Genre: Film noir / Thriller
Speelduur: 95 minuten / 112 minuten (gerestaureerde versie)
Geregisseerd door: Orson Welles
Met onder meer: Charlton Heston, Janet Leigh en Orson Welles
Gesproken taal: Spaans en Engels
Plot Touch of Evil
"The strangest vengeance ever planned!"
De Mexicaanse narcotica-rechercheur Mike Vargas komt samen met zijn bruid tijdens hun huwelijksreis vast te zitten in een Amerikaans grensplaatsje. Hij moet getuigen tegen Grandi, een grote drugsbaas wiens broer en zoons hem achtervolgen, in de hoop hem af te schrikken. Wanneer een autobom een rijke Amerikaanse ontwikkelaar om het leven brengt, besluit Vargas zich in het onderzoek te mengen.
Ramon Miguel Vargas
Mirador Motel Night Manager
Pancho
Al Schwartz - District Attorney's Assistant
PatrickL
Ik heb deze film gisteren bekeken en hij kon me eerlijk gezegd niet heel erg bekoren. Ik vond het verhaal niet echt bijzonder (gewoon een standaard politieverhaaltje) en het acteerwerk vond ik, op Welles na natuurlijk, matig (met name Janet Leigh vond ik bij vlagen behoorlijk slecht). Het camerawerk daarentegen was werkelijk fantastisch en de muziek was ook uitstekend. 3,5*
Met zoveel inzet en overtuiging speelde Orsen Welles de meeste van zijn rollen.
Was het maar waar.
Wat helaas maar een heeeeel klein deel van zijn rollen is.
Om zijn eigen films te kunnen financieren zat Welles vaak in nogal dubieuze films.
blabla
- 2070 berichten
I know, maar die dubieuze films leverde dus wel leuke Orson Welles films op.
John Cassavettes had ook nog al een handje van dit soort dingen doen.
mister blonde
bijzonder mooi gefilmd. mooist opgenomen film die ik ken (die wurgscène is geniaal) misdaadverhaal is erg boeiend en wist me van begin tot eind vast te houden. Welles acteert fantastisch.
op het begin ergerde ik me aan de nutteloze aanwezigheid van Leigh, maar die aanwezigheid bleek toch nog van belang voor het plot. wel vond ik Heston als Mexicaan allerminst overtuigend. jammer. 4 sterren.
Tomtommer
Een geweldige prent. Fantastische acteerprestaties! Ik stond mijn mond open te gapen bij de woorden: "Dit is al de tweede maal dat ik je hachje red."
Eén bedenking moet ik toch maken. Aan het einde van de film vraagt rechercheur Hank aan de waarzegster om hem de kaarten te lezen. Zij is echter de boekhouding aan het doen. De boekhouding als waarzegster? Kom nou!
Tomtommer
Inderdaad, zij is zogezegd de 'madam'.
Akkoord voor de andere bedrijvigheden van 'cafémadam', maar de overige taken van een waarzegster passen volgens mij toch niet binnen één of ander statuut. Wat zegt de fiscus daarvan?
"Deze voorspelling kwam uit, deze ook, ..."
(Sorry hoor: ik ben slechts een leek in het bedrijfsbeheer!)
De term 'waarzegster' dekt de lading in het geheel niet.
Ze is kroegbaas.
De Knip
Natuurlijk is het camerawerk erg goed gedaan, het script is wat magertjes - sommige scenes duurden wat te lang - , hoewel de laatste 20 minuten veel goed maken. Orson Welles speelde gruwelijk goed. Mooi begin en ook een boeiend einde erg mooi die geluidsopnames met een antennetje eraan, leuk om te zien! . En de pianola was prachtig uiteraard!
Ik moet toch stiekem ff kwijt dat ik even The Fatman dacht te herkennen in deze film
****
het script is wat magertjes
****
Mijn mond valt open van verbazing.
Touch Of Genius/Touched By God
Ultra coole, extreem geniale film. Deze film is niet normaal meer, alsof het niet aards is. Kan haast niet geloven dat het door een gewone sterveling gemaakt is. Vandaar dat ik wel eens geneigd ben om te denken dat Orson hulp heeft gekregen van aliens of heeft hij toch zijn ziel aan de duivel verkocht
Hhhhhm Maybe? :evil Who knows
Zoveel pit, zoveel dynamiek straalt de film uit en niet te vergeten geniale score van niemand minder dan Henri Manchini (“Tana’s Theme” of “Rock Me To Sleep” blijven maar door mijn hoofd spoken).
Belichting, 3D camerabewegingen, score, de montage, het verhaal (goed en simpel verteld zonder filosofische nonsens), personages; alles is gewoon fascinerend aan deze film.
