• 9.380.120 stemmen

The Brothers Grimm (2005)

Avontuur / Fantasy | 118 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Oorsprong: Verenigde Staten / Tsjechië / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Gilliam

Met onder meer: Matt Damon, Heath Ledger en Lena Headey

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits en Italiaans

Releasedatum: 13 oktober 2005

Plot The Brothers Grimm

"Eliminating Evil Since 1812."

Jake en Will Grimm, verhalenvertellers en oplichters, reizen van dorp tot dorp. Ze doen net alsof ze het volk beschermen tegen betoverde monsters en geesten. De twee broers worden pas echt op de proef gesteld, wanneer ze in een magisch, betoverd bos komen.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Betoverende beelden, een mooie Lena Headey en een leuke cast, maar jammer van de rest. Al met al is The Brothers Grimm wel vermakelijk, maar heeft verder niet veel te bieden.

avatar van Pudding

Pudding

Mijn mama zei: o leuk, de gebroeders Grimm komt op TV, in de gids staat dat dat wel een leuke film is. Maar toen ik 'm keek vond ik 'm toch 'n beetje te eng. Mijn zus die twee jaar ouder is durfde hem maar tot de helft te kijken. Ik heb 'm wel afgekeken, maar het is niet 'n echte kinderfilm. Meer iets voor grote mensen.

avatar van nuijten19

nuijten19

nou niet erg om deze gezien te hebben:p

avatar van gauke

gauke

Toverachtige film die het niet moet hebben van de logica maar van de geweldige effecten. Leuk om naar te kijken.

avatar van sofripa

sofripa

Bijzondere film van een bijzondere regiseur. Gilliam kan natuurlijk ok niet anders. Niet 1 van zijn beste prestaties. Wel vermakelijk, dat wel.

avatar van Fayerin

Fayerin

1 puntje voor de kostuums, Ik vergeef het Gilliam, maar het blijft een tragisch slechte film.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Eerste keer viel hij reusachtig mee, maar bij de tweede keer zag ik vooral een zeer irritante film. Leuk concept wordt om zeep geholpen met zeer slechte humor en irriante typetjes.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Een aardig sfeertje, maar het komische aspect gooit een hoop roet in het geheel. Ook is de CGI op momenten abominabel slecht.

avatar van Brimmi

Brimmi

Het verhaal slaat nergens op, dat betekent niet meteen dat het een slechte film is. Maar ook de humor is niet te vreten. De typetjes zijn allemaal, zonder uitzondering, behoorlijk irritant en kinderachtig. Deze film zou misschien leuk zijn voor de kleintjes, maar daar is 'ie dan weer te eng voor. Ik snap dus niet wat de eigenlijke doelgroep voor deze film was.

De omgeving zag er wel goed uit, daarom alsnog 1*

avatar van Tristan Scelso

Tristan Scelso

Ik vond het dus wel een leuke film. Duurt lekker lang en verveelt niet. Leuke acteurs en goed geacteerd. Zelfs het verhaal ging er goed in.

1 van de betere familie films. Wel zo dat er een paar wat te enge scene's in zitten voor de erg jonge kijkers denk ik.

avatar van Poppe

Poppe

Fabuleus mooi, maar niet onderhoudend.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ben zelf geen sprookjesliefhebber, maar dit sprookje van Gilliam heeft me zeker kostelijk weten te vermaken. Om te beginnen zijn de broers Grimm perfect neergezet door de meesteracteurs Matt Damon en Heath Ledger. Waarbij je in het begin een vergissinkje maakt omdat je eerst denkt dat Will, Ledger is en Jake, Damon. Omdat we natuurlijk van Ledger de krulhaar gewend zijn en van Damon het tamelijke korte haar. Maar hierin is het dus nu omgekeerd. Verder waren de settings en achtergronden van de sprookjes dorpjes, kastelen etc ook perfect en sfeervol neergezet en weten je ook helemaal met een boomwortel de film in te trekken Ook is de humor ook perfect op zijn plaats en je moet ook regelmatig lachen om de klunzigheid van de broertjes. Eigenlijk zou je deze film ook een beetje kunnen vergelijken met Ledgers eerdere A Knights Tale, kwa humor en idee. Ook kom je hierin de bekende dingen tegen die je als klein kind te horen kreeg uit het sprookjes boek, roodkapje, de grote boze wolf, betoverend bos, koekjongen en dat ook nog allemaal op de achtergrond van een waargebeurde geschiedenis (Frankrijk die Duitsland heeft bezet in de middeleeuwen). Ook de kleine rol van Monica Belucci als spiegelvrouw was helemaal goed.

