Wilde Mossels (2000)
Releasedatum: 28 september 2000
Bekijk via CineMember
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Wilde Mossels
"Happiness is a foreign landscape"
Wilde Mossels vertelt het verhaal van Leen, Daan en Jacob die proberen invulling te geven aan hun bestaan in een klein Zeeuws dorp. Terwijl Daan zijn toekomst in het dorp ziet en Jacob zijn zinnen zet op studeren, probeert Leen zich op een andere manier te ontworstelen aan zijn beklemmende bestaan. Visioenen over een leven in Ierland, motorrijden, muziek en wilde feesten bieden tijdelijke bevrediging, maar geen uitkomst.

fivipat
Eindelijk weer eens een film van eigen bodem waar we trots op kunnen zijn!
Eindelijk?! Deze film is al 10 jaar oud! Of bedoel je dat er sindsdien niet veel meer te genieten was...

maerk
Voor mij is het lang geleden dat ik weer zo'n Nederlandse topper heb gezien.

Davidus
Goed gespeeld, das overduidelijk. Beelden waren echt schitterend: leeg, plat, droevig. Eigenlijk een beetje een on-nederlandse film (kwalitatief). Maar het verhaal kon me voor geen meter boeien. Sfeer vond ik wat nihilistisch deed af en toe surrealistisch aan. Karakters kon ik me niet mee identificeren en je kon gaan zitten wachten op de dramatische momenten om het verhaal diepgang te geven. Het verhaal was net als het landschap: saai, naargeestig en levenloos.

Alhoewel Nederlandse films voor Vlamingen niet altijd werken (en omgekeerd) vond ik deze film toch wel de moeite. Leek wel wat op Helaasheid der dingen of Ex Drummer. Mooie beelden, al is het inleven in de Zeeuwse sferen niet altijd evident. Grappig dialect trouwens. Misschien duurde het wel iets te lang en is dit vooral een film voor Nederland zelf. Maar zo heeft Vlaanderen evengoed z'n pareltjes die de grens niet over geraken.

jan01
Wel lekker heftig. Mooie muziek. Maar zo ontzettend zwaarmoedig. Ik word een beetje depri van deze film.

mister blonde
En weer een Nederlandse film, die bewijst dat hier heel leuke dingen gemaakt worden. Misschien niet zo frequent als een oer filmland als Frankrijk, om maar eens wat te noemen, maar dat is ook helemaal niet realistisch.
Wat Wilde Mossels uniek maakt, is de combinatie van zeer fraaie vormgeving en een film die een dramatische voltreffer is. Dat komt niet zo vaak voor. Het een danwel het ander komt veel vaker voor, maar een combinatie blijkt vaak lastig. Het visuele versterkt zelfs het gevoel van troosteloosheid in een omgeving waar helemaal niets gebeurt en waar men het hele jaar uitkijkt naar de Mosselfeesten, die elk jaar weer even lang op zich laten wachten. Ik kan me zelfs wel vereenzelvigen voor een deel, met de zoektocht naar een beter bestaan. Een bestaan vol avontuur, waarin je alleen maar leuke dingen kan doen. Het contrast met het leven zoals het is en de vrienden het graag zouden willen is hier wel erg groot en natuurlijk niet erg realistisch. Vond de dosis gezonde en begrijpelijke naïviteit en de daar uit voortvloeiende valse illusies wel aandoenlijk.
Het Zeeuwse landschap zet op een vreemde manier de uitzichtloosheid kracht bij. Het is best mooi, maar voor een paar dagen, zoals ook treffend werd duidelijk gemaakt aan de hand van de weer vertrekkende toeristen. Daarna is het eerder troosteloos. Ik vond Huet en Lammers (de emotionele uitbarsting op het laatst was het indrukwekkendste dat ik van die laatste heb gezien) zeer aardig spelen, maar vond eigenlijk Freek Brom het best. Hij weet geweldig invulling te geven aan 'n ietwat onzekere jongen die er graag bij wil horen (maar dat niet helemaal doet), die graag een beter leven wil, maar zeker niet ten koste van alles. Ken hem verder niet echt geloof ik.
De film zit vol met memorabele momenten. Zoals de mislukte overval, de scenes met het konijntje, Huet die zijn schepen letterlijk verbrandt, diverse ontmoetingen (de Ier), de wat sta je nou te doen (springen) scene, de scene op het eilandje, de tweede scene met wel erg goed gekozen muziek (kende ik helemaal niet) en het enigszins voorspelbare, maar toch erg mooie eind. Het is een film met een zeer prettig tempo (niet te snel, maar gelukkig ook niet te traag), die de juiste toon op eigenlijk elk moment weet te vinden. Jammer dat de Bruyn verder films heeft gemaakt die me wat minder aanspreken, maar wellicht moet ik die toch een kans geven. 4 dikke sterren.

