menu

The Brothers Grimm (2005)

mijn stem
2,87 (1728)
1728 stemmen

Verenigde Staten / Tsjechië / Verenigd Koninkrijk
Avontuur / Fantasy
118 minuten

geregisseerd door Terry Gilliam
met Matt Damon, Heath Ledger en Lena Headey

Jake en Will Grimm, verhalenvertellers en oplichters, reizen van dorp tot dorp. Ze doen net alsof ze het volk beschermen tegen betoverde monsters en geesten. De twee broers worden pas echt op de proef gesteld, wanneer ze in een magisch, betoverd bos komen.

zoeken in:
avatar van RuudC
4,0
Weinig regisseurs die zo geschikt zijn voor sprookjesfilms als Terry Gilliam, of het zou iemand als Peter Jackson of Guillermo del Toro moeten zijn. Gilliam zet een heerlijk donkere sfeer neer en weet deze erg sterk met humor te verweven. De broertjes Grimm kennen we uiteraard van de verzamelde sprookjes en dus zien we ze hier in hun eigen avontuur waarin praktisch alle verhalen wel even naar voren komen. Ik ben geen uitgesproken liefhebber van iemand als Matt Damon, maar ik kan daar ook vrij makkelijk omheen kijken. Als er trouwens een acteur is die hier een vermelding verdient, dan is dat Peter Stormare wel. Een film als Brothers Grimm leeft van karikaturen. Zowel Matt Damon als Heath Ledger zetten een te veilige rol neer.

Als je puur naar het verhaal kijkt, zijn er ook flink wat op- of aanmerkingen te plaatsen. Het is de manier waarop het geheel is aangekleed, wat het bijzonder maakt. Dat en de details. Ik heb erg genoten van de donkere kant van de film, want kinderen die op verschillende wijzen verorberd worden, is natuurlijk erg luguber. Geen film voor de kleintjes dus, maar zit je koter in de bovenbouw of de middelbare school, dan kan je deze rustig voorschotelen. Erg genietbaar dus.

avatar van juliegirlxoxo
3,0
Leuke verhaal,prachtige locatie's, geweldige cast maar wat een slechts special effects, sorry maar bijvoorbeeld die wolf hadden ze beter kunnen doen
Wat wel iets eng was was dat moddermannetje dat het gezicht van dat kind stal. Bah!

avatar van Jawaddedadde
2,0
Kolderiek zootje.

Erg matige fantasy-film die maar niet lijkt te kunnen kiezen tussen komedie of drama. Toon is volledig uit balans. Scriptgewijs ook een enorm rommeltje. Lijkt wel of de makers zo maar wat sprookjes bij elkaar gooien in de hoop een fantasierijk verhaal te vormen. Niet dus. Vroeg me vaak af wat een Del Toro hiermee had gedaan.

Qua acteerprestaties springt vooral de performance van Stormare als bloedirritante Cavaldi er op negatieve wijze uit. Ver-schrik-ke-lijk. Wat moest hij trouwens voorstellen: een Italiaan in Franse loondienst?

Visueel valt er hier en daar nog wel wat te rapen, maar overall fikse tegenvaller.

avatar van pollyke
2,0
Ik verwachtte meer van een film in dit genre.
Het verhaal leek maar niet op gang te komen, één langdradig boeltje.
Een mix van verschillende sprookjesfiguren en bomen die zichzelf verplaatsen zoals
in LOTR... En dan komen die Fransen er ook nog eens bij.
De heks had zogezegt 12 kinderen nodig voor de eeuwige schoonheid en jeugd maar
dan vlug nog maar een volwassen vrouw erbij nemen

Nee, hier is duidelijk niet veel nagedacht bij het schrijven van het script...

avatar van Sid-the-gekste
2,0
Wat een bout film was dit zeg !!! Heeft me totaal niet geboeiend..

avatar van MRDammann
2,0
Rommelige film, zoals je dat van Gilliam kan verwachten. Het begint erg aardig, met veel spanning, maar op een gegeven moment ontspoort het volledig. Veel personages en gebeurtenissen komen voorbij, waar verder niks meegedaan gaat worden. Als een soort opvulling wat totaal niks toevoegt.
Naar het einde toe wordt het weer een beetje spannend, goed acteerspel, maar net geen voldoende. Want ik heb me uiteindelijk toch wel vermaakt, ondanks het slechte middenstuk.

avatar van gauke
3,5
gauke schreef:
Toverachtige film die het niet moet hebben van de logica maar van de geweldige effecten. Leuk om naar te kijken.


