• 11.275 nieuwsartikelen
 • 163.470 films
 • 10.414 series
 • 30.335 seizoenen
 • 617.992 acteurs
 • 193.912 gebruikers
 • 9.025.530 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Mission (1986)

Drama / Avontuur | 125 minuten
3,39 655 stemmen

Genre: Drama / Avontuur

Speelduur: 125 minuten

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Roland Joffé

Met onder meer: Robert De Niro, Jeremy Irons en Ray McAnally

IMDb beoordeling: 7,4 (65.833)

Gesproken taal: Engels, Spaans en Latijn

Releasedatum: 6 november 1986

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot The Mission

"One will trust in the power of prayer. One will believe in the might of the sword."

Slavenhandelaar Mendoza (Robert de Niro) besluit zijn leven te beteren en sluit zich aan in de missie van de Spaanse Jezuïet Gabriel (Jeremy Irons). Dan wordt de kolonie verkocht aan de Portugezen die de hele bevolking als slaven beschouwen. Mendoza breekt zijn gelofte en probeert het verzet te organiseren om de Indianen te beschermen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Rodrigo Mendoza

Father Gabriel

Cardinal Altamirano

Felipe Mendoza

Father John Fielding

Don Cabeza

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van royals

royals

 • 476 berichten
 • 814 stemmen

Nou, om nou te zeggen dat God er niet is/was voor de mens gaat iets te ver. De mens is er niet voor God, maar God is zelfs naast ons in het lijden. En mensen hebben God ook vaak ervaren in het lijden als steun. Ik zelf ook. Als wij maar God's hulp vragen en erkennen. De mens is nog steeds schuldig aan het misbruiken van God's naam en van kwade daden in de naam van het geloof en in Zijn naam, niet God zelf. Hij was zo genadig om ons vrije wil te geven maar de mens gebruikt deze al sinds de tuin van Eden op een verkeerde wijze. Maar goed even verder...

Deze film is niet alleen prachtig en aangrijpend, de meesleepende muziek maakt het geheel alleen nog maar sterker en zorgt ervoor dat je werkelijk een brok in je keel krijgt. Luister maar eens naar "Gabriel's Oboe" bijvoorbeeld. In mijn mening één van de mooiste instrumentale stukken ooit.


avatar van Robi

Robi

 • 2395 berichten
 • 2463 stemmen

Ook dit is weer een film waarvan ik de muziek al kende lang voordat ik de film nu eindelijk eens gezien heb. Moet ik er wel bij zeggen dat het onderwerp me niet echt aansprak. Een film over een missie. Hoe in 1700 het geloof werd overgebracht op de indianen van Zuid-Amerika. En hoe het bestaansrecht van de missie wordt bedreigd omdat het Spaanse en Portugese gezag de kerk als een bedreiging van hun eigen macht zien. Het ziet er wel allemaal erg mooi en groots uit met indrukwekkende beelden van de natuur in de jungle. Het einde is dan ook wel mooi en spannend gebracht, hoewel ik ook weer niet op een dergelijk einde zat te wachten. Maar goed, ik heb de film nu eindelijk eens een keer gezien na al die jaren.


avatar van Blablaland

Blablaland

 • 26 berichten
 • 18 stemmen

Mooie film, indrukwekkend verhaal en fantastische muziek. Een van de meest indrukwekkende films die ooit zag en die me in het hoofd en in het hart raakt(e). Filmtechnisch en historisch valt er wat op aan te merken, maar doet dat er (voor mij) dan nog toe?


avatar van tbouwh

tbouwh

 • 5673 berichten
 • 5028 stemmen

Plaats van handelen in the Mission is het Zuid-Amerikaanse regenwoud van halverwege de zeventiende eeuw. Mendoza (Robert de Niro), een slavenhandelaar en huursoldaat, belandt in het gevang nadat hij zijn broer heeft vermoord. Tijdens zijn boetedoening komt hij in contact met de jezuïtische priester Gabriel (Jeremy Irons), die bezig is aan een missie om de inheemse Guarani-indianen tot het christelijk geloof te bekeren. Mendoza sluit zich aan bij de missie, en ziet zijn militaire aspiraties contrasteren met Gabriels prediking van geweldloosheid. De situatie komt tot een climax als Portugese koloniale troepen hard optreden tegen de lokale Guarani...

