Genre: Familie / Fantasy
5,7 (365)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 9 december 2004
Plot Erik of Het Klein Insectenboek
De tienjarige Erik houdt zich liever bezig met fantaseren over zijn geheime liefde Rosalie, dan met het voorbereiden van een spreekbeurt voor school. Erik's opa, die hem na de dood van zijn vader deels opgevoed heeft, helpt hem graag en stelt als onderwerp insecten voor. Erik vindt dit maar saai en terwijl hij aan het lezen is, droomt hij weg. Dan krijgt hij plotseling de kans om zelf een kijkje te gaan nemen in de insectenwereld, waar hij de vreemdste dieren ontmoet en spannende avonturen beleeft. Hij leert veel over de insecten, maar nog meer over zijn eigen leven. Uiteindelijk verzamelt hij de moed terug te keren naar de echte wereld en daar alles anders aan te pakken.
Als kleine jongen keek ik altijd graag en met verwondering naar de gelijknamige tv serie. Ik heb het boek nooit gelezen. Ben zeer benieuwd, vooral ook naar de creaties.
Het boek is ook zeker leuk.
Ook uitermate geschikt voor film denk ik
Justice4All
Ik heb heel lang geleden tv-film/serie van gezien. Was heel goed.
FisherKing
Ik heb heel lang geleden tv-film/serie van gezien. Was heel goed.
Die was toch uitermate suf... bijna net zo suf en slecht als Pa Pinkelman en Tante Pollewop (die niet eens op IMDB staan)
FisherKing
tsjeemig. wat slecht... hier kijkt niemand meer naar.
Closed project wat mij betreft. pfffff
Jammer.
Trivia bij deze film op imdb:
Thomas Acda was offered the role of De Dikke Hommel (The Fat Bumblebee). Having just lost a lot of weight, he was a bit offended and rejected the offer.
Officiële site met trailer (eigenlijk een teaser, maar ze noemen het een trailer).
Met een irritante 'blikkerige' commentaarstem (Gijs Staverman?).
Ik denk en hoop dat de film leuker/beter is dan deze teaser.
empirekees
Die trailer is verschikkelijk. En vooral die stem van Gijs Staverman. Ze hadden Bram van der Vlugt of zo iemand moeten laten inspreken.
Inmiddels staat er een nieuwe. De vorige was blijkbaar een teaser:
Webby
Dat er slecht is gechroma-keyd. Was bij één scene in die trailer idd goed te zien.
Dat gedoe met een blauwe of groene achtergrond.
FisherKing
Idd, ziet er niet best uit. Die stem van Jörgen Raymann detoneert ook nog eens. Wanstaltige muziek eronder trouwens. Voor 6 jaar en jonger blijkbaar
Dr Roetger
Ik heb het boek gelezen en daardoor zijn mn verwachtingen mss iets TE hoog...
maar mn ouders hebben me uitgenodigd om voor Sinterklaas mee te gaan naar deze film.... dus toch maar kijken ..
ItsMe
Het is natuurlijk niet te vergelijken met films als;
The Day After Tomorrow/I Robot/Spiderman etc etc.
Het budget van "Erik" was waarschijnlijk 2 tot 3% van die films.
Waarvan misschien 15% naar de effecten ging. Met 400+ shots aan digitale special effects kan ik het bereikte resultaat (was absoluut verre van perfect is) een hele prestatie noemen.
Kinderfilm ja. Effecten van kut tot goed. Toch leuk dat mensen in
dit kleine rotlandje het lef hebben gehad zoiets te produceren. Het is makkelijk zoiets tot het bot toe af te kraken, moeilijker om zo iets voor zo weinig geld in elkaar te zetten.
Alleen voor het experiment al de moeite waard om te zien. Als je je door het mietzoete script en het verschrikkelijke acteerwerk van de twee vlinders weet te ploegen (waarvan 1 de stem gedubbed is, en de ander digitaal retoucheerwerk nodig had) een must om nederlands lef onder ogen te zien.
Niet mijn film. Maar voor dat geld... Een hele prestatie.
Over wat voor lef heb je het nu? Het lef om iets slechts te maken?
Quentin
Als je een effecten-film wilt maken, moet je het ook goed doen, met genoeg geld. En niet half werk er van maken.
BobdH
Nederlandse films blijven toch altijd "relatief goed", zo ook Erik of het Klein Insectenboek: voor een Nederlandse film is hij van tijd tot tijd verrassend mooi aangekleed, met name de subtiele effecten (de tot leven komende foto's in het begin zijn mooi gedaan, bijvoorbeeld), maar daar tegenover staan weer shots die voor een Amerikaanse film bezielend slecht bevonden zouden worden. Maar goed, "het is Nederlands, dus dan moet je daar niet over zeuren". Toch geven de knullige pretpark kostuums de film ook weer een zekere charme, wat bijdraagt aan een lekker ouderwetse sfeer.
Maar of deze film goed is of niet, kun je pas echt beoordelen op de rest. En wat dat betreft is hij het best te omschrijven als een voor het onderbouw-basisschool publiek bestemde biologieles met een heel globaal, dun verhaaltje. Dit plot laat het script toe om heel fragmentarisch allemaal kleine toneelstukjes voorbij te laten komen, met elk weer een andere bekende Nederlander als lokaas voor het publiek. Hierdoor wordt het nooit echt samenhangend, is de spanning ver te zoeken en gaat het al snel goed vervelen.
Het enige wat dan nog leuk is, is het "spot de Nederlander"; raden wie welke insect speelt. De voltallige cast speelt helaas direct tot de doelgroep: kinderen tot 8 jaar. Dit draagt nog eens bij aan het kinderachtige gevoel, waardoor de film ook nooit grappig wordt. De enigen die leuk en redelijk grappig overkomen zijn Plien en Bianca als 2 lieveheersbeestjes. Als iedereen nou met deze timing en aanstekelijkheid had gespeeld was het nog een leuke boel geweest, maar helaas werden deze 2 ook nog eens ondergebruikt en blijft het bij 1 keer lachen. De pogingen om toch nog de ouders aan te spreken, met opmerkingen over asielzoekers, komen te geforceerd over om nog gevat te zijn.
Ditzelfde geld voor de pogingen om dit ouderwetse verhaal van Boomans "modern" te maken, waardoor de cast, wederom enorm geforceerd, woorden als "holy shit" gebruikt. Ook zijn er enkele tenenkrommend slechte liedjes aan toe gevoegd, waarvan met name die bij de rivier ook nog eens slecht gezongen is. Als ze het nou gewoon klassiek hadden gehouden, had dat volgens mij veel beter gewerkt en bijgedragen aan de charme. Dit is immers het enige sterke punt aan deze film, samen met op sommige momenten de "look."
Uiteindelijk is Erik of het Groot Insectenboek niet meer dan een (opdringerig) educatief basisschool filmpje over biologie met een veels te groot budget. Ik verwacht dan ook dat zijn beste functie het opvullen van de lessen is, vlak voor de eerste biologie les, of een vakantie. Ach, voor die maatstaven is hij best geslaagd; kinderen onder de 8 jaar zullen het geweldig vinden.
Nederlandse films blijven toch altijd "relatief goed",
Misschien betere nederlandse films kijken.
Misschien komt men eindelijk eens tot het besef dat het publiek al die herkauwde oude formules zat is.
Tijd voor originele ideëen: Lepel, Knetter.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus