• 9.378.688 stemmen

Geregisseerd door: John Boorman

Met onder meer: Jon Voight, Burt Reynolds en Ned Beatty

• tv Maandag om 00:50 uur op BBC 2

Plot Deliverance

"What did happen on the Cahulawassee River?"

In de Appalachen is men bezig met het bouwen van een dam in de hoop zo de woeste Cahulawassee rivier wat in te tomen. Vier mannen uit de stad willen de daarom de ruwe rivier nu eens per kano afvaren. Leider van de expeditie is Lewis Medlock, die zijn filosofie over individueel overleven na een onvermijdelijke val van onze beschaving wil bewijzen. Ed Gentrey daarentegen is een echte familievader, die gezellig verankerd leeft in een dagelijkse routine maar een onuitgesproken behoefte heeft naar avontuur. Hij heeft twee van zijn vrienden meegebracht: de joviale vrijgezel Bobby en de gezellige Drew. De eerste dag verloopt zonder incidenten.

Ed Gentry

Mountain Man

avatar van apolicum

apolicum

TMP schreef:
De politie doet wel erg weinig onderzoek naar wat er onderweg is gebeurd en uiteindelijk komen ze er vrij makkelijk mee weg.

Ze komen er vrij makkelijk mee weg?
Als iemand mijn vrienden zit te verkrachten met een wapen op hun hoofd gericht, ik zou ook niet twijfelen om die kerel een pijl door zijn hoofd te schieten hoor!
Terecht dat ze "ermee wegkomen". Hoe dan ook zijn ze een vriend verloren en zijn ze allen getekend voor het leven dankzij die hillbillies! In mijn ogen zijn ze er dus helemaal niet "makkelijk" mee weggekomen. Integendeel: Wat een leuke trip had moeten worden, is uitgedraaid in een drama voor hen, en dat was toch echt wel niet hun schuld!

avatar van TMP

TMP

apolicum schreef:

Ze komen er vrij makkelijk mee weg?

In die zin komen ze er inderdaad niet makkelijk mee weg, maar wel in de zin dat er weinig onderzoek wordt gedaan door de politie.

avatar van H1DD3

H1DD3

Misschien is dat wel zo omdat het in velen gevallen ook de werkelijkheid is.

avatar van Keyes

Keyes

Wat een tegenvaller

Waarom heeft deze film een klassiekerstatus? De film wordt nergens echt spannend en ook het sfeertje in de groep blijft vrij tam. Ik had hier veel meer van verwacht. Er zaten wel een paar aardige stukjes in, vooral met die twee psychopaatjes. Gelukkig trekt John Voight de film met zijn kwaliteiten nog boven de middenmaat uit. De overige acteurs vond ik bedroevend spelen, had met name meer verwacht van Reynolds. De dialogen bovendien zijn ook al niet om over naar huis te schrijven.

3* (toch nog)

voor Voight en de natuur

avatar van Angelo2

Angelo2

Goede film met prima acteerwerk. De film begint gelijk al ijzersterk met de geweldige banjo scene. En dan als hij hem een hand wil geven zijn hoofd weg draaien, geweldig. Vanaf dat moment krijgt de film iets dreigends. De ongerepte natuur en de rivier die binnenkort zal verdwijnen, de vreemde bewoners, alles wijst er op dat er wat gaat gebeuren. In tegenstelling tot velen vond ik het begin van de film helemaal niet saai. Leuk gewoon een groep vrienden/kenissen die gaan kanoen en de grootste lol hebben. Mannen onder elkaar lekker de rivier over. De bizarre scene die dan volg is heftig maar ook hilarisch. Nadat Lewis gewond raakt zakte de film even in voor mijn gevoel maar verder bleef ik geboeid kijken. Ook de vele onbeantwoorde vragen geven de film wat extra's mee en laat de kijker mee denken. Een dikke 8

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Ik vond het maar een saaie film, er gebeurt zeer weinig, het duurt allemaal enorm lang en wil ook nergens spannend worden. *2,5

avatar van benni

benni

Viel ook mij tegen. Dacht hem vroeger ooit eens gezien te hebben, maar twijfel nu toch. Zitten ook een paar blundertjes in. Voight die 's avonds gaat slapen, boven aan de berg. Veel geraas onder hem van de rivier. Wordt hij 's morgens wakker, alles doodstil. Ook in 1972 kan zoiets niet. En heb er zo nog wel een paar gezien. Wou dit even in de aanloop zien naar "Southern Comfort" . Die heb ik wel zeker ooit gezien, denk dat hij redelijk is afgekeken van deze dus.

