Genre: Actie / Drama
Geregisseerd door: Jay Russell
Met onder meer: John Travolta, Joaquin Phoenix en Robert Patrick
Releasedatum: 2 december 2004
Plot Ladder 49
"Their greatest challenge lies in rescuing one of their own"
Jack Morrison is een ambitieuze brandweerman die van groentje uitgroeit tot doorgewinterde professional. Zijn gevaarlijke en veeleisende baan vergt veel energie en gaat vaak ten koste van zijn vrouw en kinderen. Steun vindt hij bij zijn mentor en commandant Mike Kennedy en bij zijn tweede familie 'De Broeders van de Brandweerkazerne'. Maar als Jack tijdens een zware klus wordt ingesloten door een vlammenzee, wordt hem duidelijk waar het in het leven echt om draait; familie, waardigheid en moed. Terwijl zijn collega's van Ladder 49 alles doen om hem te redden, hangt Jacks leven aan een zijden draadje.
Jack Morrison
Tony Corrigan
Frank Mckinny
Keith Perez
dvdfreak123
Super film, spannend, ontroerend & fantastische special efects ook goede acteerprestaties
5hinyGold
Mooie film... hoewel hij niet erg geliefd werd bij de rest van mijn familie. Mijn vader, met wie ik meestal een vrijdag- en/of zaterdagfilmavondje heb, houdt sowieso niet van dit soort films, maar hij heeft de film toch afgekeken. Grappige stukjes, maar ook mindere.
3,5 sterren.
wwelover
Je moet even door de onrealistische dingen kijken. En dan heb je gewoon een erg mooie en goede dramfilm.
Het verhaal is verre van briljant, maar is gewoon erg aangrijpend en wel mooi in elkaar gezet.
Ook de cast zet iets moois neer. John Travolta doet het weer goed en Joaquin is gewoon een topacteur. En Robert Patrick is altijd super in dit soort rollen. BIjna altijd een beetje norse gast.
marjoleinnagel
Zo'n mooi verhaal, mooie beelden en sterk gespeelt. Erg aangrijpend ook, ik hield het echt niet droog op het eind.
Weertenaar
Het oversentimentele gedoe begint de film tegen te werken naar het einde toe: 3.00
Een rampenfilm en dramafilm in één, zo hebben we ze de laatste tijd wel vaker gezien, en dus moest men met Ladder 49 iets anders bedenken, hetgeen zowaar aardig is gelukt. In het gros (in ieder geval allemaal die ik heb gezien) van de rampenfilms komt het uiteindelijk toch nog goed, maar hier dus duidelijk niet. Een pluspunt wat mij betreft. Verder zit de structuur van de film redelijk in elkaar en hoef je je geen moment te vervelen. Maar dan moet je het vele (vaak overdreven) sentiment wel op de koop toe nemen. Alsof men er een sport van heeft gemaakt om maar zoveel mogelijk dramatiek in het verhaal aan te brengen. Een beetje jammer naar mijn mening.
Verhaal: 3.00
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
Naast al het sentiment blijft er eigenlijk bar weinig over van iets dat met een verhaal te maken heeft. Maar toegegeven, het 'werkt' in deze film wel goed. Juist omdat Russell een hoop, zo niet alles, in de juiste proporties weet te vertonen. De terugblikken die Jack zich voor de geest haalt tijdens de brand in de graanfabriek zijn allen goed gekozen en laten je op een gezonde manier meeleven met zijn personage. Zowaar ook eens een film waar de relatie met zijn familie wel goed uit de verf komt, want meestal is dat echt een drama, en zeker niet alleen in rampenfilms cq dramafilms. Steeds als we een stukje van zijn leven voorbij zien komen keren we weer terug in de tijd van nu, en er moet gezegd dat de beiden verhalen elkaar op deze wijze toch wel heel behoorlijk ondersteunen.