Echt een prachtig, humoristisch sprookje met 2 topacteurs en schitterende decoratie. Zeker niks mis mee en ook als je niet zo gek bent van sprookjes is dit zeker het kijken waard. Gilliam heeft het weer voor elkaar.

avatar van Blur

Blur

Roodkapje meets Draculin (de vriendin van Dracula). Meer Gilliam is niet denkbaar.

De film als geheel blijft steken op veel goede ideeën, zonder onderling verband,

maar is visueel zo rijk dat het mij niet stoort. Het meest fantastische aan de film zijn de sets en kostuums. Het dorp ziet er fantasierijker uit dan de mooiste huisjes in het sprookjesbos van de Efteling. Het lijkt er zelfs op dat de setbouwers in Kaatsheuvel zijn gaan kijken ter inspiratie.

avatar van noke

noke

Grappige film die je niet serieus moet nemen. Hij kijkt gewoon lekker weg.

avatar van Pestiis

Pestiis

een erg leuke film moet ik zeggen.

effecten zagen er ook best nice uit en vooral t einde deed mijn mondhoeken omhoog krullen

sprookjes lopen mooi in elkaar over en acteerprestaties zijn goed!

film krijgt van mij persoonlijk 4*

avatar van XoR-JoiN

XoR-JoiN

Ik vond hem erg tegenvallen. Ik had er voorstukjes van gezien toentertijd en ben er dus vol verwachting heen gegaan. En helaas erg terleurgesteld. Mogelijk dat ik te hoge verwachtingen had..

avatar van DragQueen

DragQueen

Na herziening toch beter bevallen. Damon en Ledger brengen hun rollen aardig, en delen toch een prima chemie. Visueel is de film ook erg sfeervol. ik verhoog hem naar 3 sterren.

avatar van harm1985

harm1985

redelijk vermakelijk, maar van Gilliam verwacht ik meer. Ledger is op zich goed op dreef (al heeft hij naar mijn smaak dit soort rollen net wat te vaak gespeeld), maar dat maakt het nog gene briljante film. Gebruik van CGI was soms tenenkrommend, alleen bij de Gingerbread Man zag het er nog wel aardig uit, maar de kleine insecten, de bek van het paard en die wolf waren niet om aan te zien. Maakt hij wel weer goed met een spectaculaire ontploffing van die toren en Monica Belucci die in duizend stukjes breekt. Al met al net wat te eigenzinnig voor een popcorn film en teveel popcorn om echt interessant te worden.

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Normaliter echt mijn genre dit, maar deze film viel toch wat tegen.
Het sprookjesbos is erg mooi vormgegeven, net zoals de Middeleeuws aandoende dorpjes, maar een aantal CGI objecten zijn een stuk minder mooi, e.g. de bewegingen van de weerwolf en het moment waarop het paard een meisje verorberd.
Damon & Ledger vertolken de rollen van de gebroeders Grimm niet onaardig, maar echte uitblinkers vond ik Stormare als de ietwat gekke Italiaanse folteraar Cavaldi & Pryce als Franse generaal Delatombe.
Het script bevat wat maffigheden: waarom zou Will bijv. ineens tot leven kunnen gekust worden door Angelika.
Op de een of andere manier weet de sfeer / film me niet echt te pakken, misschien omdat het de juiste balans tussen humor, drama en fantasie niet weet te vinden.

avatar van Lennert

Lennert

Een film die lijdt onder een zwakke opening, enkele matige CGI-effecten en vervelende personages, maar tegelijkertijd ook zeer goed weet te vermaken. Een absoluut sterk punt zit hem voor mij toch wel in het feit dat er ook vrij duistere scenes in de film zitten, die toch verder gaan dan de standaard Hollywood-scenario's. Een kind dat wordt opgegeten door een paard of een ander kind wat na onder de modder te hebben gezeten het gezicht verliest, dat zijn toch momenten die erg sprookjesachtig over komen, aangezien deze verhalen in essentie griezeliger en naargeestiger zijn dan Disney ons vaak doet geloven.

