• 9.377.648 stemmen

Actie / Avontuur | 105 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: Ong-Bak: Muay Thai Warrior / Daredevil / Ong Bak / องค์บาก

Oorsprong: Thailand

Geregisseerd door: Prachya Pinkaew

Met onder meer: Tony Jaa, Petchtai Wongkamlao en Patrarin Punyanutatam

Releasedatum: 22 juli 2004

Plot Ong-Bak

"No computer graphics. No stunt doubles. No wires."

De 'Ong-Bak' is een Boeddhabeeld dat op het platteland van Thailand in de Nong Pra-du tempel staat. De dorpelingen geloven dat Ong-Bak over magische krachten beschikt en dat hij hen zal behoeden voor het kwaad. Op een donkere nacht hakt een voormalige inwoner van het dorp, Don (Wannakit Siriput), het hoofd van het beeld af om zo in de gunst te komen van de misdaadkoning Khom Tuan. De jonge strijder Ting (Tony Jaa), moet het afgehakte hoofd van het Boeddhabeeld terughalen.

avatar van Nightstalker

Nightstalker

Beste martial arts film ooit. Toppie !!!

avatar van stinissen

Het zoek programma heeft nog steeds moeite om een titel als Ong-bak te vinden.

avatar van vince

vince

Ongetwijfeld de best martial arts film van de laatste jaren en een van de beste ooit! Tony Jaa is een fantastische vechter en super acrobatisch, in deze film is hij weergaloos.

De volgende film van Tony Jaa,

"Tom Jun Goong" komt er aan:

er staat op deze site op het web board ook veel info over.

avatar van james_cameron

Let niet op het standaard verhaaltje en het zeer houterige akteerwerk: Ong-Bak moet het hebben van de sublieme aktiescenes. Soms zijn deze wat aan de flauwe kant, maar de meeste zijn zeer opwindend en uitstekend in beeld gebracht. Tony Jaa is een gigantisch talent op vechtsportgebied: laten we hopen dat hij niet de fout maakt om in Hollywood te gaan werken.

avatar van mikoz

mikoz

Nightstalker schreef:

Beste martial arts film ooit. Toppie !!!

Forgot Bruce Lee ?

Wat ik van Bruce Lee gezien heeft kan niet tippen aan wat Jaa tentoon spreidt.

avatar van mikoz

mikoz

Onderhond schreef:

Wat ik van Bruce Lee gezien heeft kan niet tippen aan wat Jaa tentoon spreidt.

Dan heb jij weinig van Bruce gezien.

Of jij weinig van Jaa.

avatar van Reinbo

Ach dertig jaar later en het pad geeffend, mag er toch wel enige vooruitgang zijn geboekt.

Ik ken Jaa overigens (nog) niet, maar ik mag hopen voor hem dat het beter is dan wat Bruce ruim 30 jaar geleden al deed. Hij heeft immers een goed voorbeeld gehad en plenty of time om te oefenen. of de film ook daadwerkelijk beter is dan enter the Dragon moet ik nog zien. (binnenkort hopelijk)

avatar van savi_7

savi_7

deze is dat zeker niet hoor Reinbo, vind somige actie van Jaa wel cool maar dat was het ook wel.ze hebben in deze film, wel verschillende andere films laten terug komen dat viel me erg op @3@

Ramon K

Tussen de klassiekers door een keertje een uitstapje naar Videoland gemaakt, bijna niets interessants in de schappen zien staan, Ong-Bak uiteindelijk maar meegenomen omdat het genre me als jongetje al lag en na afloop van de film kunnen concluderen dat alle tijd die ik vroeger besteed heb aan Van Damme, Chan, Seagal, Don Wilson en zelfs Bruce Lee nog een nuttelozere tijdsbesteding is geweest dan ik al dacht. Ong-Bak is een martial-arts meesterwerk! Als ze vroeger allemaal op deze manier gemaakt werden was ik denk ik nooit aan de Bergman's en de Tarkovsky's geraakt. Een dikke 4*!

avatar van Redlop

Redlop

Maar Ong Bak gaat toch nergens over? Behalve over martial arts en zo. Net als de Bruce Lee-films.

