Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore
Gesproken taal: Engels en Somalisch
Releasedatum: 28 februari 2002
Bekijk via Viaplay
Plot Black Hawk Down
"Leave no man behind."
Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.
SSG Matthew Eversmann
SPC Shawn Nelson
PFC Todd Blackburn
SPC Lance Twombly
Frok
Erg goede oorlogsfilm met uitstekende regie en uitstekend acteerwerk. Film die geen seconde verveelt en bij vlagen erg aangrijpend kan zijn. Zeer goed !
Verhaal/Script ............................................ 4,50
Acteerwerk ................................................. 4,50
Cinematografie ......................................... 4,00
Muziek/Speelduur e.d. ............................. 2,50
MasterRRR
Eigenlijk gebeurd er niet zoveel in deze film. Ja, de regie is goed, het camerawerk is mooi, maar het is vaak te langdradig. Jammer
dörpsgek
Ik heb deze film een hele tijd geleden gezien, maar hij zit nog goed in mijn geheugen gegrift.
Hele indrukwekkende film waar ik na de film nog wel even stil van was, wat mij betreft een absolute aanrader!!!
stripe-
zeer goede film, weer een meesterwerkje van de meester zelf Ridley Scott , waargebeurt met natuurlijk een amerikaans sausje maar ontzettend boeiend.
B_B
- 1969 berichten
Erg dun en politiek incorrect verhaaltje.
Wat gelukkig totaal geen afbreuk doet aan het geheel. Heb bij dit soort films liever weinig verhaal dat van dat pretentieuze, heroïsche, melodramatische gedoe. Hier wordt daar niet helemaal aan ontsnapt maar de film doet het beter dan meesten binnen het genre. Het is hier vooral het gevoel van chaos waar de film op scoort. Realistisch zal het wel niet zijn maar binnen de film werkt het perfect, de constante actie, kogelregens, explosies en geschreeuw.
Visueel briljant, was bijna vergeten hoe goed Ridley Scott eigenlijk is als regisseur. Z'n leeftijd is hier zeker niet aan af te lezen. Heerlijke shots, prachtige filters, mooie camerabewegingen en het geheel is lekker snedig gemonteerd. Muziek is soms wat wisselvallig maar over het algemeen goed te pruimen. Binnen de cast genoeg bekende gezichten te zien al kan je je afvragen hoe belangrijk acteerprestaties zijn in een film als deze.
Dikke 4*
schram101
Opnieuw een erg sterke film van Ridley Scott. Bijgestaan door een goede cast en een uiterst goede componist, Hans Zimmer ,aan zijn zijde.
De cast met o.a. Josh Harnett, Orlando Bloom en Ewan McGregor is goed bezig!
Zimmer, die weer eens voor prachtige muziek zorgde, hoewel hij dat wel eens beter heeft gedaan dan in deze film.
Wat een prachtige genre is dit toch. Ook films als Tears of the Sun, Hotel Rwanda en Blood Diamond kunnen mij zeer bekoren. De sfeer, de muziek, de rauwe waarheid. Prachtige weergegeven. Hoewel films als deze e.a. vaak wordt verweten te Hollywood, te Amerikaans, te mooi en/of te 'patriottig' (excuses voor het woord) zijn, kan ik hier wel van genieten.
Boneka
Bijzonder zwakke film. Hier had ik veel meer van voorgesteld. Misschien een keer leuk om 1 x te zien, maar dan heb je het echt gehad. Het eerste half uur kun je overslaan. Nietszeggende soldaten die wat flauwe grapjes uithalen om vevolgens met een kansloze missie te beginnen. Dat lijkt misschien spannend maar is het zeker niet. Na een half uur begint het schietgeweld en dat houdt pas op na ruim 1,5 uur. Wat vemoeiend. Totaal geen rust in die film, geen dialogen. Nee snel overslaan.
omnitoaster
Gelukkig niet
geniaal
als jij die opmerking niet had gedaan had ik het wel gedaan
maxcomthrilla
De film opent met een quote van Plato, die verhaalt over iedereen die oorlog denkt te kennen. Plato rekent hard af met deze misvatting door de mensen voor te houden dat slechts degenen die daadwerkelijk sneuvelen weten wat oorlog betekent.
Prachtig weergegeven hoe een ogenschijnlijk eenvoudige klus, uiteindelijk een heus wespennest blijkt te zijn. De meesterlijke regie van Ridley Scott houdt je constant in toom en het wordt almaar grimmiger en indringender, opdat je knock - out geslagen wordt. Een ware stadsguerilla die zijn weerga niet kent, overal schuilt gevaar waardoor de soldaten geen tijd hebben om machogedrag te vertonen en fysiek afgemat worden. Zo in beeld gebracht waardoor het overkomt als een langzame marteling.
De hedendaagse Idi i Smotri, omdat hij de oorlog zo goed voelbaar weet te maken voor zo ver ik erover kan oordelen. De fysieke aftakeling van de soldaten, die constant onder hoogspanning staan is vele malen indrukwekkender dan het oeverloos gelul over wat soldaten wel niet is overkomen in menig andere oorlogsfilm.
