• 9.381.707 stemmen

Met onder meer: Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie en Krister Henriksson

Gesproken taal: Deens

Releasedatum: 5 augustus 2004

Plot Reconstruction

"How much will one man sacrifice for his dream of true love?"

Een jonge fotograaf, Alex, wordt verliefd op de vrouw van een succesvol schrijver. Na een wilde nacht met haar is niets meer zoals het was. Simone, de vriendin van Alex, blijkt hem niet meer te herkennen, zijn appartement bestaat niet meer en zijn oude vrienden weten niet wie hij is.

Ramon K schreef:

Ik heb de drie films op dvd (Potemkin, Reconstruction, Marienbad) dus ik zal dat wel eens een keer gaan analyseren. Ik verdiep me namelijk te weinig in de technische kant van de cinema.

Lol !

danuz

Misschien kan ik met je meedoen, Ramon? Heb ze ook alledrie gezien, en met mijn lekenoog dacht ik toch drie totaal verschillende films te zien (en ja, ook qua editting!).

danuz schreef:

Edit: Als je zegt dat de "MTV style" editing 90 jaar geleden is uitgevonden, en Persona tot die stijl rekent, dan is die film dus ook gewoon een kopij, net als Reconstruction. Ze maken immers beiden gebruik van de "MTV Style", die jij dus pertinent niet als vernieuwend wil zien (ookal zijn Persona en Reconstruction totaal andere films, uit totaal andere tijden).

Sorry, ik zag dit stukje pas later.

Persona is om de andere redenen vernieuwend. Niet door hoe het er uit ziet. Persona is verhaaltechnisch (structuur) en inhoudelijk (op het gebied van de psychologie in de cinema) vernieuwend.

danuz

Nou, pff, vind het maar een vermoeiende discussie (worden).

danuz schreef:

Nou, pff, vind het maar een vermoeiende discussie (worden).

Ik ook. Ik heb hier geen tijd voor...

avatar van Montorsi

Montorsi

xgogax schreef:

Ik ook. Ik heb hier geen tijd voor...

ghostman schreef:

Met realistisch en 'vivid' bedoel ik 'het natuurlijk overkomen' van de personages. Levensecht, net of je erin in zit. Ik heb Sukiyaki Western Django, Gozu, Chakushin Ari, Bijitâ Q en Ôdishon gezien. (Stuk voor stuk belachelijk slechte films. Ik zal ook nooit meer iets van Miike zien, zal ook niks missen.) En die zagen er echt niet realistisch en 'vivid' uit! Eerder het omgekeerde!

Maw, je hebt geen enkele van z'n gangster films gezien. Niet slim om dan daarover uitspraken te doen ... hoor!!!

ghostman

Maar ik ben wel bekend met zijn stijl. En die is verre van realistisch en 'vivid'. ZIjn stijl is echt totaal anders dan die van Michael Mann, Roberto Rossellini (zijn latere films) of Abbas Kiarostami (juist zijn vroege films).

Waarschijnlijk versta je onder het realisme het grafisch in beeld brengen van geweld, amputaties etc. (Dat kun je tegenwoordig ook met CGI doen). Naar mijn mening gaat het realisme veel verder dan dat.

Je bent bekend met een aantal van z'n films, in Miike's geval is dat wat anders dan bekend zijn met "z'n stijl". Een aantal van z'n gangsterfilms (ik noem een Agitator) zijn niet te vergelijken met de films die jij opnoemt. Maar dat wist je waarschijnlijk toch al, aangezien je zo goed weet wie van waar alles gepikt heeft.

Waarschijnlijk versta je onder het realisme het grafisch in beeld brengen van het geweld, de amputatie etc.

Weh

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Berichten verplaatst naar Takashi Miike

danuz

Ik vind die conclusie van Ramon hier anders best op z'n plek (kijkende naar de discussie).

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Overigens komt deze film niet op Één, maar op Nederland 2(volgens de gids een kwartier later)...

avatar van stinissen

Meneer Bungel schreef:

Het tijdstip is volgens cinema.nl 23.45 , maar weer andere bronnen geven Vrijdag 4/12, 23.40 - Ned 2.

avatar van LinkVink

LinkVink

Dit wordt vrijdag hopelijk genieten! Het lijk me echt een intressante film!

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

Goede zaak van Nederland 2 met Reconstruction op vrijdag en The Mourning Forest op zaterdag. Als ze die tijden nou ook eens aanpassen.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

wat een ontzettende saaie flut film zeg. en alsof dat nog niet genoeg is staat hij ook nog eens een keer in de top 250.

WTF daar hoort ie toch niet thuis. in de flop 250 misschien. Maar ja het zal wel een hele goeie film zijn zullen we maar zeggen want hij is nota bene van Christoffer Boe. Ooo maar dan, dan is ie goed.

voor mij is ie zo goed dat ik er nog niet eens op stem

mcdaktari schreef:

Nogal een vreemde beredenering, aangezien Boe zijn bekenheid juist te danken heeft aan deze prent..

avatar van LinkVink

LinkVink

Vond het zeker een mysterieuze film met mooie geschoten scene's!

