Genre: Mystery / Misdaad
Alternatieve titel: De Nacht van Inspecteur Tibbs
Geregisseerd door: Norman Jewison
Met onder meer: Sidney Poitier, Rod Steiger en Warren Oates
Plot In the Heat of the Night
"They got a murder on their hands. They don’t know what to do with it."
Wanneer in een klein stadje aan de Mississippi het lijk van een industrieel wordt gevonden, wordt een zwarte man gearresteerd. Uit de ondervraging, op een brutale en bevooroordeelde manier gevoerd door politiechef Bill Gillespie, blijkt dat de man zelf een politieman is. Zijn naam is Virgil Tibbs, topspeurder van het departement moordzaken in Philadelphia. Hoewel Tibbs en Gillespie elkaar nauwelijks kunnen luchten, zijn ze toch verplicht samen de moordzaak op te lossen. Tibbs verdenkingen gaan uit naar de aristocratische Eric Endicott, een aanhanger van de oude zuidelijke waarden. Maar uiteindelijk moet hij vaststellen dat ook zijn vermoedens op vooroordelen rusten. In het verdere onderzoek krijgen Tibbs en Gillespie meer en meer respect voor elkaar.
Virgil Tibbs
Eric Endicott
Mr. Purdy
geronimo
- 1955 berichten
Moet ik ook nog steeds een keer zien, keek wel altijd naar de serie.
geronimo
- 1955 berichten
Yes, sir!
Maar de serie was ook niet verkeerd, hoor.
neo
jammer dat ik al raadde wie de dader was,maar toch een hele goeie film.glansrollen voor poitier en steiger.4 sterren
Obiwannes
Erg goeie detective film, waar je toch steeds op het verkeerde been wordt gezet. De acteurs spelen op topniveau. Het racisme is een beetje cliché, maar als je het bekijkt viel dat voor die tijd nogal mee.
Het verhaal verveelde me geen moment, een de gelijk einde. Een erg leuke en goeie film, maar bij mij ontbreekte iets speciaal wat de film zéér goed maakt. Een hoge standaard film: 3.5*
FisherKing
Klassieker die rascisme openlijk aan de kaak stelde en tevens succesvol was. Oscar voor beste acteur terecht naar Steiger ( overigens pas overleden )
ichi
Damn good movie, de eerste film waarin een zwarte niet de underdog blijk te zijn. Baanbrekend en meesterlijk geacteerd. Nog steeds relevant.
Sidney Poitier was ook nog 's de eerste donkere acteur die de oscar won, en maakt nog steeds top films.
Tonyvdb
briljante film, Poitier en Steiger zijn heerlijk, enkel sommige ietwat bij het haar getrokken racistische uitbarstingen zaten me niet helemaal lekker
****' 4,5 op 5 ****'
ToNe
de serie was echt een politiek correcte aftreksel. ik heb het vroeger gevolgd voordat ik de motion picture zag.
toen kwam ik tot de conclusie dat het echt typisch 'tros' was, eigenlijk:
de hele essentie van de film was verkracht tot een familieserie.
genoeg over de serie.
de spanning droop eraf.
poitier [die volgens mij voor deze film geen oscar won] is zo kalm en beheerst dat hij je steeds verrast met z'n handelingen. voor die gasten sowieso.
ik vraag me af hoe het gevoeld zou hebben voor de bekrompen amerikaan van die tijd om sympathie op te wekken met de [zwarte] hoofdpersoon.
de ontknoping vond ik, zover ik me kan herinneren, te snel gaan. dat had wel subtieler gemogen.
al met al, een belangrijke maar bovenal, spannende film.
Matchostomos
"A Man that make makes 162.39$ a week, man, we do not wanna ruffle him!"
Het kleine stadje aan de Mississippi weet niet wat doen als ze de zwarte man, of gewoon Mr. Tibbs, zien. Het racisme wordt er niet te dik opgelegd, integendeel, de film heeft er genoeg aan om ons af en toe met de neus op de feiten te drukken. Poitier en Steiger zijn schitterend als Tibbs en Gillespie. Deze verhouding wordt alleen maar versterkt door de subtiele en donkere manier waarop alles in beeld wordt gebracht.
Het enige dat me ook wat stoorde, was dat het einde te snel en te simpel werd afgehandeld.
