• 9.376.808 stemmen

Erik of Het Klein Insectenboek (2004)

Familie / Fantasy | 97 minuten

Met onder meer: Jasper Oldenhof, Lenette van Dongen en Yale Sackman

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 9 december 2004

Plot Erik of Het Klein Insectenboek

De tienjarige Erik houdt zich liever bezig met fantaseren over zijn geheime liefde Rosalie, dan met het voorbereiden van een spreekbeurt voor school. Erik's opa, die hem na de dood van zijn vader deels opgevoed heeft, helpt hem graag en stelt als onderwerp insecten voor. Erik vindt dit maar saai en terwijl hij aan het lezen is, droomt hij weg. Dan krijgt hij plotseling de kans om zelf een kijkje te gaan nemen in de insectenwereld, waar hij de vreemdste dieren ontmoet en spannende avonturen beleeft. Hij leert veel over de insecten, maar nog meer over zijn eigen leven. Uiteindelijk verzamelt hij de moed terug te keren naar de echte wereld en daar alles anders aan te pakken.

ik vond het best een leuke film met het hele gezin bekeken en verschillende meningen maar ik ben gek op jeugd en fantasy dvd;s ik vond hem goed er zitten leuke effecten in maar kijk hem zelf en oordeel dan ook leuk verassend einde

/me vindt het jammer voor schoolmeester te spelen ...

Het is ik vind.

Mie vind ik lekker op z'n tijd.

avatar van Jordy

Jordy

Het is ik vind

en (naam) vindt...

avatar van GerwinF

GerwinF

kappeuter schreef:

Mie vind ik lekker op z'n tijd.

Ja mie is zeker lekker

Jordy schreef:

en (naam) vindt...

Me is geen naam toch?

/mij vindt

Zo lees ik het althans, in Sjimmie taal.

avatar van Jordy

Jordy

/me wordt in IRC enzo vervangen door de naam van de betreffende persoon

(ik voel een topic-opschoon actie aankomen straks )

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Slow-chat alert!

Off-topic alert!

Mods!

avatar van neo

neo

Het boek heb ik nooit een letter van gelezen. Op zich vind ik de werkwijze met middelmatige tot best aardige effecten niet zo zeer storend in de film. Het deed in ieder geval niet afbreuk aan de fantasie kern van verhaal. Dat het iets te dik op kleine kinderen mikt en op oudere die opgegroeid waren met het boek is jammer. Af en toe zitten er toch best goede scenes tussen. Helaas zijn er ineens weer irritante liedjes tussen gegooid. De score van componist Ellert Driessen is een van de beste die ik in een recente Nederlandse film hoorde. 2.5 sterren

avatar van aidavdbrake

aidavdbrake

Alleen maar vreeeselijk slaapverwekkend! Nederlanders kunnen niet acteren? Nou in deze film in ieder geval zeker niet! Vreselijke regie! 1.0 voor de moeite...

avatar van Hans Meijer

Hans Meijer

Ik ben zelf een groot fan van Godfried Bomans, en kan daarom deze film niet waarderen. Het boek is bedoeld als kinderboek met erg veel knipogen naar de volwassene, terwijl dit een slap kinderfilmpje is die niet de humor heeft uit het boek. Zelf heeft hij alleen de theateruitvoering van zijn boek meegemaakt, en was daar niet echt tevreden mee. Alles wat je in je eigen fantasie had opgebouwd wordt beeldend gemaakt en verliest daardoor zijn charme. Als je het verhaal toch wilt verfilmen moet je of je aan het boek houden, of de naam van Bomans niet gebruiken.

Toch denk ik dat het voor kleine kinderen nog best een vermakelijke film is.

avatar van gotti

Slaapverwekkend rotzooitje...

avatar van Ronhart

Ronhart

Bomans was er niet vies van om in zijn boeken thema's aan andere, door hem bewonderde) auteurs te ontlenen. Zo zijn "De avonturen van Bill Clifford" herkenbaar ontleend aan Conan Doyle en Erik is ontleend aan Lewis Carolls "Alice in spiegelland".

Het boekje "Erik of het klein insectenboek" is alleraardigst om te lezen en maar tot op zekere hoogte gericht op kinderen, met een meer dan flinke knipoog naar volwassenen. Bomans beschrijft op de van hem bekende onnavolgbare ironiserende stijl de avonturen van het jongetje Erik. Met uitspraken die ik mij nu tientallen jaren later nog steeds herinner. Zoals die van het filosofische Doodgravertje dat welwillend de nijverheid van de insecten gadeslaat en zegt: "Uiteindelijk komen ze allemaal met hun pootjes omhoog op mijn tafel terecht".