Zeer overtuigend spel van de acteurs en actrices. Kon hier een daar beter worden aangeschrept, maar is zeker te doen!

Alleen jammer van de late uitzendtijd :S, kon me hierdoor niet geheel goed concentreren!

avatar van Artkramer

Artkramer

Vond hem tegenvallen, maar geen slechte film.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Het zal geen populair statement zijn als ik de positieve reacties hier lees, maar ik vond reconstruction een pretentieus gedrocht.
Het plot wordt in het begin van de film al half weggegeven, Op het moment van de verwarring als hij zijn apartement niet meer in kan wordt het even interessant, maar daarna zijn de ontwikkelingen zo vaag en ongeloofwaardig dat ik al van verre aan voelde komen welke kant het op zou gaan.
Visueel is het een samenraapsel van trucjes die ooit als vernieuwend werden gezien, maar die hier bij mij vooral over kwamen als een "kijk mij nou film" voor mensen die zichzelf graag intellectueel noemen.

avatar van speranza

speranza

Dit is een uitmuntende film. De prachtige beelden van Kopenhagen, de betoverend mooie Maria Bonnevie, het kleurgebruik en de heerlijke muziek geven deze film een heerlijke mysterieuze sfeer. Ik geef me onvoorwaardelijk over aan deze film die beter is dan L'Année Dernière à Marienbad, omdat die eveneens zeer goede film afstandelijk en elitair is. Het feit dat Christoffer Boe schatplichtig is aan genoemde film van Alain Resnais doet helemaal niets af aan deze film die zowel mysterie als warmte uitstraalt.

avatar van Fryce

Fryce

Lekkere sfeerfilm. Vind Nikolaj Lie Kaas erg goed. Kon hem van de drie films van Anders Thomas Jensen. Het verhaal loopt lekker weg en voelt af en toe erg ongemakkelijk aan.

avatar van ÿíóñ

ÿíóñ

Ik heb hier een aantal dagen met interesse de discussie rondom deze film gevolgd tussen xgogax en 'de rest'.

Ik was benieuwd wie er nu eigenlijk 'gelijk' had - voor zover je daarvan kunt spreken - en dus was de uitzending gisteren op NL2 een mooie gelegenheid om Reconstruction nu eens zelf te zien.

En ja, ik kan xgogax voor een groot deel volgen in zijn mening. De indruk die ik heb is dat Boe de film op een 'makkelijke', goedkope manier bij elkaar heeft geshopt. Ik wil niet zover gaan om hier van plagiaat te spreken, er is niets mis met het voortborduren op het werk van andere filmmakers, en ja, wanneer is iets plagiaat? Maar wat Boe hier laat zien vind ik duidelijk minder dan zijn voorbeelden.

Het meest in het 'oog' springend, en illustrerend, was voor mij de muziek. Bij elkaar geraapt. De Überkitsch van Barber kennen we zo langzamerhand wel. Het nummer van Charles Wilp om de scene in het park te ondersteunen. Het is allemaal zo makkelijk. Het ergste was echter die vreselijke piano-muziek, waar dus letterlijk een thema van Schubert verkitscht werd. Zo erg zelfs, dat even het woord plagiaat door mijn hoofd spookte. Hier zag je in het klein waarop xgogax eerder doelde: een meesterwerk (in dit geval een thema uit een sonate van Schubert) wordt op een hele goedkope manier tot een soort van hapklare brok omgevormd.

Nog twee opmerkingen:

In tegenstelling tot anderen hier vond ik Nikolaj Lie Kaas vreselijk slecht acteren. Het ergerde me.

Oorspronkelijk ergerde ik me ook aan het door elkaar lopen van de talen, Zweeds en Deens. (Alsof de helft van de acteurs in een Nederlandse film uit Zuid Afrikanen zou bestaan). Maar uiteindelijk waren het Aimee en haar man die Zweeds spraken. En het is plausibel dat het gaat om een Zweeds paar op bezoek is in Kopenhagen.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

@ÿíóñ:

Ik denk dat de meeste mensen het verschil niet kennen tussen Deens en Zweeds. Ik vond het geen slechte film maar wel een bizar, leuk verhaal en ik ben niet in slaap gevallen, gezien het late uur.

avatar van barns

barns

Nou, ik sluit me aan bij de positieve reacties, hoewel het natuurlijk een enorm vaag verhaal was trok het mijn aandacht zeer, daarbij vond ik de setting in bepaalde scenes ook echt prachtig..

Dit is echt zo'n film: vind je goed, of je vind het niets..

avatar van Reinbo

Nee hoor, gewoon middelmatige interessant doenerij. Best aardig, maar niet bijzonders. Zag gister een klein stukje en geloof dat ik mij niet aan herziening moet wagen....

ÿíóñ schreef:

Met Barber had ik bij de tweede kijkbeurt ook veel moeite (ook alweer een paar jaartjes geleden), maar dat thema van Schubert kan ik me niet herinneren? Zo heb ik nu ook veel moeite met Arvo Pärt in Gerry.

avatar van Tayama

Tayama

Jullie zijn verwend.

danuz

Edit (edit2): Verwend, verwend? Licht u nader toe, Rowan.

avatar van Tayama

Tayama