De film ziet er uit als een groot visueel spektakel en de scene waar de helikopters over het strand vliegen weet de helikopter aanval in Apocalypse Now moeiteloos te evenaren, al zullen fans van die film zich gesterkt door een combinatie van weemoed, de originaliteitskwestie en nostalgie zich ongetwijfeld uitspreken voor laatstgenoemde film. De muziek past overigens perfect bij de film, hij laat je in Somaliaanse sferen verkeren. Dat het historisch gezien niet helemaal accuraat is zal mij verder een zorg zijn, in dit onophoudelijke actiespektakel, dat nog vaker voorbij gaat komen hier. 4,5*
Don MN
Die uitspraak kun je ook anders interpreteren: De overlevenden leven iedere dag nog met de oorlog die ze meemaakten en de doden leven in rust.
Zeer mooi omschreven, ik ben het als AN- fan eens met je over de helikopteraanval. Ongeëvenaarde scènes.
JacoBaco
Totaal geen rust in die film.
Volgens mij zit er een hele rustige scene in de film waarin Ewan McGregor koffie gaat zetten en vertelt dan dat hij dit al doet sinds operatie Desert Storm.
JDSsmetje
Inderdaad, ik vind dat wel positief want uiteindelijk gaat het niet alleen over de gevechten maar alles daar rond.
maxcomthrilla
Zo kun je hem ook interpreteren, ja.
Jawaddedadde
Broeierige oorlogsfilm met spetterende actie-scènes.
En die actie is omnipresent in deze prent. Zodra de elitetroepen zich in de straten van Mogadishu wagen volgt een niet aflatende stroom aan gevechten. Heel knap geschoten trouwens. Doet allemaal zeer realistisch aan. Hoe de soldaten zich van de ene hachelijke situatie naar de andere knokken, met telkens weer een hoop Somalische strijders op hun huid die vanuit elke steeg, raam of hoek kunnen aanvallen.
Lesje in (politieke) nederigheid ook voor de Amerikanen. Ontnuchterend moment wanneer de Somalische strijder tegen de Amerikaanse gijzelaar zegt dat het toch geen moer uitmaakt of ze die krijgsheer nu afzetten of niet: vechten en moorden blijven ze daar toch altijd doen. Dan slik je wel even.
Acteurs doen het prima, in zoverre ze ook echt moeten 'acteren', want behalve rennen en schieten moeten ze niet veel doen. Toch een dikke pluim voor Tom Sizemore, wat zie ik die man met z'n karakterkop toch graag spelen
sinterklaas
Na 5 jaar weer herzien en ik verhoog hem naar 4,0*
Omdat je als je wat ouder bent de film ook meer begrijpt en de film voert je ook meer mee. De slagveldscenes die zowat een anderhalf uur duren zijn verbluffend. Het zal wel als suspence bedoeld worden maar toch laat het toch wel iets zien. Het zal natuurlijk veel minder zijn geweest als het ging om Amerikanen die gewoon alle Somaliers zonder pardon afknallen en geen meedogen tonen (wat ik dus eerst dacht) Hier zijn ze juist de Somalische burgers aan het helpen te strijden tegen de landverraders. Gewoon weer prachtig werk van Scott.
AnthonyG.
Voor de techniek geef ik 5 punten, voor de verdere uitwerking krijgt deze film van mij helemaal niets. Gemiddeld 2,5 dus.
Het beeld dat over de US-Soldiers geschapen wordt in deze film is voor mij totaal verkeerd. Bijvoorbeeld, de commandant die achterblijft op de basis had afgeschilderd moeten worden als een totale mislukking omdat zijn plan tactisch gezien gedoemd was te mislukken. Het plan was volgens mij een verrassingsaanval om mensen gevangen te nemen. Wie gaat er dan in godsnaam met tientallen helikopters op af. En wie gaat er vervolgens met die (zwakke) helikopters rondjes cirkelen boven een Somalische menigte die door de dolle heen is. Je weet dat wanneer je (zwakke) staart geraakt is, je tollend tenonder gaat. Het verbaast me dat er niet meer neergestort zijn.
In het begin van de film is veel te weinig tijd genomen om de karakters uit de diepen. Wanneer de actie begint het je totaal nog geen feeling met de, naar mijn idee, te vele karakters. Wanneer er dus eentje sneuvelt, doet het je niet zoveel.
De US-militairen kunnen in deze film ook niet best schieten heb ik het idee. Er komt een menigte gekken op je af, je kunt ze bij bosjes neerschieten. Maar er sneuvelt er meer sporadisch eentje. En opeens aan het einde van de film staat er dat het er uiteindelijk wel 1000 waren. Nou ik heb ze niet zien vallen.
Wie van jullie weet hoe de grote baas, Aidid, er nu uitzag? Lijkt me wel essentieel wanneer je een kant wilt gaan kiezen. Als die Aidid nu echt eens neergezet was als een pain-in-the-ass voor de Somalische bevolking. Maar je ziet hem in de hele film niet.
Kortom, technisch perfect. Voor de rest zeer matig en schept een totaal verkeerd beeld (naar mijn idee).
