Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore
Gesproken taal: Engels en Somalisch
Releasedatum: 28 februari 2002
Bekijk via Viaplay
Plot Black Hawk Down
"Leave no man behind."
Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.
SSG Matthew Eversmann
SPC Shawn Nelson
PFC Todd Blackburn
SPC Lance Twombly
thebeequeen
Een goed gefilmde oorlogsfilm maar in tegenstelling tot full metal jacket en apocalypse now geen emotie bij de karakters. Waar was de diepgang? Dit was wel heel veel pief-paf-poef. Overdaad schaad en raak je al heel snel immuum bij de zoveelste dode soldaat. Mensen zeggen dat dit een anti oorlogsfilm is, dat valt zeer mee. Niet vergelijkbaar met soldaten die doordraaien in Vietnam in een film als Platoon die goed de emotionele schade laat zien bij een soldaat. Hier was de vijand de brute Somalier, die nota bene zijn eigen land en hachje verdedigde. De Amerikanen moesten zich weer eens bemoeien met een oorlog buiten de deur. Totale onderschatting van de mentaliteit van de Somalische bevolking die misschien niet op een brute leider zat te wachten maar nog minder op een stel Amerikanen. Vergelijkbaar met de situatie Irak.
skipy05
heel goede oorlogsfilm en hij is ook waargebeurd. de film is zeer goed in beeld gebracht en goed verfilmd. het is van het begin tot het einde wel actie. er zitten zeer goed acteurs bij. Josh Hartnett speelde zijn rol heel goed.
Ninto
Hoe kun je het uit je bek krijgen om dit propaganda te noemen? If any, dit is een film waarin het Amerikaanse leger wordt neergezet als een zootje. En volgens mij zouden weinig mensen het leger ingaan na het zien van deze film. Dus propaganda is het niet...
Het is gewoon een goede oorlog knaller. Niet zeiken over propaganda of Amerikaanse taferelen... het is een goede film en daar kan je niets tegenin brengen.
Pastichio Rocker
Duidelijk gevalletje van verkeerd kijken.
JacoBaco
Ik vind het geen slechte film, maar de propaganda is toch echt aanwezig hoor.
De film benadrukt hoe goed het Amerikaanse leger is. En dat laten ze ook overduidelijk zien in de film.
Als ik dit lees, dan weet ik al genoeg: Jerry Bruckheimer came into my office and said, 'General, we're going to make a movie that you and your army will be proud of.' He did that, and we thank him.
Evitlwin
Ik vind dit echt de beste film die ik ken.
Het verhaal is duidelijk en realistisch (duuh waar gebeurd).
Ik verveel me absoluut niet met deze film.
Er is constant actie en en erg mooie opnames.
Als je de extra's hebt gezien en je gaat na dat bijna alles in de film computer animatie is (het inslaan van kogels, en stof van dat de heli's doen opwaaien in de stat, tot het crashen van de Black Hawks), geloof je het nauwelijks, ook al kijk je hem daarna nog 2 keer het is niet te zien!!!. De special effects zijn dus echt geweldig.
Tevens hebben de acteurs een kleine militaire opleiding gekregen om alles er zo realistisch mogelijk er uit te laten zien zoals het vast houden van het wapen tot het uitkammen van een kamer. Wat ook duidelijk terug te zien is in de film.
Verder is het acteren erg goed.
*Edit*
Dit mag ik echt niet achterwege laten.
De muziek (Hanz Zimmer) is erg goed, wat misschien ook wel hem meeste het emotionele gevoel binnen deze film moet weergeven.
Thiadure
Heb het boek onlangs uitgelezen , en ik moet eerlyk zeggen de film komt met veel opzichten overeen , maar ook niet helemaal natuurlyk. In de film worden de Rangers afgetekent als grote elite. In het boek daarentegen laten ze de echte gebeurtenissen en de onkunde van de Rangers zien. Maar het verhaal en de film zelf boeit me zeer.
Tarkus
Een van de betere oorlogsfilmen van de laatste jaren deze prent van Ridley Scott.
Naar ware gebruertenissen en zeer realistisch in beeld gebracht, met sublieme special effects, die zo goed zijn dat je niet ziet dat ze er zijn.
Ook allemaal prima vertolkingen zonder uitzonderingen.
De film zit van begin tot eind boordevol actie, en de gruwelijke beelden van verminkte soldaten worden niet uit de weg gegaan.
Ik ben een liefhebber van oorlogsfilms, maar mijn voorkeur gaat uit naar filmen over W.O. II, maar deze film is een uitzondering op die regel.
Keiharde actie in een prent die eens te meer de gruwel en waanzin van een oorlog toont.
Mads Smikkelsen
Voor mij te veel schieten en te veel bloed (afgerukte ledematen en helften). Ik heb wel betere oorlogsfilms gezien met net iets meer verhaal en dialoog (Rescue Dawn van Werner Herzog met Christian Bale).
143 min. schieten is wel heel erg veel. Not my piece of cake (behalve Josh Hartnett en Eric Bana) want die waren weer erg yummie en stoer.
