• 9.383.742 stemmen

The Day after Tomorrow (2004)

Sciencefiction | 124 minuten

Genre: Sciencefiction

Geregisseerd door: Roland Emmerich

Met onder meer: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal en Ian Holm

Gesproken taal: Engels, Japans, Frans, Arabisch en Spaans

Releasedatum: 27 mei 2004

Plot The Day after Tomorrow

"Where will you be?"

Weerdeskundige Jack Hall waarschuwt met weinig succes voor de invloed die de opwarming van de aardbol zal hebben op het klimaat. Wanneer het noordelijk halfrond van de planeet daadwerkelijk het slachtoffer wordt van tornado's, overstromingen en gigantisch lage temperaturen wordt hij eindelijk serieus genomen. Terwijl het zuiden van Amerika in allerijl wordt geëvacueerd, wordt de noorderlingen geadviseerd binnen te blijven, en op het beste te hopen. Hall besluit naar het noorden af te reizen om hier zijn zoon Sam te vinden, die samen met enkele medestudenten gestrand is in een bibliotheek.

Jordy

Je had hoge verwachtingen?

avatar van J.S.

J.S.

Veel mensen hadden hoge verwachtingen van deze film lijkt me.

Jordy

Kan het me niet voorstellen.

avatar van Wouter

Jordy schreef:

Je had hoge verwachtingen?

Best.

avatar van cornelis

cornelis

Wouter schreef:

Teleurstellende film.

Zag je wellicht de in-flight-versie?

kijkert schreef:

Een verschrikkelijk onwaarschijnlijk scenario wordt op een belachelijke manier uitgelegd en enkel gebruikt als kapstok voor een flutdrama.

ontzettende weerdeskundige die je bent...

Beejeej schreef:

ontzettende weerdeskundige die je bent...

Van de KNMI-site:

Bioscoopfilm The day after tomorrow, geen realistische klimaatramp

door Rob van Dorland, klimaatonderzoeker KNMI

Vanaf donderdag 27 mei 2004 draait in de bioscopen de film "The day after tomorrow - where will you be". In deze film voltrekt zich een klimaatramp, waarbij in enkele dagen een groot deel van het noordelijk halfrond verandert in een ijslandschap. Hoofdpersoon is een klimaatwetenschapper, die zich bezig houdt met de gevolgen van de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen door de mens. Samen met een aantal KNMI-collega's woonden we de première van de film bij.

(hier een hele lap tekst weggeknipt, op te zoeken op de KNMI-site)

Filmbeelden niet realistisch

De film slaagt erin de paradox over te brengen dat een mondiale opwarming de kans op een abrupte lokaal afkoelende klimaatverandering vergroot. Ook wordt duidelijk gemaakt dat extreme weergebeurtenissen enorme gevolgen voor de mensheid kunnen hebben waar geen kruid tegen gewassen is. Echter, de zeer spectaculaire speciale effecten in deze film zijn, hoewel visueel zeer overtuigend, wetenschappelijk gezien niet erg realistisch. In de eerste plaats voltrekt de abrupte klimaatverandering in de film zich binnen een week, terwijl in de klimaatwetenschap met abrupt een tijdsbestek van enkele tientallen jaren bedoeld wordt. Bij het stilvallen van de warme Golfstroom koelt het noordelijk halfrond af. De toenemende ijsbedekking heeft een versterkende werking op de afkoeling, aangezien ijs en sneeuw de binnenkomende zonnestraling beter reflecteert dan een zee of landoppervlak zonder ijs. In de film zijn de drie superstormen de oorzaak van de snelle toename in ijsbedekking.

