- Home
Met onder meer: Matt Damon, Heath Ledger en Lena Headey
Gesproken taal: Engels, Frans, Duits en Italiaans
Releasedatum: 13 oktober 2005
Plot The Brothers Grimm
"Eliminating Evil Since 1812."
Jake en Will Grimm, verhalenvertellers en oplichters, reizen van dorp tot dorp. Ze doen net alsof ze het volk beschermen tegen betoverde monsters en geesten. De twee broers worden pas echt op de proef gesteld, wanneer ze in een magisch, betoverd bos komen.
Wilhelm Grimm
Delatombe
Bunst
Mother Grimm
Freud
Een fijne film, maar net iets te conventioneel om een Gilliam-fan te plezieren
. Het is wel leuk allemaal, maar de humor is erg gemakkelijk, het is wel origineel allemaal, maar elke vondst wordt totaal uitgemolken, het ziet er allemaal wel goed uit, maar echt verbluffen doet het nooit (van Brazil zitten de fantastische beelden nog altijd op mijn netvlies gebrand, dat zal bij deze zeker niet gebeuren). Het is een goede film, mocht ie van een andere regisseur geweest zijn dan zou ik zelfs durven zeggen dat er eindelijk eens iemand Gilliams talent schijnt te kunnen
benaderen
. Maar van hemzelf verwacht ik uiteraard meer dan dat, en dus ben ik niet tevreden.
Madecineman (moderator films)
Tjonge wat een matige film zeg. Laat ik maar met het meest positieve beginnen; De Sleepy Hollow achtige bossen en de sprookjesachtige dorpen die zo in de Efteling hadden kunnen staan. Dat zag er heel mooi uit en precies ook zo als je je een sprookjeswereld het liefst voorstelt. De special effects waren soms mooi, maar ook net iets te aanwezig (die vliegende wolf, het peperkoekmannetje en het kindetende paard bv), die te duidelijke computeranimaties passsen gewoon niet zo in de sprookjesachtige wereld.
Maar wat heel jammer is, al deze prachtige decors worden gebruikt voor een zich zeer rommelig ontwikkelend verhaal en door belabberd spelende acteurs en actrices.
Het verhaal is gewoon erg chaotisch met te veel personages en plotjes die zich allemaal maar halve bak ontwikkelen.
Bovendien was ik al die idiote "allo allo"- achtige accenten, die op en neer springende broertjes, de vaak wel zeer onlogische actiescenes en die hyperactieve italiaan al vrij snel beu. Het blijft mij gewoon niet 2 uur boeien. Nee echt gecharmeerd van de Brothers Grimm was ik niet. Geef toch nog 2* voor de wel erg mooie decors.
Geen genre dat meer onderhevig is aan inteelt dan het fantasygenre. Ironisch voor een genre dat dweept met termen als "fantasierijk" en "creatief".
Hoe mensen die termen bij een film als deze in de mond durven nemen is mij een totaal raadsel. Een herkauwen van saaie, overgebruikte clichés. Fantasy is een abominabele verkrachting van zichzelf geworden, en dat wordt blijkbaar nog gesmaakt ook. Als bewijs een film gebaseerd op x honderd jaar oude sprookjes die in hun volle clichés uitgewerkt nog fantasievol genoemd wordt.
Deze film is echt honderd keer niks. Zo eentje die een 12- certificaat verdiend. Toegestaan enkel voor kinderen onder de 12 jaar. Simpele humor, belachelijk acteerwerk (met als dieptepunt die Italiaan), personages die allemaal engels spreken met een accent (zee French
), en een stortvloed aan makkelijk scorende verhaalelementen (wauw zeg, een heks, fantasierijk!).
Ik kan best lachen met de ironie van heel het gegeven, maar 't is verder wel jammer, want ik heb niks tegen fantasy an sich. Maar dan wel het type dat met iets leuks en fris komt, geen platgetrapte gerecyclede zooi. If anything, deze film is een teken van een gebrek aan fantasie.
0.5*, een waar gedrocht. Gilliam mag zich gaan schamen.
Linn
Wat bagger is? Dat acteerwerk van Damon en Ledger vreselijk!!! vooral die Heath Ledger heeft het bij mij helemaal verknald.
Vreselijk slecht, om te huilen gewoon. Verder sloeg het hele verhaal al nergens op het raakte kant nog wal en het was nog geen enkel ogenblik interessant om naar te kijken. Hoe kinderachtig dit ook mag klinken geef mij maar de echte brothers Grimm dan zie je nog een klein stukje talent....Een dik verdiende 0,5* voor deze bedroevend slechte film met name te danken aan Heath en Matt
Rianneke_Dan
Ik vond deze ook echt heel leuk.