Acteerwerk: 3.50
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Aan het acteerwerk mankeert vrijwel niets. Joaquin Phoenix zet een prettige rol neer als de brandweerman in opleiding en die naast zijn leven als brandweer een grote passie onderhield voor de medemens in het algemeen. Hij zet dat op overtuigende wijze neer en valt nauwelijks uit zijn rol. Het samenspel met Barrett verloopt daarnaast soepel, en vullen de twee elkaar prima aan. Vanaf het eerste moment is er een klik tussen de twee, niet geheel onbelangrijk om het juiste gevoel bij de kijker over te brengen. Een van de betere duo's van de laatste tijd van alle films die ik heb gezien. John Travolta heb ik een paar dagen geleden nog gezien in een aardige rol in Basic, en de verschillen met zijn acteerprestatie in die film zijn op de vingers van een hand te tellen. Zijn voorkomen is geen spat verandert en leeft hij zich goed in het verhaal in zonder zijn eigen identiteit te verliezen. De bijrollen zijn over het algemeen ook aardig, maar heb ik nooit zoveel met Robert Patrick. Zijn kop staat me gewoon totaal niet aan. Het gros van de dialogen zijn verder aardig, zonder noemenswaardige inzinkingen.
Speelduur: 3.00
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
Het is allemaal heel aardig, totdat een collega het leven laat en het sentiment de film begint over te nemen. De mannen op de kazerne verbroederen, de band met de familie van Jack word scherper getoont (met meer melodrama) en het leven naast de kazerne word Jack ineens wel heel erg dierbaar. Op zich is dit niet verkeerd, maar de film kantelt wel heel veel de sentimentele kant op. Dit komt ondermeer terug in de heldenverering als hij dat meisje red en als Jack het tijdige voor het eeuwige verruilt en we zo'n hele begrafenis nog eens voor de kiezen krijgen. Het lag er op den duur wel heel dik bovenop dat men dit perse wilde tonen. Buiten dat is de opbouw van de prent aardig, weet Russell zoals gezegd een sterke balans te vinden tussen het leven dat inmiddels achter Jack ligt en de tijd van nu tijdens de brand in de graanfabriek, en blijft men nooit te lang in een scene hangen.
Realisme: 2.50
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Die heldenverheerlijking schijnt er nu eenmaal bij te horen bij Amerikanen, helemaal na het welbekende 9/11. Althans, die indruk heb ik en die indruk wekt men met Ladder 49 opnieuw. Als het maar even kan word er weer een lading sentiment uit de kast getrokken. In veel scenes is dit terug te vinden en of dat nou realistisch is of juist verheerlijking van de realiteit laat ik aan ieder persoonlijk over. Op mij kwam het in ieder geval allemaal een beetje 'to much' over. Verder enkele onrealistische zaken zoals de vlamoverslag die nogal lukraak plaatsvind, het vluchten van de ratten als het huis al bijna is afgebrand, een vent die zomaar op veertig meter hoogte een reddingswerker in de armen springt zonder touwen of beveiliging of iets van dien aard en het feit dat Jack niets mankeert als hij van een aanzienlijke hoogte valt doet de wenkbrauwen nochtans fronsen.
Cinematografie: 3.00
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Cinematografisch is het redelijk, doch nogal eentonig. Het camerawerk is weinig verheffend ondanks dat de situatie zich hier toch uitstekend voor leent. Russell valt eenmaal zelfs buiten de boot als hij tijdens die redding van dat oppasmeisje zich probeert te verplaatsen in de ietwat gedesorienteerde Jack. Veel slechter kon het eigenlijk niet. Het pakt geen moment goed uit en weet hij met het vele gedraai, gezoom en gefocus allesbehalve het gewenste effect te bereiken. Over effecten gesproken (jesus, ik lijk Pietje Paulusma wel), de special effects stellen weinig voor. De brandhaarden van buitenaf zijn zeer geslaagd, maar van binnenuit komt het allemaal veel te gecontroleerd over. Ik geef toe, het is moeilijk om iets gevaarlijks zoals vuur goed over te laten komen, maar daar slaagt men niet in. Meerdere keren staat er overduidelijk kunstmatig vuur opgesteld en vinden vuurballen en weet ik het wat nog meer te voorspelbaar plaats. Daarnaast is ook de rattenscene behoorlijk nep. Zichtbaar lopen de ratten niet echt op de trap. Als je dit doet, doe het dan goed, en niet zo halfbakken als men nu in Ladder 49 heeft gedaan. De coordinatie van de personen verdient dan wel weer een pluim, wat dit onderdeel mooi in balans houd.