In werkelijkheid zullen als gevolg van de ijsbedekking de westenwinden toenemen door de sterkere noord-zuid temperatuurcontrasten op de gematigde breedten. Hierdoor neemt de depressieactiviteit toe en de wordt de kans op stormdepressies vergroot. Verder zijn de temperatuurdalingen bij de nadering van het oog van de superstorm van 10 graden per seconde in werkelijkheid onmogelijk. Ook kunnen we vraagtekens zetten bij de allesverwoestende serie tornado's en de enorme vloedgolf. Tenslotte wordt de abrupte klimaatverandering in gang gezet door het afbreken van een grote ijsrots op Antarctica. Dit heeft echter geen invloed op de verzwakking van de warme Golfstroom. Bovendien zijn in de afgelopen jaren al grotere ijsplaten afgebroken. In de toelichting op de film blijkt dat de filmmakers zich bewust zijn van de onwetenschappelijkheid van bepaalde aspecten van de film. Het gaat hier dus niet om uitglijders maar bewust gekozen overdrijving om aan bepaalde filmwetten te voldoen.

avatar van Verita

Verita

Muwha, ondanks alles blijft deze film toch iets speciaals hebben.

Verita schreef:

Muwha, ondanks alles blijft deze film toch iets speciaals hebben.

Wat dan?

Beejeej

dat schrijft de KNMI ja, dat zijn de weersdeskundigen, jij niet en dat is waarschijnlijk niemand hier.

je neemt dus een kijkje op de KNMI-site, ziet dat zij het feitelijk benaderen en jij neemt dat dan lekker over om de film neer te knuppelen. dat is toch raar?

dit is science-fiction. er van uitgaande dat je deze KNMI-info nog niet had toen je de film zag, zal zelfs jij toch moeten hebben gedacht van "nou, waarom niet? ze leggen het leuk uit, er worden constant links gelegd van de ene naar de andere gebeurtenis, ik wil et best geloven."

als je nou daarna ff opzoekt of het daadwerkelijk kan of niet, zul je tot de conclusie komen dat het niet kan. maar het is toch jammer als je dan daarom een science-fiction film op de geloofwaardigheid van zijn verhaal gaat aanvallen...

maar de manier waarop men zijn film kijkt staat natuurlijk vrij. ik zat in ieder geval in de bios met de open mind om het te geloven. op die manier ervaar ik het fenomeen film waarschijnlijk als een stuk plezieriger dan jij

Beejeej schreef:

Nee, ik heb zelf namelijk redelijk wat verstand van klimatologische veranderingen, maar jij schijnt alleen naar de autoriteiten op dat gebied te willen luisteren.

Overigens zou ik verder niet weten waarom ik geen kennis van anderen zou mogen aannemen.

Het blijft gewoon een onzinverhaal, dat als kapstok dient voor een flutdrama.

Bij andere rampenfilms dient het (meestal ook) onzinnige verhaal nog al eens voor lekkere poten-op-tafel-pils-in-de-hand actie, maar dat blijft hier naar mijn smaak achterwege.

't Is overigens een 'aanval' op de film, niet op jou persoonlijk, dus reageer niet zo overdreven, en kom gewoon met de redenen waarom jij die film (blijkbaar) wel goed vindt.

Dat mag best hoor.

avatar van Redlop

Redlop

Na films als Independence Day en Godzilla verwacht ik van een film van Roland Emmerich een groots opgezet onlogisch spektakel waarbij het verhaal op de tweede plaats komt.

In dit opzicht vind ik het een zeer geslaagde film met adembenemende special effects. Het meest onlogische aspekt in films als Independence Day en deze is het feit dat de president van Amerika altijd als een bedachtzame en evenwichtige emotioneel intelligente man wordt afgeschilderd. 3,5 *

Redlop schreef:

In dit opzicht vind ik het een zeer geslaagde film

Mag ik dat opvatten als: 'Als iemand die bekend staat om flauwekulfilms, een flauwekulfilm maakt, is het een zeer geslaagde film.'?

avatar van jassonn

jassonn

En als Redlop dat bedoeld, wat dan nog?

avatar van Redlop

Redlop

kijkert schreef:

Dat mag. Verder mag ik af en toe bijzonder graag naar dit soort flauwekul kijken.

kijkert schreef:

ugh, waarom doe ik nog moeite om een film te verdedigen als men de moeite niet neemt om m'n berichten te lezen... als je alleen bovenstaande deel van mijn reactie quote mis je nou net de essentie.

vind je het verhaal nou zo'n onzin of de manier waarop het uitgelegd wordt? want op een van deze onderdelen zijn wij het eens.

Menni

Geweldig, hoe het elke keer weer lukt.. Het KNMI bij je recensies betrekken, hilarisch! Subliem entertainment aanvallen met wetenschap, wat is dat toch heerlijk volstrekt zinloos .