Ik had veel van the Mission verwacht, maar helaas zijn mijn verwachtingen niet helemaal ingelost. De verschillende conflicterende partijen (de Portugese kolonialisten, de Kerk, de jezuïeten, de Guarani) werden mij te oppervlakkig in beeld gebracht. De belangen van de kerk en de Portugezen worden verdedigd in een handvol dialogen die context en diepgang missen, terwijl het de vertegenwoordiger van de jezuïeten (Irons) ontbreekt aan charisma en duidelijke motieven. Ook de Niro lijdt aan dat euvel, waardoor je een vrij oppervlakkige film krijgt die minder impact heeft dan het heftige scenario op voorhand deed vermoeden.

Lastiger nog is de rol van de Guarani, die ook hier weer heel eenvoudig bekeerd worden en allemaal even karikaturaal en hysterisch in beeld zijn gebracht. Dat is jammer, want het verhaal van de kerstening van Zuid-Amerika is complex, veelzijdig, intrigerend en bij vlagen heel pijnlijk. In the Mission voelt alles wat genormaliseerd aan, en miste ik oprechte emoties die het verhaal echt konden overbrengen.

Gelukkig hebben we dan Ennio Morricone nog, die voor deze film één van zijn betere scores componeerde. Sterk zijn daarnaast de mooie natuurbeelden en het detailgerichte ontwerp van de decors en de kostuums.

Ergens denk ik dat een geschiedenis als deze zich nauwelijks laat vangen in een film van twee uur. Het is dan ook niet helemaal verwerpelijk dat The Mission een pretentieuze overdosis aan betrokken partijen en verschillende belangen bevat. Desondanks bloedt de film dood in haar pogingen aan die veelkleurige opzet verder vorm te geven.

2,5*


avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

 • 1529 berichten
 • 1828 stemmen

Een mooie, pakkende film met prachtige muziek van Ennio Morricone. Robert De Niro en Jeremy Irons zijn klasse-acteurs in deze film. En wat kan de mens toch corrupt zijn, het is alleen maar goed dat dit gegeven in films als deze in beeld wordt gebracht, we kunnen er niet genoeg aan herinnerd worden.


avatar van jono

jono

 • 335 berichten
 • 3912 stemmen

The Mission is een Britse film uit 1986 met in de hoofdrollen onder meer Robert de Niro, Jeremy Irons en Liam Neeson. De film werd geregisseerd door Roland Joffé en de filmmuziek is geschreven door Ennio Morricone.

Het verhaal speelt zich af rond 1750 in Brazilië, dat indertijd nog een Portugese kolonie was. De jezuïetenpriester pater Gabriel sticht een missie in het Zuid-Amerikaanse oerwoud om de plaatselijke Guaraní-indianen te bekeren tot het christelijke geloof. De Spaanse huursoldaat en slavenhandelaar Rodrigo Mendoza voegt zich bij hem. Wanneer de missie wordt overgedragen aan de Portugese troepen besluiten de indianen de wapens op te nemen, hoewel ze geen schijn van kans maken tegen de veel beter bewapende Portugezen.

The Mission is losjes gebaseerd op historische gebeurtenissen. Het is een prachtige, aangrijpende film met mooie beelden van het Zuid-Amerikaanse oerwoud en de prachtige watervallen van Iguaçu, en niet te vergeten een schitterende soundtrack. 4*


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30543 berichten
 • 5229 stemmen

Een licht verjaard Hollywooddrama dat tegelijk oppervlakkig blijft en toch duidelijk met vakmensen gemaakt is. Je hebt een geweldige cast en crew die het niet slecht doen (acteerwerk, camera, muziek), maar het wil ook nergens dát speciaal worden. Het weet misschien niet goed waar zich te situeren in de filmgenres. Geen echt standaard drama of avonturenfilm, maar een historische film die de koloniale feiten wel weergeeft maar ook weer niet hard aanklaagt. Ironisch genoeg kiest de film qua verhaal toch de kant van de lokale indianen, maar tegelijk zijn ze ook hier maar figuranten en is het soms een gevecht welke kolonisten nu het meest gelijk krijgen.

