• 9.379.001 stemmen

De Zaak Alzheimer (2003)

Thriller / Misdaad | 123 minuten / 135 minuten (director's cut)

Genre: Thriller / Misdaad

Speelduur: 123 minuten / 135 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Memory of a Killer / Het Geheugen van een Moordenaar

Oorsprong: België / Nederland

Geregisseerd door: Erik Van Looy

Met onder meer: Koen De Bouw, Jan Decleir en Werner De Smedt

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 15 april 2004

Plot De Zaak Alzheimer

Vincke en Verstuyft zijn het beste recherche-duo van de Antwerpse politie. Als ze geconfronteerd worden met de moord op een topambtenaar, stellen ze alles in het werk om de dader te pakken te krijgen. Het spoor leidt naar de huurmoordenaar Angelo Ledda. Hij lijdt aan de symptomen van de ziekte van Alzheimer en krijgt het steeds moeilijker om zijn opdrachten uit te voeren. Als hij bovendien doorkrijgt dat hij zich heeft laten gebruiken voor een politiek machtsspelletje, besluit hij achter zijn opdrachtgevers aan te gaan. Vincke en Verstuyft hebben de handen vol om het kluwen van intriges, afrekeningen en netwerken te ontwarren en te vermijden dat er meer doden vallen.

Eric Vincke

avatar van Reinbo

aardig politieverhaaltje 3,5*

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Zeker een goede film, zowel qua acteerwerk als regie, maar het script is - hoewel interessant - matig uitgewerkt. Ook had ik moeite me in te leven in Ledda. Dan weer is hij een beetje charmant, aimabel en een beetje zielig, dan weer is hij een lul die zomaar een agent omlegt. Verder zat er weinig diepgang in de boeven; de duistere praktijken waarzij zich mee bezig hielden werden slechts summier aangestipt.

Wat meer aandacht voor hun misdaden (het hoe, waarom, etc) had hen een stuk schurkachtiger neergezet en de woede van Ledda was dan meer te begrijpen geweest.

Desondanks een verdiende 4 sterren. Kostelijk vermaakt.

avatar van dalma

dalma

prachtige film, mooi gefilmd, een amerikaanse productie waardig. echt het bekijken waard.

avatar van Purmerend

Purmerend

kos schreef:

Wel een aardige film idd. Het is qua script wel een beetje een soort lange, goed gemaakte aflevering van een tv-serie, maar vooral Decleir maakt het allemaal wat interessanter.

Daar moest ik nou ook aan denken toen ik deze film zag, net een lange aflevering van Baantjer.

avatar van Blanche Neige

Blanche Neige

Idd, de personage Ledda, Verstuyft en Vincke zijn echt mooi uitgewerkt. En knap geacteerd.

Het verhaal was dan weer wat over the top, maar dat is eigen aan het gengre zeker?

avatar van thefysaint

thefysaint

Hopelijk het begin van de nieuwe Nederlandstalige film. Het laat zien dat we niet per se moeten onder doen voor onze Angelsaksische buren.

avatar van killerfreak

killerfreak

Ik schaamde me er al een tijdje om dat ik deze nog niet gezien had, maar gisteren was het dan zover. En ik ben er blij om dat ik gekeken heb. Goed verhaal, hoewel het iets meer mocht uitgewerkt worden en het heeft idd weg van een lang serieverhaal. Maar ook goed geacteerd en de Alzheimer-beelden die een beetje doen denken aan Memento.

Knap knap; 3,5*

martinovitch

super sjieke politiefilm zeker voor een belgische productie !

Vlaamse films zijn goed bezig kijk maar naar Kokseide rescupe en Vermist

voor mij een 4.5 *

avatar van Ambru

Ambru

Knap gemaakt voor een vlaamse film.

avatar van d@redevil

d@redevil

Kan niet tippen aan de Amerikaanse politiefilms. Slechte acteurprestaties van het politie-duo. Leken wel twee mieten. Op een bepaalde moment leek het wel een videoclip. Decleir daarentegen: klasse. Neen, Europese films kunnen me weinig bekoren.

d@redevil schreef:

Kan niet tippen aan de Amerikaanse politiefilms. , Europese films kunnen me weinig bekoren.

Jammer ik vind dat Europese films niet mogen onderdoen voor Amerikaanse films.

kijk naar deze prachtige politiefilm het is naar mijn mening een van de beste politiefilms gemaakt in Europa.

avatar van Jakke0071

Jakke0071

Een echte Belgische kaskraker , alhoewel ik de indringer beter vind.

avatar van andreo

andreo

fantastische film

avatar van cedric v

cedric v

eeel mooie film. en heel mooi einde.

Ik had er in het begin niet veel van verwacht maar tijdens de film heb ik mij geen moment verveeld.

Jan de cleir speelt opnieuw fantastisch.

Het enigste waar ik mij een beetje aan ergerde was de naam van Freddy. Konden ze niks stoerder bedenken?

avatar van wallywalrus

wallywalrus

buitengewoon goede film.

avatar van electric-coyoté

electric-coyoté

ik heb deze film onlangs ook eens gezien omdat iedereen hierover zo positief was..

maar ikzelf ben niet zo heel enthousiast..

- de film de film is overgins wel heel vakkundig in elkaar gestoken (knap), maar je hebt de indruk dat je het allemaal al eens 10 keer beter hebt gezien in een amerikaanse film..

