Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Sam Waterston, Haing S. Ngor en John Malkovich
Gesproken taal: Engels, Frans en Russisch
Releasedatum: 21 februari 1985
Plot The Killing Fields
"Here, only the silent survive."
Roland Joffé's drama vertelt het waargebeurde verhaal van de vriendschap tussen New York Times journalist Sydney Schanberg (Sam Waterston) en de Cambodjaanse journalist en tolk Dith Pran (Haing S. Ngor), in het door burgeroorlog verscheurde Cambodja. Wanneer de Rode Khmer de macht overneemt, is Sydney gedwongen het land te verlaten en wordt Dith Pran gevangen gezet. Beide mannen blijven vechten om elkaar weer in levenden lijve terug te kunnen zien.
Sydney Schanberg
Dougal
Ser Moeum: Dith Pran's wife
sn@ke
- 2077 berichten
Prachtig geacteerd , aangrijpend , levensecht portret van de gruwelijke oorlog tussen de rode Khmer en de Cambodjanen. De film vertelt het verhaal van 2 mannen uit verschilledne culturen. Alles is erg indrukwekkend gemaakt. Pakkende gruwelheden van de Khmer worden niet geweerd en het acteerwerk is van ongeziene kwaliteit. De muziek van de hand van Mike Oldfield zorgde soms voor kippenvel - momenten. Er zijn heel wat memorabele scene in " the killing fields" te vinden zoals de scenes waar kinderen opgevoed worden door de Khmer en de boeren aftuigen , waar Pran dat kind verliest , waar Prang ontsnapt uit het kamp , waar sydney en Prang afscheid nemen ... Dit is gewoon een instant klassieker die met 3 oscars nog erg onderbedeeld is. Haing S Ngor zet vol overtuigenis een erg sterke rol neer , vooral het gedeelte waar hij gevangen wordt genomen is pakkend. Waterson is tevens geniaal. Ik had echt de indruk dat dit één van de meest levensechte films ooit is. In de tijd dat " the killing fields " gemaakt is , was de ellende in cambodja nog niet over. Alle ellende en leed wordt afgesloten met de samenkomst van de 2 , prachtig ondersteund door een mooie song van Lennon Verdiende plaats in m'n top 10.
10/10
orca1975
Toch wel de beste film die ik ooit gezien heb. En inderdaad te weinig Oscars. Ja beste mannelijke bijrol. Editor, en volgens mij geluid. Moest het toen afleggen tegen Amadeus. Tja en het einde als die de berg afloopt en de tenten ziet van het rode kruis die muziek das emotie en overwinning. En dan het samen komen de 2 met die muziek van John lennon geweldig. Ik kijk hem nog regelmatig op dvd. Jammer dat ie Haing S. Ngor daarna niet meer in goede films heeft gespeeld maar was ook geen echte acteur maar een local die ze tijdens het schieten van de film zijn tegen gekomen. Is volgens mij in 1996 Vermoord waarom weet ik niet zal wel zoiets zijn geweest als Theo van Gogh laatst.
speedy23
Voor Orca1975.
The Killing Fields was in '85 goed voor zeven Oscarnominaties, waarvan er drie verzilverd werden: camerawerk, montage en mannelijke bijrol.
De Cambodjaanse acteur Haing S. Ngor in de rol van Dith Pran bleek dé revelatie van de film. Deze man had geen acteursverleden, wel een flinke dosis ervaring 'on the field'. Na vier jaar door gebracht te hebben in gevangenschap (door de Rode Khmer) arriveerde hij in '80 in de Verenigde Staten als politieke vluchteling. Omwille van zijn achtergrond werd hij gekozen voor deze rol, die zijn bescheiden acteercarrière inluidde. Ngor bleef vooral werken als mensenrechtenactivist. Helaas tot in '96, want in dat jaar werd hij gevonden in de garage van zijn huis, doodgeschoten tijdens een roofoverval...