.. overigens heb ik vorig jaar weinig weerdeskundigen horen voorspellen dat dit najaar zowel de States als Japan geteisterd zouden worden door een recordhoeveelheid stevige briesjes. Maar dat vooral terzijde.

Menni schreef:

Geweldig, hoe het elke keer weer lukt.. Het KNMI bij je recensies betrekken

Wat een onzin. Dat deed ik in eerste instantie helemaal niet, maar dan heb je van die betweters die van geen kritiek op hun favoriete films willen weten.

kijkert

Ik vind het verhaal onzin, en dat zou op zich niet erg zijn, zoals ik al eerder schreef, als er nog wat lekkere actie in zou zitten, maar deze film beperkt zich tot een onzinverhaal zonder noemenswaardige actie, met wat cliché's. Meer niet.

Dat geheel maakt het voor mij een film die me weinig sterren waard is.

avatar van redjina

redjina

***1/2 ster

Zeker de moeite waard om te kijken.

Leuk verhaal en bijzondere speciale effecten.

Ik raad hem zeker aan om eens te gaan kijken.

De film boeide me tot het eind......

Alleen het eind is te Voorspelbaar...

Maar voor de Rest --> Goede Film !!!!!!!!!

O'ja Het interesseert mij echt niet wat de mening van KNMI is.....

Wat maakt het nou uit of het wel of niet echt kan gebeuren..

En onrealistische beelden... --> Vind ik 100% meevallen.

avatar van redjina

redjina

miak schreef:

lijkt me een hele langdradige film en erg saai, misschien een paar hevige actie scenes... maar dat is het dasn ook

Vanaaf FEESTE!!!

Lijkt...............

Druk je, je nou gewoon verkeerd uit...

Of heb je de film nog niet gezien en zit je hem meteen al af te kraken....

kijkert schreef:

Dus het is onzin omdat je het KNMI pas in twééde instantie erbij haalde? . Lighten up, ik gaf alleen maar aan hoe grappig het is dat dit soort zinloze discussie bij elke film die het niet zo nauw neemt met wetenschap, elke keer weer opnieuw gevoerd wordt. Wat The Day after Tomorrow betreft: voor mij misschien wel de beste blockbuster van de afgelopen tien jaar, ze halen niet erg vaak mijn top 10 van het jaar.. Maar ja, heb je altijd van die betweters die per se kritiek moeten leveren he..

(geen probleem trouwens, mijn plezier bederf je er niet mee)

Menni schreef:

heb je altijd van die betweters die per se kritiek moeten leveren he..

Er schijnen ook mensen te zijn die dit gewoon echt niks bijzonders vonden... en dat jammer vonden.

Menni

Yep, die heb je ook. En da's prima.

avatar van dttom

dttom

wacht nog steeds op het moment dat ze daadwerkelijk the day after tomorrow gaan maken

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Prima film, die vooral drijft op de waanzinnige special effects.

Daarnaast hebben we wat verwaarloosbare, clichématige plotjes met een vader en een zoon, een man die zich opoffert voor het team, de stigmatiserende zwerver/neger, een liefdesverhaaltje, een expert die alles weet maar waar niet naar geluisterd wordt (zoals bij iedere rampenfilm).

Maar eigenlijk is deze film één grote Greanpeace commercial, dat wordt aan het begin, maar zeker ook bij de speech aan het eind, pijnlijk duidelijk.

Maar omdat de film precies overeenkomstig mijn verwachting was (lekkere special effects op m'n beamer, geluid hard, en tussendoor een beetje kijken naar een dun plotje) geef ik er zonder gezeur 3.5 sterren voor.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Schijt aan de feitenneukers! En The Core is ook een topfilm

Beejeej

die ken ik (nog) niet, maar ik blijf erbij dat the day after tomorrow een heerlijke film is

avatar van Banjo

Banjo

• 2042 berichten

Ik vond dit een prima film!

Ik heb me geen moment verveelt.

De grootste kracht van deze film is denk ik wel dat het de harde waarheid kan zijn....

3 1/2 ster

avatar van Wouter