Redlop schreef:

Klopt. Plot van niks, acteerwerk van niks, de film ontroert niet, prikkelt niet intellectueel, weinig memorabele shots, weinig memorabele muziek...... maar blijkbaar spreken de ongelooflijk harde klappen die Jaa uitdeelt en de fantastische acrobatische toeren die mr. Jaa uitvoert me op 1 of andere manier toch aan op een onderbewust en typisch mannelijk macho-niveau denk ik. Ik heb de aantrekkingskracht van de martial-arts flick eigenlijk nooit begrepen, maar soit: de aantrekkingskracht is er toch maar!

avatar van FisherKing

FisherKing

Da's net zoiets als een dolfijn nr X in het Dolfinarium een hoog cijfer geven omdat ie zo hoog springt, het geeft zo'n grote aantrekkingskracht.

avatar van Redlop

Redlop

Ramon K schreef:

ok...ik vroeg het meer vanwege je opmerking over Bergman en Tarkovsky. Alsof je die bent gaan kijken in de hoop stevige martial art aan te treffen. Wat op zich wel grappig zou zijn...'Stalker' waarin in de 'zone' ineens een enorme vechtpartij uitbreekt

Redlop schreef:

Dat zou wat zijn. Maar verder was het maar een dooie opmerking van me natuurlijk zonder betekenis.

Wat mij betreft had er dan wel een 4.5* ingezeten bij Stalker

Maar leuk dat je deze kan appreciëren Ramon. Om het wat onkarakteristiek te zeggen, Jaa kicked stevig ass, iets wat in de meeste kung-fu films toch wel ontbreekt

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Na vele goede verhalen te hebben gehoord toch maar eens gehuurd. Ik moet idd toegeven dat dit de film is waarin ik tot nu toe de beste martial arts moves heb gezien. Man wat deelt die Tony harde brute klappen uit.

Legend of the drunken master van Jackie Chan was ook subliem, maar deze man lijkt net een slangenmens.

Voor het genre 4 *.

avatar van Reinbo

Zeer vermakelijke film. De vergelijkingen met Bruce Lee slaan aleen nergens op. de vechtpartijen in deze film hadden veel meer weg van het brute geweld van jean Claude vandamme en Rocky 4. Terwijl de komische acrobatische achtervolgingen juist heel erg aan Jackie Chan deden denken, maar wel een goede film met een hoog Indiana (achtervolgingen door steegjes en met ritcha's) Jones gehalte. 4*

avatar van SSeagal

SSeagal

Na alle positieve reacties eens nauwkeurig bekeken. Een prima vermakelijke martial arts film, maar om de beste ooit te zeggen, nou nee. Ik zal vanuit mijn mening even de kritiekpunten opnoemen. Ten eerste was het op den duur hoogst irritant om steeds scene's 3x te herhalen in een andere view, 1 of 2 keer is leuk, maar het stoorde mij op den duur. Ook de vechtscene's zelf bevatte niet altijd even veel variatie, het was steeds maar weer elleboog op het hoofd, knie in de buik of in het gezicht heel vaak, het verveelde af en toe. Begrijp me niet verkeerd, er waren ook goede delen aanwezig in de vechtscene's en het camerawerk was geweldig (op het herhalen na), maar iets meer soorten moves had wel gemogen. Ook de humor af en toe vond ik niet passend, omdat de film een rauw karakter heeft, voor mij had het niet gehoeven. Ong-Bak is zeker vermakelijk en het bekijken waard, maar echt zwaar onder de indruk was ik niet altijd. Beste martial arts film in mijn ogen zeker niet. Wel petje af voor de rauwe sfeer en de power van Jaa en voor de achtervolgingsscene te voet door de steegjes, klasse. Ik hou het op *** vanwege de minpuntjes.

avatar van Anonymous

Anonymous

Niet de beste martial arts film naar mijn idee, wel een van de betere. Sommige acties werden herhaald. Vaak vond ik dat prima, want sommige acties wilde ik opnieuw zien. Tijdens de actie scenes zat ik vrijwel de hele tijd met een grijns op m'n gezicht. Die Tony Jaa heeft een uitstekende techniek en coordinatie. Ik wil hem vaker zien in films.