Verdict:
Je ontkomt helaas niet aan de overdaad aan sentiment en dat is toch wel een enorm minpunt. Het eerste uur weet Russell het nog aardig onder controle te houden, maar in het tweede uur gebeuren er teveel zaken die het melodramatische karakter van deze prent alleen maar aanwakkeren. Jammer, want Ladder 49 is één van de weinige rampenfilms die ik tot op heden heb gezien die wel als een kwaliteitsproduct aan voelt. Het verhaal word goed opgebouwd ondanks dat er naast alle met dramatiek getinte scenes weinig overblijft, het acteerwerk is bovengemiddeld met een meer dan behoorlijke chemie tussen Phoenix en Barrett, het realisme had beter gekund maar is niet zo onthutsend zwak als in veel andere rampenfilms en laat Russell cinematografisch ook weinig ruimte voor momenten van zwakte ondanks dat hij op dit gebied toch wel wat meer uit deze prent had kunnen halen. Ladder 49 is als rampenfilm al bij al geslaagd te noemen, als 'dramafilm' kantelt de film te veel naar het (overdreven) sentiment toe dat absoluut niet nodig had geweest om de boodschap (voor zover er van een boodschap sprake is) duidelijk te maken: 3.00 (3.00)
Hankieh
toen hij uitkwam al direct gezien
nu nog maar ff mijn stem uitbrengen, 3.5*
film88888
Hele mooie film.
De acteerprestaties van Joaquin Phoenix zijn weer heel goed, en overtuigend gespeeld. Ook John Travolta had er weer helemaal zin in, en zit ook lekker goed in zijn rol.
De film heeft eigenlijk 2 verhaallijnen. En de film kijkt lekker weg, en weet wel altijd te boeien.
De film liet me beetje denken aan de vlaamse film: *Windkracht 10*
Maar toen de film nog maar een halfuurtje bezig was had ik helemaal door hoe de film zou eindigen, en ik had inderdaad gelijk hoe het einde zou zijn, en dat vond ik iets minder om dat het zo doorzichtig was, maar voor de rest een hele mooie, goede film.
3,5 sterren.
bollepeer
ik weet eigenlijk niet wat ik hiervan moet zeggen.. het is niet slecht maar ook niet goed. laten we het dan maar op 2.5 * houden
tommykonijn
Een mooi filmpje voor even ertussendoor, John Travolta is uiteraard erg sterk in een rol als deze, het verhaal loopt lekker door, de muziek is ook best mooi op de meeste momenten, Joaquin Phoenix was (Travolta ook wel) een van de hoogtepunten van de film, erg goed gecast. Niet super en soms mag de film wel een zetje hebben maar over het algemeen een mooie film.
MasterRRR
Aardige film over moed en doorzettingsvermogen.
Ladder 49 gaat over een brandweerman die tijdens een grote brand naar beneden stort en in een penibele situatie terecht komt. Vanaf dat moment blikken we met hem terug naar hoe hij als rookie tot eervolle brandweerman is gekomen. De nodige cliché's komen hierbij aan bod, zoals het pesten van de nieuweling, het ontmoeten van een mooie vrouw, macho gedrag, kameraadschap en de moeite die een vrouw van een brandweerman heeft, maar toch trouw aan hem blijft vanwege zijn moed.
De nodige sentimentele scene's versterken dit extra, waardoor het toch enigszins in een standaard rtl4 woensdagavond drama lijkt te vervallen. Maar eerlijk is eerlijk, de structuur van het verhaal zit goed in elkaar om niet tot een simpele tranentrekker te komen.
De makers verwoorden de thematiek van deze film het best: waarom zijn er mensen die een gebouw inrennen als anderen er juist uitrennen? Naar mijn mening geeft de film hier (deels geidealiseerd natuurlijk) het antwoord op en is het hoe dan ook een eerbetoon aan alle brandweermannen die die gebouwen ingaan om mensen te redden.
