Genre: Thriller
8,2 (1.132.499)
Gesproken taal: Latijn, Spaans en Engels
Releasedatum: 23 december 1999
Plot The Sixth Sense
"Not every gift is a blessing."
Dr. Malcolm Crowe, een kinderpsycholoog, neemt de taak op zich om een jongetje te genezen dat geesten ziet. Het jongetje, Cole, heeft door z'n gave veel problemen op school en met z'n moeder. Door Cole te helpen hoopt Crowe in het reine te komen met zichzelf, nadat hij in het verleden bij een soortgelijk geval niet voldoende heeft kunnen helpen.
Malcolm Crowe
Sean
Stanley Cunningham
Mrs. Collins
-M-
Ik heb deze film als zeer boeiend ervaren. Ik denk dat veel mensen er te kritisch naar kijken...
Ja, een dikke 4*
cinema.rex
Ik denk dat veel mensen er te kritisch naar kijken...
Ik denk dat er over het algemeen te kritisch wordt gekeken naar veel films, maar in dit geval ben ik het niet met je eens. The Sixth Sense wordt door veel mensen (te?) hoog gewaardeerd. Dan kan je verwachten dat er wat kritischer wordt gekeken.
Naar mijn mening is de kritiek ook wel terecht. The Sixth Sense is de zoveelste pretentieuze Hollywood-film zonder enige werkelijke inhoud. Knap gemaakt, maar ook lekker makkelijk. Je kunt natuurlijk elk slap verhaal wel een interessante, bovennatuurlijke draai geven. Het blijft een verspilling van geld en moeite.
The Green Mile is een ander "mooi" voorbeeld.
kramersietse
Cinema.rex je bent mijn held: The Green Mile was idd zwaar overtrokken.
cinema.rex
Insgelijks Sietse! Opmerkelijk dat we TGM allebei 2* hebben gegeven.
The Sixth Sense heb ik een halve ster meer gegeven, omdat de regisseur het verhaal zelf bedacht heeft.
J. Clouseau
The Green Mile is een ander "mooi" voorbeeld.
[/quote]
The Sixth Sense is een prestatie: Shyamalan houdt je twee uur voor het scherm gekluisterd zonder ook maar één ontploffing, auto-achtervolging of geknoei met digitale effecten. Er is enkel maar spanning, snijdende suspense à la Hitchcock. En dát is wat de film voor mij zo speciaal maakt. [/quote]
Daar heb je een punt. Er zit wel spanning in deze film. Alleen, ik vind het gegeven niet erg interessant. Wat een jongetje meemaakt, als hij geesten kan zien, kan mij eigenlijk niet echt boeien.
Overigens gebruikt Hitchcock in Vertigo ook een bovennatuurlijk thema, maar daar wordt het ontmaskerd als manipulatie. Die film is natuurlijk ook vooral bedoeld als vermaak, maar toch kan ik hem blijven herzien. TSS heeft die kwaliteit naar mijn mening niet, omdat de clou wellicht te belangrijk is.
Wat mij misschien nog het meeste ergert, is dat een dergelijke thematiek in de mode is. Bovennatuurlijke thema’s, maar ook fantasy, zijn opgerukt naar de mainstream. Er wordt veel geld uitgegeven om van dergelijke verhalen gelikte films van te maken. Het scenario hoeft niet al te scherp te zijn, want je kunt elke onlogische wending verklaren met iets bovennatuurlijks.En vervolgens worden dergelijke films door veel mensen tot meesterwerk gebombardeerd.
OK, Shyamalan schrijft zijn scenario in ieder geval nog zelf. Op zich is dat te prijzen. En hij heeft het zich wel iets moeilijker gemaakt dan veel van zijn collega's, maar voor mij blijft het een product van dezelfde mode.