wizkid
Heb deze film net gezien,
Nog wel even vraagje wat me onduidelijk is: Je ziet op gegeven moment zo'n vent die "gegeiseld" wordt omdat die Amerikanen die gevangenen hebben. Daarna zeggen ze nog dat ze hem niet achterlaten, maar verder hoor/zie ik hier niks meer over.. wat is er met hem gebeurd? Heb ik dat gemist of zie je dat in een extended edition ofzo?
- Niels
K@i
Hadden de Amerikanen nou uiteindelijk hun doel aan het einde van de film nou bereikt of niet
volgens mij vertroken ze met hun staart tussen de benen
K@i
Heb deze film net gezien,
- Niels
Ze hebben hem weer laten
stond er vermeld tussen de aftiteling
Don MN
Black Hawk Down
"Wauw, mooi in beeld gebracht" is het eerste dat na herziening van deze oorlogsfilm blijft hangen. De cinematografie en montage zijn ook het enige grote pluspunt aan deze film. Spannend, meeslepend, gruwelijk is het ook. De waargebeurde mislukte operatie uit 1993 laat toch een diepe indruk achter.
Tijdens de openingsscène komt de waanzin van de armoede in Afrika al duidelijk in beeld. De daaropvolgende scène is sterk en laat je kennis maken met machtsverdeling en machtshandhaving door de stammen. Helaas wordt de film na deze scènes bijna volledig uit het oogpunt van de Amerikanen gefilmd, begrijpelijk, maar zeker teleurstellend. De Somaliërs worden uiteindelijk zelfs als slechterikken afgebeeld terwijl de Amerikanen zonodig zich met de hele wereld willen bemoeien. Je zou het ook op helpen kunnen houden, vanuit een ander perspectief. Geholpen heeft het duidelijk niet, aangezien er meer schade is aangericht dan goed gedaan is. Daarin is deze film dan weer ontzettend goed, de idioterie van oorlogvoeren komt kristalhelder naar voren.
Zoals ik al eerder zei wordt Black Hawk Down vanuit Amerikaans perspectief gefilmd, mede doordat het gebaseerd is op het boek van Mark Bowden. De soldaten worden belichaamt door vooral jonge acteurs, maar het zijn de oude die de beste rollen neerzetten zoals Bana, Isaacs, McGregor, Sizemore.
Conclusie
De fantastische opnames van vuurgevechten, helikopters en brutaliteiten overstempelen de eenzijdige vertoning van een gefaalde missie.
Lexcoaster
Alles is zeer degelijk gefilmd, en de film doet meer aan als actiefilm dan oorlogsdrama. Qua drama is het niet zozeer dat de personage's vlak zijn, maar het feit dat alles op cliché's rust wat de diepgang in deze film een beetje nekt. (O wat doet Amerika het toch weer goed...
)Toch goed geacteerd en zeer mooi gefilmd. 3.5*
Ruiter13
De eerste keer vond ik deze niet eens zo geweldig, maar een paar jaar later op BluRay en met een drie keer zo grote tv heb ik echt genoten.
Legan
De extended edition gezien van Black Hawk Down en ik moet toch zeggen dat het vooral visueel gezien staat als een huis. Het eerste uur is aardig maarop zich niets bijzonders. Maar als de operatie eenmaal begint dan ben je zowaar aan het scherm gekluisterd. De soundtrack is goed met sterke, maar ook mindere songs. Wat betreft de personages, acteren, en het verhaal op zich... Allemaal niets bijzonders. En of het geloofwaardig c.q. realistisch is? Betwijfel het. Maar de actie en het visuele maken alles meer dan goed; imponerend op zijn minst.
aerts007
Duidelijk gevalletje van verkeerd kijken.
Van wie?
Gister weer eens herkeken voor het eerst in vele jaren en ik moet zeggen dat hij wederom is bevallen. Toch ben ik wel wat kritischer als toen ik hem jaren terug zag.
Zo zijn de 1e 3 kwartier eigenlijk gewoon saai. Geen actie, maar ook weinig interessante momenten. Men wilt de personages niet al te erg uitdiepen, waarvoor hulde in zon actie oorlogsfilm als deze, maar daardoor vond ik de 1e 3 kwartier traag.
Maar goed, ik weet wat de film nog gaat bieden en uiteraard kijk ik door en vanaf dat het mis gaat met de soldaten wordt de film echt 1 grote rollercoachter rit vol geweld en ellende. Daarnaast wordt dat geweld ook erg rauw en indrukwekkend weergegeven. Mooiste shot: De gevechten midden in de nacht gezien vanuit een helicopter met een nachtkijker. Subliem! Dat ruime uur oorlog en actie is heel gaaf en spannend. Ik was er uiteraard niet bij, maar ik kan me voorstellen dat moderne oorlog er zo toen wel aan toe ging. De tegenstand in de film is ook pittig. Soms wel honderden Somaliers die wat het kost de Amerikanen eraan willen laten gaan. Dat soort massale scene's zijn bijzonder goed weergegeven. Het is natuurlijk wel een beetje eenzijdig gefilmd met de Amerikanen weer als de grote redders van een volk, maar ach. Ik stoor me er eigenlijk niet aan en ik geloof dat dit historisch ook nog klopte ook dit maal.