Sinds de aanslagen van 9-11 kunnen de brandweermannen in Amerika eigenlijk niets meer fout doen en deze film lijkt dan ook wel haast een ode aan het brandweervak. De film laat ook zien hoe een hechte groep brandweermannen elkaar door dik en dun steunen, zowel in goede als in slechte tijden. Howel de film natuurlijk een hoop sentiment bevat en op veel gebieden een hoop clichés tevoorschijn tovert, is de film dankzij het goede acteerwerk van Phoenix en Travolta en de af en toe zeer spectaculaire reddingsacties toch zeer de moeite waard om te zien. Het verhaal is misschien erg overdreven heroïsch en niet origineel, maar de invulling ervan is zeer goed gedaan en dat trekt deze film toch boven het gemiddelde uit!
roedie18
ik vond dit een zeer mooie film, het verhaal is super mooi..
en na 9-11 kun je ook voorstellen dat het er in het echt zo aan toe gaat...
ik geef deze film 4.0*
andrehoek
Het begon al toen je klein was. Je wilde niets liever dan brandweerman worden. Je ouders werden er al gek van en als je dan op een gepaste leeftijd een officiele vuurbestrijder bent geworden, ben je de gelukkigste man van de buurt.
Alles lijkt eindelijk op z'n plaats te vallen. Je hebt van je hobby je werk gemaakt, je hebt een mooie vrouw die thuis op je wacht, je kinderen zijn trots op hun vader en je hebt een hond die "BULL" heet.
Als brandweerman is verplicht sporten een must dus je bent aan het tafeltennisen, biljarten, voetbal, fitness, squash noem maar op. Fit blijven voor dat ene moment als daadwerkelijk dan de bel gaat.
BELBELBEL>> Het brandalarm gaat af er is brand! Je laat je balletje vallen, gooit je racket in een hoek, glijt van die paal af, trek je pak aan, zet je helm op. Rent met je knietjes omhoog naar je plek op de brandweerwagen. De geoliede machine is in beweging en binnen 1.5 min zijn jij en je collega's onderweg naar de locatie. Met de sirene aan rijden jullie door de straten. Iedereen kijkt als de brandweerwagen met volle snelheid langs auto's manouvreert en de flitspalen negeert.
Binnen 5 min zijn jullie op de locatie en je denkt nog "dat is lekker voor de statistieken". Je stapt uit de wagen en bekijkt de situatie en bepaalt een strategie. Eigenlijk wil je maar 1 ding en dat is spuiten, lekker hard en veel spuiten. Je rolt die slang uit en je rent het brandende huis binnen. Je roept naar je collega's "meer slang, geef me meer slang...." De geoliede machine gaat weer in werking en ze geven je meer slang en zetten de kranen open. Je voelt de druk op je slang toenemen en je begint te spuiten. Je denkt aan het PREDATOR moment en je roept "CONTACT!!!" Hier doe je het voor, je bent 1 met het vuur, je bent een strijder, een vuurvechter, een spuiter, een redder, een held...
Door je enthousiastme vergeet je een aantal standaard procedures. Je bent te gretig naar binnen gerend. Een deel van het huis stort in en je sterft een helse dood.
Het hele dorp heeft het er over. Iedereen denkt aan de vrouw die alleen met de kinderen achterblijft. Er komt een optocht met al je collega's in pak, brandweerwagens, doedelzakken compleet met Schotse rokjes. De kist waar jij in ligt wordt gedragen door je beste vrienden. Het is een prachtige begravenis met een mooie ceremonie. Iedereen is aanwezig, iedereen rouwt.
En wat wordt er aan het einde van de plechtigheid door de brandweercommandant aan je weduwvrouw overhandigt.........???
Je versmeulde brandweerhelm!!! Geen vlag, geen mooi schildje. Nee, jou versmeulde helm??
Ik begrijp dat niet.
De film LADDER 49 vind ik helemaal niks. Wat doet J. Travolta is zo'n film? Er zijn 2 brandweerfilms en dat is TOWER INFERNO en BACKDRAFT. Nog even er aan toevoegen, Kurt Russel als de BULL is geweldig.
Andre,
roedie18
Ik begrijp dat niet.
Andre,
waarom dat word overhandigt, omdat als je bij een grote brand omkomt, dit het enige is wat er nog van je over is, daarom word dat overhandigt.. dan heb je altijd nog iets dierbaars van de persoon die omgekomen is...