Wouters
sterke film met veel steken over en weer tussen de blanken en witten. naast a time to kill en the colour purple een van de sterkere racisme-films. Poitier is geweldig, die onderhuidse woede en de vernedering als die blanke een klap terugkrijgt. maar op de 1 of andere manier kon de film me toch niet echt grijpen maar zeker goed voor een ruime voldoende
They call me mr. Tibbs !
Goodfella_90
Alleen het volledige gebrek aan enige vorm van intelligentie bij de blanke dienders vond ik enigszins overdreven..
Apster
Mooi drama met briljant acteerwerk. Grootste troef van de film is de spanning tussen Poitier en Steiger en dat is maar goed ook, want het plot rond de moordzaak is toch een stuk minder. Ander sterk punt in de film is de broeierige sfeer van het Zuiden dat goed wordt weergegeven en Jewison weet met een paar ijzersterke scenes de rassenhaat pijnlijk goed in beeld te brengen. Terecht een mijlpaal in de filmgeschiedenis.
maxcomthrilla
Een film die mij wel kon bekoren,
Mr. Tibbs wordt geterroriseerd door de plaatselijke jeugd en zelfs door massa `s volwassenen die soms zelfs ambtfuncties bekleden die niet zoveel ophebben met dominante zwarte mensen die de lakens uitdelen. Vooral goed in beeld gebracht hoe iedereen Mr. Tibbs wilt onderdrukken. Terwijl ze eigenlijk allemaal een ' kontje kermis ' verdienden.
In the Heat of the Night onderscheidt zich dankzij een spannende zoektocht naar een moordenaar. Het betreft echter geen gewone moordzaak. De focus ligt op de relatie tussen Mr. Tibbs en de inheemse bevolking. Mr. Tibbs laat zich niet snel uit het veld slaan, getuige zijn koppigheid om compromissen uit de weg te gaan. Qua cinematografie valt er af en toe ook wel wat aardigs te beleven. Vooral die heksenjacht op de onschuldige jongen oogde energiek en was lekker chaotisch in beeld gebracht. Verder ademt de film een sfeer uit van een al lang ter zielen gegaande stad waarin men gefrustreerd door het leven gaat. De vele autoritjes vond ik ook veel toevoegen bij het in kaart brengen van de omgeving van ' dat kleine stadje gelegen aan rivier de Mississippi '.
De film krijgt echter geen superhoge rating omdat het allemaal net wat te weinig indruk op mij maakte. De film is vermakelijk, maar qua muziekkeuze en verhaal uiteindelijk wat te gewoon om echt te overtuigen. 3,5*
Silvio Dante
Een film over blank en zwart die de zaken iets te zwart-wit wil weergeven als je't mij vraagt.
Vooral het eerste half uur is briljant: Steigers rascistische uitspattingen tegen Poitier zijn grappig en wrang tegelijkertijd, ook de koele manier waarop Poitier dit opneemt, is aardig.
Afgezien van dit, deze aanklacht tegen rascisme in het Zuiden, is het een standaard politiefilmpje. Had deze boodschap er niet in gezeten, had het even goed een aflevering van Baantjer kunnen geweest zijn.
In '67 moet het heel wat geweest zijn -misschien wel de eerste die de taboe over dit onderwerp doorbreekt (?) - maar vandaag stelt het niet zoveel meer voor.
Geef mij dan maar Mississippi Burning of Crash, zelfde thema, beter uitgewerkt.
2.5* minieme kans op verhoging
hkoster16
wie won de oscar???
een blanke. wie speelt de beste rol??
toen nog steeds zwart wit.
kijk eens naar de film de "defiant ones"
ook een glansrol van potier
gauke
Sublieme film met als thema racisme en de spanningen tussen zwart en wit die daaruit voortkomen.
Movsin
Sidney Poitier in één van zijn typische karakterrollen, optornend tegen onverdraagzaamheid, kleinzierigheid, onbekwaamheid en nog veel erger.
Ook Rod Steiger is goed in deze volgens mij middelmatige film.
