Genre: Actie / Thriller
Speelduur: 114 minuten / 122 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: Battle Royale / Battle Royale 3-D / Battle Royale: Special Edition / Batoru Rowaiaru 3D / バトル・ロワイアル
Japan
Geregisseerd door: Kinji Fukasaku
Met onder meer: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda en Tarō Yamamoto
Gesproken taal: Japans
Bekijk via MUBI
Plot Batoru Rowaiaru
"Could you kill your best friend?"
Een klas studenten wordt naar een klein geïsoleerd eiland gebracht. Daar aangekomen krijgen ze een kaart van het eiland, voedsel en verschillende wapens (de ene bruikbaarder dan de andere). Ze moeten gedurende drie dagen vechten met elkaar, zodat er één persoon overblijft. Ze krijgen allemaal een halsband die explodeert als ze de regels overtreden. Als er na de derde dag meerdere mensen over zijn gebleven, zullen alle halsbanden exploderen...
Shuya Nanahara (Boy #15)
Noriko Nakagawa (Girl #15)
Kitano
Shogo Kawada (Boy #5)
Kazuo Kiriyama (Boy #6)
Mitsuko Souma (Girl #11)
Takako Chigusa (Girl #13)
Shinji Mimura (Boy #19)
Hiroki Sugimura (Boy #11)
Yôshitoki Kuninobu (Boy #7)
Dat hangt vooral nogal van je videotheek af, maar uitgesloten is het niet. Ik kan me herinneren dat toen de film net nieuw was, de film gewoon in de videoland in het dorp waar ik toen woonde lag. Het is bepaald geen obscure film.
Cyberator
Even een vraagje. Heb me nooit zo met de Aziatische films bezig gehouden maar deze trekt me wel een beetje (vooral na het zien van The Condemned). Maar kun je zoiets gewoon huren in de plaatselijke videotheek?
In Freerecordshop zijn toch een aantal te vinden. Met videotheken moet je geluk hebben, de ene heeft er veel de andere geen. Anders online shoppen
schram101
Aha. Ik huur mijn films bij de Movie Max en heb er daar eigenlijk nooit op gelet. Het is een behoorlijk groot filiaal dus zal er eens op letten volgende keer.
Is het overigens wel Japans gesproken of is het van dat nagesynchroniseerde prul?
Geniaal gevonden eigenlijk. Het concept van 10 kleine negertjes dat zoveel wordt toegepast in films, is ondertussen wat uitgemolken. In die zin dat de verrassing er wat af is. Je weet wie er overschiet, je weet dat bijna iedereen zal sterven. Het enige dat nog leuk is, is de manier waarop. Gewoon rechtuit en op die manier toch wat voor verrassing zorgen, omdat je de hele tijd confrontaties in beeld krijgt zonder echt te weten wat de afloop gaat zijn en hoe dat juist zal verlopen. Nog wat leuke muziek, beetje zwarte humor en dit is een ideale film om te genieten. Het vervolg dat zich veel te au serieux neemt neemt dan ook de troeven van deze film helemaal weg. Genieten maar.
Fixi88
Geniale film. Ligt nog ergens tussen de verhuisdozen te vergaan. Zal hem maar snel is gaan afstoffen.
booyo
Had het allemaal nog wel iets meer luguber verwacht, misschien ook wel gehoopt, en daardoor viel de film mij licht tegen. Het idee is natuurlijk briljant, en het is ook wel prima uitgewerkt. Maar toch was het voor mij allemaal net niet. Vond ook de acteerprestaties maar mwah, wat voornamelijk komt doordat er her en der wel erg zwakke, haast kinderlijke, dialogen waren..
je80roen
Hele toffe Japanse film, was hem bijna vergeten toen ik hem weer tegen kwam in mijn collectie. Blijft een topper!
Triple G
Uitstekende film. Behoorlijk gewaagd gegeven, gewelddadig, overwegend goed spel, goede weergave van waanzin en overlevingsdrang, met een vleug zwarte humor en een acceptabele afloop.. Vraag me af hoe deze film ontvangen zou zijn indien gemaakt in de Westerse wereld...
Bottleneck
Geinig filmpje. Eerste driekwartier zijn rap, hard en grappig. Vooral de tv-instructie met de overenthousiaste dame is geweldig.