En j. trevolta hoort bij z'n film, waar actie en drama in voor komt... dat is juist geschikt voor hem...
jumpstylemovie
Voor de film zelf 1*
Voor Robert Patrick 1*
Hij redde deze film.
brabusRUS
1e uur was erg leuk, daarna ging het iets minder. Vooral het zeer dramatisch einde.
Nomak
Goede film die de hele speelduur boeiend blijft. Soms zijn er wat dramatische momenten, die maken de film alleen maar beter.
Ook de humor is geslaagd, dan heb ik het over de grappen die de brandweermannen onderling uithalen. Geweldig, zo een goede collega's, in zo een vak moet je elkaar ook perfect kunnen vertrouwen natuurlijk. In deze film werd de vriendschap en collegialiteit heel goed in beeld gebracht.
Ik ben door deze film in elk geval overtuigd geraakt van het kunnen van Joaquin Phoenix. De man vertolkt zijn rol perfect.
Ook de andere acteurs doen het heel goed.
Het einde van de film is iets wat je niet verwacht. Iedereen verwacht natuurlijk dat Joaquin Phoenix wel net op tijd gered zal worden. Helaas voor hem is er geen redding meer mogelijk. Dat vind ik een zeer goed einde. En toch deed het me om één of andere reden niet zoveel.
Er waren scenes die me meer raakten dan het einde. zoals bijvoorbeeld het ziekenhuisbezoek aan Tommy en de begrafenis van Dennis.
Kr!kke
Mooie film die het leven van brandweermannen volgens mij redelijk goed in beeld brengt (zeker het leven van een brandweerman in een grootstad), zoals bijvoorbeeld de grappen die ze met mekaar uithalen. Het einde vond ik zeer geslaagd, was onvoorspelbaar
Dead01
- 1977 stemmen
Gisteren voor het eerst de film op tv gezien en moet zeggen zeer mooie film over brandweermannen en hun dagelijkse leven maar toch volgens veel een geen verwacht einde maar voor mij was dat het geval toch niet vond ik. Had zo een einde verwacht.
Geslaagde film met toch 2 goeie acteurs en andere ook natuurlijk
3,5 sterren
Delvenaartje
In het begin moet je wel ff kijken wanneer iets nou in het heden of verleden gebeurd, maar ik vind het onwijs gaaf gedaan dat je van het een zo in het ander valt.
Ze hebben de overgang wel mooi gemaakt namelijk!
Zoiezo erg goed/mooi geacteerd door John en Joaquin.
Rol van zijn vrouw vind ik ook erg goed.
Voor mij een 4* zeker een van de betere films!
Kellytjah
Deze film krijgt van mij 5 sterren. Toen ik deze in winkels zag of in videotheken leek die men nooit zo goed. Maar vandaag heb ik hem voor het eerst gekeken, en ik vind het een zalige film. Het is een zeer triestig verhaal. Heb zeker een paar tranen gelaten op het einde van de film! Deze film is zeker en vast en geslaagd voor mij. En het is zeker een aanrader!!
powerman
Spectaculaire actie, verschikkelijke dramataferelen en humor in de vorm van (letterlijk) onderbroekenlol verenigd in één zeer realistische en professioneel gemaakte film. Goede rol van John Travolta die hoofd is van de brandweerkazerne alwaar men onderling hard-tegen-hard met elkaar om gaat. Zonder meer de moeite waard.
Robbie H
Deze film word vanavond niet uitgezonden maar de film signs komt volgens de tv gids bij veronica.
Lupussy Galore
Oh, de VARA gids zegt dat deze film komt. Maar vorige week was The Mother hier verkeerd vermeld......Ik had gehoopt Joaquin Phoenix te zien toen hij nog "normaal" was. Geen zin weer terug naar de videotheek (of is het deveetheek) te lopen........
Oh juist ff gekeken: Veronica's telextext meldt ook Signs en daarna Conspiracy Theory dus ook geen History X.
masterkil238
Raar op de Veronica site staat weer wel dat ladder 49 komt om 20:30...

A24 onthult nieuwe trailer van 'The Drama' met Zendaya en Robert Pattinson

Radio