Deze film hoort minstens in de top3 allertijden te staan!
ghostman
Deze term heb ik net zelf verzonnen. Leuk hè?
Wat ik met 3D bedoel; (draaiende manoeuvres) - rotation, in and out zoom, (soms ook) freeze frame - "medium long" shots in een enkele onafgebroken/continue filmopname. Dus met veel “long takes” (Denk aan begin scène). Zo wil ik films ook zien. (à la Barry Lyndon) By the way, Godard wisselt “long takes” af met “short takes” (–> plaatjes en dergelijk) met behulp van voice-over. Gewoon geniaal!
Op die manier creëert Welles hier een compleet anderere dimensie en dat allemaal zonder virtual reality en "computer geanimeerde" special effects.
Devastation HCT
Geweldige film en ik ben het nogal eens met xgogax.
Orson Welles heeft een originele manier van filmen en zijn regie is niet aards.
De film zelf is ook heel leuk en dat grapje uit Ed Wood (Charlton Heston as a Mexican) kon er wel tussen, Heston speelde overtuigend een Mexicaan. Of komt het omdat de film zwart/wit is?
Leuke film. Eigenlijk een doodgewoon corruptieplotje. Maar een schoolvoorbeeld van alles eruit halen wat er in zit. Vaak ontzettend grappig. Veel leke gekke, beetje karikaturale personages. Zoals die leuke rol van Marlene Dietrich of die moteleigenaar.
Maar natuurlijk torent de verukkelijke rol van Welles er nog ver bovenuit. En, maar dat is zo ongeveer ook algemeen bekend, het cameragebruik. Maar ook het gebruik van licht (de schaduwen die soms in beeld zijn) is erg mooi.
Overigens weet ik zeker dat de Coens zwaar door deze film zijn beinvloed (ik moest regelmatig denken aan Blood Simple).
Ik las trouwens op IMDB dat deze film als B-film te zien was in de VS, gekoppeld aan een nu totaal vergeten film die de kar moest trekken. Ongelofelijk.
T.O.
Klinkt logisch, aangezien deze film een film-noir-klasssieker is, een genre dat de Coens hebben laten herleven met hun films.
Heb hem nog niet gezien overigens.
Pacino88
Janet Leigh was in het begin wel matig,vooral die scene samen met Grandy,waar ze met haar vinger staat te zwaaien was tenenkrommend.Verder een normaal corruptie verhaaltje,maar mooi uitgewerkt.Charlton Heston is altijd top,ook al lijkt hij dan niet op een Mexicaan.Orson Welles speelt ook wel hilarisch als corrupte dikzak.
Diesel
Mijn eerste kennismaking met Orson Welles en ik ben nu al in de ban van deze man. Wat een filmmaker zeg, ongelofelijk. Meesterlijke shots van rokerige clubs, pure vakmanschap op gebied van lichtgeving en een heerlijk script.
De Coens hebben veel inspiratie gehaald bij Welles, zoveel is duidelijk. Denk alleen al aan de personage Johnny Caspar in Miller's Crossing, een exacte kopie van Joe Grandi. Zowel qua uiterlijk als karakter.
Als er aliens op Aarde zouden landen en vragen: wat is film? Dan zou ik ze de director's cut van Touch of Evil laten zien.
Hardcore film-noir. 5*
jpglaarh
Deze film hoort minstens in de top3 allertijden te staan!
Waarom zelf niet het goede voorbeeld geven
ghostman
Er staat al een Welles bij mij in de top10 en ik houd niet van logica.
youri_bonito
4,5*, vond Janet Leigh en Charlton Heston matig acteerwerk leveren, maar het camerawerk, de sfeer en het acteerwerk van Welles maakte veel goed.
Achter elk hoekje stond een radio'tje aan en dit was de enige muziek in de film, prachtig gedaan. De eerste scene waarin de auto ontploft is fenomenaal gefilmd.
Zeker een film die hoog op mijn lijstje staat.
Simon Smith (crew films)
De nachtmanager van het motel vond ik te overdreven acteren en dat is jammer. Orson speelt geweldig en de scenes met Marlene Dietrich, wow!
boerenpummel
Een meesterwerk, geweldig scenario, fenomenale Orson Welles en goed camerawerk. Het enige waar ik moeite mee had was het overdreven acteren van die nachtportier en in mindere mate ook van Janet Leigh.
henkula
De nachtmanager van het motel vond ik te overdreven acteren en dat is jammer.
as
Is er verband tussen Psycho en deze film, vreemde manager, Janet, motel?
Ze zijn beiden zwart-wit....

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime