Genre: Animatie / Fantasy
Met onder meer: Chris Sarandon, Danny Elfman en Catherine O'Hara
Releasedatum: 15 december 1994
Plot The Nightmare before Christmas
"What's this?"
Jack Skellington, pompoenkoning van Halloween Town, is het zat om elk jaar hetzelfde te doen tijdens Halloween. Op een dag wandelt hij Christmas Town binnen, en is hij zo onder de indruk van het Kerstidee dat hij zijn duistere dorpsgenoten uit Halloween Town over weet te halen om Halloween af te schaffen en het Kerstfeest over te nemen van Sandy Claws.
- Trailer (YouTube)
- The Nightmare Before Christmas (MusicMeter)
- Nightmare Revisited (MusicMeter)
Jack Skellington (singing) / Barrel / Clown with the Tear away Face (stemrol)
Jack Skellington (stemrol)
Sally / Shock (stemrol)
Dr. Finkelstein (stemrol)
Mayor (stemrol)
Lock (stemrol)
Santa Claus (stemrol)
Man Under Stairs / Vampire / Corpse Dad (stemrol)
Undersea Gal / Man Under the Stairs (stemrol)
Rosicky
Ben niet helemaal weggeblazen door deze animatiefilm. Het geheel is niet echt mijn favouriete stijl. Verhaal is wel erg goed.
feetjemaryam
goed verhaal en leuke figuren, maar op een een of andere manier vind ik het geen goede cijfers waard.
HIMMY
Topper blijft nog steeds 1 van mijn favorieten kwa animatie films echt een topper 1st klas !
wibro
Mooie animatiefilm, die als kerstfilm voor mij toch aanzienlijk beter te pruimen was dan het zoetsappige "It's a Wonderful Life" met James Stewart, die ook afgelopen zondagmiddag te zien was.
AddictedToMovies
Fantastisch sprookje! Een goed verhaal, mooie animatie (stop motion!!), fantastische score, leuke vondsten, en weer zo'n typische Burton-sfeer.
Ozymandias88
Kunnen ze dit niet een keer uitzenden met kerst?
Ik wil deze zo graag zien!
Mr. Chiel
Niet helemaal mijn genre, maar toch wel vermaakt. Eens een totaal andere 'kerstfilm'. *3
IcU
Op de dvd staat een geweldige extra over een 'Nightmare before christmas' gethematiseerd Haunted Mansion in Disneyland/World. Erg compleet beeld van de attractie met als hoogtepunt een enomr goed bewegende animatronic van Jack en Oogie Boogie. Ook de making of is erg aan te bevelen.
De 2e disk van de special edition valt daarentegen wel wat tegen.
Captain Pervert
Deze film moet je liggen, en mij ligt het niet.
Animatie, nou vooruit.
Veel muziek in een film, nou vooruit (vond bv. Sweeney Todd wel aardig).
Macabere Burton-sfeer, nou vooruit (Sleepy Hollow, Corpse Bride).
Maar a.u.b. niet alles tegelijk. Dit is echt té ver van mijn bed.
De liedjes zijn rijmende teksten met een volstrekt willekeurige melodie. Ze liggen totaal niet in het gehoor. En deze "liedjes" vullen 90% van de film. Slaapverwekkend.
Wegens tijdgebrek heb ik van deze film slechts de eerste 50 minuten gezien, en ik denk niet dat ik de laatste 26 ooit nog ga kijken.
Arbiter
Vreemd de film kwam deze kerst niet op de Nederlandse kanalen, behalve op BBC.
StickStickly
This Christmas sounds fun. Let's try it at once!
Ik ben erg gefascineerd door deze film.
Prachtige animatie en leuk verhaal.
Fantastisch om met de hele familie te kijken. Boeiende karakters en stemmenwerk. Muziek en gezang maakt de hele film compleet. Alhoewel vond ik dit bij Sweeney Todd iets irritanter. Misschien was het hier leuker omdat het een animatiefilm was. However. The Nightmare Before Christmas is een leuk sprookje voor zowel Kerstmis als Halloween. Leuk om Jack's enthousiasme rond Kerstmis te zien. Leuk verhaal. Zeker en vast de DVD kopen. Bevat twee discs met extra waaronder een filmpje van Tim Burton toen hij jonger was. Zeker een vast een aanrader.