Haing S. Ngor heeft heus niet stilgezeten.
ThaMovieVoter
Eindelijk gezien + aangeschaft en naderhand heb ik er ook geen zeker geen spijt van.
Een beetje in de lijn van the Deer Hunter is The killing fields een mooie verfilming van een toch wel 'vergeten oorlog' waar volgens mij destijds ook niet echt veel aandacht aan geschonken was omdat het overlapt werd door de situatie in Vietnam en elders.
Ik kan het nog steeds niet bevatten dat daar een volkerenmoord heeft plaatsgevonden ter grootte van een kwart van de befaamde holocaust door de nazi's, ik vind dat je de communisten toendertijd in Cambodja ook met een gerust hart daarmee mag vergelijken.
Erg goed gespeeld door de voor mij volslagen onbekende Sam Waterston en een beginnende John Malkovich.
Mijn meeste sympathie gaat echter uit naar Ngor die de sterren van de hemel speelt (vast en zeker vanwege hij zelf die hel had moeten doorstaan)
Helaas heeft hij niet meer echt de kans gekregen om zijn rol nog te overtreffen.
speedy23
Ngor zou nooit meer zo'n topper gemaakt hebben, dat is bijna zeker.
gertos
Ben net terug uit Cambodja, en kreeg direkt kippenvel van dat taaltje. Mogen jullie raden door welke film dat komt. Heb 'm bij terugkomst vrijwel direct weer in mijn video gestopt (ben de laatste in NL die nog géén DVD heeft geloof ik) en het was weer huiveren en slikken.
Zo goed hoe je de angst meevoelt om ontdekt te worden dat je wél Engels of Frans verstaat en dat je betrapt wordt op enig intellect. En de frustratie dat kinderen de macht hebben en je pogingen saboteren om zelf voor extra eten te zorgen. Intellect en doorzettingsvermogen wint het van een barbaarse ideologie. Erg fraai.
Huiveringwekkend goed.
4,5 ster
Figo
Realistische verfilming van het leven van Dith Pran en Sam Waterstone tegen de achtergrond van een land in oorlog. Eindelijk geen afgezaagd liefdesverhaal maar een verhaal over een eeuwige vriendschap. Op sommige momenten kon ik mijn tranen niet bedwingen. Toch geef ik "The Killing Fields" maar 4 sterren omdat hij filmtechnisch (camera, dialogen, etc.) weinig nieuws biedt. Wel een erg mooie soundtrack van Mike Oldfield.
Shampoo
Eerste deel van de film, waarbij Sydney nog in Cambodja zit pakte me niet helemaal. Tweede deel van de film vond ik erg goed. De 3,75 ster optie bestaat helaas niet, maar aangezien ik dit jaar zelf in Cambodja ben geweest maak ik er 4 sterren van.
Jorick
Zo denk ik er ook over. Bij het eerste deel kon ik niet altijd mijn aandacht houden, maar het tweede deel was in mijn ogen interessanter en mooier. Over het algemeen een mooie en aangrijpende film. De cast acteerde overigens erg goed.
Een dikke 3.5*
Waku
Loodzware deprimerende maar oh zo sterke film.
The Killing Fields is een langzaam oorlogsdrama
met behoorlijk wat confronterende scenes en een dramatisch emotioneel slot.
Geen gemakkelijke maar wel een film waar je stil van wordt.
youri_bonito
4* voor Ngor en Malkovich Malkovich Malkovich, die hier een grotere rol had verdiend
boerenpummel
Behoorlijk indrukwekkende film, maar toch wist de film me ook weer niet helemaal te raken.
De film boeit vooral dankzij de mooie locaties, de mensenmassa's en de wederom maffe John Malkovich.
Het ontsnappingsverhaal is het beste deel van de film, al is het allemaal vrij clichématig gebracht.
The Killing Fields kent een erg rommelig eerste uur. Ik was niet zo onder de indruk. Binding met de hoofdpersonages had ik niet en een woedeuitbarsting van Sam Waterston zag er erg knullig uit.