Maar met 3 sterren is hij vet beloond. Slechte dialogen, soms uiterst slecht geacteerd. Plus af en toe dikke fouten in de regie....

avatar van Zeppos

Zeppos

tegenvallertje, hoort totaal niet thuis in de top 250, zelfs niet in de top 2500.

avatar van nedbed

nedbed

Zeppos schreef:

Klopt. Bij mij staat ie op 2533

avatar van Asse

Asse

Prachtige film, zo maken ze ze tegenwoordig niet meer

avatar van Musicman10

Musicman10

Had er meer van verwacht.Toch nog wel een aardige film.

avatar van TheDiningDead

TheDiningDead

Deliverance is een film die mij bij iedere kijkbeurt weer boeit, met een aantal inmiddels iconische scenes. Het is een dooddoener te spreken over het dunne vernislaagje van beschaving dat de mens scheidt van zijn meer beestachtige instincten, maar het is op deze film niettemin zeer van toepassing. Boorman verkent hoe de wet, maar vooral morele codes functioneren, of niet functioneren, buiten de kaders van beschaving waarbinnen zij gestalte hebben gekregen.

Daarnaast is het op z'n minst interessant vanuit genderperspectief dat in deze film tijdens de verkrachting nu eens niet de vrouw als object van mannelijke, penetrerende dominantie opgevoerd wordt. Hoe toepasselijk is het trouwens dat de buttfuckende hillbilly door penetratie van een fallische pijl uit de koker van hypermannelijke Reynolds om het leven wordt gebracht?

De kort daaropvolgende scene waarin de mannen als gedegenereerde beesten met de handen een oppervlakkig graf delven voor de zojuist om zeep gebrachte verkrachter, vormt voor mij een van de vele ontluisterende hoogtepunten van deze klassieke film.

avatar van Movsin

Movsin

Avontuurlijke film die ik alleen waardeer door de prachtige beelden van onze 4 avonturiers op de woelige rivier. De rest lijkt mij eerder oppervlakkig, zelfs ongeloofwaardig en op spanning en actie gericht. In zijn geheel kan men absoluut geen rechte lijn krijgen in de karakters van de hoofdrolspelers. De muziek had ik al eens in een andere film gehoord en gezien.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

In het kader van klassiekers die ik voor mijn dertigste gezien wil hebben: John Milton

Met twee fantastische karakteracteurs als Burt Reynolds en John Voight heb je al meer dan genoeg screen presence om de volledige speelduur mee te boeien. Ned Beatty en Ronny Cox vallen daar een beetje bij in het niets. Voeg daar nog de schitterende shots van de Appalachen aan toe en het geheel kan eigenlijk niet meer stuk. Meer drama dan de horror die ik had verwacht, maar ergens werkt het juist dat er steeds een onderhuidse unheimische spanning wordt opgeroepen in plaats van steeds geweldsexplosies. De spaarzame momenten waarin er wel iets gebeurt zijn trouwens een fantastisch contrast met de lome traagheid van de rest van de film. Ook grappig hoe het proces wordt getoond van hoe de stadse jongemannen langzaam transformeren tot mensen die de eigen idealen geweld aan doen. Volgens mij zit er dan ook impliciet een flinke dosis kritiek op de Vietnamoorlog in verwerkt.

Donkerwoud schreef:

Met twee fantastische karakteracteurs als Burt Reynolds en John Voight heb je al meer dan genoeg screen presence om de volledige speelduur mee te boeien. Ned Beatty en Ronny Cox vallen daar een beetje bij in het niets. Voeg daar nog de schitterende shots van de Appalachen aan toe en het geheel kan eigenlijk niet meer stuk. Meer drama dan de horror die ik had verwacht, maar ergens werkt het juist dat er steeds een onderhuidse unheimische spanning wordt opgeroepen in plaats van steeds geweldsexplosies. Ook grappig hoe het proces wordt getoond van hoe de stadse jongemannen langzaam transformeren tot mensen die de eigen idealen geweld aan doen. Volgens mij zit er dan ook impliciet een flinke dosis kritiek op de Vietnamoorlog in verwerkt.

Ha! Very nicely done man! Can someone play some banjo's please!?

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Toevallig net Heart of Darkness van Joseph Conrad gelezen, ik zie wel verbanden met dat boek.

Also: jezus, wat ben jij snel.

Donkerwoud schreef:

Also: jezus, wat ben jij snel.

Hehe, ja ik zat toevallig nog met de iPad in bed wat te 'MovieMeteren' en 'Letterboxen', watchlist updaten en zag een 1-tje verschijnen bovenin

Conrad heb ik al zo lang klaarstaan in de kast dat ik het bijna beschamend is. Wel ooit begonnen maar nooit doorgezet. Wel echt een classic.

avatar van notsub

notsub

Deliverance komt op mij toch als gemiddeld over. Het had wel wat aangrijpender gemogen. Het is me niet gelukt me in te leven in de hoofdpersonen en kon ook geen onderlinge banden herkennen. Ik weet zo geen titels meer, maar er zijn zeker andere films die dit soort avonturen beter hebben uitgewerkt.

avatar van Sonygony

Sonygony

Geniaal. Je kijkt de film met een glimlach terwijl het ook een best dramatisch film is.. Dit is een ouwe goude!

avatar van Tiany

Tiany

Degelijke avontuurlijke thriller, ni meer, ni minder.

avatar van Geno

Geno

Ik ben deze film gaan bekijken zonder enige kennis van zaken, dus zonder enig vooroordeel, en met 't idee... is het niks, dan skippend erdoorheen of next! Hoewel je als kijker je moet instellen op de uitgesponnenheid van kleine momenten (evt. traagheid), is dit wel een prima manier om de karakter inhoud te geven... vooraf. In die opzet zijn ze zeker geslaagd. Dat we als kijker denken 'schiet nou eens op!.... waar blijft de actie nou!'... zegt meer over ons gejaagde kijkgedrag dan over de traagheid van de film. Dit verhaal wordt ons gewoon in de finesses verteld. Zonder dat oponthoud hadden de karakters geen inhoud kunnen krijgen. En had er van een vereenzelviging met de hoofdpersonen geen sprake kunnen zijn (dan had dát weer een punt van kritiek geweest)... ; nu wel!