Vooral ook omdat het echt mijn genre is, met sprookjes en alles.
Het acteren vond ik ook wel goed, en er zit best veel humor in.
Ja ik ben zeker wel tevreden.
Duidelijk een werkje, geheel gemaakt op de automatische piloot. Maar heel weinig Gilliam is hierin terug te vinden. Niet geheel onaardig, maar Gilliam presteert beter zonder in z'n nek hijgende producenten...
mister blonde
Met stip de meest ondergewaardeerde film op heel MM (en ook gelijk maar op IMDb). Snap echt niet wat hier mis mee is. Een kruising tussen Sleepy Hollow en Time Bandits. Alleen beter dan (het wel goed gewaardeerde) SH en gelijkwaardig aan het ook al erg ondergewaardeerde Time Bandits van Gilliam zelf. Heerlijk zo'n zelfbewuste combinatie van sprookjes.
Heb bijna twee uur lang genoten van de prachtige decors en sets. Een lust voor het oog. Ook prachtig gewerkt met licht. Letterlijk een prachtige film. De karakters waren een beetje overdone, maar toch wel erg leuk. Die maffe martel Italiaan en Pryce vond ik dus wel leuk (als een van de weinige). Vooraf totaal geen vertrouwen in Ledger en ook niet echt in Damon, maar ze doen het prima. Spelen met zichtbaar enthousiasme en vullen hun karakters en de onderlinge tegenstellingen van de broers goed in.
SFX zijn lekker cheesy en of het met opzet was of niet, het paste heerlijk bij de film.
Punten van kritiek zijn het einde, dat erg rommelig wordt op een gegeven moment. Ook denk ik dat als het nog wat weirder was geweest en nog wat meer over the top (zoals Gilliam ongetwijfeld wilde) het een meesterwerk was. Dat hebben de producenten dus mooi verziekt.
Zou eigenlijk een 5* moeten geven als protest voor de belachelijk lage score hier, maar laat ik dat maar niet doen. 4 sterren.
Best vermakelijk. Een leuke combo van actie, avontuur en wat humor. Ik vond de special effects goed, wat in een film als deze best belangrijk is. Het was allemaal bij elkaar vermakelijk zat.
stephan73
Visueel erg mooi, en bij tijd en wijle ook erg donker. Helaas is het verhaal erg moeilijk te volgen en zijn er enkele CGI effecten die gewoon niet mooi zijn. Al met al geef ik hem een kleine 3 sterren, maar ook niet meer!
thunderball
Toen ie destijds ging draaien leek het me helemaal niks, maar vanavond toch maar eens gekeken en ik moet toegeven dat ik hem heel bijzonder vond. Eens een keer wat anders. Wel even wennen aan de bepaalde stijl en humor, maar ik vond hem zeker de moeite waard.
Visueel erg mooi (heel sprookjesachtig) met prachtige decors en make-up. Special effects varieerde wat van erg goed tot redelijk goedkoop: duidelijk uit de computer.
Vier sterren!
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Één woord kenmerkt deze film: chaos. Er zit geen moment van rust in, de scenes vliegen van de hak op de tak, waardoor het er heel rommelig uitziet en ik geen moment in de film kwam. Jammer, dit leek me een leuk sprookje.
Baggerman
Visueel erg mooi (heel sprookjesachtig) met prachtige decors en make-up.
Inderdaad. Qua verhaal vond ik het wel minder, maar nog vermakelijk genoeg voor een dikke voldoende.
Ledger vond ik het ook zeer aardig doen, ik heb vroeger toch te hard over hem geoordeeld.
Ietwat tegenvallend sprookjesavontuur uit de doorgaans geniale koker van Gilliam, met sterrencast. Het verhaal weet niet altijd goed te boeien en voelt bij vlagen onevenwichtig aan. Redelijk.
JohnWilliams
Goeie film met eigenlijk gewoon 2 fantastische acteurs.
Heath Ledger is erg goed en is de wijze van de 2 terwijl Damon juist het tegenovergestelde is. De toren was goed gemaakt, lekker mysterieus alleen sommige dingen waren wel wat té. Bijvoorbeeld die brand. De enorme kritieken die er op deze film waren begrijp ik eigenlijk niet zo echt. Het is een aardige film waar je gewoon even je verstand op nul moet zetten. Af en toe namelijk wat magie wat natuurlijk nooit kan maar dat is met heel veel films zo natuurlijk.