- de dialogen zijn allemaal in een geforceerd ABN (algemeen beschaafd nederlands) en dat komt dan weer in actiescènes heel erg onnatuurlijk over..

ze zijn iemand aan het achtervolgen, bellen met een GSM (of zoiets).. en dan rijden ze onder een brug en valt de verbinding weg..
Werner de Smeth.. "Waarom zetten ze hier nu juist een brug waar wij nu moeten bellen"

niet overtuigend..

- de film bulkt ook uit van clichés,.. om nog maar te beginnen het misdadig personage moet persè weer een christen zijn (dat hebben we al zo vaak gezien),..het einde van de film is dan weer veel te theatraal..

afgezaagd

- ook zoals de meeste mensen zeggen.. het is eigenlijk precies een veel te lange uitgerekte versie van Flikken of Zone stad..

- en dan ook nog..als je graag iets meer wou weten over Alsheimer, dan kom je heel erg bedrogen uit..

- ..

de film Deans is (naar mijn mening) stukken (!!) beter..

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

electric-coyoté schreef:

maar ikzelf ben niet zo heel enthousiast..

niet overtuigend..

afgezaagd

- ..

de film Deans is (naar mijn mening) stukken (!!) beter..

Ik snap je argumenten niet helemaal. Kan aan mij liggen hoor.

Punt1: ben ik met je eens. Knap gefilmd, in de stijl van unit13.

Punt2: ze spreken geen ABN, want het zijn Belgen, maar dat terzijde. Ik vind dat telefoongesprek nou niet bepaald een actiescene. Ik stoorde me niet aan het taalgebruik.

Punt3: Het is een cliché dat de misdadiger een christen is?!?! Dat de misdadiger een moslim is niet dan?

Het einde was wel dramatisch en zeer voorspelbaar.

Punt4: Het is idd een lang uitgerekte politieserie en de film duurde ook te lang.

Punt5: Tja...

Voor Nedelandse/Belgische begrippen een aardig filmpje!

avatar van electric-coyoté

electric-coyoté

Frankeermachine schreef:

Ik snap je argumenten niet helemaal. Kan aan mij liggen hoor.

Punt1: ben ik met je eens. Knap gefilmd, in de stijl van unit13.

Het einde was wel dramatisch en zeer voorspelbaar.

Punt5: Tja...

Voor Nedelandse/Belgische begrippen een aardig filmpje!

awel ja..

ik sluit mij bij uw mening aan,

hoewel ik er toch bij blijf dat dat supper-nederlands-articuleer gedoe.. (voor mij) toch vervelend overkomt..

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Prachtige Vlaamse politiefilm : 4 sterren + 1 ster omdat het een Vlaamse film is. Mooie prestatie van Decleir. Boeiend en mij

geen seconde verveeld.

avatar van aerts007

aerts007

Overroepen vlaams modder-amateurtoneel!

Vlaanderen kent maar handvol acteurs,ben ze beetje moe gezien.

P.s: woon in Antwerpen en fier om vlaming te zijn maar vind dit een beetje langs de kade in filmjasje gegoten! Sorry.

avatar van Scratt

Scratt

aerts007 schreef:

Overroepen vlaams modder-amateurtoneel!

Vlaanderen kent maar handvol acteurs,ben ze beetje moe gezien.

Koen De Bouw, Jan Decleir, Jo De Meyere, Dirk Roofthooft,... modder-amateurtoneel ? grapjas.

avatar van aerts007

aerts007

Scratt schreef:

Sorry,De Meyere was goed in Een dagboek van een herdershond!

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Had nog niet gestemd op deze film.........een topper, wie hem nog niet gezien heeft KIJKEN : 4,0

Jan met de pet schreef:

Helemaal mee eens.

X2

avatar van freeboy

freeboy

Zeer goede film,ik heb geboeid gekeken, werd helemaal mee gesleurd, wel degelijk heel goed geacteerd.

geen minuut vervelend.

Kritieken die ik hier lees zijn zeer pietluttig, je kunt ook te kritisch zijn,

Zou wel eens willen zien wat america van zo'n film vindt.

avatar van Wouter

Knap gefilmd, in de stijl van unit13.

Unit 13...?

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

hmm, toch niet echt mijn ding deze film...

hij zat wel goed in elkaar en de acteerprestaties waren ook heel goed... maar de 'donkere' sfeer in de film sprak me niet echt aan... een 3 van mij ***

avatar van cambal

cambal

Ademloos en vol bewondering naar Jan Decleir gekeken , dit is een groot karakter acteur die het nu eens niet van zijn uiterlijk moet hebben .

avatar van Tarkus

Tarkus

Wellicht de beste Belgische film ooit gemaakt tot nu toe.

Het is ook mijn eerste DVD die ik ooit aankocht, en had de film dus enkele jaren geleden al bekeken, voor ik hier reacties schreef. Maar nu dus herbekeken en ook een reactie geschreven.

De acteerprestatie van Jan Decleir is werkelijk subliem, maar ook Koen De Bouw en Werner De Smedt zijn hier op hun best.

Verder treden in deze film nog vele Belgische topacteurs op, al dan niet in een grote of kleinere rol, maar allen zijn ze prefect in hun rollen, zonder uitzondering.

Sinds deze film geldt Eric Van Looy als beste Belgische regisseur, en het is voor hem natuurlijk moeilijk dit prachtige werkstuk te evenaren. Misschien ook dat het daarom zo lang heeft geduurd eer hij een nieuwe film afleverde, die komt er dan uiteindelijk eind dit jaar (2008), 'Loft'.

Maar ik heb alvast weer genoten van deze Belgische topfilm, die ik iedereen ten zeerste kan aanraden.