Genre: Oorlog / Biografie
Gesproken taal: Engels, Duits, Russisch, Frans, Arabisch en Italiaans
Bekijk via Videoland
Plot Patton
"The Rebel Warrior"
De film vertelt het verhaal van generaal George S. Patton, tijdens zijn opmars van Noord-Afrika naar Duitsland, gedurende de Tweede Wereldoorlog. De generaal, beroemd (en berucht) om zijn geniale leiderschap en woede-uitbarstingen, ligt constant overhoop met zijn meerderen.
Gen. George S. Patton Jr.
Capt. Chester B. Hansen
Colonel Gaston Bell
Moroccan minister
Captain Richard N. Jenson
Struan
Uitstekende film over Patton. Deze film word in mijn ogen te laag gewaardeerd.
Natuurlijk gaat de film voornamelijk over Patton, dat kan je weten als je de titel leest. Zowel Patton als Montgomery ( maar niet Rommel) worden neergezet als karikaturen, maar dat waren ze ook. Ik vind dat juist een sterk punt van de film.
Het is geen karakterstudie, maar wel een beeld van een generaal in oorlog, die er van genoot. Patton was een briljant aanvoerder, maar ook een onmogelijke man, wat in iedere biografie benadrukt wordt. Dat komt in de film, vanaf het eerste moment dat hij het podium op loopt, tot en met het einde, zeer goed naar voren.
Vandaar: 4,5*
=michael=
Uitstekende film over Patton. Deze film word in mijn ogen te laag gewaardeerd.
Vandaar: 4,5*
Valt best wel mee met dat de film over patton gaat.
Dan moet je maar eens The last days of patton kijken
Baklap
Mooie film en een mooie rol voor George C. Scott hoort tot mijn populaire films... (uit die tijd dan
) mooie 4.
Silvio Dante
Geweldige film in meerdere opzichten.
Vooral het genre van de film spreekt me eigenlijk aan -de biografie meer bepaald. Door dan nog eens te kruisen met het genre oorlogsfilm met subtiele komische trekken, werd ik helemaal meegezogen.
Het is trouwens de eerste oorlogsfilm -die ik gezien heb- die niet luidkeels het motto "Oorlog is nutteloze waanzin" promoot.
Het is te zeggen: Schaffner gaat ons die boodschap verkondigen door juist het tegenovergestelde te laten zien: Patton verheerlijkt de oorlog, praat over niets anders dan patriotisme én gaat er zelfs een competitie van maken (die trouwens hilarisch geënscenereerd is).
Fenomenaal is dat, als je het vergelijkt met "Madness, Madness" of "The Horror, The Horror" is het toch wel andere en betere koek.
Als laatste grote troef heeft de film George C. Scott, een man met een verschrikkelijk kwade blik die pure macht uitstraalt.
Als je't mij vraagt heeft hij z'n oscar dubbel en dik verdient.
Z'n vuilbekkerij, gedichtjes en schandalige daden maken hem nog eens vermakelijk om naar te kijken ook.
Soms gaat de film wel even over the top, maar dat stoort niet, integendeel: het is geweldig grappig.
Duitsers die denken dat de landing op Normandië een afleidingsmanoeuvre was om Patton z'n slag te laten slaan? Slaat nergens op natuurlijk. Maar ach...
Tot slot is er nog het mooie symbolische eindshot: Patton naast een windmolen. Heerlijke verwijzing naar Don Quichote.4*
Madecineman (moderator films)
Vind dit best een aardige biopic maar Patton's patriottisch geblaat is toch een stuk minder indrukwekkend en essentieel dan Kurtz z'n speech over oorlogvoering.
Silvio Dante
Helemaal niet mee akkoord, Patton geeft zonder veel te zeggen dezelfde boodschap mee. Bij Apocalyps Now was ik waarschijnlijk al ver aan het slapen toen Brando z'n 2 minuten durende zendtijd kreeg. Ik zeg niet dat Apocalyps Now geen straffe scènes heeft, maar Patton is voor mij qua boodschap en ook filmisch gezien superieur. Verder discussie voeren is zinloos denk ik, aangezien het je nummer 1 film is, zal je'r niets slecht over kunnen zeggen.
Smaken verschillen.
Madecineman (moderator films)
Geen een film is perfect en dat is ook nergens voor nodig. Denk ook niet dat de perfecte film ooit gemaakt zal worden en mocht ie gemaakt worden dan is ie waarschijnlijk erg saai
Daar gaat het ook helemaal niet om.
Maar ik vind het verschil tussen AN en Patton toch wel erg groot. De een is een waar kunstwerk wat mij iig nieuwe inzichten gaf. Patton is een, weliswaar goed geacteerd, bombastisch oorlogsspektakel, beetje droog verhalend. Het boort imo nergens een diepere laag aan, doet geen aanspraak op eigen intellect of creativiteit. En juist daarom vind ik films als AN, maar ook bv FMJ veel interessanter omdat die dat wel doen.