De essentie van de film ontgaat jou volledig, het gaat niet over het gevangennemen van die belangrijke leider, want er staan toch dirrect 5 nieuwe klaar om hem te vervangen; je ziet in deze film wat de soldaten die hierbij betrokken waren hebben meegemaakt en hoe hard deze les wel is geweest voor het Amerikaanse leger.
Je ziet hoe die soldaten zo goed als niet voorbereid noch aangepast zijn aan straatgevechten. Het is oa na somalie dat de hummers pantserplaten hebben gekregen rond hun gunmount.
Je ziet ook hoe de Delta Force's eigenlijk de enigen zijn die min of meer het straatgevecht aan kunnen.
Verder heb ik een voordat ik deze film zag een documentaire gezien over wat er in Somalië is gebeurd, gewoon een opsomming van de feiten in chronologische volgorde, in "Black Hawk Down" heeft men niks veranderd aan wat er gebeurd is, alles wat je in de film ziet is echt gebeurd. Hoe stom de acties in de film ook mogen lijken, ze zijn echt gebeurd.
Ik vind "Black Hawk Down" een meesterwerk, een ondergekend meesterwerk misschien, maar zo zag het er echt uit in Somalië en niet minder langdradig of moedeloos of 'saai' of 'onrealistisch' zoals sommigen hier beweren.
juhnzun
Erg goede realistische film
zat zowel met een eigen schuld dikke bult als medeleven gevoel voor die amerikanen
moviemafketel
- 19752 berichten
Het is altijd Washington met de zogenaamde slimme heren die jonge mannen en vrouwen de dood in sturen met verkeerde voorbereiding of instructies. Guerilla-oorlogen heeft Amerika sowieso nooit iets van begrepen en het lijkt er op dat ze nog tig keer zo'n lesje moeten leren.
Ik voelde ook mee met de soldaten en de gevechten in de avond zijn heel erg mooi in beeld gebracht. Schitterende score trouwens ook, die ik geregeld luister. En 1 van mijn lievelings-acteurs Sizemore deed mee en speelde zijn rol net als in Saving private Ryan weer met verve. Dat soort rollen zijn echt op zijn lijf geschreven. Indrukwekkende film over het zoveelste oorlogsdrama wat voorkomen had kunnen worden.
Jorisvg
een dik verdiende 4!
Wat een spanning brengt die film met zich mee! sommige stukken erg intens, iets wat er voor zorgt dat je goed in de film blijft.
domkey
, Alsof die mensen daar willen zitten!
Bevel van hogerhand volgens mij,met andere woorden kannonvoer.
''Eigen schuld dikke bult''gaat hier dus echt niet op.
dinhus
Toch alweer een tijd geleden dat ik deze film zag. Maar zo verschrikkelijk veel impact op mij had, dat ik er vandaag de dag nog steeds door geïnspireerd word bij mijn tekeningen.
Een absolute topper en plekje in mijn top 10. Weet alleen niet welke.
Blarown
geeft denk ik een goed beeld van hoe het is in de echte oorlog, natuurlijk een heel klein beetje mooigemaakt, maar voor de rest een aangrijpende film, met vel actie.
allen ik vond die afrikanen (Skinnies) wel een beetje scheef mongolisch schieten... met die RPG's en ook dat er iemand achter de M60 op het dak van de Hummer zit en zo'n Skinnie schiet vanaf een dak zijn hele minutie erdoorheen en allemaal mis, ook niks geen vonken van dat die de Hummer raakt..
wel goeie film
AnthonyG.
wel goeie film
Ik begrijp je comment niet volledig maar schieten met een RPG is moeilijker dan je denkt.
Verder is een anti-tank wapen vaak gewoon een holle huls dus verwacht geen grote ontploffingen als je ze tegen personen wil gebruiken.
Don MN
Dit soort tijdsverdrijf geeft geen realistisch beeld: RPG Kill
juhnzun
, Alsof die mensen daar willen zitten!Bevel van hogerhand volgens mij,met andere woorden kannonvoer.
''Eigen schuld dikke bult''gaat hier dus echt niet op.
ze onderschaten de tegenstander frontaal daar doelde ik op
Melvin Udall
Visueel spectaculair en ondersteund door harde gitaarsound geeft Scott een kijkje in de keuken die oorlog heet. Eigenlijk is Black Hawk Down een langerekte actiescene waarin de krankzinnigheid van oorlog naar voren komt maar waar vooral ook de onmacht van alle betrokkenen duidelijk wordt. Hoe langer hoe meer krijg je het gevoel van; wat doen die gasten daar?!?!

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott morgenavond (31 januari) op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

Binnenkort vliegt 'Black Hawk Down' weg van Netflix

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott vrijdagavond 17 mei op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Saving Private Ryan

Temple Grandin
Biografie / Drama, 2010

Das Testament des Dr. Mabuse
Mystery / Misdaad, 1933
ambushgebaseerd op boekmilitiakrijgsgevangenewoundsomaliawarlordfaminechaosarms dealergebaseerd op een waargebeurd verhaaldelta force vuurgevechtgevechtus militaryjaren 90helicopter crashmogadishu rescue operationpeacekeeper soldiersbloody violencestreet shootout