• 9.375.065 stemmen

Met onder meer: Lim Soo-jung, Moon Geun-young en Yum Jung-ah

Gesproken taal: Koreaans en Duits

Releasedatum: 11 augustus 2005

Plot Janghwa, Hongryeon

"Our sorrow was conceived long before our birth."

Twee zusters wonen in een huis met hun vader en de mentaal labiele stiefmoeder, na het herstellen van een onbekende ziekte. Vreemde dingen beginnen in en om het geïsoleerde landhuis te gebeuren, bovendien beginnen de spanningen onder de vier toe te nemen.

pjotr

Als Jan de Bont nou eens een paar jaar gewacht had met het maken van The Haunting - en even deze film goed had bekeken....dan was het vast niet zo'n flop van een film geworden (nou ja....minder floppig ).
Het huis waarin 'A Tale of Two Sisters' zich voornamelijk afspeelt is namelijk wel zó mooi vormgegeven - niet alleen qua ingenieuze bouw maar ook door de prachtige behangetjes en patronen (geen standaard Gotische kasteelpartijen dus).
Het sublieme camera- en belichtingswerk geeft de hele setting de juiste sfeer mee: van fris buitenhuisje tot duister schaduw-oord.
Het etiketje horror doet de film eigenlijk tekort (maar is dat niet bij bijna alle aziatische 'horrors' zo?) - de nadruk ligt namelijk niet helemaal op het griezelen maar ook op het psychologische vlak. Liefhebbers van ge-splatter kunnen deze film ook maar beter skippen.
Wat ik erg goed aan de film vond was dat je tegen het eind van de film wel denkt te weten hoe het allemaal in elkaar zit (en dat is dan ook zo).
Maar net wanneer het eind in zicht lijkt krijgt het verhaal nog een frisse impuls waardoor alle losse eindjes prachtig aan elkaar geknoopt worden.

Goodfella

Heeft deze een tijdje geleden geen prijs gewonnen op een horrorfestival in de VS? Ziet er wel leuk uit in ieder geval, hoe heb je 'm gezien Pjotr?

pjotr

Hahah...zo kwam ik ook op deze film....inderdaad een prijs op een Amerikaans horrorfestival : toen ben ik 'm dus gaan zoeken.

Ik heb 'm uiteindelijk op dvd gezien - en ook die is weer prachtig vormgegeven (met een filmbeeldje van een originel kopie erbij) net zoals de officiële site trouwens....

JayLunar

Een Meesterwerk. Geen The Changeling-ripoff dit keer, maar een originele film dat op eigen benen kan staan en wat mij betreft het hoge niveau evenaart van een film als The Shining. Technisch gezien ijzersterk met een geweldig suggestief op meerdere manieren te interpreteren verhaal, erg gedetailleerd en gecompliceerd.

Ja, gecompliceerd was het zeker, want wat zien we nu allemaal eigenlijk? Su-mi die hallucineert of met de psychiater in het gesticht terugblikt, Su-mi in de persoon van Su-yeon (en/of de geest van Su-yeon onder de wasbak), of Su-mi in de persoon van haar stiefmoeder (althans, als die bestaat). Waarschijnlijk gewoon een mengelmoes van dat alles, fantastisch verteld. Wat vast staat is dat Su-mi na de dood van haar moeder (of wellicht later, na de dood van haar zusje) schuldgevoelens is gaan ontwikkelen, die haar te veel werden en haar tot het krankzinnige brachten.

Een diep ontroerende tragedie in de vorm van een mystery/thriller; zoals pjotr al aangaf is dit zoveel meer dan gewoon een horrorfilm.

avatar van Zombie McGruder

Zombie McGruder

Prachtig vormgegeven (die behang-patronen zijn inderdaad briljant gevonden!), mooi gefilmd, sterk geacteerd... opnieuw een heerlijk Aziatisch horror-juweeltje. De dvd ziet er inderdaad zéér verzorgd uit, alhoewel ik toch graag had begrepen wat er allemaal op die fraai vormgegeven hoes staat - om over de niet engels ondertitelde extra's maar te zwijgen! (toch maar cursus Koreaans volgen dan? *zucht* wordt hard werken naast cursus Japans!)