Verder enkele vervelende typetjes die toch echt net te over the top zijn. Stormare doet zijn best, maar heeft gewoon een vervelend personage om neer te zetten, terwijl ook de complete Engelse cast die de Fransen vertegenwoordigd erg overdreven gemaakt is. Belluci is eveneens matig, maar hoeft gelukkig niet teveel te zeggen. Nee, dan doen Damon, Headey en vooral Ledger het toch een stuk beter.

Na de langdradige introductie wordt het toch echter wel snel een stuk leuker en kleurrijker, waardoor de film toch goed uit te zitten is. Niet het beste werk van Gilliam, maar het kon zoveel slechter.

avatar van mock turtle

mock turtle

Aardige film, met vooral in het begin erg veel humor. Visueel erg leuk gedaan. Het verhaal loopt helaas niet altijd even lekker, dus er is een behoorlijke dip, maar het einde is wel weer goed.

Extra * voor Heath Ledger, wat een acteerwerk zeg!

avatar van Minotaures

Minotaures

''Trust the toad!''

Wat een rijke fantasie heeft Gilliam in deze film gestopt. Het is een wat rustigere film als
Sleepy Hollow, maar voor fantasy-kijkers zou dit genoeg vermaak bieden. (Ik vind beide films een soort van klik hebben; bijna hetzelfde setting en een donkere sprookjes verhaal).

Een sprookachtige verhaal, met een aantal bekende elementen van verschillende sprookjes zijn hier gestopt. Aardig gelukt, want het is een fantasierijke, betoverende verhaal. In de tijd dat Frankrijk Duitsland heeft bezet maak je dit allemaal mee door de ogen van 2 broers, die oplichters als beroep zijn. Hun hebben hun eigen manier van geld 'verdienen' door hun eigen fantasie op los te laten. Maar hun maken wel gebruik van bekende legendes (trollen, heksen, etc.). Totdat ze onder dwang een missie moeten volbrengen, nu met échte wezens en magie. De sfeer en spanning zaten er helemaal in. Ook de locatie's verschillen enorm; van een stevige Frans-bezeten stad tot wel kleine dorpjes en betoverde bossen. Leuk verzonnen, met uitstekende details wat betreft de setting en decors.

De personages vond ik best leuk, je hebt genoeg met een geheime en duistere achtergrond. Ook zorgen sommige voor wat nodige humor, want dat zit er genoeg in. De Grimmsey's vond ik wel een leuke duo, de ene leeft in zijn eigen wereld en de andere denkt alleen aan zichzelf. Qua acteurs wel een geslaagde combinatie; van Damon en wijlen Ledger. Erg jammer dat het voor hem zo moest aflopen, hij had erg veel potentie en kon uitstekend zijn rollen spelen. Als bijrol had je een prachtige Headey (die mij gek genoeg aan Keira Knightley tijdens haar PotC-tijd doet denken) en natuurlijk Italiaanse supermodel Monica Bellucci. Er lopen nog wat andere maffe personages rond, zoals een Franse kapitein (Stormare) en een ontspoorde generaal (Pryce).

De effecten waren redelijk. Een bepaalde moment zagen ze er mooi en netjes uit en op een ander moment zagen ze er weer niet uit. Meeste scènes in het betoverende bos zagen de effecten er wel prima uit. In het bos kom je gevaarlijke wolven, insecten die met de duizenden bewegen, dolle kraaien en levende bomen die je doen verdwalen in zo'n doolhof. Er is dus genoeg uitgehaald om elke trip in het bos tot iets spannends te laten gebeuren. Ook de soundtrack is prima te doen voor je oren en ondersteunt de scènes goed en geeft de sfeer wat beter aan.

