Genre: Horror / Drama
Met onder meer: Lim Soo-jung, Moon Geun-young en Yum Jung-ah
Gesproken taal: Koreaans en Duits
Releasedatum: 11 augustus 2005
Plot Janghwa, Hongryeon
"Our sorrow was conceived long before our birth."
Twee zusters wonen in een huis met hun vader en de mentaal labiele stiefmoeder, na het herstellen van een onbekende ziekte. Vreemde dingen beginnen in en om het geïsoleerde landhuis te gebeuren, bovendien beginnen de spanningen onder de vier toe te nemen.
Su-mi
Mi-hee
Sun-kyu
Doctor
wibro
Of je dit nu horror moet noemen of drama, ik vond dit een geweldige film die mij af en toe op het puntje van de stoel zoog. Je moet je hoofd er wel goed bijhouden, want het verhaal is best ingewikkeld, hoewel ik daar overigens best wel van houd. Hapklare brokken hoeven mij nu eenmaal niet voorgeschoteld te worden.
Film straalde bovendien een zeer onheilspellende sfeer uit en visueel gezien vond ik dit een film om in te lijsten, ook vanwege het schitterende kleurengebruik. Zulke films mogen van mij meer gemaakt worden.
Natuurlijk moet Hollywood er weer een re-make van maken, wat er op duidt dat de creativiteit daar in Amerika ver te zoeken is. Nou, van die re-make ga ik nog niet eens de trailer bekijken. Wat ik wel hoop is dat de DVD van deze uitstekende Koreaanse film nog ergens te verkrijgen is, want ik wil deze film later beslist herzien.
Baggerman
Wat ik wel hoop is dat de DVD van deze uitstekende Koreaanse film nog ergens te verkrijgen is, want ik wil deze film later beslist herzien.4,5*
Gewoon op het Asiamania-label te verkrijgen. Ik had hem zelfs slechts voor 1 Euro uit een MediaMarkt-afvalbak....
wibro
Bedankt in ieder geval. Dan moet ik toch maar eens goed in die 'afvalbakken' gaan kijken. Valt me trouwens op dat er veel goede film DVD's tegenwoordig voor een prikkie te koop zijn.
Wat het Asiamania-label betreft; hier sta ik enigszins wantrouwend tegen over. Zeker als ik bovenaan in kleine letters de naam "MTV" zie staan. Ik heb af en toe het idee dat schokkende scenes uit films op de DVD's van dit label niet te zien zijn. Ik had gisteren althans die ervaring bij het zien van de film "Invisible Waves".
Baggerman
Is dat zo? Dat wist ik niet! Even een vraag hierover stellen bij het juiste forum-onderwerp (er is er vast wel één over Asiamania).
Donkerwoud
Zelden zoveel vragen gehad na het zien van een film. Ik kon geen touw eraan vastknopen wat ik in hemelsnaam net had gezien.
lonerfr
ik krijg niet snel de kriebels van dit soort films....
maar hoe ze de de geest hebben gefilmd die kruipend de slaapkamer binnenkomt...pff.....daar gingen mijn haren wel ff van overeind staan..brrrrrrrrr....
voor de rest vond ik het een film die ik moeilijk kon volgen...hoop dat de amerikaanse remake (the uninvited)wat meer licht in de duisternis brengt...
Tonypulp
ik krijg niet snel de kriebels van dit soort films....
Dat zal zoiezo het geval zijn, amerikanen vidnen het namelijk altijd nodig om alles zo duidelijk te behandelen dat er geen mysterie over blijft.
Deze film laat je nadenken, en als je hem nogmaals bekijkt zul je het beter begrijpen.
Donkerwoud
Dat is zeker waar, maar het moet ook geen immense breinbreker worden. Ringu en Ju-On zijn bijvoorbeeld ook best te volgen en freaky mysterieus.
Tonypulp
Het is inderdaad wel lastig, maar ik stel voor dat je op imdb even rondleest over deze film, hoe mensen denken dat het zit is echt geweldig om te lezen, vooral nadat je de film net hebt gezien en er zelf over na denkt.
Als je eenmaal beetje door hebt hoe het zit, en alles is duidelijk, zul je de film veel meer waarderen
Cyberator
Daarnet gezien met vriendin. Had hoge verwachting.
Ik had eerst de trailer gezien en leek me echt een enge film!
