• 9.377.533 stemmen

Met onder meer: Vladimir Garin, Ivan Dobronravov en Konstantin Lavronenko

Gesproken taal: Russisch

Releasedatum: 15 februari 2004

Plot Vozvrashchenie

Het verhaal van twee broertjes van 13 en 15, wier vader thuiskomt na 12 jaar weg te zijn geweest. Ze benaderen hem logischerwijs enigszins terughoudend, maar de vader wekt de indruk de gemiste tijd goed te willen maken. Hij neemt hen mee op reis en leert hen onderweg allerlei levenslessen. Helaas doet hij dit op een nogal harde manier, en de kinderen begrijpen niet waarom.

Goodfella ''xi xi wat jij niet ziet".

kappeuter schreef:

Ik vind jullie (tovenaar en gimli) recensies te veel toespitsen op deze vergelijking.

Tsss wat overdreven. Ik noem in 1 van de 21 regels Tarkovsky. Mijn recensie is te veel toegespitst op deze vergelijking. Lees het nog maar eens keer dan.

Hadden jullie jezelf de opdracht gegeven 'nou gaan we eens haarfijn bekijken of Tarkovsky's naam in een zin genoemd mag worden met deze film' ?
Ja inderdaad, hoe raad je het?! Je ziet spoken Kapp, doe eens niet zo overdreven.

Beetje overdreven inderdaad. Toch was het niet zo dat de film vaak met Tarko wordt vergeleken op MM.

Het koelt buiten nu weer iets af he ?

kappeuter schreef:

Beetje overdreven inderdaad. Toch was het niet zo dat de film vaak met Tarko wordt vergeleken.

Het koelt buiten nu weer iets af he ?

Vooruit .

sydney

mijnnaam schreef:

in oktober circuleert deze film in het limburgse filmhuiscircuit:

te zien in de filmhuizen van Roermond, Heerlen en Sittard.

Ahhh... bedankt. Ik ga hem zeer zeker nog een keer in Roermond zien. Geweldige film.

avatar van Zelva

Zelva

mijnnaam schreef:

[in oktober circuleert deze film in het limburgse filmhuiscircuit:

te zien in de filmhuizen van Roermond, Heerlen en Sittard.

Al gezien inmiddels, dank je.

avatar van stinissen

Wat zat er nou in het doosje...?

Heb ik toegelicht op de vorige pagina.

avatar van zeus

zeus

De film begon vrij sterk, maar naarmate het einde volgde zwakte hij af. 3,5*.

Ik vind het einde van deze film een van de indrukwekkendste einden die ik ooit in een film zag.

avatar van FisherKing

FisherKing

Eens, erg sterk einde.

avatar van kittyklitty

kittyklitty

stinissen schreef:
Wat zat er nou in het doosje...?

kappeuter schreef:
Heb ik toegelicht op de vorige pagina.

Niet zo moeilijk denk ik:
De vader is 12 jaar 'weggeweest'. De moeder bedenkt een smoesje dat hij piloot is geworden.
In werkelijkheid heeft hij 12 jaar in de gevangenis gezeten.
Op het eiland graaft hij naar de buit van de misdaad die destijds gepleegd is.
Hij wil het antwoord op de vraag waarom hij zo lang is weggeweest ook niet geven, omdat het hem nog zo pijn doet en hij dit niet aan zijn zoons wil opbiechten.
Hij heeft al die jaren de opvoeding van zijn zoons gemist en wil nu in een paar dagen de jongens geforceerd wijze lessen bijbrengen.

Zeer mooie film trouwens. Vooral het einde van de film kwam bij mij aan als een mokerslag. Zó indrukwekkend.
De cameravoering is subliem en de hoofdrol van de vader precies zoals 'ie moet zijn.
Ik geef de film 4,5 sterren.

Tja... hier zijn natuurlijk de meningen legio... Wie zegt dat hij 12 jaar in de gevangenis heeft gezeten, dat wordt nergens duidelijk verteld. Persoonlijk is het ook de mening die mij toebedeeld is, ook vanwege zijn afkeur van bijv. vis en een bepaalde radiozender (waarschijnlijk te vaak gehoord in de gevangenis), maar misschien was het wel heel iets anders. Misschien is hij wel 12 jaar wezen varen, hij kende tenslotte de vissers ook erg goed. Maar het meest waarschijnlijk is inderdaad dat hij in de gevangenis heeft gezeten en dat zijn buit in dat kistje zat.

De film was overigens verder wel te pruimen. Veel extreem trage momenten waardoor je echt de omgeving en het niets in Rusland kunt voelen gewoon. Helaas heb ik geen enkele emotie bij deze film gehad en dat is toch jammer voor een film van bijna 2 uur waar je eigenlijk niet meer dan drie personen volgt. Mooi vond ik wel de slotscenes met de foto's. Dat waren volgens mij alle foto's die ze zelf genomen hadden afgewisseld met wat jeugdfoto's. PS. De vader was voor mij echt de russische Billy Bob Thorton... maar dat is persoonlijk. Toch niet meer dan 3,5* vanwege het ontbreken van emotie bij mij en de onduidelijkheden rondom alles wat er rond de vader en zijn 2 zoons hangt.

avatar van The Eye

The Eye

Niet zo moeilijk denk ik:
In werkelijkheid heeft hij 12 jaar in de gevangenis gezeten.
Op het eiland graaft hij naar de buit van de misdaad die destijds gepleegd is.