Yup!
Dk2008
Is las over George C. Scott dat hij best wel veel overeenkomst had met het karakter als dat van Patton. Hoe het ook zij gewoon een goede film. De toespraak vooraf vond ik het minste gedeelte, te lang.
PaulieWalnuts
Meesterwerk. Een van de beste films die ik ooit gezien heb zal ik zeggen. Dat de film zo lang duurt maakt het alleen maar beter (wat een impact). Ik ken sowieso geen betere oorlogsfilm dan deze, en die zal er ook wel niet zijn. Geen enkel moment saai, integendeel. Wat een acteerwerk van Scott. Deze film is top-100 MINIMAAL.
wibro
Film met een van de beste openingsscènes;
Patton die een speech houdt met op de achtergrond een gigantisch amerikaanse vlag.
Behalve een briljante generaal was Patton ook een gevaarlijke gek, die na de capitulatie van Duitsland de oorlog het liefst had voortgezet tegen de russen.
Beste biografische oorlogsfilm ooit gemaakt met een briljante George C Scott als generaal Patton.
The Last
Vond 't ook een sterke oorlogsfilm met een voortreffelijke Scott, maar om nou te spreken van een biografische film? Nou nee. Ik zie hier veel berichten staan over een mooie karakterstudie ed van Patton, terwijl de film helemaal niet laat zien wie Patton nou echt is. Tuurlijk, het laat de hele opmars en gedrag van de beste man prima zien, maar echt verdiepen in hem gebeurt niet.
Gelukkig heb ik Patton als een sterke oorlogsfilm en niet als een biografie gezien.
Geweldig in beeld gebracht allemaal, fraaie gevechten en prachtige locaties. Begin verliep even wat stroef, maar zodra Patton's opmars begon bleef de film 2,5 uur lang boeien. Helaas werden wel veel sterke scene's afgewisseld met wat mindere die het vaart een beetje uit de film haalden. 4*
Prima film over het leven van de beroemde Amerikaanse generaal George S. Patton Jr. (George C. Scott), tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het begin van de film is even wennen, maar daarna weet de film eigenlijk tot aan het einde toe te boeien. Dat is ook voor een groot deel de verdienste van George C. Scott. Wat een fenomenale rol zet de man neer als man met een verschrikkelijk boze blik in zijn ogen en de hunkering naar macht. Beter had Patton in mijn ogen eigenlijk niet neergezet kunnen worden. George C. Scott is gewoon Patton! Ook de gevechten zijn mooi in beeld gebracht en daarnaast bevat de film ook nog een beste dosis humor. Heb me uitstekend vermaakt met deze lange, maar erg goede oorlogsfilm!
wibro
Ikzelf vond van wel. Patton geloofde in reïncarnatie. In een scene dat zich afspeelde in Tunesië kwam dat duidelijk naar voren. Daarom was Patton ook zo keihard voor zijn eigen soldaten. Het leven van een soldaat betekende voor hem gewoon niets. Als je sneuvelt ach pech gehad, in het volgende leven meer geluk. Dit is volgens mij de hele filosofie van Patton. Daarom, Patton was gewoon een gek en juist misschien daarom een uitstekend generaal, de enigste waar de duitsers respect voor hadden. Zonder Patton had de opmars van de geallieerden aan het westfront er volgens mij heel anders uit gezien.
=michael=
Het was de beste generaal van op het westernfront.
Ben ook welbenieuwd hoe het was verlopen wanneer patton er niet was.
Het was de beste generaal van op het westernfront.
Ben ook welbenieuwd hoe het was verlopen wanneer patton er niet was.
Dan hadden "we" ook wel gewonnen, maar het had waarschijnlijk iets langer geduurd. Overigens liep mede door Patton de slag om Arnhem niet goed voor de geallieerden. Maar goed zoiets blijft toch gissen.
=michael=
Die had nooit door mogen gaan.
Maar dankzij de eigenwijsheid van montgomery...
want die kreeg goede inlichtingen over een ss panzer batalion in die omgeving...
Maarja zo zijn er nog wel meer dingen
Tarkus
Een van de beste oorlogsfilms die er ooit is gemaakt deze, en is dan ook terecht met Ocars (7 stuks) overladen.
Ook George C. Scott kreeg een Oscar voor zijn sublieme vertolking van Generaal Patton, maar weigerde de Oscar in ontvangts te nemen. Het was een van Scott's beste rollen ooit, evenals Karl Malden die hier ook een van zijn beste prestaties neerzet.
De film dateert al van 1970, en door het ontbreken van de special effects die nu worden gebruikt in de filmindustrie, was het toen een huzarenstuk om de vele gevechtsscènes en andere beelden te schieten met al het mitlitaire materieel, maar toch zijn die scènes veruit indrukwekkend in deze prent.
Het is niet de eerste keer dat ik deze film zie, en ik weet eerlijk gezegd niet meer hoeveel keren ik hem heb gezien, maar het was wel de eerste maal op DVD, en mét een surround sound in DTS, en ik moet zeggen dat de mensen van de geluidsremastering puik werk hebben geleverd, want alles komt levensecht over.