Goeie Cast, goeie muziek en gewoon een goeie verhaallijn.
Voldoende goeie punten waardoor ik 3* geef.
M.Goodkat
Geweldige film, heel origineel hoe ze al die sprookjes erin verwerkten
heb mij er redelijk mee hard vermaakt met deze film, Meneer Gilliam mag meer van zo een films voorschotelen
Vond Heath Ledger goed acteren, samen met Matt Damon.
Zwakste was Monica Belluci, weinig screentijd ma hoe dan ook, mij maakte dat niet uit.
De beelden waren fraai maar het verhaal stelde geen ene moer voor en wist ook niet te boeien. Heb deze film met pijn en moeite weten uit te kijken.
Leuke film toch wel, met een fijne aankleding. De film wordt op een redelijk originele wijze gebracht, waarbij er ook een aantal sprookjes van de broeders Grimm voorbij komen, zoals bijvoorbeeld Hans en Grietje. Damon en Ledger zijn goed op elkaar ingespeeld en doen hun best, maar de show wordt gestolen door Peter Stormare, die zich geweldig kan uitleven in de rol van geschifte Italiaanse officier, iets wat hem op het lijf geschreven is. Denk bijvoorbeeld aan Fargo, waarin hij ook zo'n geweldige rol neerzet. Het verhaal oogt soms wel enigszins rommelig rommelig, maar regisseur Terry Gilliam heeft wel een leuke sfeer en omgeving neergezet. Hierdoor deed de film mij erg aan enkele films van Tim Burton denken, alleen zijn die nog wel van een iets hoger niveau. Desondanks is dit een leuk modern sprookje voor volwassenen geworden!
Drs. DAJA
Niet de beste film van Terry Gilliam maar hij is in ieder geval erg sfeervol. Ik was erg gecharmeerd van het donkere randje wat zeer zeker bij (de originele) verhalen van de gebroeders Grimm past. The Brothers Grimm is een prima stukje fantasy.
Turkeyloverz
Betoverende beelden, een mooie Lena Headey en een leuke cast, maar jammer van de rest. Al met al is The Brothers Grimm wel vermakelijk, maar heeft verder niet veel te bieden.
Pudding
Mijn mama zei: o leuk, de gebroeders Grimm komt op TV, in de gids staat dat dat wel een leuke film is. Maar toen ik 'm keek vond ik 'm toch 'n beetje te eng. Mijn zus die twee jaar ouder is durfde hem maar tot de helft te kijken. Ik heb 'm wel afgekeken, maar het is niet 'n echte kinderfilm. Meer iets voor grote mensen.
Donkerwoud
Eerste keer viel hij reusachtig mee, maar bij de tweede keer zag ik vooral een zeer irritante film. Leuk concept wordt om zeep geholpen met zeer slechte humor en irriante typetjes.
dutchtuga
Een aardig sfeertje, maar het komische aspect gooit een hoop roet in het geheel. Ook is de CGI op momenten abominabel slecht.
sinterklaas
Ben zelf geen sprookjesliefhebber, maar dit sprookje van Gilliam heeft me zeker kostelijk weten te vermaken. Om te beginnen zijn de broers Grimm perfect neergezet door de meesteracteurs Matt Damon en Heath Ledger. Waarbij je in het begin een vergissinkje maakt omdat je eerst denkt dat Will, Ledger is en Jake, Damon. Omdat we natuurlijk van Ledger de krulhaar gewend zijn en van Damon het tamelijke korte haar. Maar hierin is het dus nu omgekeerd.
Verder waren de settings en achtergronden van de sprookjes dorpjes, kastelen etc ook perfect en sfeervol neergezet en weten je ook helemaal met een boomwortel de film in te trekken
Ook is de humor ook perfect op zijn plaats en je moet ook regelmatig lachen om de klunzigheid van de broertjes. Eigenlijk zou je deze film ook een beetje kunnen vergelijken met Ledgers eerdere A Knights Tale, kwa humor en idee. Ook kom je hierin de bekende dingen tegen die je als klein kind te horen kreeg uit het sprookjes boek, roodkapje, de grote boze wolf, betoverend bos, koekjongen en dat ook nog allemaal op de achtergrond van een waargebeurde geschiedenis (Frankrijk die Duitsland heeft bezet in de middeleeuwen). Ook de kleine rol van Monica Belucci als spiegelvrouw was helemaal goed.
