Genre: Drama / Avontuur
Met onder meer: Robert De Niro, Jeremy Irons en Ray McAnally
Gesproken taal: Engels, Spaans en Latijn
Releasedatum: 6 november 1986
Plot The Mission
"One will trust in the power of prayer. One will believe in the might of the sword."
Slavenhandelaar Mendoza (Robert de Niro) besluit zijn leven te beteren en sluit zich aan in de missie van de Spaanse Jezuïet Gabriel (Jeremy Irons). Dan wordt de kolonie verkocht aan de Portugezen die de hele bevolking als slaven beschouwen. Mendoza breekt zijn gelofte en probeert het verzet te organiseren om de Indianen te beschermen.
Rodrigo Mendoza
Don Cabeza
Indian Boy
Witch Doctor
Alittleromance
Deze film vondt ik de beste film van 1986 die ik toen zag in de bioscoop. Knap camera werk, Prachtige acteur prestatie van Robert de Niro, Mooi muziek van Ennio Morricone .
Leland Palmer
Maar dat kan componist "John Williams", ook.
Het is ook altijd hetzelfde! Altijd even aangeven hoe goed je John Williams wel niet vind.....Prachtig
Ché Cliché
Een behoorlijke, maar geen topfilm. Ik vond de score hier al wat laag (zeker gezien het feit dat rampzalige films als SAW 2 met een 3,62, SAW 3 met een 3,44, Shooter met een 3,74 en Running Scared met een 3,81 worden beoordeeld, wilde ik toch deze film bekijken.
Enigszins toch teleurgesteld. Ik vond het acteerwerk niet zo heel behoorlijk. De actiescenes waren niet al te best in mijn ogen, terwijl in
'86 toch meer mogelijk was.
Wel vermaakt en genoten van de prachtige natuur en muziek. 3,5 ster, voor een mooie film met net even te weinig inhoud.
JohnWilliams
Maar de Score van de Mission mag er ook wel wezen!
dragje
Laten we de prachtige soundtrack van Morricone niet vergeten!
Deze valt niet te wissen uit mijn geheugen inderdaad. Wonderschone muziek.
JohnWilliams
Vooral Gabriel's Oboe is een nummer die in je geheugen is gegrist erg mooi inderdaad. Ook zit er in 1 nummer het deuntje van de Pirates of the Caribbean dus ik weet wel waar Klaus Badelt zijn melodielijn vandaan heeft gehaald.
Wigi
Ondanks de oudheid van de film, een zeer ingrijpende film met prachtige muziek door Ennio Morricone. De acteerprestaties van De Niro en Jeremy Irons waren overduidelijk goed. Zonder die goede combinatie van muziek en "spel" , zou "The Mission" op de klote trekken.
Leland Palmer
Om maar eens een paar ''overrated'' voorbeelden te noemen jah...
jordybeukeboom
... een leuk filmpje... een aardig filmpje...
