• 9.375.060 stemmen

Geregisseerd door: Federico Fellini

Met onder meer: Anthony Quinn, Giulietta Masina en Richard Basehart

Gesproken taal: Italiaans

Plot La Strada

"Filmed in Italy - where it happened!"

Gelsomina wordt door haar arme moeder verkocht aan de ruwe boeienkoning Zampanò. Terwijl die op jaarmarkten en kermissen zijn krachttoeren verricht, moet Gelsomina op de trommel roffelen, meespelen in komisch bedoelde sketches en met de pet rondgaan. Zampanò behandelt het meisje, met wie hij samenwoont onder de huif van zijn motor-bakfiets, slecht. Ze dreigt weg te zakken in apathie, tot ze de vrolijke koorddanser 'de Gek' ontmoet.

Il Signor Giraffa

Prostitute (onvermeld)

Waiter (onvermeld)

Gelsomina's Mother (onvermeld)

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Gisteravond na ongeveer 45 minuten uitgezegt......als gevolg van onafgebroken slechte engelse ondertiteling, en ´n beroerde beeldkwaliteit die me nog meer irriteerde dan een vliegende mug door mijn rechte oor. Als ik conclusie moet trekken op basis van 45 minuten die ik heb bewonderd.....is het een briljant werkje!. Maar ik zal absoluut niet stemmen tot dat ik de film helemaal hebt beshouwd. DVD is al besteld.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Vooraf hoge verwachtingen van La Strada. Op papier een perfecte film voor mij. Helaas waren er een aantal details die mij minder bevielen, waardoor de totale kijkervaring wat tegenviel.

Allereerst het overacteren van bepaalde karakters dat soms storend op mij overkwam. Daarnaast vond ik het visueel ook vrij standaard. Dit alles kan ik nog wel vergeten als de hoofdrollen goed zijn ingevuld. Dit geldt zeker voor het karakter van Anthony Quinn, die de gehele film door op een logische en ontroerende manier veranderd. Helaas had ik dus wel problemen met Gelsomina. Niet dat de actrice het slecht deed, maar ik snapte haar af en toe niet. Ik had geen band met haar, en uiteindelijk is dat voor deze film essentieel.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat La Strada een slechte film is. Wellicht begrijp ik de beweegredenen van Gelsomina bij een tweede kijkbeurt wat beter. Een verhoging zit er dan nog zeker in.

avatar van Erwinner

Erwinner

Klopt als een bus...

Met wie moet je in vredesnaam binding krijgen. Ja, de laatste 6 minuten ineens. Zodra de binding niet aanslaat, dan maar in weg zwijmelen en hopen op een verassend slot. Helaas een simpel slot.

Deze film verdient van mij een slotje, want er werd ook wat afgebrult in keiharde mono+echo klanken. Gelukkig zit er een demper op de A.B. Vreemde combinatie van personages. allemaal tegenpolen, dus nog meer drempels om me er overheen te zetten.

Nee, t's zon film waar je heel veel inlevingsvermogen moet hebben om iets te kunnen voelen. Waarom zou je hem nou een 2e kijkbeurt gunnen? Als je een filmliefhebbber bent, vertrouw dan je 1e ingeving.

Bespaart een hoop moeite

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Prima filmpje dit.

Mijn eerste fellini, niet een term waar is trots op ben aangezien ik zo laat ben begonnen met een regisseur van zijn status. In het begin is het nog allemaal even wennen. zeer vreemde personages en gebeurtenissen. Dat is bij mij niet altijd even raak. Persoonlijk vond ik de film ongelofelijk grappig. Volgens mij heb ik meer moeten lachen dan sympatie tonen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik het niet ontroerend vond.

Anthony Quinn zet een wereldrol neer. Heerlijke acteur met veel charisma en energie. Geen grotere pluspunt kunnen vinden. Giulietta Masina mag er wezen. Echt emotioneren lukt haar niet, daarvoor is ze te sullig voor. Persoonlijk heb ik niets met circus...clowns etc...maar hier vind ik het bijzonder amusant werken. Fellini creëert een eigenzinnige realistische wereld. Die heerlijke landschappen, straatjes, steegjes, armen.