De film heeft zeker voldoende sfeer. Ik had wel iets meer pit verwacht. Maar anderzijds is het net die ietwat conservatieve en Hollywood-kwalitatieve aanpak die ervoor zorgde dat de film het ook goed deed bij de Oscars.


avatar van Brabants

Brabants

 • 2719 berichten
 • 2035 stemmen

The Mission is een intelligente spirituele film uitgerust in verbluffende cinematografie en muziek. Wellicht spreekt het thema niet aan bij het grotere publiek en hoort deze daarom bij de meest onderschatte films aller tijden.


avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

 • 2542 berichten
 • 6584 stemmen

Brabants schreef:

The Mission is een intelligente spirituele film uitgerust in verbluffende cinematografie en muziek. Wellicht spreekt het thema niet aan bij het grotere publiek en hoort deze daarom bij de meest onderschatte films aller tijden.

Zelf geef je ook maar 3 sterren?


avatar van Brabants

Brabants

 • 2719 berichten
 • 2035 stemmen

Iron Maiden schreef:

Zelf geef je ook maar 3 sterren?

Als ik het een intelligente en onderschatte film vind, wil dat nog niet zeggen dat ik hem ga waarderen met vijf sterren. Daar is mijns inziens meer voor nodig.


avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

 • 2542 berichten
 • 6584 stemmen

Brabants schreef:

(quote)

Als ik het een intelligente en onderschatte film vind, wil dat nog niet zeggen dat ik hem ga waarderen met vijf sterren. Daar is mijns inziens meer voor nodig.

je noemt het één van de meest onderschatte films aller tijden, maar het gemiddelde ligt hoger dan je stem..


avatar van Brabants

Brabants

 • 2719 berichten
 • 2035 stemmen

Iron Maiden schreef:

je noemt het één van de meest onderschatte films aller tijden, maar het gemiddelde ligt hoger dan je stem..

Ik zie nog steeds niet waarom dit een link met elkaar zou moeten hebben? Je punt was me al duidelijk, maar klaarblijkelijk mijn antwoord niet? Ik kan er niets anders van maken.


avatar van baspls

baspls

 • 4118 berichten
 • 1673 stemmen

Brabants schreef:

Ik zie nog steeds niet waarom dit een link met elkaar zou moeten hebben? Je punt was me al duidelijk, maar klaarblijkelijk mijn antwoord niet? Ik kan er niets anders van maken.

Hij bedoeld dat het vreemd overkomt om te zeggen dat een film ondergewaardeerd is en vervolgens wel het gemiddelde nog verder omlaag te halen met je eigen stem


avatar van Brabants

Brabants

 • 2719 berichten
 • 2035 stemmen

baspls schreef:

Hij bedoeld dat het vreemd overkomt om te zeggen dat een film ondergewaardeerd is en vervolgens wel het gemiddelde nog verder omlaag te halen met je eigen stem

Volgens mij was ik in mijn vorige reactie al tot deze conclusie gekomen. Lees mijn vorige reactie nog maar eens door dan had die van jou wat overbodig geweest. Maar nogmaals ik zie geen verband tussen het onderschatte van een film als geheel en mijn puntenwaardering an sich. Serieus dit hoeft geen causaal verband met elkaar te hebben. Ik kan dit wel verder gaan uitwerken als je daar behoefte aan hebt, maar het lijkt me zo onzinnig.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3156 berichten
 • 2321 stemmen

Film die al erg lang op het lijstje stond, een filmposter die ik me overigens uit mijn jeugdtijd herinner, en gisteravond van gekomen en de verwachtingen werden deels wel deels niet ingelost.

Een prima drama ontvouwt zich het eerste half uur a drie kwartier wanneer Irons zich de jungle in waagt, en De Niro zijn woede, zoals wel vaker, weer eens niet kan beheersen. Het gesprek en bijna handgemeen, wanneer De Niro Irons bij de kraag grijpt, komt wel erg gespeeld en slapjes over. De strijd die De Niro vervolgens voert met zijn 'burden', het net met harnas en andere uitrusting is aandoenlijk en mooi. Nog mooier hoe een indiaan hem bevrijdt, vergeeft en met dat gebaar verlost. Erg jonge Liam Neeson trouwens.