Ik begrijp jouw standpunt, maar ik kan er niet in meegaan.
shockdog
De plottwist is inderdaad niet waterdicht, het is onmogelijk dat Malcolm er pas zo laat achter komt dat hij niet bestaat (je wordt nooit aangesproken, mensen wijken niet voor je uit op straat etc.). Ook het 'happy anniversary' van Malcolm's vrouw en de steen door de ruit waren onlogisch.
moviemafketel
- 19752 berichten
Ja, maar veel kan weerlegt worden doordat de dode gewoon echt niet weet dat hij dood is en dus bij geen enkel moment vraagtekens stelt. Ze zien wat ze willen zien. Dus zelfs als Willis dwars door iemand zou heen lopen op straat of op die begrafenis, had hij niet beseft of nagedacht dat dit niet kan. Het is bijna een soort droom waar hij in zit, waar alles echt lijkt, maar alles langs een bepaald(e) richtlijn/script loopt. Hij heeft puur het geluk dat hij een jongetje treft die hem ziet(ook omdat Willis dit als geest wil zien) en het jongetje heeft geluk dat hij een geest ziet die psychiater was. Ik kan het moeilijk uitleggen, dus hoop dat het ergens nog "sense" maakt.
Gettho-
Erg mooie film!
Je wil (moet) constant blijven kijken.
Degenen waarmee ik hem keek vonden hem een beetje langdradig maar daar had ik zelf totaal geen last van.
Van begin tot einde vond ik hem echt geweldig.
Het einde was trouwens een totale verassing!
Maar echt een toppertje dit
Film Fan
Toch een beetje vreemd dat we hier net doen alsof films het echte leven zijn.
bjorgie
Echt goede film, blijft heel spannend tot het einde met een mooi ontknoping. Ook een goede acteerprestatie van het jongetje.
Een van de betere films die ik heb gezien
movielou
heb deze eens op school gezien, en eerlijk gezegd verveelde ik me tijdens die film niet echt mijn film dit
3,0
huVILEub
Geweldige film! De Spanning zit er de hele tijd in, geweldig verhaal met een geweldig plottwist en sterk acteerwerk, Haley Joel Osment is goed in sentimentele rollen en dat komt hier wel tot zijn recht. Ook mooi camerawerk met enkele prachtige shots. Een geweldige aanrader voor de Thriller liefhebber.
Psolitsa
Ok film die op sommige momenten een beetje inzwakt.
Desalniettemin een goed verhaal.
De clou is eigenlijk wel te raden vind ik. Ik bedoel, het is toch niet normaal dat die vrouw niet tegen hem praat? Nooit niet. Dan ga je toch al wat vermoeden
Verder is deze film zo uitgekauwd en het feit dat hij altijd word opgenoemd bij enge films snap ik ook niet.
Spanning: ja. Eng: nee. Overigens: DAT JONGETJE. zo lief!
Tsja, als je deze film nog niet gezien hebt, is het een aanrader dat zeker. Maar om het nou 1 van de beste films ever te noemen?
Nope.
Fran
- 1953 berichten
Wat deze film zo mooi maakt om naar te kijken is het spannende sfeertje die erin heerst. De angstige blik op Cole's gezicht, de ademhaling die je close up in beeld ziet etc. Het zijn allemaal kleine details en ik vind het heel mooi gedaan.
Qua acteerwerk viel Haley Joel Osmond heel goed op. Heel knappe prestatie voor zo'n klein jochie. Bruce Willis was gewoon weer Bruce Willis. Gewoon gemiddeld dus. Als ze daar nou een echt goede acteur bij hadden neergezet dan was de film misschien NOG beter geweest.
Dejive
Tijd geleden dat ik hem heb gezien, maar echt een heerlijke film.. goed geacteerd, hou er wel van.
5 sterren.
TragieStar.*
Eindelijk gezien en vond het toch echt wel een hele mooie film.
Dat jongetje ''Cole'' vond ik echt zo schatje, en hij kon ook nog eens goed acteren.
Bruce Willis viel ook lekker mee, en Toni Collete ook wat altijd wel zo is.
Het verhaal vond ik lekker spannend, en drama.
Heb een paar keer me tranen moeten binnenhouden, en het einde had ik zeker niet verwacht.