Hoe weet je dat-ie crimineel is geweest? Werd volgens mij nergens in de film duidelijk. Toen dat bootje zonk dacht ik: en dat kistje dan?????

1 en 1 is 2. Ik ga van deze theorie uit (ik zie dat het net lijkt alsof ik dat zeker weet). Zeker weten doe je het niet, maar ik ben blij dat het niet in de film uitgelegd is.

avatar van Zavo

Zavo

Hij graaft oude herinneringen op (symbolisch dus), denk ik.

avatar van The Eye

The Eye

@Kappeuter

Nou ja je hebt wel een leuke verklaring. Ik laat het verder in het midden.

tovenaar

Na het zien van de film (toen ik Kapp's stuk nog niet gelezen had), kwam ik met dezelfde uitleg by the way.

Zeer aardige film, die denderend begint, maar niet alles kan waarmaken.

Pluspunten zijn ongetwijfeld de prachtige shots en de minimalistische (ambient) muziek die voor een sterk staaltje aan sfeer zorgen. Beetje jammer dat dit in golven komt. Zo'n film die jammer genoeg ook een verhaaltje probeert te vertellen, en dan vergeet die pracht aan te houden.

Van het verhaal zelf was ik niet zo onder de indruk. Vader is absoluut een boeiend personage, de kinderen vond ik maar irritant. Zal wel diep zijn voor diegenen die zich ergens in herkennen. Andere irritaties zijn eerder klein, maar zorgen er toch voor dat het onderdompelen in de film er niet inzat. Voorbeeldje is bijvoorbeeld dat mormel van een auto. Leuk, zo'n knappe shots, maar moet er dan echt zo'n ronkend mormel doorheen rijden ?

Ik kom uit bij deze op 3.5*, dicht bij de 4*, vooral dankzij die scene waar de vader doodvalt. De enige die me echt wist te pakken. Verder zeer mooie maar steriele en soms wat irritante film.

avatar van Diesel

Diesel

Werkelijk een wonderschone film met heel wat onvergetelijke scenes, personages met veel diepgang en een score to die for. 4,5 sterren.

avatar van Chr.s

Chr.s

Erg goeie film dit. Zoals eerder gezegd; mooie beelden, prachtige muziek en degelijk acteerwerk. Wist me nét niet genoeg te raken om hem 4,5* te geven, dus ik hou het op een dikke 4.

avatar van PeterNL

PeterNL

Vooral die foto's op het einde waren prachtig (naar mijn mening)

avatar van danuz

danuz

Idd , met die regen en prachtige muziek. Krijg nogsteeds kippenvel als ik er aan denk. Binnekort weer is herzien

avatar van Esteban

Esteban

Zéér benieuwd naar! Is deze al te huur?

RemyBl

Ik heb gehoord dat de Nederlandse release van deze film lang op zich laat wachten. Ik heb de Italiaanse versie gezien. Deze was wel gewoon Russisch gesproken met engelse ondertiteling.

Te huur bij de Cult videotheek in Amsterdam.

avatar van starbright boy

De Britse DVD is nu maar 7 pond bij Play.

avatar van saiko

saiko

Goed acteerwerk, aangrijpend verhaal. Ik zat continu te wachten wanneer de weerspannigheid van Ivan tot een ultieme eruptie zou komen en hoe de vader daarop zou reageren. Ook het getouwtrek tussen de vader en zonen vond ik een interessante ontwikkeling. Verder is de film prachtig geschoten. Al met al 5*

starbright boy schreef:

De Britse DVD is nu maar 7 pond bij Play.

Meteen even besteld....

RemyBl

Herziening levert weer nieuwe details op die ik de eerste kijkbeurt niet gezien heb. De film is werkelijk prachtig geschoten. Zelden zoveel mooie plaatjes in 1 film bij elkaar gezien.

Een film waarvoor je rustig voor moet gaan zitten en over je heen moet laten komen. Heerlijk!

Het acteerwerk van de 2 jongens en de vader is geweldig. Hoe veel wordt gezegd door niks te zeggen...

De conclusie van de film is wonderbaarlijk en kluisterde mij aan de beeldbuis. De ambient muziek is een goede ondersteuning van de film.

Wanneer gaat Andrei Zvyagintsev weer een film maken , wanneer!!??

5 *

avatar van Gabriel

Gabriel

zeer goed geacteerd, zeer mooi gefilmd en prachtige muziek. Toch greep het verhaal me niet echt aan, duurde ook wat te lang.. het werd voor mij pas interessant toen de vader naar beneden viel..
dat jongste zoontje zag er ook wat eng uit trouwens vooral als die zo duister keek..