Halverwege raakt de vaart eruit en zijn er geen verrassingen meer, het is allemaal meer van hetzelfde en tegen de verwachting in geen bijzondere kills meer. Wel grappig dat de leider weer opstaat.
Score is lekker misplaatst met de klassieke muziek. De film had wel meer impact kunnen hebben als het korter was en in tempo zou toenemen in plaats van afnemen. Verder niks meegekregen van serieuze waanzin of overlevingsdrang, gewoon rechttoe rechtaan met een dikke knipoog.
Skylar_Malfoy
Het begint als een komisch filmpje, studenten zitten als ratten in de val, en moeten moeilijke keuzes gaan maken. De eerste schietpartijen, en moorden waarbij je het angstzweet op de tere Japanse huidjes ziet glimmen zijn dan ook vermakelijk. Later word het echter een hoop herhaling, met veel overdreven dramatische stukjes erin.
Het einde begreep ik niet helemaal het is toch door de overheid opgezet? Waarom worden ze dan voor moord gezocht
Het bleef echter vermakelijk, en ik vroeg me ook af hoe mijn klas in deze situatie zou reageren.
*3.5
Harmonijak
Deze heb ik met een groep vrienden gekeken en ging eigenlijk nooit vervelen. Het was dan ook wel voor het eerst dat ik een japanse film keek en dan zijn ze toch wel wat vermakelijker die maffe japanners.
Meneer Bungel
Zeer goede Nippon-slasher. Met drama, humor en zelfs romantiek, maar vooral veel actie en bloedvergieten, hoewel de overbekende klassieke muziekjes voor mij echt niet hadden gehoeven. Het einde kakt inderdaad wat in en de film als geheel had niet zo lang hoeven duren, maar vooruit... Een paar dozijn op tilt slaande Japanse tieners én Kitano weten de meeste speeltijd moeiteloos op te vullen.
4,0*.
Leland Palmer
Tegenvaller. Het concept is opzich best wel interessant, maar er wordt veel te weinig uitgehaald. Te veel personages en veel te weinig diepgang.
Wat ervoor zorgt dat geen enkele moord me kon boeien. Owh, daar wordt weer één doodgeschoten; lekker boeiend. Wat me ook begon te storen waren die liefdesverklaringen steeds, sloeg nergens op. Sowieso werkten de drama-elementen voor geen meter in deze film. De muziek kon me ook niet echt bekoren.
Wat dan wel weer aardig werkte was de humor. De film kent echt wel een paar prima over the top scénes en ik heb vooral goed gelachen toen Kitano nog even vrolijk z'n telefoontje opnam op het laatst, terwijl hij al ''doodgeknald'' was. Heerlijk.
Voor de rest duurt het op het laatst wel wat lang en viel het einde me tegen.
Redelijke film, maar de manier waarop de makers een actie/drama willen combineren met humor en wat geneuzel over hoe ver de mens kan gaan (o.i.d.) werkte niet echt.
wibro
Had hier veel van verwacht maar was na afloop toch enigszins teleurgesteld. Film begon goed maar op den duur begon het elkaar afmaken van de studenten mij danig te vervelen. Overmaat schaadt. Goed vond ik daarentegen de scènes waarin Kitano door de luidspreker onder muziek van Johann Strauss Jr en Sr nadere orders gaf en ook de scène waarin de meiden in de vuurtoren elkaar afmaakten vond ik best wel grappig. Voor de rest was deze film aardig amusement, niet meer dan dat.
Olaf K.
Niet bijster onder de indruk. Het gegeven is briljant: de jeugd is zo’n maatschappelijk probleem geworden dat er af en toe een paar klasjes naar een eiland worden gestuurd die elkaar vervolgens moeten afmaken. Ik vond dit typisch een film die denkt te kunnen varen op de subtekst: een gevecht op leven en dood als metafoor voor opgroeien gekruist met kritiek op een absurd rechtse regering die zulke oplossingen aandraagt. Al deze linken naar maatschappelijke problemen zijn binnen de kortste keren uitgewerkt, waarna een nogal standaard 10-kleine-negertjes-film volgt.
Vascago