8/10
boomboompow
na al die jaren is het nog steeds prachtig, het verliest zijn kracht nooit
Diësso
Non-stop-animatie in zijn vroege schoentjes, maar oh zo'n prachtig geheel! De magie van Disney met een serieuze penseelstrook van Tim Burton maken deze animatie-film behoren tot een van de beste die ik al heb gezien!
Vinokourov
Zo hoort een kerstfilm te zijn: origineel, leuke liedjes en visueel een feestje!
Sneakerjeans29
kun je zowel in oktober en december kijken.
movie acteurs
Leuk sprookje. Zeer goede film. Alles is er sfeervol en ziet er erg mooi uit. Ook de liedjes zoals "This is Halloween' en "What's this" is erg leuk. 4,0.
kleine oorlam
ja een van de leukste van tim burton
tim butron gaat een stop mation film van de addams family maken
dave
Deze sfeervolle 'Claymation' film slaagt er af en toe in je van je stoel af te blazen, maar laat je ook veel te vaak terug onderuit zakken. Voor een film die 68 minuten duurt heb ik te vaak op mijn horloge gekeken. Van dat jeugdige sentiment blijft thans weinig over.
Het is jammer dat er zoveel van het verhaal moest uitgedrukt worden via liedjes. Sommige, waaronder het 'Oogie Boogie lied', vielen nog mee, maar over het algemeen worden de zangstemmen wel erg snel bovengehaald. Ondanks de vlotte melodieën wordt op die manier de vaart uit de film gehaald.
De stop-motion viel mee. Af en toe wat schokkerig, maar dat kan moeilijk een verwijt genoemd worden. Leuk om zien dat er veel aandacht geschonken is aan details, zoals o.a. het opwaaien van de slip van Jack. Maar waar het uiteindelijk om draait is de vormgeving. 'The Nightmare before Christmas' slaagt erin een enorm aantrekkelijke omgeving op het scherm te toveren. Gekke architectuur, kostelijke personages en smakelijke schaduwspelen. Het is duidelijk dat de makers geen gebrek aan fantasie hebben.
3,00 (3,25)
nightmaregirl
de film is echt geweldig het is mooi en prachtig en het is heel mooi gemaakt ook al is het een film uit 1993
Jessen0wnt
hhm?
Tim Burton did not direct The Nightmare Before Christmas.
The reason for the confusion is due to the fact that the STORY was written by Burton, who also served as a producer. The movie was actually directed by Henry Selick. Selick also directed James and the Giant Peach (which Burton also produced) and Coraline (which Burton had NOTHING to do with).
Minotaures
Ik denk dat ik dat ook zal krijgen, want bij Corpse Bride zat ik ook al te piekeren wanneer die zou aflopen
miss_efron
Ben echt een enorme Jack fan!Zowel een film om te kijken met halloween of kerstmis.
Bird_Mad_Girl
Dit is echt 1 van mijn favoriete films. Ik kocht deze film een aantal jaar geleden terwijl ik niet echt wist wat het was, maar daar heb ik geen spijt van gehad.
Het is weer eens wat anders dan alle andere Disney films. Het is een donker en fantasierijk sprookje.
Dit is echt een aanrader voor mensen die van dit soort genres houden ^^

Griezelen met kerst: vijf vermakelijke horrorfilms tijdens de kerst

Sen to Chihiro no Kamikakushi

The Snowman
Animatie / Avontuur, 1982

Hauru no Ugoku Shiro
Animatie / Fantasy, 2004
vakantiebrandkerstmanmagiehalloweenskeletonmusicalchristmas treebossenstop motionpumpkinjack o lantern saving christmaskerstmis