Ook de beelden zijn prachtig gerestaureerd in deze uitgave, die nog eens een extra DVD bevat boordevol extra's met een 'Making Of..'
Wederom een prima uitgave en een film die ik iedereen warm aanbeveel.
Skrean
Briljante oorlogsfilm over een groot militair leider met een geheel eigen karakter.
Bart Simpson
George C. Scott briljant in de rol van Patton.
Goede film, absoluut niet saai. Heeft maar één minpuntje:
Te lange speelduur.
120 Minuten zou voldoende geweest zijn.
Erg leuke film en uitstekende George.
Mooie beelden en prachtig verhaal
Lovely Boy
Die had nooit door mogen gaan.
Maar dankzij de eigenwijsheid van montgomery...
Maarja zo zijn er nog wel meer dingen
Die inlichtingen waren er wel maar men wilde koste wat kost de operatie doorzetten puur voor de glorie van Monty. De desbetreffende officier die kwam met de info werd betaald verlof gegeven zodat ze van hem af waren.
Opzich een hele goede film alleen het ontbreken van echte orginele tanks enzo vind ik dan toch wel weer erg storend.
AHWA
Uitstekende rol van George C. Scott die de film ondanks de lange speelduur toch boeiend weet te houden. De monoloog in het begin is meteen goed, en ook gedurende de film is elke scene met Patton de grote aantrekkingskracht van de film. De bombastische muziek is wat minder, en ook de oorlogsscenes zijn door de vele oorlogsfilms na Patton ingehaald, maar toch blijven deze groots aangepakte oorlogsfilms boeiend om te kijken.
3.0* voor de film, en twee halfjes voor Scott en Malden, die de film dragen. In totaal dus 4.0*
Bart Simpson
Ik ga tijdens de mei vakantie een heleboel Tweede Wereldoorlog films bekijken. Omdat ik van plan ben er meer dan 20 te kijken, heb ik alvast een schema gemaakt. Ik begin met Patton en de rest volgt vanzelf.
Het is al een tijd geleden dat ik deze film gezien heb, een hoop ben ik dus vergeten. Vandaag zie ik de film voor de 3e (of 4e) keer. Ik ben er heilig van overtuigt dat ik de film vandaag beter ga vinden dan de andere keren. Waarom? Dat weet ik zelf ook niet..
Bart Simpson
Zo, de eerste film zit erop.
Ik snap niet waarom ik deze film eerst een 3.5* gegeven heb, dit was gewoon een uitstekende film over het leven van Patton gedurende de Tweede Wereldoorlog. Heel de film zat goed in elkaar. De volgorde van wat er precies gebeurd is tijdens Patton zijn leven, tot het einde van zijn cariere. Ook leverde Scott zéér goede acteerprestaties. Dat geld niet alleen voor hem, voor veel anderen die in de film spelen ook. Kortom een erg goede biografie over het leven van Patton! Helaas zaten er wel een paar kleine foutjes in de film, maar als je je weinig interesseert in WO2 zul je die niet zien (gelukkig maar). Maar dat maakt de film niet minder goed.
Eerst was mijn stem voor deze film: 3.5
Dat gaat nu sterk omhoog, namelijk: 4.5*
Vinokourov
WOII-Generaals als Montgomery, Eisenhower en Rommel kende ik tenminste nog van naam. Maar Patton zei me echt helemaal niets, voordat ik aan deze film begon Interessante bio-film (de beginscene is fenomenaal!), waarbij de kijker vrij gelaten wordt om een oordeel over deze ruwe, soms volstrekt onbeschofte, generaal te vormen. George Scott zet hem erg, erg goed neer. Na een tijdje werd het toch best wel veel van hetzelfde. Het karakter was mij wel duidelijk en het gedrag van Patton werd hierdoor voorspelbaar. Al met al wel een ruime voldoende.
Malick
Misschien wel de beste oorlogsfilm uit de jaren ''70. Voor de tweede keer dit prachtige oorlogsepos gezien over één van de grootste mannen van de Tweede Oorlog. George C. Scott speelt Patton niet hij is het gewoon. Diep respect daarvoor!
ace leader
Ik had hier echt geen zin in een avond...niet afgekeken toen. Maarja volgende keer beter
MovieFreakk
Patton heeft niks te maken gehad met de slag om Arnhem (operatie market garden) hij was er fel op tegen , hij vond het een zeer slecht plan.Montgomery heeft het doorgedrukt ondanks alle waarschuwingen dat er een Duitse SS panzerdivisie rondom Arnhem lag.Montgomery is de meest overschatte generaal van wo.2
nordland11
ik vind het een fantastische film. toen ik hem voor het eerst zag was ik er erg van onder de indruk. george c. scott is patton. beter acteren kan niet. super

The Last Days of Patton
1986

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981