Visueel vond ik de film iets minder. ik heb aardig wat lelijke shots gezien. Qua montage loopt het af en toe ook niet te soepel. paar schoonheid foutjes gezien hier en daar. Toch een bijzonder merkwaardige regisseur die fellini. En ik ga absoluut meer van hem zien.

avatar van Zavo

Zavo

Ik kan tot nu toe weinig met de films van Fellini. Zo ook deze. Ik haal er weinig uit. Het meesterwerk dat anderen erin zien zie ik er niet in. Het verhaal is toch behoorlijk clichématig, de uitvoering is weliswaar goed, maar de meerwaarde mis ik.

avatar van Tamino Acid

Tamino Acid

Ik vond dit een zeer ontroerende film. "La strada" staat hier niet alleen letterlijk voor "de weg" (de straat), maar ook psychologisch: de naïeve, kinderlijke Gelsomina wordt zich bewust van haar liefde voor Zampano; via haar gesprek met "Il Matto" leert ze haar gevoelens een naam te geven (en een symbool: het muzikale motiefje). En ook Zampano ontwikkelt zich van een primitieve, brute egoïst, tot een mens met gevoelens als liefde en wroeging. Vooral de bewustwording van de personages is hier het verhaal. En het scenario is ijzersterk, onontkoombaar als een Griekse tragedie. Anthony Quinn acteert op zeer hoog niveau, Giullietta Masina steelt mijn hart vanaf de eerste scène. Ik zie geen enkel minpunt, dus voor mij 5 sterren.

Adrenal

Tja, wat kan je daar nog aan toevoegen? Prachtig geschreven en volledig mee eens. Fellini is een van mijn favorieten en 2 heel verschillende films van hem staan in mijn top 10. Deze is een van hen.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Die Masina zorgt wel voor irritatie door haar naïviteit en andere stupiditeiten: waarom blijft ze zo lang bij die etterbak van een Zampano? Nu speelt ze zelf iemand die niet helemaal 100% is. Dus dat moet ik haar maar vergeven. Verder wel een treurige film, die nergens echter mij wist te ontroeren.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Wat een ontzettend lelijke film, irritante jammermuziek en werkelijk ongelofelijk slecht geacteerd. Ik ben er nog niet over uit of Masina nou retarded probeerde te spelen of dat ze zelf gewoon een dikke retard is.

80% van de tijd klopt lichaamstaal niet met tekst en beeld, dit is echt heel erg irritant. Samen met het acteerwerk zorgt dit voor erg weinig chemie in de film. Als je dan lekker wilt nasynchroniseren doe er dan tenminste nog een béétje je best voor.

Verhaal is ook nog om je te vergapen en de film kan echt nergens raken of boeien. 8½ had nog een paar sterke scènes, maar dit was echt helemaal niks. Fellini is niks voor mij ben ik bang. La Dolce Vita wil ik nog wel proberen.

Ramon K

Nou, nou..... Lijkt me verder toch heel duidelijk dat het personage Gelsomina niet het wiel heeft uitgevonden en dat Masina dat personage geloofwaardig speelt. Wat hier nu weer slecht aan geacteerd is, is mij een raadsel. Jij stoort je duidelijk aan de nasynchronisatie (en het personage). Weinig boeiend commentaar verder trouwens, want dan kun je standaard elke Italiaanse film van voor 1960 met de grond gelijk maken.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Dat was sarcastisch en LDV zag er alvast een stuk interessanter uit, dus die ga ik nog wel proberen. L'Avventura is ook Italiaans en toevallig uit 1960..

Dat Masina alleen maar wat voor zich uitloopt te staren en weinig boeiends aan emoties laat zien, dat is er slecht geacteerd aan. Dat ik me ook stoorde aan haar personage lijkt me verder logisch/duidelijk.

Ramon K schreef:

Nou, nou..... Lijkt me verder toch heel duidelijk dat het personage Gelsomina niet het wiel heeft uitgevonden en dat Masina dat personage geloofwaardig speelt..

Dat je er uberhaupt nog op in gaat.

avatar van starbright boy

Ik gok op een 0,5* voor LDV van jou. Ga je niet trekken. In tegenstelling tot zijn reputatie is dat echt een Fellini voor liefhebbers vind ik.

kos schreef:

Dat je er uberhaupt nog op in gaat.

Ik stoor me gewoon aan die turbo-taal-vergelijkingen. De recensies worden daar echt niet beter van.

Ramon K

Staar je je gewoon niet blind op het personage en de synchronisatie? Masina laat zelfs zonder woorden een heel scala aan emoties zien.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Goldenskull schreef:

Fellini is niks voor mij ben ik bang. La Dolce Vita wil ik nog wel proberen.

Ik zou La Dolce Vita al helemaal niet proberen. Da's een tergend lange zit. Als je Fellini wilt proberen prbeer dan een van zijn kleuren films. Ook ik ben helemaal niet dol op Giulietta Masina trouwens, maar zo erg als jij haar omschrijft is het natuurlijk niet. Komt deels denk ik inderdaad door de beroerde lipsynchronisatie. Maar daar heeft zoals gemeld heel Italië zo'n beetje last van

Ramon K schreef:

Staar je je gewoon niet blind op het personage en de synchronisatie?