Herbart
Naar deze film heb ik met plezier gekeken, hij is heel sympathiek maar duurt te lang en mist een echt goed verhaal en spanning. De acteurs waren heel goed.

DVD-T
Wilde Mossels. Normaal ben ik niet zo van de NL films, maar dit was toch zeer goed. Visueel erg mooi gedaan. Mooie shots en toffe energieke editing. Acteerwerk was zeer goed, en ook het verhaal wist me helemaal mee te nemen. Een grote verassing deze film.

Decec
Een redelijk dramafilm...
Prima verhaal..., maar het is een
rare slot...
Maar een redelijk acteerwerk...
Redelijk achtergrond muziek/geluid (Dolby Digital)...
Redelijk HD kwaliteit, maar het is echter te klein breedbeeld...
dat is jammer...
Redelijk goed voor de Nederlandse film...
Het is niet moeite waard...

djkoelkast
Héle aparte film die veel te lang is. Niet heel erg boeiend qua verhaal, de film moet het hebben van het ongelooflijk vreemde (maar soms erg mooie) camerawerk, de aparte montage en de bij vlagen briljante soundtrack, maar daar redt deze film het niet mee, want er is voor de rest gewoon geen ene moer aan. Voldoet wel aan de eisen voor Nederlandse film: tieten en een pluk schaamhaar.
De benzine was daar trouwens Fl. 2,17 per liter, dat is minder dan een Euro!

Goeie film waarin een jongen probeert te ontsnappen aan het saaie dorp waarin hij is opgegroeid. Redelijk rauw en grauw in beeld gebracht. Een fijne soundtrack en goed camerawerk. Het dialect en het Zeeuwse landschap geven de film een eigen identiteit. Wel wat aan de lange kant, maar de film heeft genoeg goeie momenten. En deze zijn ook zeker te danken aan het prima acteerwerk van Fedja van Huêt en Frank Lammers

Baldur
Herkeken na lange tijd. Wat een enorm sterke film is dit eigenlijk. Somber en rauw, maar ook meeslepend en prachtig geschoten. Ben deze keer erg onder de indruk, een fantastische sfeerschets vol memorabele scenes.

krabs_movie
De benzine was daar trouwens Fl. 2,17 per liter, dat is minder dan een Euro!

Weertenaar
Lang geleden dat ik een nederlandse film zag en Wilde Mossels heeft me zeker niet teleurgesteld. Maar ondanks dat de prent cinematografisch hoge ogen gooit en de cast overwegend goed presteert zit het scenario zo nu en dan danig in de weg. Met name het eerste uur is niet veel meer dan een lege huls waarin men er nauwelijks in slaagt om het plot uit te rollen. In het tweede uur lukt dit iets beter, maar heel overtuigend is het allemaal niet. Het voorspelbare slotakkoord maakt dan ook niet echt indruk. Goede bedoelingen te over, helaas weet men het slechts mondjesmaat over te brengen.