Ware we same in videotheek woude we eerst Ringu huren, maar dan toch eerst deze gepakt.
Zéér traag begin(film duurt ook 2 uur) dus ik dacht dat het pas na 2de uur eng ging worde. niet dus. Maar zeer zelde enge stukken. Zeer verwarrende scénes. Het is gewoon nooit duidelijk!
Neje kvon de film eiglijk zwak. Niet echt eng, verhaal niet duidelijk.
Tonypulp
Is ook niet een spook-film eh, psychologische thriller/drama past hier het best bij.
sander.h
Een bijzonder gave film, dit.
Ik moet zeggen dat ik er in eerste instantie weinig van begreep, maar de film bevat daarnaast wel twee van de engste scenes die ik sinds lange tijd gezien heb.
Het verteltempo ligt verder vrij laag, maar wat mij betreft werkt dat sfeerverhogend en roept het een gevoel van onbehagen op - zeer doeltreffend.
Ik ga hem zeker nog eens bekijken. En dan misschien nog wel eens.
guylopez93
goeie film
zeer goed verhaal en een spannende sfeer. In het begin moest de film nog een beetje op gang komen en was het af en toe wat onduidelijk maar daarna werd de film steeds beter en begon je het verhaal op een rijtje te krijgen. Het einde van de film vond ik ook heel goed en maakte de film heel erg goed. Het is een bijzondere film waar natuurlijk weer een remake van moet komen omdat die Amerikanen zelf niet creatief genoeg zijn om zoiets te bedenken.
Ik ben er ook nog niet uit of ik een 3,5 of 4 moet geven. Voorlopig maar een 3,5*
MrHorror
hoewel ik al wat vertrouwd was met de japanse horror ('yu-on', 'ringu') en ik in mijn achterhoofd hield dat het einde wellicht wat vaag zou kunnen zijn, werd ik aangenaam verrast. dit is nou een voorbeeld van een goede horrorfilm: misschien niet veel bloed, maar wel goed uitgewerkte personages, een ijzersterk script en een prachtige twist op het einde.
maxo922
Waarom moeten die verhalen altijd zo ingewikkeld? Als die wat makkelijker was had ik hem zeker een hogere score gegeven. maarja, hij was wel goed in elkaar gezet, en deze film speelt echt met je, want zo ongeveer iedereen die deze film heeft gezien begrijpt er niks van. Er was ook best wel goed geacteerd vond ik zo. Ik zit eigenlijk te twijfelen tussen 3,5 en 4,0, maar omdat ik zo lief ben wordt het toch maar * 4,0
Brakeburner
Na het geweldige Noroi vorige week, had ik deze week weer het geluk om een mooi stukje J-horror te ontdekken... Alleen overstijgt de complexiteit van de film nu wel deze van de bekendere prenten (Ringu, Ju-on,...). Dit doet echter helemaal geen afbreuk aan de kwaliteit van het verhaal. Helemaal niet zelfs. De regisseur weet de intrigerende verhaallijnen enorm mooi te combineren met tonnen "sfeer" en een soundtrack van jewelste. Doe daar nog eens een aantal erg mooie en bevreemdende scenes bij en nog enkele prima acteurs. Jawel, en het resultaat is deze film!
Het is onmogelijk om bij deze film alles van de eerste keer gezien te hebben, dus dat verhoogt ook nog eens de "herkijkbaarheidsfactor"!
Erg mooie, spannende en sfeervolle film: ideaal voor degenen voor wie het op gebied van J-thriller/horror nog net dat ietsje meer mag zijn!
Hoewel horror uit het oosten niet altijd mijn ding was/is, heeft deze film (samen met Noroi) mij laten zien dat het ook "anders dan anders" kan! En dat vind ik in ieder geval een grote stap in de goeie richting!
Ricochan38
Je kunt ook de amerikaanse remake kijken;
the uninvited
die is in ieder geval heel makkelijk te begrijpen maar deze koreaanse is natuurlijk superieur.
Bla
Eerst gekeken, toen dat hele verhaal gelezen op IMDB wat Jeroentjuh postte. Ik moet zeggen dat het heel veel duidelijk maakte en goed maakte. Neemt niet weg dat het de beste man 20 kijkbeurten kostte om het in die hoedanigheid te snappen. Gaat mij iets te ver.
Verder was de film traaaag. Begrijp me niet verkeerd, ik kan best trage films verdragen maar dan op de juiste manier. Dit was gewoon saai op enkele momenten. Compleet tegengesteld aan dit zaten er 2 hele mooie 'horrorscene's' in. Natuurlijk het bed en de keuken. Niet heel eng ofzo maar lekker spannend. Ik word sowieso een beetje moe van dat eeuwige witte gezicht die Aziaten maar blijven gebruiken in hun horrorfilms.
Ondanks de traagheid blijft er een bij vlagen spannende film over. En na het verhaal op IMDB gelezen te hebben is hij nog volledig te begrijpen ook. Ik heb er alleen geen 20x2=40 uur voor over om dit filmpje te snappen en daarom 3*.
0nno
Oke, nu moet ik dus een lap tekst gaan lezen, in het Engels, op IMDB om de film een beetje te kunnen begrijpen?
Mooie film hoor, maar gewoonweg te onduidelijk.
Derekbou
Typisch zo'n film die de kijker op het verkeerde been wil zetten en vervolgens tegen het eind aan met een amper plausibele verklaring komt. Normaliter vind ik dit erg storend maar A Tale of Two Sisters komt er redelijk makkelijk mee weg. Ik heb namelijk het idee dat bij herziening alle puzzelstukjes perfect in elkaar zullen vallen. De plot zorgt niet alleen voor de herkijkwaarde, ook de mooie beelden zijn zeker geen straf om nog eens waar te nemen. Bij een eventuele tweede kijkbeurt kan het cijfer zowel omhoog als omlaag gaan. Mijn gevoel zegt omhoog dus voor nu een prima voldoende voor een onderhoudende en puzzelachtige horrorfilm.
Bottleneck
Prachtige film, zojuist gekeken en zal niet bij de eerste keer blijven. Ik hou wel van dit soort films met psychotische invalshoek. De complexiteit gaat wel heel erg ver, te ver om in een keer te begrijpen.
Ik dácht dat ik de plot redelijk doorhad (als het tenminste is zoals ik het denk) op het moment dat de vader vertelde dat haar zusje dood was, en schizofrenie voor de hand lag. Volgens mij is de vader ook de enige in het huis die geen geesten of andere rare dingen heeft gezien. Op een bepaald moment lijkt dat wel zo, volgens mij toen ie bij die vogel was, maar dat was een pop in een heel kort moment. Ik kan er natuurlijk ook helemaal naast zitten, dus ik ga e.e.a. graag uitzoeken op IMDB . ..
Maar er zijn nog zoveel zaken onduidelijk voor me. Zo snap ik nog niet veel van die zak en wat die symbolisch moet voorstellen, dat dooie ding in de koelkast, de dialoog in de slotscene, in het verleden dus, tussen Su-mi en de stiefmoeder, wat precies de rol is van de stiefmoeder, de fotos waarop de stiefmoeder afstandelijk staat, daardoor twijfel ik weer helemaal, en waarom niemand Su-Yeon redt, waarom de vader ineen hoekje op de bank slaapt ipv in bed naast vrouw, en ga zo maar door.
De film roept alleen maar vragen op...
Grappig is ook die stilstaande klok: bij binnenkomst in het huis stond die op kwart voor een en heeft ze hem anderhalf uur later verzet. In de slotscene zie je weer de klok, en dan op kwart voor een staan. Vraag me af wat dat dan weer betekent. Heeft de tijd zogenaamd stilgestaan?
In de slotscene herkende ik trouwens Contemporary English in de boekenkast, maar dat terzijde
Al met al een fantastische creatie door setting (inrichting huis), manier van filmen (met af en toe frames weglatend), spanningsopbouw door plotseling te stoppen met muziek, i.p.v. andersom, geniaal! De 'enge' beelden tussendoor maken het verhaal net wat mysterieuzer dan andere films uit dit genre (wat overduidelijk geen horror is). Die engheid is inmiddels wel een cliche in Aziatische films, die iele bleke meisjes met haren voor het gezicht, maar de film is inmiddels weer aardig oud.
Tegenvallertje is misschien het overdreven gegil af en toe, wat achteraf wel weer te verklaren is. Maar het is wel een ongelofelijk (te) ingewikkeld verhaal...
En wat is die stiefmoeder trouwens majesteus en knap...