Het plot van deze fantasiefilm (het verhaal speelde zich af in Europa door het oog van Amerikanen) rammelt en het is allemaal minder subtiel, maar de beelden zijn betoverend (visueel oogverblindend) en het pleziergehalte is bijzonder hoog. Zowel Matt Damon als Heath Ledger speelden dynamisch.

avatar van alexspyforever
3,0
Het grootste minpunt aan deze prent is dat ze Monica Bellucci naar voor schoven als zou ze een hoofdrol vertolken, hetgeen helemaal niet zo is. Als liefhebber van fantasy en sprookjes kon ik deze film heel goed waarderen. Het is goed te zien waar de gebroeders Grimm hun inspiratie zouden kunnen gehaald hebben bij het schrijven of herwerken van hun sprookjes. Soms is het niet duidelijk welke richting de regisseur uit wil met de film, eerder fantasy, horror, drama dan weer comedy. Het is misschien wel een zootje op die manier, maar vind deze toch wel geslaagd. Voor mij waren het vooral de vele verwijzingen naar de sprookjes die het voor mij goed maakten.

avatar van kleintje 2
2,5
Nogal een vreemde film. Het bevat niet de absolute spanning, maar is te overzien.

avatar van Antonev
3,0
Vermakelijk avonturenfilmpje! Niet heel erg hoogstaand, maar de actie en de geestige momenten maken veel goed. Er gebeurt voldoende om je bijna 2 uur bij de les te houden.

3,5
Mooie sprookjesfilm, maar soms wat te langdradig.

avatar van cinemanukerke
3,0
had het reeds in mijn commentaar van Twelve monkeys beschreven : knap idee om de sprookjes van Grimm in de avonturen van de broers te integreren. Ook de onderlaag 'wat is in scene gezet en wat niet' (de broers blijken oplichters te zijn) is mooi gevonden en geven aan de film een dubieuze toon maar de film mist dramatiek en samenhang - de produktie werd geplaagd door ruzie met producenten Weinstein waardoor Gilliam een pauze van 6 maanden nam. Uiteindelijk werd de film een compromis wat je kan zien.

avatar van Lovelyboy
3,5
Waarom scoort deze film zo laag...?

Een bijzonder vermakelijk mix van humor en fantasie met griezelelementen. Het zal misschien niet allemaal even samenhangend zijn met de 12 kinderen om vervolgens naar een volwassen vrouw door te schakelen. Vervolgens wordt de manier om haar te verslaan, de spiegel kapot slaan, toch wel erg gemakkelijk gevonden.

Toch weet Gilliam een heerlijk sfeertje neer te zetten die zowel vermakelijk als mysterieus is met mooi gemaakte setting als het morsige dorpje en het betoverde bos. Damon Ledger zijn een prima verschillend en kibbelend duo, waar Lena Headey natuurlijk altijd een fijne verschijning is, maar de hoofdrol gaat wat mij betreft uit naar Peter Stormare die de sadistische en extravagante Italiaan Cavaldi super vermakelijk neerzet. Na Lu in Constantine weer een heerlijk over de top karakter zoals Stormare dat alleen kan.

Zoals gezegd inhoud- en verhaaltechnisch zullen er grote hiaten in zitten, dingen die mij even niet boeien omdat het met veel humor, vaart en een geweldige sfeer allemaal gebracht wordt en ook nog mooi gemaakt is. Had trouwens net zo goed een Tim Burton productie kunnen zijn. Prima film, fijn vermaak.

avatar van kissyfur
3,5
Grappig. Ik heb blijkbaar in 2007 een wat streng reviewtje geschreven en toen wel de onderlaag rationalisme vs. verlichting herkend, maar het als een halve kinderfilm betiteld.
Ik ben nu milder, en dat komt omdat ik steeds meer waarde hecht aan het kunnen beklijven van films. Van behoorlijk wat films kan ik me na een jaar of wat nauwelijks meer herinneren waar het over ging, terwijl bij andere films dat wel het geval is. Vaak zijn het dan beelden die blijven hangen. En Gilliams beeldtaal blijft hangen, omdat vrijwel al zijn films beelden bevatten die je gedroomd had kunnen hebben. Zeker in het begin is het magische bos echt droommateriaal.
Gilliams thema is in al zijn films (denk ik) hetzelfde: fantasie is belangrijker dan de realiteit. In de Brothers Grimm wordt dit expliciet ook zo genoemd: “Truth is much more terrible than fiction”. Deze boodschap wordt vaak afgewisseld met wat karikaturen en wat absurdisme voor de luchtige noot. Sommige details zouden zo uit zijn MPFC animaties kunnen komen.
En hoewel niet Gilliams beste film vind ik toch dat The Brothers Grimm onvoldoende op zijn waarde geschat wordt. Misschien dat mensen andere verwachtingen hebben vanwege Damon en Ledger. Ik heb mijn waardering opgeschakeld naar 3,5 maar hij hangt tussen de 3,5 en 4 in. Voor mensen die van sprookjes houden is deze film eigenlijk wel verplichte kost.

Overigens, als ik het goed zag zijn de vrij slecht geanimeerde kraaien aan het eind een rechtstreekse hommage aan Jim Henson’s Storyteller. In die categorie moet je deze film ook zien. Het gaat om het sprookje, mensen. Niet over hoe knap de special effects waren, of hoe realistisch het allemaal wel of niet was,

Gast
geplaatst: vandaag om 10:58 uur

geplaatst: vandaag om 10:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.