Echt een prachtig, humoristisch sprookje met 2 topacteurs en schitterende decoratie. Zeker niks mis mee en ook als je niet zo gek bent van sprookjes is dit zeker het kijken waard. Gilliam heeft het weer voor elkaar.
gizmo_o
Normaliter echt mijn genre dit, maar deze film viel toch wat tegen.
Het sprookjesbos is erg mooi vormgegeven, net zoals de Middeleeuws aandoende dorpjes, maar een aantal CGI objecten zijn een stuk minder mooi, e.g. de bewegingen van de weerwolf en het moment waarop het paard een meisje verorberd.
Damon & Ledger vertolken de rollen van de gebroeders Grimm niet onaardig, maar echte uitblinkers vond ik Stormare als de ietwat gekke Italiaanse folteraar Cavaldi & Pryce als Franse generaal Delatombe.
Het script bevat wat maffigheden: waarom zou Will bijv. ineens tot leven kunnen gekust worden door Angelika.
Op de een of andere manier weet de sfeer / film me niet echt te pakken, misschien omdat het de juiste balans tussen humor, drama en fantasie niet weet te vinden.
Lennert
Een film die lijdt onder een zwakke opening, enkele matige CGI-effecten en vervelende personages, maar tegelijkertijd ook zeer goed weet te vermaken. Een absoluut sterk punt zit hem voor mij toch wel in het feit dat er ook vrij duistere scenes in de film zitten, die toch verder gaan dan de standaard Hollywood-scenario's. Een kind dat wordt opgegeten door een paard of een ander kind wat na onder de modder te hebben gezeten het gezicht verliest, dat zijn toch momenten die erg sprookjesachtig over komen, aangezien deze verhalen in essentie griezeliger en naargeestiger zijn dan Disney ons vaak doet geloven.
Verder enkele vervelende typetjes die toch echt net te over the top zijn. Stormare doet zijn best, maar heeft gewoon een vervelend personage om neer te zetten, terwijl ook de complete Engelse cast die de Fransen vertegenwoordigd erg overdreven gemaakt is. Belluci is eveneens matig, maar hoeft gelukkig niet teveel te zeggen. Nee, dan doen Damon, Headey en vooral Ledger het toch een stuk beter.
Na de langdradige introductie wordt het toch echter wel snel een stuk leuker en kleurrijker, waardoor de film toch goed uit te zitten is. Niet het beste werk van Gilliam, maar het kon zoveel slechter.
Minotaures
''Trust the toad!''
Wat een rijke fantasie heeft Gilliam in deze film gestopt. Het is een wat rustigere film als
Sleepy Hollow, maar voor fantasy-kijkers zou dit genoeg vermaak bieden. (Ik vind beide films een soort van klik hebben; bijna hetzelfde setting en een donkere sprookjes verhaal).
Een sprookachtige verhaal, met een aantal bekende elementen van verschillende sprookjes zijn hier gestopt. Aardig gelukt, want het is een fantasierijke, betoverende verhaal. In de tijd dat Frankrijk Duitsland heeft bezet maak je dit allemaal mee door de ogen van 2 broers, die oplichters als beroep zijn. Hun hebben hun eigen manier van geld 'verdienen' door hun eigen fantasie op los te laten. Maar hun maken wel gebruik van bekende legendes (trollen, heksen, etc.). Totdat ze onder dwang een missie moeten volbrengen, nu met échte wezens en magie. De sfeer en spanning zaten er helemaal in. Ook de locatie's verschillen enorm; van een stevige Frans-bezeten stad tot wel kleine dorpjes en betoverde bossen. Leuk verzonnen, met uitstekende details wat betreft de setting en decors.
De personages vond ik best leuk, je hebt genoeg met een geheime en duistere achtergrond. Ook zorgen sommige voor wat nodige humor, want dat zit er genoeg in. De Grimmsey's vond ik wel een leuke duo, de ene leeft in zijn eigen wereld en de andere denkt alleen aan zichzelf. Qua acteurs wel een geslaagde combinatie; van Damon en wijlen Ledger. Erg jammer dat het voor hem zo moest aflopen, hij had erg veel potentie en kon uitstekend zijn rollen spelen. Als bijrol had je een prachtige Headey (die mij gek genoeg aan Keira Knightley tijdens haar PotC-tijd doet denken) en natuurlijk Italiaanse supermodel Monica Bellucci. Er lopen nog wat andere maffe personages rond, zoals een Franse kapitein (Stormare) en een ontspoorde generaal (Pryce).