Zulke type films zijn goed te doen met iets meer dan een 1,5 uur. Ik heb genoeg fantasy-films gezien die tegen de 2,5 duren. Maar bij deze kon ik het niet laten om af en toe even 5 minuten een pauze te houden en dat verschillende keren. Af en toe had het mijn aandacht niet 100% te pakken of ik moet wel erg moe zijn. Vooral voor personen die nieuw zijn voor zoiets zou de speelduur erg lang duren en op een gegeven moment zich helemaal vervelen.

Gek genoeg ben ik niet zo erg bekend met regisseur Gilliam, ik heb alleen zijn 1ste film gezien en de rest zijn gewoon niet interessant genoeg voor mij om te zien. Bij beide films heeft die zichzelf niet echt als een geweldige regisseur laten overkomen, maar wel één met gevoel voor creativiteit en fantasie. Enkel het einde vond ik een beetje tegenvallen, al dat opbouw en het zo laten aflopen...

Een film over donkere tijden in sprookjesland die een goeie sfeer creëert. Puur voor vermaak.

avatar van Robi

Robi

Terry Gilliam heeft patent op sprookjes met een absoluut overdadig visueel spektakel. Het verhaal is niet altijd even duidelijk en verzuipt ook nogal eens in dat spektakel. Maar uiteindelijk wil je hem toch wel uitkijken.

avatar van HoneyRyder

HoneyRyder

mwah.. matt damon past totaal niet in dit soort films, heath ledger had will moeten zijn, het begin (het oplichten) moest meer dan 1 oplichterij zijn, verder, ik hou van sprookjes dus vond het verhaal leuk! mooi gedaan ook, soms eng, dat jongetje bij de put! de ijskoningin, het bos, etc. waren leuk, maar naar het einde toe werd het te langdradig/ongeloofwaardig & het einde viel een beetje tegen.

avatar van erpunited

erpunited

redelijke film. Niet helemaal mijn ding maar toch vond ik hem redelijk om te kijken.

avatar van Number23

Number23

Deze film kijkt ook bij herziening makkelijk weg, al zal een 2e herziening niet zo vriendelijk zijn. Ledger en Damon zijn redelijk bezig en ik had het gevoel dat ze moeiteloos elkaars personage hadden kunnen overnemen. Benieuwd waar dat had toe geleid. Het ziet er allemaal mooi uit, het bos dan, en er zitten veel herkenbare sprookjes in verweefd. Alleen heel erg zonde dat de CGI er vreselijk nep uitziet. Ik verwacht wel dat een filmmaker als Gilliam een beetje budget heeft voor een van zijn films.

avatar van jakobjan1908

jakobjan1908

Ik vond het maar een matige film. Niet echt mijn ding. Acteerwerk was ook niet al te best vond ik. Toch 2 sterren voor de mooie setting waarin het plaats had.

avatar van IceTigerGhost

IceTigerGhost

De film neemt zichtzelf duidelijk niet serieus, wat eigenlijk wel jammer is. De thriller-versie van deze film had vermoedelijk meer kunnen bekoren, gezien de leuke sfeerschepping. Maar daar zal het jeugdige doelpubliek niet wakker van liggen.

avatar van Film Pegasus

Terry Gilliam, een regisseur die me niet helemaal ligt... Monthy Python ging nog, door de droge humor. Maar later maakt hij films die me minder bevallen: Fear and loathing in Las Vegas, Twelve Monkey's, The Imaginarium of Doctor Parnassus haalden bij mij amper sterren. Recent kon enkel Tideland nog wat overtuigen. En dan nog...

Brothers Grimm is eveneens te druk en te rommelig zodat je wel de fantasierijke ideeën opmerkt in de film, maar helaas ontbreekt alle sfeer. Dit zal wel mooi in het hoofd van Gilliam gezeten hebben, maar het lukt niet echt om dit op doek te vertalen. Ledger en Damon passen niet bij elkaar.

Helaas, maar ik had toch meer verwacht van een film over de twee beroemdste sprookjesschrijvers.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Toch wel een van de minste Gilliams. Prachtige settings, maar het verhaal boeit voor geen meter.