Het laatste half uur wordt de film weer iets sentimenteler en zakt het ietsjes in. Wel mooi dat dat motto van de Rangers toch terug blijft komen. ''Leave no man behind''. Ben je een Ranger, dan hoor je bij een groep en de andere Rangers zijn je broeders. Zoiets. Dat maakt het wel weer mooi.
Conclusie: Sterke oorlogsfilm die niet al te diep gaat in de uitwerking maar die dat wel doet met het geweld. En daar kijk je deze film toch voor.
Ik laat de 4* staan.
Leland Palmer
Erg mooi inderdaad, maar dat is ook wel aan Zimmer toe te vertrouwen. Daarnaast doen de vocals van Lisa Gerrard het altijd wel goed bij mij.
lagaiske
Zeer mooi en realistisch verfilmd oorlog verhaal.
Prachtige soundtrack.
De cast mag der ook gerust zijn.
Minotaures
Ik denk toch dat bij dit prachtige film, ter vergelijking met Saving Private Ryan, vele veteranen van die missie en familieleden van de slachtoffers het niet of met moeite konden bekijken, vanwege 't realiteit ervan.
well0017
Gewoon een goede oorlogsfilm maar niet meer dan dat.
In vergelijking met Platoon toont deze film echter te weinig goed uitgewerkte karakters en een sterke verhaallijn. Dat zou wat meer vastheid geven in deze film, die voor driekwart bestaat uit het tonen van een enorme slachtpartij.
Waar gebeurd, dat wel. Maar doordat er te weinig andere elementen zitten tegenover al dat geweld, kan ik er echter geen topfilm in zien.
Het was zeker de moeite waard maar Black Hawk Down zal Ik waarschijnlijk geen 2e keer meer gaan zien.
Gameface
Deze met vrienden in de Bios gezien.....geen voorkennis....vervolgens helemaal weggeblazen.....de dames zeker...heavy shit... Topavond geweest.....Topfilm
JDSsmetje
Erg aangrijpende film van Scott. Hij heeft me weer verast ! Erg goed acteerwerk en erg leuk verhaal !
Pastichio Rocker
Hij heeft me weer verast!
VERASSEN
vb:hij verraste mij met een bos bloemen
2. onverwacht overvallen
vb:we werden verrast door het onweer
Tharoy
Hmmpf, ik had er toch wel meer van verwacht. Het begin van de film is erg teleurstellend, bestaat uit cliché grapjes, cliché personages en kent erg weinig tempo. Daarna begint natuurlijk de film met de zogeheten black hawk down, en wordt het één groot schietfestijn. Dit was wel boeiend om naar te kijken, maar op een of andere manier wat minder dan oorlogsfilms als SPR. Diepgang en leuke dialogen mist deze film helaas duidelijk. Acteerwerk vind ik ook erg matig, met name de kleine protagonist is heel erg zwak. Het is alleen maar schreeuwen schieten, schreeuwen schieten. De scène waarin 'Jamie' doodgaat was ook verschrikkelijk onorigineel en irritant. Dit hebben al zoveel films gedaan, en is daarom hartstikke cliché. We hebben al zo vaak deze zinnen gehoord:
[iemand in levensgevaar]'kuch, kuch, [naam] vertel aan mijn vrouw en kinderen/ouders dat ik hard gevochten heb/van ze hou.
[naam]: 'nee, dat ga je ze zelf vertellen!' *iemand in levensgevaar gaat dood*
Moet dat nou echt? Desondanks zijn die scènes ook weer niet zó erg normaal gesproken, maar ik leefde niet bepaald mee met Jamie en de rest. Dat kan je verwijten aan de slecht uitgewerkte personages en het acteerwerk.
Verder zat de film uitstekend in elkaar, cinematografisch geweldig gedaan. Je ziet ook heel duidelijk dat games als Call of Duty 4 en MGS4(voor een deel) de chaos van oorlog en de setting precies hetzelfde portretteren als BHD, met name Call of Duty 4. Dat kan niet anders.
Audiovisueel ook wel prima, het geluid is gewoon dik in orde. De special effects, ook al vind ik het geen goed punt om een film te beoordelen, zijn natuurlijk geweldig. Voor nu blijf ik mild en geef ik deze film 3,5*, maar dat kan na een herziening naar beneden gaan(of naar boven, misschien apprecieer ik sommige dingen wel wat beter).
JDSsmetje
vb:hij verraste mij met een bos bloemen
2. onverwacht overvallen
vb:we werden verrast door het onweer
?

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott morgenavond (31 januari) op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

Binnenkort vliegt 'Black Hawk Down' weg van Netflix

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott vrijdagavond 17 mei op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Saving Private Ryan

Temple Grandin
Biografie / Drama, 2010

American Gangster
Biografie / Misdaad, 2007
ambushgebaseerd op boekmilitiakrijgsgevangenewoundsomaliawarlordfaminechaosarms dealergebaseerd op een waargebeurd verhaaldelta force vuurgevechtgevechtus militaryjaren 90helicopter crashmogadishu rescue operationpeacekeeper soldiersbloody violencestreet shootout