wendyvortex
Zo, eindelijk gezien...Spetters revisited, maar prima geslaagd.
We zitten in Zeeland, hebben een orgineel scenario i.p.v. boekverfilming #zoveel en dan gaat het ook nergens over WO2. Die van Huet had ik al wel eens eerder gezien, Frank Lammers ook en die mag van mij een Oscar voor beste mannelijke bijrol (en waar ken ik hem ook weer van? Dacht nog even aan Michiel Romeyn, ik gok even op de hoofdrol in Nachtrit - check ja, inderdaad!!).
Even iets dimmen met die blauwfilters en die mistmachine, ben van de herfst nog over de Zeelandbrug gereden (lijn 51 nog steeds?), maar terechte status als één van de betere Nederlandse films.

masterton
Wanneer je de intelligentie van Kelly ambieert dan is dit een goede film, maar ik echter; heb nog nooit zo'n stelletje randdebielen en losers bij elkaar gezien, dat was voor mij het meest schokkende in deze film !

david bohm
Aardige film met sterk acteerwerk van de cast. Het verhaal over drie wat stuurloze jongemannen spreekt me aan. Het einde vind ik wat te makkelijk, ik had de heren liever zoekende zien blijven.
In eerste instantie geen ondertitel aangezet, maar dat bleek toch wel noodzakelijk. Het dialect vind ik een sfeerverhogende meerwaarde.

Bigjerry
Lag voor 2 euro in de ramsj bij Blokker. Uit nieuwsgierigheid meegenomen. Maar ik vond het zeer, zeer matige film. Ik verwachtte een sfeertje a la Spetters, maar hoewel 20 jaar eerder gemaakt, heeft die veel meer vaart en er gebeuren dingen in. Wilde Mossels sleept zich maar voort zonder dat er echt wat voorvalt. En dan denken de makers zich met een zogenaamd spectaculaire eindscene te kunnen revancheren voor het gekabbel van de afgelopen 2 uur. Nee, ik heb er kennis van genomen, maar hij gaat meteen in de doos voor de kringloop. Wat een overbodige film.

Proeneke
Hij wordt binnenkort geremasterd, zo heet dat toch?
Trouwens ik speelde mee als knecht op de scheepswerf .
Toen ik nog beroemd ging worden ,haha.

Flipman (redacteur)
Hij wordt binnenkort geremasterd, zo heet dat toch?

Fransman
Zo lyrisch als de meesten hier zijn ben ik niet. Twee uur is een lange zit, waarin weinig gebeurt. De film moet het ook meer hebben van de sfeer en van de prachtige fotografie van het weidse Zeeuwse land, dan van het verhaal. Leuk vanwege een piepjonge Fedja van Huet en Frank Lammers in hun eerste rollen. Wat ze overigens uitstekend doen. Moest qua sfeer een beetje denken aan 'Spetters'. Ook motoren als mogelijke ontsnapping aan het opgesloten zitten in een kleine en benauwende samenleving met weinig vooruitzichten. Maar 'Spetters' is wel een veel betere film. Mooie kleine rol van Wil van Kralingen als de krolse moeder van de 'held'.

Baboesjka
Een sfeervolle film. Het grauwe, sombere beeld past er goed bij. Ik vind 'm echter ook een beetje saai. Ik bleef niet constant geboeid. Anderzijds vind ik de rust en de omgeving waarin weinig gebeurt, ook wel wat hebben. Zelf woon ik in de stad, maar ik houd eigenlijk niet van drukte en ik vind het dorpsleven vaak wel leuk om te zien. Ook omdat het zo anders is dan ik ken. Al met al vind ik dit een vrij mooie film en goed gespeeld, maar ik ben niet omver geblazen. Voldoende. 3*

EWJ80
Ik heb deze film in 2015 op ziggo box ( My Prime toen gezien)
Was heel aangrijpend film
en de cast heeft heel goed geacteren in deze film
en verhaal is heel aangrijpend ook de film is mooi op genomen in dorp