Een dikke 4,5*
D-enissse
Een hele goede film met een onverwacht einde,
Alhoewel als je de film voor de tweede keer kijkt je wel een aantal aanwijzingen ziet.
Cole dat jongetje vond ik echt heel goed acteren, een keer een andere kant van Bruce Willis gezien.
Xen0n
I see dead people
Heerlijke film! En wat een spanning
Vanaf het begin al meteen boeiend. Het trekt je aandacht en sleept je mee in een heel sterk verhaal, wat geweldig geacteerd word door Willis en het jongetje(ben even de naam kwijt
). Wat schrikmomenten tussendoor, niet al te overdreven !gelukkig!. Dan op het einde nog een onverwachtte plottwist. Ik zag deze zelf niet aankomen. Als dan de aftiteling begint heb je het idee dat je nog geen 15 min aan het kijken bent, maar toch heb je een volledig verhaal gezien. Time flies..
chevy93
Xen0n
Dat is inderdaad waar
Maar je weet natuurlijk nog niet zeker of de naam ook daadwerkelijk bij DIE persoon hoort.(was wel zeer waarschijnlijk
). En echt zin om het op te zoeken? Nah, zat nog na te genieten.
Nu weet ik het alsnog, danku
wibro
Ik kon deze film zeer waarderen toen ik deze 10 jaar geleden voor de eerste keer gezien had. Nu bij herziening aanzienlijk minder, wat eigenlijk meer zegt over mijzelf dan over de film. Op overdreven dramatiek met dan nog een superdramatisch muzikaal sausje er boven op ben ik gewoon uitgekeken. En deze film moet het nu eenmaal hebben van het super dramatische verhaal maar zeker niet van de cinematografie want mooi oogde deze film totaal niet. Heb je deze film eenmaal gezien dan weet je hoe de vork aan de steel zit en dan is de verrassing er af. Je gaat je dan irriteren aan de overdreven sentimentaliteit iets waar Hollywood zo sterk in is.
Slecht is "The Sixth Sense" uiteraard niet. In de tijd 10 jaar geleden dat deze film gemaakt werd was het verhaal best wel origineel, maar ik denk niet dat je anno 2010 nog met dit soort films moet komen aanzetten, hoewel er natuurlijk altijd wel genoeg mensen zijn die nooit genoeg krijgen van overdreven Hollywood sentiment.
3,5* na herziening.
TrickySmalls
Bruce Willis! Sinds klein af aan vond ik deze gast zo geweldig. Speelde in deze film niet overdonderend goed, maar wel naar behoren.
Leuk en origineel verhaal wat je vanaf de 1e minuut aan de buis gekluisterd houdt.
Echt schrik momenten zaten er niet in, maar daarvoor moet je deze film ook niet gaan kijken. Erg spannend tot het einde toe. Ook het einde weet je net zoals in Unbreakable te verrassen.
peter74
Vraagje:
Wat zat er in die fles die die moeder door het meisje d'r eten deed op die videoband?
Dat was mij niet geheel duidelijk.
Parisa
Hoe het heet weet ik niet. Maar het was in ieder geval langzaam dodend gif.
John Lee Hooker
The sixth sence.
Ik weet nog dat ik 'm niet echt heel spannend vond, maar hij is wel knap gemaakt. Bruce moet de jongetje zien te helpen, terwijl het vrijwel onmogelijk is.
Lekker sfeertje zit er wel in en petje af voor de titel.
- 4 -
WeZet
Onvoorspelbare ontknoping! Toevallig dat Crowe/Willis (voor een keer niet de brute schietgrage overbuurman) niet door had wat hij nu eigenlijk was, en je dat als kijker (tot het eind) ook niet beseft.
K*D
Goeie film. Je blijft van begin tot eind geboeid. Hele goede einde.
*3.5

'The Sixth Sense' van M. Night Shyamalan morgenavond te zien op tv

Mystery-klassieker 'The Sixth Sense' met Bruce Willis dinsdagavond te zien op televisie

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

The Shawshank Redemption