• 9.374.990 stemmen

Geregisseerd door: Harry Kümel

Met onder meer: Orson Welles, Mathieu Carrière en Susan Hampshire

Gesproken taal: Nederlands

Plot Malpertuis

De blonde matroos Jan keert terug naar het ouderlijk huis, waar zijn stervende oom Cassavius de familie heeft bijeen geroepen voor de voorlezing van zijn testament. Eenmaal binnen de muren van Malpertuis, een bouwval met eindeloze gangen en verborgen kamers, voelt Jan zich als een gevangene en lijkt ontsnappen niet meer mogelijk. Toch is hij vastbesloten om het geheim van Malpertuis te ontsluieren. Intussen raakt hij in de ban van drie jonge vrouwen, zijn cynische zus Nancy, de wellustige Alice en de exotische Euryale.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Nancy / Euryale / Alice / Nurse / Charlotte

Charles Dideloo

Mathias Crook

Sylvie Dideloo

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Dank u. Hopelijk is het de originele Cannes versie en niet de veel mindere Nederlandse versie.

avatar van alexander038

alexander038

Mac Hammer Fan schreef:

Ik ben bang dat het de Nederlandse versie is (Cannes versie in SD).

Specs

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

alexander038 schreef:

Ik ben bang dat het de Nederlandse versie is (Cannes versie in SD).

Specs

Doodjammer dat Kümel zijn beste versie afwees. Als die in SD is, heb ik geen interesse. De prachtige sfeervolle muziek van Georges Delerue ontbreekt quasi volledig. En ook de montage is een stuk minder.

Toch bedankt voor je moeite.

avatar van John Milton

John Milton

En met de sprekende ogen van Susan Hampshire uit een Vlaamse film, bereik ik veel eerder dan verwacht het einddoel van deze challenge, al ga ik op mijn gemakje door (leer mij Joolstein en zijn nachtdiensten kennen, dit is nog niet genoeg, als ik zou willen winnen. Maar de geschiedenis leert dat daar meestal iets filmdipperigs tussenkomt )...

Van Harry Kümel zag ik eerder Les Lèvres Rouges (1971), en die beviel me ondanks enkele aanmerkingen heel prima. Die heb ik hier ook, en de nasynchronisatie is er een van. De dub van Malpertuis (1971) is vreselijk, en veel voice acting voelt gewoon wat amateuristisch, alsof iemand op tijd voor de lunch klaar wilde zijn in plaats van zich ècht inleven in de emotie van de scène. Orson Welles Vlaams horen hijgen (Excuses, heer Kümel) terwijl het duidelijk niet helemaal gelijk loopt, voelde ook behoorlijk spaghettiwestern. Om van de knabbel en babbel geluiden die ze in de gangen van Cassavius' landhuis horen, nog maar te zwijgen.

Verder valt er nochtans genoeg te genieten in dit sfeervol kleurrijke, mysterieuze en bizarre raadsel van een film, al ben ik ook benieuwd naar de Cannes versie met muziek van ene Georges Delerue waar een aantal het over hebben op de pagina van de film zelf, en die door Kümels hermontage niet meer paste. Volgens Mac Hammer Fan is "de Cannes versie - in het Frans - een absolute must!". Ik zal er geen DVD voor op gaan snorren, maar als ik de kans ooit krijg houd ik me wel aanbevolen.

Maar de Vlaamse dub kan ik gewoon niet meer geven dan 3*, hoe graag ik ook zou willen voor alles wat er wel echt tof aan is. Zonde, want wat heeft het een potentie...

Bij: Horrorchallenge 2021