Deze film heeft zeker zijn verdiensten, maar dan als aardige kinderfilm. Die knipoog naar volwassenen is hier niet echt gelukt. In dit licht, als kinderfilm krijgt hij van mij een ruime voldoende. 3,5**

Als film voor volwassenen zou hij een stuk lager scoren.

avatar van Mug

Mug

De film komt zo dadelijk te vervallen door.....voetbal.

[edit: toch niet.....allemaal tegenstrijdige berichten]

avatar van Quentin

Quentin

De film begint gewoon nu

avatar van raymon

raymon

bij nederland 3 zie ik Erik of het klein insectenboek staan maar gaat dit over de film of de tv-serie??

avatar van by_the_way

by_the_way

raymon schreef:

Moet je even kijken wanneer het eindigt.

avatar van Mug

Mug

De AVRO heeft de film in zes (?) stukken gehakt en er zodoende een serietje van gemaakt. Doen ze vaker met kinderfilms...

avatar van cornelis

cornelis

Veel te kort door de bocht. Voor TV-uitzending is een serie gemaakt. Niet de film "door de AVRO in stukken gehakt."

Sterker nog, dit was ooit geschreven als een TV-serie, vertimmerd naar een speelfilmscript, en als film en tv-serie geproduceerd.

avatar van danuz

danuz

Totaal falende film. Als groot kind heb ik het boek gelezen en er echt van genoten. De film weet het leesplezier niet terug te brengen, in plaats daarvan voel ik alleen maar ergernissen opzwellen. Nee, dit is helemaal niks.

avatar van timburton

timburton

kappeuter schreef:

Misschien komt men eindelijk eens tot het besef dat het publiek al die herkauwde oude formules zat is.

Mee eens. Paar jaar geleden zou deze film er nog mee door kunnen. Maar nu kan zo'n film niet echt meer. Hij was tamelijk saai, soms grappig niet echt iets voor mij. 1

avatar van Minority_Check

kostums waren slecht

er was echt niks aan

avatar van Carry

Carry

Heb de film samen met mijn dochtertje gekeken vandaag.

Vond het een buiten gewoon leuk en interresante film.

Heb er van genoten mijn dochtertje ook.

Vr. gr. drie sterren is gepast

avatar van FransBosch

FransBosch

Leuke film, zowel voor jong en oud. 3 sterren!

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Walgelijk wanproduct. Indoctrinatie van kleine, onschuldige kinderen! Dit is niet leuk, integendeel. Ik zal mijn kleine kinderen nog liever naar Salo en Cannibal Holocaust laten kijken dan hier naar!

avatar van Wouter

Hoezo indoctrinatie?

avatar van maerk

maerk

Aardige jeugdfilm met speelse decors en kostuums. Ook leuk zijn de bijrollen van bijvoorbeeld Jörgen Raymann, Georgina Verbaan enz. Geinig, vooral leuk voor jonge kinderen.

3 sterren.

avatar van robertus65

robertus65

Zal waarschijnlijk alleen door kinderen leuk gevonden worden. Als volwassenen is het kijken naar sprekende insecten gewoon te kinderachtig.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Laatst nog op Nederland 3 gezien maar ik was vergeten erop te stemmen, Aardig wegkijkfilmpje voor de Jeugd die tegen een beetje Fantasie kunnen met redelijk Goede acteerprestaties al vond ik hem niet helemaal Geweldig.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Van de vinnige maatschappijkritiek uit Bomans meesterwerk blijft niet zoveel meer over. Daarvoor oogt het toch teveel als een Maya de Bij, maar dan met echte acteurs en speciale effecten van voor de oorlog ( die van Middle Earth ). Matig, maar desalniettemin vast heel onderhoudend voor het kleine kroost.

avatar van wwelover

wwelover

Wat een dramatische film. Echt een schande voor de Nederlandse film.Misschien dat jonge kinderen dit leuk vinden, maar ik kan enkel lachen om hoe belachelijk dit is. Enkel een paar bijrollen werden leuk gebracht maar een groot deel was echt slecht geacteerd en dan met name het ventje dat Erik speelde.