Bottleneck
Zojuist alles gelezen op de link van Jeroentjuh, erg indrukwekkend hoe alles op zn plaats valt. Maar ik hink tussen twee gedachten.
Aan de ene kant vind ik het achteraf best gemakkelijk om de kijker zo beet te nemen. Je wordt meegenomen in haar gespleten persoonlijkheid, met 2 denkbeeldige personages i.p.v. de in films 'gebruikelijke' 1. En dat maakt de verwarring in mijn geval zo groot en ben ik er toch ingetrapt. Best 'goedkoop', maar aan de andere kant ook weer geniaal om je zo te misleiden en bizarre situaties te creëren. De scene bijvoorbeeld dat de stiefmoeder zichzelf met afgrijzen ziet binnenlopen is dan ook schitterend en logisch.
De enge scenes hebben ook een duidelijk doel. Maar sommige scenes, zoals de toeval tijdens het diner, vind ik dan te ver gaan. Blijkbaar is het weer een symbool voor Su-yeons dood, gezien door Su-mi, maar dan snap ik nog niet hoe het komt dat de vrouw die de toeval kreeg (naam ben ik kwijt) óók Su-mis geest heeft gezien, en daarover vertelt in de auto als de toeval voorbij is en eigenlijk dus ook de verbeelding van Su-mi niet langer meer een rol speelt. Dan vind ik het wel onnodig ingewikkeld gemaakt, puur om je te bangstigen.
Het nadeel van de creepy momenten is dat de film in het horrorgenre belandt, dus kijkers die niet gediend zijn van mindfucks zullen dat niet waarderen denk ik.
Maar goed, de film heeft me aardig aan het denken gezet en dat waardeer ik altijd wel, dus ik blijf bij mn hoge score
Ant
Flinke tijd geleden gezien tijdens een horrornight in de bioscoop, waar ook een asiamania afdeling was. Ik vind films met steeds herhaling van beelden altijd flink irritant. Ook deze film wist mij niet te raken. Wilde op het einde weglopen, omdat er zo een draai aan zat, maar heb hem uitgezeten. Was blij dat ik even naar buiten kon, want ik had toch wel genoeg bloemen-behang gezien met irritanten geluiden.
Maurien
Ik snap hem niet.;(
Vandaag heb ik hem voor de 2de keer herbekeken en ik snap hem nog altijd niet.
Ik geef het op, volgens mij ben ik gewoon nog te jong om deze film te kunnen snappen.
Ik zal volgende week 'The uninvited' gaan huren.
Norma
Stijlvol, sfeervol en eerder mysterieus dan echt eng, precies zoals ik dergelijke films graag zie! De film ziet er gewoon erg goed uit, door de prachtige heldere kleuren en de aankleding van de kamers van het huis waarin de hele film zich afspeelt. Het verhaal ontwikkelt zich langzaam maar intrigeert direct vanaf de eerste scène. En hoewel de clou al vrij snel zo klaar als een klontje leek moet ik toch zeggen dat het verhaal nog een wending kreeg die ik niet had voorzien, waardoor ik er na afloop toch nog wel even over na heb zitten denken hoe het nou allemaal in elkaar stak. Een mooi en triest verhaal, waarin het drama op zich eigenlijk de grootste horror is.
Near_Dark
6,5/10
Aangezien deze film al uit was sinds 2003 en hij nog steeds nergens op tv te zien was heb'k hem maar gekocht op DVD, een misstap zo blijkt.
Het is geen slechte film maar door het uiterst trage tempo en ontbreken van échte Horrorelementen is het eerder een zwaar op de hand liggend Psychologisch Drama dan de Horrorprent waarvoor hij aangeprijst wordt, ik had me wat beter moeten inlichten...
Een aanrader voor cinefielen die geen échte Horrorfilms gewend zijn, je weet wel, die films met een bangelijke beklemmende sfeer en die baden in liters bloed en afgehakte ledematen zoals bv. "Haute tension (2003)".
Ik heb al gehoord dat de Amerikaanse remake "The Uninvited (2009)" beter zou zijn, ik ben benieuwd...
Horror is meer dan gore. Qua suspense zitten hier weer degelijk een aantal échte horrormomenten in.
Tonypulp
Wie heeft je dat wijs gemaakt
Noodless
Zelden dat een Amerikaanse remake beter is dan de Aziatische originele
horrorfilms.

Kokuhaku