Brandt
Vorige week bij Omroep Zeeland deze film na jaren weer eens gezien. En hij is opvallend goed geconserveerd gebleven. Erik de Bruijn schetst een beklemmend beeld van het leven op een Zeeuws dorp, in dit geval Bruinisse, op het einde van de jaren '90. Je kan er geen kant op, de verveling druipt er van af en dan ga je maar een beetje voor de cafetaria hangen met een biertje. De hoofdpersoon Leen wil wel weg, maar hij is onmachtig. Als een wilde mossel, die ook maar op zijn plek blijft liggen. Maar gelukkig zit er veel vaart en humor in de film, dat laatste met name dankzij Frank Lammers, die bij zijn debuut meteen een ijzersterke rol neerzet als mosselvisser. Ter ondersteuning van het verhaal en het puike acteerwerk: Mooi geschoten plaatjes, op voornamelijk Schouwen Duiveland; het Zeeuws dialect, wat voor veel acteurs een onbegaanbaar pad is, komt aardig uit de verf en de muziek is geweldig. Nashville Pussy live in het Motor clubhuis van MC Zierikzee, hoe geil wil je het hebben? En met een paar geweldige nummers van Nuff Said (met Marijn Dorleijn van Moss zag ik op de aftiteling) is het Zeeuwse feestje compleet. Ruim 20 jaar geleden hing er in podium 't Beest in Goes een poster met de oproep als figurant mee te spelen in Wilde Mossels. Blijkbaar had ik toen iets beters te doen. Wat 'ek dih noe spiet van, hosternokke

Flavio
Wilde Mossels wilde ik al een tijdje zien in het kader van mijn herwaardering van de vaderlandse film, en hoewel ik niet enorm onder de indruk ben was het best genietbaar. Vond het een beetje I Vitelloni in Zeeland. Het is leuk dat in de film grotendeels met dialect wordt gesproken, ook al klonk het (meestal) niet erg authentiek, het geeft toch een eigen sfeertje. Werkte bij o.a. Van God Los ook al goed. Beetje jammer dat de moeder dan in ABN spreekt.
Vond de hoofdrolspelers eigenlijk alle drie goed acteren, wel grappig om o.a. Frank Lammers zo jong te zien. Van Huet was natuurlijk al doorgebroken met Karakter. Verder valt het camerawerk positief op, veel scenes die er visueel wel uitsprongen, van de motorrace tussen de akkers, de droomscene in de Ierse pub, de onderwaterscene, het shot van de Zeelandbrug, en dan vergeet ik er nog een hoop. Ook een aantal grappige scenes met voorop uiteraard de bankoverval.
Puntjes van kritiek: de film duurt gewoon 20 minuten te lang, wat opgelost had kunnen worden door te snoeien in de zijplotjes, die waren niet allemaal even boeiend. Grootste minpunt vond ik het einde: voorspelbaar en totaal onnodig, waarschijnlijk bedacht om er nog wat extra drama uit te persen. Ik had veel liever gezien dat de drie voortploeterden met hun ambities en dromen, of het gebrek daaraan. Soundtrack was ten slotte OK, niet bepaald mijn muziek die hardrock maar het paste wel. Enige dissonant vond ik South American Getaway, dat nummer hoort gewoon bij een andere film.

Onceuponanytime
De sfeer zit goed, versterkt door de omgeving en muziek. Het verhaal omvat niet veel, maar zorgt hier en daar toch voor een tof moment. Vooral de voorbereiding van de (poging) overval blijft me bij...

'Monk' verdwijnt ondanks populariteit weer van Netflix, Kijkers van de leg door expliciete scène in 'The White Lotus' | MovieMeter Recap

Brady Corbet zag geen cent voor 'The Brutalist': 'We moesten leven op loon van drie jaar geleden'

Christopher Nolan cast Matt Damon in de titelrol van zijn nieuwe film 'The Odyssey'

'Peaky Blinders'-maker Steven Knight heeft heugelijk nieuws voor fans van de hitserie: 'De wereld gaat verder na de Netflix-film'

Brand upon the Brain! A Remembrance in 12 Chapters
Drama / Sciencefiction, 2006