Vervolgens slaat de film wat mij betreft wat dood in het midden gedeelte. Het geouwehoer rond de overdraagt tussen de twee landen, slavenhandel en het bemoeien van de kerk duurt te lang en is gewoon niet boeiend genoeg wat mij betreft. De aanloop naar de strijd duurt ook allemaal net wat te lang. De muziek vind ik ook wat misplaatst tijdens de gevechten. Het einde daarentegen is wel weer goed, hetzij onrealistisch en op het gevoel, de mensen blijven bij elkaar onder het mom van het geloof, Irons voorop en wanneer hij sneuvelt wordt zijn taak overgenomen door iemand van de indianenstam. Een goed einde was misplaatst geweest en bovendien geeft het de film die vooral door het middengedeelte wat afvlakt weer een scherp randje.

Redelijk drama, erg mooie muziek, prachtig natuur, maar daar is het dan ook wel mee gezegd.


avatar van WB

WB

 • 1480 berichten
 • 2424 stemmen

Een prima film met een keurig lijstje aan bekende acteurs. Speelden niet allemaal geheel overtuigend, maar heb erger gezien in de jaren '80. Heb de film al vaak voorbij zien komen, maar nooit de moeite genomen om 'm te kijken.

Op de actiescènes na doorstaat de film de tand des tijds en blijft het prima overeind bijna 40 jaar na dato. De muziek van Ennio Morricone is prachtig, maar ik kreeg zo nu en dan het gevoel dat de muziekkeuze niet geheel bij bepaalde scènes paste. Al met al een prima film.


avatar van Noodless

Noodless

 • 9242 berichten
 • 5852 stemmen

Herziening !

Gezien de indrukwekkende natuur en muziek van Ennio Morricone verdient deze film een betere score dan wat ik vroeger had gegeven.

Het verhaal is mooi, kabbelt wat in het midden voort om uiteindelijk sterk te eindigen. 7/10


avatar van frans123

frans123

 • 3971 berichten
 • 1032 stemmen

Aangrijpend . De Kerk (toen..) met in de ene hand de Bijbel en de andere hand de Dood.

Ik heb wel aardig doorgezapt. Prima De Niro en een bij-bij-bij rolletje voor Liam Neeson..


avatar van frans123

frans123

 • 3971 berichten
 • 1032 stemmen

royals schreef:

Nou, om nou te zeggen dat God er niet is/was voor de mens gaat iets te ver. De mens is er niet voor God, maar God is zelfs naast ons in het lijden. En mensen hebben God ook vaak ervaren in het lijden als steun. Ik zelf ook. Als wij maar God's hulp vragen en erkennen. De mens is nog steeds schuldig aan het misbruiken van God's naam en van kwade daden in de naam van het geloof en in Zijn naam, niet God zelf. Hij was zo genadig om ons vrije wil te geven maar de mens gebruikt deze al sinds de tuin van Eden op een verkeerde wijze. Maar goed even verder...

Deze film is niet alleen prachtig en aangrijpend, de meesleepende muziek maakt het geheel alleen nog maar sterker en zorgt ervoor dat je werkelijk een brok in je keel krijgt. Luister maar eens naar "

Gabriel's Oboe" bijvoorbeeld. In mijn mening één van de mooiste instrumentale stukken ooit.

God komt van de mens en niet andersom . God is ontstaan door vragen over het leven, mogelijk gemaakt door taal. De zinloosheid van het leven wordt gekenmerkt door lijden. God zou zijn schepping nooit laten lijden, laat staan tot kwaad toe in staat zijn. Niet Allah of God zorgt voor schande, schaamte, zonde, kwaad, maar zijn nare medewerkers, dei zich als god gedragen.

In deze film zien we 2 gezichten van de Kerk. De priester die de indianen met liefde tegemoet gaat en de kerk die een flink oog dicht doet voor geweld /massaslachting..

Waarom denken wij hautain " die inboorliingen te helpen,met het woord Gods? Een gelukkig en tevreden volk, zonder ziekten , die wij met De Bijbel een beter en gelukkiger mens proberen te maken..Kom op zeg, wij ondanks al onze kennis , kunnen meer van hen leren hoe met je zelf en de ander om te gaan..