Ik heb anders de Italiaanse versie gezien en voor mij kwam het acteerwerk even beperkt en kunstmatig over, dus daaraan zal het niet liggen. Het is inderdaad duidelijk dat Gelsomina niet het warm water heeft uitgevonden, maar het wordt nergens duidelijk of ze nu gewoon ongelofelijk naïef is (en niet van de slimste) of een echte mentaal gehandicapte. Je hebt geen vat op het personage. Het is sureeel (gespeeld), theatraal en komt (bijgevolg) allesbehalve realistisch over, waardoor het drama totaal niet werkt. Goldenskull is inmiddels de derde user denk ik die hier iets over zegt, dus misschien zou je er beter eens over nadenken ipv altijd maar op iets anders af te schuiven...

djelle schreef:

Goldenskull is inmiddels de derde user denk ik die hier iets over zegt, dus misschien zou je er beter eens over nadenken in plaats altijd maar op iets anders af te schuiven...

In plaats dat je aangeeft waarom ze een mentaal gehandicapte zou zijn, dat zou al wat schelen.

Ik heb namelijk het idee dat je nog nooit zo iemand gezien hebt als je met zo'n opmerking komt.

Je hebt het eerst over theatraal, vervolgens over clownesk en daarna dat ze naar het gekkenhuis kan.

En nu hebben we het over mentaal gehandicapt. Je lult dus gewoon compleet alle kanten op.

Mijns inziens snap je er derhalve gewoon de ballen van.

avatar van starbright boy

djelle schreef:

Ik heb anders de Italiaanse versie gezien en voor mij kwam het acteerwerk even beperkt en kunstmatig over, dus daaraan zal het niet liggen. .

Ramon (en Goldenskull) bedoelen ook de typsich Italiaanse synchronisatie van de gewone, Italiaanse versie van deze film.

Tsja... dan nog.

En verder lijkt me dat overigens een prima punt van kritiek voor wie zich daaraan stoort (persoonlijk geen last van gehad). Dat men dat blijkbaar bij alle films van voor 1960 zo deed in Italie doet daar niks aan af.

kos schreef:

En nu hebben we het over mentaal gehandicapt.

Precies. Mijn punt is juist (en dat maakte ik al duidelijk bij mijn recensie) dat je geen idee hebt wat het personage moet voorstellen.

Er valt in elk geval niks wezenlijks van te maken.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ramon K schreef:

Door kritiek als op deze pagina, word ik altijd vrolijk dat ik wel de kwaliteiten van Fellini zie...

Ramon K

Wat kan mij jouw recensie nu verrekken djelle! Kan ik nog ooit een kanttekening plaatsen hier zonder dat jij er doorheen komt blerren?

Ik zou nog niet eens gereageerd hebben wanneer Goldenskull gewoon normaal gemeld had dat ie het acteerwerk niets vond.

Ramon K schreef:

Wat kan mij jouw recensie nu verrekken djelle!

Dat was niet tegen jou aansteller maar tegen kos. Daarbij, destijds zat jij hier te "blerren" nadat ik die korte recensie geplaatst had, dus doe nu maar niet zo stoer.

kos schreef:

Mijns inziens snap je er derhalve gewoon de ballen van.

Tuurlijk, het personage raakt kant noch wal. Maar goed: als het dan toch zo duidelijk is voor al de rest, dan mag iemand ook zo volledig zijn om even uit te leggen -desnoods in spoilertags- wat Gelsomina dan wel moet voorstellen. Dan kan iedereen die er kritiek op heeft eventueel nog eens een kijkje nemen en hun mening zodoende herzien.

Maar ik vrees ervoor...

Adrenal

Goldenskull, volgens mij heb je maar een erg beperkte visie van het medium 'film'. Kan een film je niet raken, emotioneel iets doen? Zie je niet dat dit een prachtig sprookje maar tegelijkertijd ook een diepgaande karakterstudie is?

Vind het trouwens enorm flauw dat zoveel mensen Fellini's films op nasynchronisatie afrekenen. Daar gaat het toch helemaal niet om!? Vind het erg moeilijk om iemand die daar niet voorbij kan kijken nog serieus te nemen.

Ramon K

Zou er nog iemand hier zijn die jou WIL overtuigen? Heeft toch geen enkele zin? Masina is gewoon mentaal gehandicapt. Punt uit.

Adrenal schreef:

Nochthans is het iets wat mensen enorm uit een film kan houden, zeker als de film zelf verder al niet teveel boeit. In een serieus bedoelde film lijkt het mij zeker een niet te onderschatten euvel.

Ramon K schreef:

Zou er nog iemand hier zijn die jou WIL overtuigen? Heeft toch geen enkele zin?

Alsof ik nog nooit mijn mening herzien heb. Daarnaast ben ik kennelijk niet de enige met commentaar op het personage.

Adrenal

Tja, blijf het beperkt vinden. Er is toch zoveel meer in een film als deze te beleven? (Dit vind ik, weet dat jij het er niet mee eens zal zijn)

Ramon K

Tsja, als dat waar is lijkt onze kritiek heel terrecht. Verschrikkelijk geacteerd.

Klopt!