De effecten waren redelijk. Een bepaalde moment zagen ze er mooi en netjes uit en op een ander moment zagen ze er weer niet uit. Meeste scènes in het betoverende bos zagen de effecten er wel prima uit. In het bos kom je gevaarlijke wolven, insecten die met de duizenden bewegen, dolle kraaien en levende bomen die je doen verdwalen in zo'n doolhof. Er is dus genoeg uitgehaald om elke trip in het bos tot iets spannends te laten gebeuren. Ook de soundtrack is prima te doen voor je oren en ondersteunt de scènes goed en geeft de sfeer wat beter aan.
Zulke type films zijn goed te doen met iets meer dan een 1,5 uur. Ik heb genoeg fantasy-films gezien die tegen de 2,5 duren. Maar bij deze kon ik het niet laten om af en toe even 5 minuten een pauze te houden en dat verschillende keren. Af en toe had het mijn aandacht niet 100% te pakken of ik moet wel erg moe zijn. Vooral voor personen die nieuw zijn voor zoiets zou de speelduur erg lang duren en op een gegeven moment zich helemaal vervelen.
Gek genoeg ben ik niet zo erg bekend met regisseur Gilliam, ik heb alleen zijn 1ste film gezien en de rest zijn gewoon niet interessant genoeg voor mij om te zien. Bij beide films heeft die zichzelf niet echt als een geweldige regisseur laten overkomen, maar wel één met gevoel voor creativiteit en fantasie. Enkel het einde vond ik een beetje tegenvallen, al dat opbouw en het zo laten aflopen...
Een film over donkere tijden in sprookjesland die een goeie sfeer creëert. Puur voor vermaak.
Number23
Deze film kijkt ook bij herziening makkelijk weg, al zal een 2e herziening niet zo vriendelijk zijn. Ledger en Damon zijn redelijk bezig en ik had het gevoel dat ze moeiteloos elkaars personage hadden kunnen overnemen. Benieuwd waar dat had toe geleid. Het ziet er allemaal mooi uit, het bos dan, en er zitten veel herkenbare sprookjes in verweefd. Alleen heel erg zonde dat de CGI er vreselijk nep uitziet. Ik verwacht wel dat een filmmaker als Gilliam een beetje budget heeft voor een van zijn films.
Terry Gilliam, een regisseur die me niet helemaal ligt... Monthy Python ging nog, door de droge humor. Maar later maakt hij films die me minder bevallen: Fear and loathing in Las Vegas, Twelve Monkey's, The Imaginarium of Doctor Parnassus haalden bij mij amper sterren. Recent kon enkel Tideland nog wat overtuigen. En dan nog...
Brothers Grimm is eveneens te druk en te rommelig zodat je wel de fantasierijke ideeën opmerkt in de film, maar helaas ontbreekt alle sfeer. Dit zal wel mooi in het hoofd van Gilliam gezeten hebben, maar het lukt niet echt om dit op doek te vertalen. Ledger en Damon passen niet bij elkaar.
Helaas, maar ik had toch meer verwacht van een film over de twee beroemdste sprookjesschrijvers.
Jawaddedadde
Kolderiek zootje.
Erg matige fantasy-film die maar niet lijkt te kunnen kiezen tussen komedie of drama. Toon is volledig uit balans. Scriptgewijs ook een enorm rommeltje. Lijkt wel of de makers zo maar wat sprookjes bij elkaar gooien in de hoop een fantasierijk verhaal te vormen. Niet dus. Vroeg me vaak af wat een Del Toro hiermee had gedaan.
Qua acteerprestaties springt vooral de performance van Stormare als bloedirritante Cavaldi er op negatieve wijze uit. Ver-schrik-ke-lijk. Wat moest hij trouwens voorstellen: een Italiaan in Franse loondienst?
Visueel valt er hier en daar nog wel wat te rapen, maar overall fikse tegenvaller.
pollyke
Ik verwachtte meer van een film in dit genre.
Het verhaal leek maar niet op gang te komen, één langdradig boeltje.
Een mix van verschillende sprookjesfiguren en bomen die zichzelf verplaatsen zoals
in LOTR... En dan komen die Fransen er ook nog eens bij.
De heks had zogezegt 12 kinderen nodig voor de eeuwige schoonheid en jeugd maar
dan vlug nog maar een volwassen vrouw erbij nemen
Nee, hier is duidelijk niet veel nagedacht bij het schrijven van het script...

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

North Country
Drama, 2005

Finding Neverland
Drama / Familie, 2004
duitslandbroer of zus relatieliteratuurbrothers grimm oplichterhistorical fictionpost-credits scene19e eeuwfictieve geschiedenisfake exorcism