Ik kan niet anders zeggen dan dat deze film staat als huis! Nog steeds. Ik las hierboven van z'n status als 'klassieker' (daar wist ik dus niets van)... maar ... dat was ook mijn gedachte; ik kijk volgens mij naar een klassieker... dit is verdomde goed!

Geweldig geregisseerd. Prachtige opnames. Formidabel geacteerd; allen! Een meeslepend verhaal. Fantastisch camerawerk. Alles deugt aan deze film.

Jawel... een klassieker!

* 4

avatar van Stefine3

Stefine3

goeiemiddag , heeft er iemand de film Deliverance van 1972 , ik heb gehoord van mensen dat dit een echte klassieker is die je moet gezien hebben, daarom zou ik hem graag van iemand (desnoods onder betaling ) lenen of ja, huren

met vriendelijke groet

Ingels Nadine

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Stefine3 schreef:

Daarom zou ik hem graag van iemand (desnoods onder betaling) lenen of ja, huren.

Dan kan je hem net zo goed zelf aanschaffen: Deliverance / bol.com.

John Milton

of marktplaatsen, Stefine3. En je hebt natuurlijk in de meeste grote plaatsen altijd de videotheek nog.

avatar van Stefine3

Stefine3

Dank u wel voor de reacties

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Voor mij kon deze film de hoge verwachtingen niet waarmaken. Desondanks is het wel een degelijke film. Bevat goed acteerwerk, een aantal mooie shots van de natuur en een dosis spanning.

avatar van mr rumson

mr rumson

Vroeger deze film verschillende keren gezien .

Omdat het toch wel weer een tijd geleden is en om hem goed te beoordelen gisteren nog maar eens gekeken .

Je zou hier een hele review over de film kunnen schrijven maar waarom zou je dat doen als je het goed kunt vinden in de review van Geno

Ik sluit me daar dan ook graag bij aan.

avatar van Meg123

Meg123

Meesterwerkje! Alleen die beruchte 'scene' zeg maar, vind ik nog steeds moeilijk om te zien.

Het stukje met de banjo blijft mooi in het begin.

avatar van Hendrick99

Hendrick99

Een film die gaandeweg toch wel een cultstatus heeft gekregen. Mij persoonlijk doet het verhaal sterk denken aan de thiller "Southern Comfort". Ook hier weer schijnbaar onschuldige gebeurtenissen, die na verloop van tijd escaleren tot allerlei grimmige situaties. Een a-typische hoofdrol voor Burt Reynolds als leider en gangmaker van de expeditie. Beslist een film die je eenmaal per jaar nog even wilt zien.

avatar van W.V.

W.V.

Het nadeel van deze film is dat het deuntje, wat mij betreft een klassieker onder de filmnummers, na een kijkbeurt gelijk weer uren in mijn hoofd zit. Heb de film nu een aantal keren gezien en blijf, ondanks het soms excessieve geweld en de realistische verkrachtingsscène, het een goede film vinden. De rol van Reynolds is hem op het lijf geschreven, maar wat mij betreft springt Beaty er echt met zijn rol uit. Na deze film heeft hij in veel films zeer acceptabele karakterrollen neergezet. Boorman weet met de gemaakte natuurbeelden ook een goede sfeer neer te zetten, je verwacht na iedere bocht van de rivier, achter iedere boom of rots wel een van de "locals" en toch kun je genieten van de natuuropnames. De groep moet zien te overleven in vijandig gebied, tussen vijandige bewoners dat lukt drie van hen met moeite .
Deliverance was een van de eerste films die de bewoners van afgelegen gebieden een beetje als gedegenereerden afschilderde, dat zou dan het gevolg zijn van tientallen jaren inteelt.
Nadien is dat onderwerp in diverse films misbruikt, denk daarbij aan wrong turn of Texas chainsaw massacre.
Daarom was het aan het einde van deze film des te verfrissender dat de plaatselijke sheriff de vrienden het vuur na aan de schenen legde en alleen omdat het bewijs ontbrak hen niet kon arresteren, maar duidelijk liet merken dat hij een sterk vermoeden van hun rol in de verdwijning van zijn dorpsbewoners had en hij adviseerde hen dan ook om snel te verdwijnen en niet terug te keren.
Het einde laat een beetje open of er van de vrienden er uiteindelijk iemand gaat vertellen wat er is gebeurd, gezien de laatste scene zou je denken van wel, maar dat is speculatie van mijn kant.
Deliverance, een goede film, geen klassieker maar zeker het bekijken waard.