Heb m'n wasbak-fobie inmiddels weer overwonnen, maar durfde er de laatste tijd niet onder te kijken. Zeker niet 's avonds.

pjotr

Ik weet niet meer waar ik het las maar A Tale of Two Sisters gaat hoogstwaarschijnlijk half april in Amsterdam op het 20e Festival van de Fantastische Film draaien...

"Joepie!": zeg ik dan....

avatar van IamBernie

IamBernie

Zombie McGruder, dat probleem ken ik.. Zo heb ik bijvoorbeeld de S.E. van "Memories of Murder", "A Good Lawyer's Wife" en nog wel meer koreaanse DVD's waar een schat aan extra's bij zit, maar allemaal zonder Engelse ondertiteling!

(Daarom dacht ik zelf ook volgend jaar gewoon ff voor de gein Koreaans als bijvak te nemen ofzo. Behalve dat vind ik het ook gewoon een hele mooie taal om te horen en het lijkt me al helemaal leuk om 't ook nog 's te kunnen spreken.)

pjotr schreef:

20e Festival van de Fantastische Film

Dat wordt ook waarschijnlijk m'n volgende festivalletje. Ik ben in ieder geval inmiddels retebenieuwd geworden naar deze film!

pjotr

Misschien een leuk uitje voor een Moviemeter-meeting...

Goodfella

Zekers! Wanneer wordt jullie bios daar trouwens eens beschikbaar voor gesteld?

avatar van puck

puck

Goed dat je even helpt herinneren...

Kijk hier maar!

avatar van Hemdale

Hemdale

Prachtige sfeer, geweldig camerawerk, enge momenten. Echt een top film.

avatar van The Eye

The Eye

Wat een te geweldige film!!! Waar is de 6 sterren optie? Als Dark Water de Mount Everest van de horror is, dan is deze film de K2! Briljant, eigenlijk zijn er geen superlatieven voor deze film, zo goed is-ie.

Ah, was jij er óók al?

Erg goede film inderdaad. Het begin vind ik iets te traag, maar de sterke sfeerschepping en het o-zo mooie en subtiele camerawerk slepen je al snel in het verhaal. Dat verhaal neemt zo'n drie kwartier voor het eind overigens Lynchiaans-gecompliceerde vormen aan en verandert de film van een subtiele horrorfilm in een ware mindfuck. Zal een dezer dagen wel wat theorietjes spuien, nu niet zoveel tijd.

Overigens een erg gezellig en comfortabel bioscoopje, die RKZ Bios. Beenruimte te over én lekkere koffie. Top!

avatar van Jeroen!

Jeroen!

Goodfella schreef:

pjotr

Na herziening doe ik er een halfje bij. Met de ontknoping in mijn achterhoofd viel er bij de tweede keer nog een hoop nieuws te ontdekken...

avatar van lodi

lodi

Wie stemt deze prachtige film de tip 100 in ?

Ik waarschijnlijk, morge of overmorgen. Of er nog iets van die mooie score gaat overblijven is wat anders natuurlijk

pjotr

Ach dan gooi ik er gewoon nog een halfje bovenop...

avatar van Jeroen!

Jeroen!

dan haal ik er een halfje vanaf

Juist ja. Zowat helemaal wat ik van de film verwacht had.

Uiterst mooi vorm gegeven, mooie shots, mooie decors, paar lekker drukkende momenten en een persoonlijke fetish van me : Aziatisch haar (vooral dan bij de dames). Alles perfect afgewerkt en een 4.5* totdat ...

