• 9.372.182 stemmen

The Last Man on Earth (1964)

Horror / Sciencefiction | 86 minuten

Genre: Horror / Sciencefiction

Alternatieve titel: L'Ultimo Uomo della Terra

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Ubaldo Ragona en Sidney Salkow

Met onder meer: Vincent Price, Franca Bettoia en Emma Danieli

Gesproken taal: Engels en Italiaans

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot The Last Man on Earth

"Do you dare imagine what it would be like to be...The last man on earth...Or the last woman."

Dr. Robert Morgan blijft op wonderlijke wijze gespaard van een akelige ziekte die bijna de hele wereldbevolking uitvaagt. Helaas blijven de doden niet in hun graven en gaan ze achter de laatste overlevenden aan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Noodless

Noodless

Deze voorloper uit de oude doos met Vincent Price weet mij niet te boeien. I Am Legend met Will Smith vond ik slecht , geef mij maar The Omega Man die de beste uitvoering van de drie is. Deze film begint wel aardig in een desolaat landschap en met een overtuigende rol van Price. Al heb ik hem al beter zien spelen, maar dat kan ook met de uitwerking van het plot te maken hebben. Wanneer hij ergens in het midden van de film een vrouw ontmoet, zakt de film helemaal ineen. De wendingen die dan volgen zijn raar en eigenlijk ook wat flauw uitgewerkt. 5/10

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Fijne afsluiter van het weekend. I'm Legend uit de jaren 60. Vond het eerste deel uitermate sterk. De wezens die gedurende de nacht bij Robert Morgan trachten binnen te dringen, zagen er niet angstaanjagend uit en hun doodskreten waren soms wel lachwekkend. Maar toch wist het me te boeien. En dat voor zo'n oude, gedateerde film

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Ja, ook leuk, al heb ik misschien toch een lichte voorkeur voor The Omega Man vanwege het wat modernere SF-sausje, maar heel veel ontlopen ze elkaar niet. Wel aardig na het coronajaar, niks geen anderhalve meter, mondkapjes, thuiswerken al werd het hier dan wel code zwart in de film. Waarom het begin in het midden is gezet als flashback, had wat mij betreft ook chronologisch gemogen. Veel Vincent Price, dat is natuurlijk zelden vervelend.

avatar van John Milton

John Milton

Nog een verfilming van Richard Mathesons boek I Am Legend uit 1954, naast The Omega Man (1971), en I Am Legend (2007). Het is tevens niet moeilijk te zien hoe het een inspiratie was voor George A. Romero's Night of the Living Dead (1968), wat bijzonder is omdat ik dacht dat Zombies op die manier echt voor het eerst door Romero waren gedaan. I was wrong, want dit was vier jaar eerder en de gelijkenissen zijn treffend.

Ditmaal is het horror legende Vincent Price die de Apocalyps overleefd heeft, en zichzelf probeert te redden. Ik heb (uiteraard) de zwart-wit versie gekeken (die overigens gratis op YouTube te bekijken is), maar mocht je persé kleur willen dan kan dat ook. Ik zou zeggen dat juist bij deze film zwart-wit nog beter past.

Price's stem is uitermate geschikt om de pessimistische mijmeringen van de geïsoleerde, depressieve Robert Morgan op ons af te vuren. Fans van de Will Smith verfilming zullen wellicht moeten lachen om de zombies hier, Price houdt er met gemak 5 bij zich vandaan met blote handen, dat had onze Will niet hoeven te proberen.

Desalniettemin voeg ik me gebroederlijk bij de zevens van joolstein en Ikkegoemikke. Het kijkt gewoon te lekker weg voor een zesje. Het enige jammere vind ik dat de zombies praten (we're going to kill you Morgan!), dat haalde me er toch een beetje uit Ik vraag me trouwens af hoeveel mensen door hebben gehad dat deze film in Italië is opgenomen (kostenbesparing).

avatar van Fisico

Fisico

Een leuke post apocalyptische zombiefilm uit de oude doos. Ik hou wel van zo’n dystopisch wereldbeeld waarbij je geheel alleen rondzwerft en tracht te overleven. Drie jaar intussen loopt dr. Morgan als eenzame ziel zombies bestrijdend.

Zombies Nona, buiten wat gekreun en wat gezwaai met benen komt er niet veel veel uit voort. Er zijn meer kannibalistische en energieke exemplaren op de markt. Erg schrikwekkende zijn ze dus niet, visueel noch naar gedragingen.

Maar amusant is het zeker! Na een half uur krijgen een we een flashback van 20 minuten over hoe het leven van Morgan was vóór iedereen stierf. De ontmoeting is ook interessant, al viel het einde me wat tegen met dat paramilitair vertoon. Ik begreep ook de motieven in deze niet goed. Maar dat neemt niet weg dat ik me geamuseerd heb. Leuk om te zien en een prima rol van de mijmerende Vincent Price.

avatar van mikey

mikey

grappige ietwat naïeve film, met italo looks van modernistische woonwijken en brutalistische gebouwen. soms zie je kachelrook uit een schoorsteen terwijl het gebouw leeg staat.. ach...
het eerste stuk was erg leuk als alleen op de wereld-fantasie over afmaken van ondoden, het leegshoppen van winkels en wat degelijk prepwerk. Vervolgens een bizarre flashback die de apocalypse zo ongeveer samenvat uit de herinneringen van onze legende. Eigenlijk totaal overbodig en niet eens zo interessant, behalve de shots die gaan over soldaten met maskers die later ook te bewonderen waren in de crazies van romero. Laatste akte gaat over een ondergrondse organisatie die de legende wil uitschakelen. Ook niet zo sterk eigenlijk. Maar verschaft toch een gewelddadige achtervolging.
Maar in ieder geval beter dan die will smith flick.... Fijne aan de film is de B-look die je later in carpenter en romero films terugzag... dawn of the dead, precinct 13, crazies, undsoweiter.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

De film heeft een veelbelovende en sfeervolle start met beelden van een post-apocalyptische wereld. Verlaten straten, in allerijl achtergelaten wagens met openstaande deuren, hier en daar een lichaam, je kent het wel. We zien Vincent Price in zijn beslommeringen om te overleven. De mutanten die hem niet gunstig gezind zijn, lijken op een combi van vampieren en zombies (in de novelle waren het wel degelijk vampieren die ook wel heel wat sneller zijn dan hier in de film). Echt bedreigend worden ze echter nooit.

Dan volgt er een grote flashback naar hoe het allemaal begon met de grote epidemie en zien we Price in interactie gaan. Ook wel een entertainend gedeelte.

Het einde is mooi in zijn provocerende dubbelzinnigheid. Price blijkt een monster te zijn voor de tussencategorie mutanten die hem opjagen. De perspectieven worden omgedraaid en er is geen uitweg meer voor Price.

Al met al aangenaam kijkvoer al vind ik het niet de beste rol van Vincent Price. Zijn performance draagt hier zeker bij aan het campgehalte.