Die ''Muay'' was een zeer storende factor. Zij acteerde/praatte erg hysterisch. De achtervolging vond ik ook origineel. Niet à la Ronin, maar 't had wel wat. Natuurlijk is er nauwelijks sprake van een verhaal. Vanzelfsprekend is het acteerwerk niet subliem. Gewoon een film met goede knok scenes. Een must see als het genre je enigszins boeit.

4*-en

avatar van tovenaar

tovenaar

Ramon K schreef:

omdat het genre me als jongetje al lag

Ik heb ook zo'n martial-arts jeugd achter de rug . Alhoewel ik het pas écht cool vond worden als er ninja's in het spel kwamen, heb ik menig martial arts-flick grijsgekeken. Na alle lovende verhalen ben ik toch ook zeer nieuwsgierig geworden en was vooral benieuwd hoe nu zo'n knokflick nog bij mij zou vallen. Antwoord: aardig goed!

Het verhaal is inderdaad weer te lomp voor worden, maar in welke fightmovie zit er wel een degelijk verhaal? Laten we het daar dan ook maar niet over hebben, want Ong-Bak is vooral bedoeld als één grote showcase voor Tony Jaa (artist name?). Timing, coördinatie, harde ellebogen, harde knietjes, bloed... smullen. Als er echt een bekwame kerel staat te vechten kan zo'n film dus wél heel aardig zijn. Jammer dat de irritante bijfiguren de showcase af en toe komen verstoren, zowel Humlae als Muay leiden soms net iets teveel af van het knokken. Die nutteloze achtervolgingen met scootertjes mochten van mij ook compleet achterwege gelaten worden. Het draait hier om knokken met Jaa en persoonlijk had ik liever gehad dat er nóg meer Jaa-geknok in zat. Anyway, een gave martial-arts flick gaat er nog steeds goed in, als er maar een sprankelende vechter bezig is.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Nog nooit zo een kwalitatief hoge Martial Arts film gezien. Jaa is geweldig, zijn koele houding tijdens gevechten, zijn stijl, geweldig. Dit is op gebied van Martial Arts een meesterwerk. 4*

Erg leuke vrouw die Pumwaree Yodkamol.

avatar van Chr.s

Chr.s

Ik vond het allemaal niet echt boeiend. Misschien ligt het genre me niet zo, ofzo.

avatar van The Eye

The Eye

Ramon K schreef:

Ha, verrassend om dit van jou te lezen, had ik niet gauw gedacht.

avatar van quake

quake

Iedereen vind de martial-arts zo geweldig goed?

Wel iedereen heeft zijn eigen tak in de vechtsporten:

Bruce lee -> kungfu

Van Damme -> karate

Seagal ->aikido

,...

Tonya jaa -> capoeira, freestyle

Capoeira is de meest spectaculairste tak in de gevechtsporten, omdat deze verwijst naar de verboden dans is.

spectaculair: JA effectief : Nee

Alle die scene's met spinning legs en opspringkicks zijn heel mooi om naar te kijken, maar de impact mist hier toch een beetje. Voor al degiene die ooit aan martial arts hebben gedaan weten wat ik bedoel.

Positieve is uiteraard dat de acteurs hier niet aan een draadje hangen.

Dit is pure entertaiment.

Uhm, Jaa laat hier toch staaltjes Muay Thai zien dacht ik ?

Vreemd trouwens, want dit vind ik zowat de enige martial arts film die wel impact heeft. Zeker van dat je de juiste film voorhebt

avatar van Reinbo

Voor echte impact verwijs ik je graag naar Street fighter met Sonny Chiba.

avatar van gemaster

gemaster

Het 1e half uur is echt flut, één of ander stom verhaaltje over..... ach wat boeit het ook. Daarna gaat Tony Jaa vechten en ik had echt het gevoel van: Tony Jaaaaaaaaaaaa!(slechte woordgrap, maar als de makers van deze film zich er zo gemakkelijk vanaf maken met het verhaaltje, dan mag je me dat niet kwalijk nemen). Mijn God wat kan die man vechten. Het is allemaal zo lekker rauw(als op het einde Tony ervoor zorgt dat die ene gast opnieuw fontanellen krijgt, WOW!), heerlijk gewoon. Ook heb ik af en toe zelfs moeten lachen om de stupide humor. Kortom, topvermaak!

avatar van zoutzak

zoutzak

heel erg vette muay thai,

overige elementen zijn van ondergeschikt belang in deze film..