Dit filmisch kunststuk beoogt veel meer te zijn dan 'een filmpje', en slaagt daar ook uitstekend in. Geweldige sfeeropbouw, uitstekende regie en editing. Pakweg de eerste anderhalf uur van de film kent weinig actie, maar is niettemin boeiend, sfeervol en brengt het verhaal op een mooie wijze tot leven. De climax in het laatste halfuur is spannend, zowel heroisch als tragisch, bitter maar realistisch. Formidabele soundtrack van Morricone, niemand had dit beter kunnen doen. Past perfect bij de film
Minpunten zijn dat de film weinig karakteropbouw heeft (Liam Neeson bijvoorbeeld had spraaktechnisch gezien de makkelijkste rol van zijn leven aangezien hij volgens mij amper een woord heeft gezegd) en dat in mijn ogen te weinig tijd is genomen om dit verhaal nog gedetailleerder (en daarmee uitvoeriger/dieper op de zaak ingaand) tot leven te brengen. In mijn optiek is dit een film die met een uur meer misschien wel tot een echt groots filmstuk (een favoriet) uit had kunnen groeien. Dan had er ook meer tijd kunnen worden besteed aan karakteropbouw. Een ander minpuntje is bijvoorbeeld ook dat het gegeven van De Niro, zijn broer en de wederzijdse vriendin ten eerste uit de lucht komt en daarnaast ook zo weer van het toneel verdwijnt. Zo komen we maar weinig van de achtergrond van De Niro te weten. Overigens vind ik Irons, Neeson en ook DeNiro zowel uiterlijk als qua acteren uitstekende priesters neerzetten. Het geheel komt ongelovelijk geloofwaardig over, en het geluksgevoel daar in het oerwoud straalde op een gegeven moment bijna door mijn scherm heen
Verder nog een prachtige setting, fraaie natuurbeelden en een imposante waterval. En een briljante rol van Ray McAnally als eminentie
De film won overigens de Gouden Palm van Cannes, een Oscar voor cinematografie plus nog een pak andere belangrijke Oscarnominaties en andere nominaties
Leland Palmer
Een film die het vooral van zijn sublieme cinematografie moet hebben wat mij betreft. Naast de prachtige gebieden die we voorgeschoteld krijgen is de muziek van Morricone erg goed. Jammergenoeg boeide het verhaal me niet zo. Misschien komt het omdat ik erg moe was toen ik deze film keek. Ondanks dat is The Mission zeker een leuke film met een goede Robert de Niro.
Iketes
- 1968 berichten
Oh jee oh jee, wat een ramp! Gelukkig waren daar de Gristenen die tegen deze barbaarse praktijken streden, want anders was het natuurlijk nog veel erger geweest!
- 12092 berichten
Wat een bullshit zeg, de rol van de kerk wordt hier ook kritisch aan de kaak gesteld... blijkbaar niet goed gekeken.
- 12092 berichten
Die fragmenten dat die arrogante bischop komt beoordelen of die parochie van Irons wel verdiend gered te worden. De bijna afkeer van de man om te horen dat die jongetjes net zo puur en mooi kunnen zingen als blanke christenjongetjes. De harde beslissing om toch de handen van het project af te trekken. Die stam met pijn en moeite bezig een andere cultuur te leren en dan is de kerk zo arrogant om het even geen prioriteit te vinden. Als je daar de wrange dubbelzinnigheid van de kerk hierin niet ziet, dan weet ik het ook niet meer.
Iketes
- 1968 berichten
Toch frappant dat ondanks deze 'grootse kritiek' deze film is opgenomen in de religieuse toplijst van het Vaticaan.
- 12092 berichten
Nou en? Doet dat iets af aan de film? Dat het vaticaan de kritiek niet inziet maakt de film toch niet slechter opeens?
RONIN4X4
De scene waarbij Robert voor straf de zak met oud ijzer voort sleept is acteer werk va de bovenste plank.
Je voelt het touw in je schouder snijden.
Goede film. ben blij dat ik het in mijn collectie heb
Zobor
Dat het vaticaan de kritiek niet inziet
Dat lijkt me behoorlijk aanmatigend. Ze zetten daar niet voor niets zo'n film in een toplijst. Om dat te snappen zou ik de film nog maar eens kijken en vooral letten op de brief die de kardinaal schrijft.
whimp
Vond de de film niet veel aan, komt nogal gedateerd over, heb niet veel met het geloof, denk dat het geloof daar zowel goede als slechte dingen hebben gebracht.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
geen al te fantastische film maar toch nog redelijk bekijkbaar. De acteurs, de landschappen en de muziek zijn schitterend maar ergens vond ik het verhaal niet zo boeiend en de indianen hun stem lijkt zo verschrikkelijk geanimeerd (maar dat kon ook wel aan mijn video liggen).
speranza
Dit is een prachtige film met mooie beelden van het bijzonder fraaie landschap en de betoverende muziek van Ennio Morricone.