... men het einde zag naderen, en het nodig vond om plots met allerlei theoriën op de proppen te komen, en alle "lose ends" weg te werken. Iets wat voor mij persoonlijk de meeste Aziatische horrorfilm alsnog van hogere scores weghoudt. In films als deze komt voor mij veel spanning en tension van het bovennatuurlijke. Je weet dat het niet kan, maar toch gebeurt het ... Ik vind het dan ook altijd een enorme anti-climax wanneer er zo nodig weer een iet of wat logische verklaring wordt gezocht voor de fenomenen die zich voordoen. Deze doet er nog een schepje bovenop, en slaat zowaar een paar eindes bij elkaar, allemaal al eerder gezien of gehoord. Een einde als bij Audition ligt me dan ook veel meer ... opener, meer loose ends, meer verwarring. Een minpunt dat op zich niet al te veel invloed heeft op m'n score, maar toch gaat er een halve ster af.

4* voor een zeer stijlvolle, mooie Aziatische suspense film, met een ietwat jammerlijk einde.

JayLunar

Ik begrijp je mening enigszins wel. Aanvankelijk had ik ook wat moeite met het uitgerekte einde. Toen de film iets gezakt was ging ik er echter steeds meer positief tegenover staan: de film kreeg er m.i. een extra laagje door, wat meer diepgang, en mede daardoor vind ik dat deze film ook heel goed als drama werkt. De tragedie rond [vul hier een naam in] krijgt zo nóg meer vorm. Het wegwerken van de "loose ends" (dat daarmee wel wat verband houdt) vind ik ook alleen maar meerwaarde hebben. De film wordt zodoende minder gimmicky vergeleken met al die andere zichzelf overschattende zogenaamd intelligente horror-thrillers out there(Audition bedoel ik daar niet mee overigens).

JayLunar schreef:

Het wegwerken van de "lose ends" (dat daarmee wel wat verband houdt) vind ik ook alleen maar meerwaarde hebben.

Tjah ... als je "loose ends" wil wegwerken, moet je dus wel met een zekere logica afkomen, wat indruist tegen het concept van het bovennatuurlijke.

Verder vind ik absoluut weinig diepgang terug in deze film. Daarvoor is de climax toch iets te plat en tested. Vind hem eerder meer gimmicky worden, met al dat gewring en gevroet naar het einde toe.

Kan je trouwens enkele voorbeelden geven van die zogenaamd intelligente zichzelf overschattende horror-thrillers ?

Onderhond schreef:

Dat is een andere discussie ,maar ik kan noemen: The Sixth Sense (die ik best goed vind trouwens), een aantal van de films van DePalma, en eigenlijk, nu ik erover nadenk, alle films met een einde (zoals dat de bad guy per ongeluk nog leeft) die de kijker doet graven naar iets wat er niet is (als er in bepaalde gevallen toch wel "iets" is, dan is dat meestal slecht uitgewerkt). Deze films doen zich derhalve intelligenter voor dan ze zijn (en overschatten zich om die reden ook).

Bij de weg, het is toch 'loose ends' ?!

Bij dze aangepast

Het soort films dat jij opnoemt beschouw ik trouwens niet echt als intelligent. Wist ook niet dat ze zo aanzien worden. Maar inderdaad, dan valt deze nog best mee (enkel in vergelijking met dan).

avatar van Syt

Syt

Weet iemand waar deze film te zien is, of waar ik hem op dvd kan krijgen ofzo? Wel heel jammer dat ie niet op het AFFF draait!

pjotr

Bij Boudisque in Amsterdam ligt 'ie gewoon in de schappen...

avatar van Zombie McGruder

Zombie McGruder

Of je bestelt 'em gewoon op internet!

avatar van tovenaar

tovenaar

GOOODDDDAAAAAMMMMMNNNNN, heb ik eergister de DVD gekocht bij Boudisque... dacht ik vanavond lekker te kunnen smullen van dit filmpje (in DTS ), maar nee hoor, zo ongeveer bij scene 07 kapt de DVD ermee .

Geen beweging meer in te krijgen!! Stoegh, de DVD eruit gehaald, opnieuw d'r in, niks wil helpen. Er zijn ook geen krasjes te zien ofzo. Shit man, ik zat helemaal 'in' de film en nu ben ik genaaid.

[AWESOM-O modus]LAAAMEEE[/AWESOM-O modus]