch niet helemaal mee eens. Ik vind veel comedy's met hem erin ook vervelend, maar kijk bijvoorbeeld eens naar een film als Eternal Sunshine of the Spotless Mind, waarin hij zeer geloofwaardig een verlegen, serieuze kerel speelt. In die film zie ik puur het personage, ik heb helemaal niet het idee dat ik naar Jim Carrey kijk. Dat verbaasde mij ook. Daaruit blijkt dus dat er wel degelijk een goed acteur in hem schuilt, maar hij verpest het voor zichzelf door altijd in van die melige kutfilms te verschijnen waarin hij altijd hetzelfde typetje lijkt te spelen. Ik denk dat het zonde is, want hij kan meer.
Testa-Rossa
Wow, briljante film, eerste 10 min heb ik me enorm zitten irriteren aan overdone acteerwerk van Carrey, de rest was fantastisch! Zijn vrouw die meermalen in de film tijdens een doodnormaal gesprek met haar echtgenoot opeens reclame-spotjes opvoerdt, de acteur die opeens moet opereren, de kernramp, de astronautscene in de badkamer.
'Somebody help me, I'm being spontaneous!'
DwarreI
Hoogste tijd voor een herziening, ik blijf de Truman show een intrigerend concept vinden.
Ik bedenk me nu ook pas dat de hele film bedoeld is als een metafoor voor de mens versus religie. Ach, toen ik deze film zag was ik volgens mij 13
goon
het verhaal bij deze film is zo geniaal.. daarom blijft dit een van mijn favoriete films.
brigittedam
Topfilm!!! Erg origineel verzonnen, naast humor ook toch best dramatisch. Jim Carrey is geniaal en maakt de film een topper. Geweldige acteur!
Grendel
Goed verhaal, goed uitgevoerd,maar het blijft Jim Carrey.Zonder die idioot grijnzende mafkees was het waarschijnlijk 5* geworden.
dominion
Jim Carrey maakt deze film nou juist zo leuk.
Zonder hem vond ik hem een stuk minder
Rmie
Leuike film met deze Jim Carrey.
Samen met "man on the moon" is deze film genietbaar. Alle andere films met Jimmy Carrey: mijden!

Psychologische dramafilm 'The Truman Show' van Peter Weir vanavond te zien op televisie

'The Truman Show' is vanaf 25 april weer te streamen: 'Wat wil een mens nog meer?'

'The Truman Show' is morgenavond (15 januari) te zien op televisie: 'Wat is dit toch een ongelooflijke, mooie en ijzersterke film'

Psychologische dramafilm 'The Truman Show' van Peter Weir vanavond (7 oktober) op televisie

The Green Mile

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991

The Usual Suspects
Thriller, 1995
deja vueilandtelevisieclaustrophobiaparanoiasuspicionsimulated reality hidden cameradystopievideo surveillancehuwelijkbedrogmysterietelevision producerontsnappentv show in filmquestioningreality tvmake believepretend reflectivewonderactortv showdirectactor wittyantagonisticdignifiedallegory of the cave