Jeauhan
Van deze film zullen vooral de prachtige beelden in combinatie met het betere Morricone-werk me bijblijven. Werkelijk virtuoos, adembenemend en betoverend. Het verhaal is verder op zich wel mooi alleen niet echt heel onderhoudend verfilmd, hoewel het ± laatste halfuur indrukwekkend was. Acteerwerk degelijk, vooral van Irons.
83Utreg!
De muziek kende ik al van albums van morricone, een van zijn mooiste stukken vind ik. De film heeft een tijd liggen sudderen in mijn dvd collectie. Uiteindelijk toch aan toe gekomen, en ik moet zeggen: een hele missie. zeker als je hem snachts kijkt. alles is zeer landurig en zorvuldig opgezet, en enige vaart kon ik niet ontdekken in deze film. Verder klopt alles aan de film, de beelden, en nogmaals de muziek zijn prachtig, en ook de niro doet het prima, zoals altijd. Toch is de religieuze lading van de film niet voor mij weggelegd, wat het moeilijk en soms saai maakt om naar te kijken.
Reservoir Dogs
Deze keer ben ik het eens met 83Utreg!
Mijn verwachtingen waren misschien wat te hoog maar dat mag geen excuus zijn voor deze film.
Na het eerste uur hield ik het een beetje voor gezien maar ik las hier dat het laatste halfuur van de film toch de moeite waard was dus ik heb de film maar weer hervat en volledig uitgekeken.
Het begin zier er veelbelovend uit maar sommige scènes duren wat te lang en de film komt maar wat traag op gang en verspringt een beetje van hak op tak. De goede acteerprestaties van onder andere De Niro en de mooie muziek, mooie beelden zijn in deze film zeker een pluspunt. Het laatste halfuur vond ik het meteen het sterkste uit de film, het meest verbijsterende en aangrijpende.
J. Clouseau
Indrukwekkende film.
The Mission is soms nogal traag, maar over het algemeen is het echt een topfilm. Goede acteerprestaties (DeNiro op kop), schitterende muziek (Morricone's The River is echt subliem!), een knappe regie (die gevechten op het einde! Zo mooi in beeld gebracht! Nuja, mooi, aangrijpend is een beter woord) en een echt prachtige fotografie. En dan dat (waargebeurde) verhaal over die zinloze slachtingen... Een film die je niet snel meer loslaat.
NarcissusBladsp.
De prachtige omgeving, het meeslepend waargebeurd verhaal, de cast, de muziek, de wisseling van perspectief waarbij elk hoofdpersonage meer uitgelicht wordt, de vorm: als onderhuids kritische boodschap aan Zijne Heiligheid de Paus, de geluiden van het oerwoud, het realisme, het (bloedig) machtspel, het (christelijk) idealisme waarbij de kern daarvan: Saulus wordt Paulus, ofwel: vervolger wordt volger, maar ook het lijden en boetedoening, als van Christus, komt aan bod en natuurlijk Geloof, Hoop en Liefde in een idyllische setting ... maken van deze imposante episode uit de geschiedenis van Latijns Amerika tot een onvergetelijk dramatische epos.
Het Engels schept jammer genoeg een afstand met de Latijns-Amerikaanse sfeer, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de bonte mengeling van Indiaanse en katholieke cultuur...en Irons en de Niro stellen zeker niet teleur.
Mooie film.
latrat
Gehuurd voor de enio morricone op de cover.
Het verhaal begon interessant, en Deniro en die andere doen het vrij goed, maar de rest is zo stroef en ondermaats dat ik hem met moeite heb afgekeken.
Schiedammer
Volkomen mee eens voor mij is de film 2,5* waard.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Secrets & Lies
Drama, 1996

The Killing Fields
Oorlog / Drama, 1984
christendomwaterfallmissionargentiniëjunglecolonisationsouth america18de eeuwindigenous peoplesassimilationjesuit priest lgbt interestfilmnewfilmarch