Vinokourov
Normaalgesproken ben ik niet de grootste liefhebber van het politiegenre, maar in combinatie de thematiek is dit toch wel een spannende en boeiende whodunnit. Pijnlijke film ook wel, zeker in die tijd toen eindelijk de rechten van zwarten en blanken in Amerika gelijk getrokken werden.
rick@themovies
Spectaculaire prestaties van Rod Steiger en Sidney Poitier in deze broeierige thriller van Norman Jewisson. Uitermate stijlvol gefilmd, voorzien van een zeer passende soundtrack van Quincy Jones.
Het gebeurt niet vaak dat ik een film even pauzeer, vervolgens even terugspoel om nog een keer te kijken, maar de confrontatie tussen Poitier (Tibbs) en Larry Gates (Endicott) in de broeikas moest ik echt nog een keer zien.
Ik ben het niet helemaal eens met de opmerking van Bacon hierboven dat deze film zo 'politiek correct' is. Natuurlijk is het een film over racisme, maar deze film gaat daarin net een stapje dieper, door het racisme en de daarbij behorende onverdraagzaamheid van twee kanten te laten komen.
Tibbs laat namelijk net zoveel vooringenomenheid zien als de Rednecks van het dorpje Sparta. Hij laat zich in zijn politiewerk net zo hard leiden door vooroordelen als Gillespie. Tibbs is hiermee zeker niet de 'politiek correcte' goede, nobele zwarte die hij in een minder goed scenario ongetwijfeld zou zijn geweest.
Dat maakt dat deze film uitstijgt boven vele andere films rond het thema racisme. Dat, en natuurlijk de fenomale acteerprestaties van Poitier en Steiger.
lykathea
Mooie film die op een goede manier het racisme van die tijd blootlegde.
Geen sentimenteel gejank, of moralistisch gezever, nee gewoon 't laten zien zoals het is.
Sterke rollen ook van Steiger en Poitier.
lykathea
wie won de oscar???
een blanke. wie speelt de beste rol??
toen nog steeds zwart wit.
kijk eens naar de film de "defiant ones"
ook een glansrol van potier
Je bewijst je eigen ongelijk.
Die film is eerder gemaakt dan deze en Poitier werd daar gewoon genomineerd voor een oscar.
Dat hij hier niet genomineerd werd heeft dus niks met dat racisme te maken, maar gewoon een verschil van inzicht.
Legan
Wat voor mij deze boeiende film maakt is de werkelijk uitstekende sfeer in combinatie met prima muziek; en lekker met een dash racistische humor. Steiger vond ik zijn rol uitstekend spelen, maar Poitier toch iets minder. Ook de dreigende ondertoon is prima, alleen wat betreft de spanning viel het mee. Daarnaast was de dader te overduidelijk dus de climax voelde bij mij niet echt aan als een climax.
GinolaEHV
Uitstekende politiethriller, waarbij de nadruk erg wordt gelegd op het zuiderlijke racisme.
Film begint matig, maar wordt naar het einde toe alsmaar beter. De dialogen worden sterker, de film wordt intenser, acteerwerk komt beter op gang, verhaal krijgt meer lagen.
In tegenstelling tot veel anderen zag ik niet echt aankomen wie de moordenaar was. Na afloop had je wel enigszins kunnen zien aankomen; waarom zou hij immers anders in beeld zijn gekomen...
4,5*.
GinolaEHV
Ik zie dat ik met m'n 4,5* het gem. op 3,76* heb gezet, hij staat dus nu in de top-250... en terecht.
GinolaEHV
Maar hij staat er niet in... wat vreemd, hij voldoet aan alle eisen.
deTuinman
Hij won de oscar niet, maar Steiger
Hij won de oscar niet, maar Steiger
Niet voor deze film, maar hij was wel de eerste donkere acteur die een oscar won.

The Organization
1971

They Call Me Mister Tibbs!
1970

To Be or Not to Be
Komedie / Oorlog, 1942

The Miracle Worker
Drama / Biografie, 1962
het zuiden van de vs.black peoplekleine stadpolice chiefsuspectracial segregationraciststolen moneymoordyouth gangwhodunitarmoedefalse accusationspolice stationracial tensionpre-codeautopsy roomred herringrailroad stationwhite supremacists oldnymphettebigotgreasy cafe deep southpre-unixcotton plantationsouthern small townrumbleillegal abortionistpetty thiefjumping to conclusions