Daarna wordt het allemaal wat beter en dramaturgisch wat interessanter.
De lengte van de film vind ik in deze film geen bezwaar vanwege het sterkere laatste uur.
De regie is weinig geinspireerd. Het is vooral een grote productie geweest, maar een interessante visie draagt de film mijns inziens niet uit. De historische gebeurtenissen worden vrij droogjes opgesomd, en dat is het wel. Veel gruwelijke scenes kunnen het magere plot nauwelijks verhullen.
Haing S. Ngor (Pran) werd in 1996 vermoord.
Dennis Evahi
....en dan op het einde van die film.....ze zien elkaar en op de radio dat liedje van John Lennon, Imagine.....
Beste gebruik van muziek ooit in een film. Hele, indrukwekkende film. Vreselijk wat mensen elkaar kunnen aandoen, dat regime. Geen woorden voor.
*****-sterren
Werwolf
Een film waarvan ik redelijk onder de indruk ben. Mooi in beeld gebracht, en dan voornamelijk het stuk als Pran in Cambodja zit en Sydney het land wordt uitgezet. Het regime van de Rode Khmer waar de kinderen de dienst uitmaken, en vooral het stuk als Pran het massagraf ontdekt. Maar ondanks deze mooie momenten, raakte de film me niet optimaal..
Slechte film.
Drama dat zijn kracht probeert te halen (en er blijkbaar ook wel in slaagt) uit het "ah, wat erg allemaal" gevoel. Het eerste uur is een droge weergave van de oorlog in Cambodja, waar enkel Malkovich een beetje een aardige rol in speelt.
Na een uur verveling zwaait de film dan om en krijgen we een hoop drama. Beetje weinig, beetje te makkelijk en veel te laat. De hoofdpersonen interesseerden mij niet. Verder is het filmisch niveau bijna onder nul. Visueel een hoopje ongeïnspireerd filmwerk, de score zo mogelijk nog slechter. Geen idee of dat gerammel als experimenteel moest doorgaan, maar veel meer dan hilarisch slecht is het niet geworden. Enkel overtroffen door dat nummertje van Lennon op het einde
. Een tie met Celine Dion - My Heart Will Go on.
Mensen die geïnteresseerd zijn in de materie kunnen er beter een boek bijnemen, wie een mooi filmisch drama wil kan ook beter elders een kijkje nemen.
mister blonde
Briljante score van Mike Oldfield, die de gekte van de Rode Khmer perfect illustreert. Maar goed, enkel mensen waar muzikaal gezien serieus iets mis mee is, vergelijken Dion met Lennon.
De film kent geen rare cameratrucjes. De film haalt zijn kracht uit de manier waarop het verhaal verteld wordt (geen boek die dat overtreft) en de sterke acteurs. Vooral de acteurs die de kleine rode Kmeretjes spelen zijn indrukwekkend (alsof je naar een docu kijkt).
Oprecht (ogend) drama verpakt in een simpel verhaal, dat geen rare wendingen neemt. Toch is de rigoureuze wending halverwege de film een klap in de bek van de kijker. Wat volgt is een reeks indrukwekkende scènes. Zelden een film gezien, die zo goed de onmacht en de pijn van de personages overbrengt op de kijker.
Blijft indrukwekkend. Gaat dit zien, want als Onderhond dit slecht vindt, moet het wel goed zijn.

In de ban van de geprezen bioscoopfilm 'Civil War'? Dan zijn deze films waarschijnlijk ook iets voor jou

De tien best beoordeelde films van de jarige John Malkovich (70)

Mississippi Burning

Midnight Express
Biografie / Misdaad, 1978

All the President's Men
Thriller / Drama, 1976
burgeroorlogjournalistgebaseerd op boekfotograafjaren 70vietnamcambodiakilling fieldsred khmerpol potpulitzer prize embassygebaseerd op een waargebeurd verhaalgenocide