Zouden ze het concept van deze film niet op onze maatschappij kunnen toepassen. Zet een paar honderd Ajax en Feyenoord hooligans samen op een eilandje met een stel wapens en een bom aan de enkel mochten ze proberen te ontsnappen. Zou het een geweldig idee vinden. En als het aanslaat mogen er ook "fans" van andere clubs mee volgende keer.
maxo922
Kick-ass!
Tenminste het eerste uur dan. Vooral de inleiding met de Hyper actieve vrouw is super. De gevechten zijn de eerste dag beter dan de tweede, wat betekent dat het sowieso na een uur minder wordt. Meer Dramatiek en romantiek, dus minder Actie. Dat is niet heel erg, maar net als je er lekker inzit wordt het weer sloom.
De Muziek had van mij ook niet echt gehoeven. Bij de rustigere scenes waren ze wel aangenaam, maar ik mistte bij de actie scenes toch wel de flitsende muziek.
Uiteindelijk kreeg ik toch wel medeleven met de (meeste) leeringen. Dus dat is goed uitgewerkt.
Als totaal plaatje een Toffe Nippon prent die gewoon erg vermaakt.
Het tweede deel hoef ik gegarandeerd NIET te zien, aangezien die serieuzer word.
* 3,5
John Lee Hooker
Spannende actiefilm met een toch aardig origineel plot.
- 4 -
eltorro
Actie film met iets te veel drama.
De moorden waren in het begin nog hard en onverwachts, maar naar het einde toe werd het steeds voorspelbaarder en slapper.
Daarnaast begonnen al die liefdesverklaringen me al gauw de keel uit te steken, het leek wel alsof iedereen op iedereen viel. Daarnaast leed de film soms een beetje aan ''overkill'' en duurde hij ook iets te lang.
Maar gelukkig waren er meer positieve punten aan de film dan negatieve punten. Zo was de eerste uur van de film erg vermakelijk en waren nog veel moorden erg grappig en onvoorspelbaar. Met als hoogtepunt de groepje vriendinnen die elkaar uit moorden nadat eentje gif in het eten had gedaan. De muziek van de film was soms een beetje standaard maar meestal wel toepasselijk. Nog net 3,5*.
Insignificance
Plumpuddinkje. Halfslachtige keuzes van Fukasaku leiden tot vlees noch vis. Dan eens hard, dan eens grappig en dan eens lief, maar samen overal net niet. Opening is nog vrij sterk, de instructievideo is zelfs hilarisch. Eenmaal op het eiland wordt het steeds rommeliger met soms tergende muziek.
De hoeveelheid karakters maakt het er niet overzichtelijker op, bovendien zijn de meesten oninteressant en plat. Met uitzondering van Mitsuko die samen met de battles voor de nodige afleiding zorgen. Toch hadden de kills wel wat straffer gekund, net als het slot. Blijft over een vlakke film waarbij je je naderhand kunt afvragen wat nu precies de bedoeling was.
eltorro
Bij nader inzien mijn cijfer toch maar verlaagd naar 3*, omdat de acteerprestaties toch echt bedroevend slecht waren.
zonnemeisje

Ik heb me prima vermaakt met deze film en het heeft mij er zelfs toe aangezet meer japanse films te kijken terwijl ik daar eerst niets van moest hebben. Goed.
Cyberator

Grappig!! Was bij mij ook zo
Tonypulp
Dit moet voor mij ook één van de eerste japanse films geweest zijn, toen nog op MTV uitgezonden
Crimecassano
viel het jullie niet op dat alle jappen nog hun laatste woorden gaven en toen doodgingen? wat een neppe film ik vond het zelfs lachwekkend

Batoru Rowaiaru II: Chinkonka
2003

Kopie van Japanse thriller 'Battle Royale'? Quentin Tarantino snapt succes 'The Hunger Games' niet

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Kozure Ôkami: Sanzu no Kawa no Ubaguruma

For All Mankind
Documentaire / Historisch, 1989

Oldeuboi
Drama / Misdaad, 2003
japanzelfmoordgebaseerd op boekasiaeilandtelevisiedystopiesurvivorvriendschapmiddelbare schoolmoordbloedvergietenoverlevingtragediesoldaatstrijddooddeath matchschool class japaneseextreme violencepsychologicalstudents suspensedeath gamescience fictionadapted from a novelsci-fi japanese film