• 9.378.153 stemmen

Knielen op een Bed Violen (2016)

Alternatieve titel: In My Father's Garden

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Ben Sombogaart

Met onder meer: Barry Atsma, Noortje Herlaar en Marcel Hensema

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 25 februari 2016

Plot Knielen op een Bed Violen

Jeugdliefdes Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Op een dag komt Hans de prediker Jozef Mieras tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn streng gelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans vervolgens een diepreligieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Hij raakt steeds meer in de ban van het geloof. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt.

Redlop

Degelijke polderproductie maar helaas kraak noch smaak. Langdradig gezever. Op geen enkel vlak geraakt door de emoties die vooral drijven op een bed van clichés.

2*.

avatar van simonfender

simonfender

Goede verfilming van het boek. Hoofdpersoon door Barry Atsma vertolkt komt akelig dicht bij de persoon van het boek. Hele cast is goed uitgezocht. Klopt allemaal. Ik vond deze film indrukwekkend, de sobere jaren 50 en het vervolg van de jaren 60 is goed gefilmd.

De film zal me bij blijven net als het boek. Compliment voor Sombogaart

arjope schreef:

Jammer dat ze geen nieuwe invalshoek voor dit boek hebben gekozen.

in plaats van het christelijk geloof had het over de islam moeten gaan.

want dat speelt momenteel.

christendom is in NL iets marginaals maar de radicale islam groeit en is lastig te bestrijden.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Het wordt dan een totaal ander verhaal maar dan wel met meer relevante zeggingskracht. Ik snap ook wel dat ze daar niet aandurven en kiezen voor veilig, maar dat levert dan ook een veilige tamelijk afgezaagde film op.

Nee, beetje jengelen over de Islam is zo spannend

Redlop

Wel relevant en spannender dat dit.

avatar van John Milton

John Milton

Maakt het persé uit welke religie het is? Dat een individu zo onder invloed kan raken van wat voor geloof dan ook is toch het angstaanjagende hier, niet zozeer welk geloof het is? Is dat niet slechts context voor het daadwerkelijke drama (or lack thereof)?

Denk dat ik beter voor het boek kan gaan als ik de geluiden om mee heen zo hoor...

avatar van Brabo1985

Brabo1985

Het gaat natuurlijk om de verfilming van het boek en daarin gaat het toch duidelijk om de bevindelijk gereformeerde cultuur. (Overigens in NL met twee zetels voor de SGP nog steeds een aardige omvang.)

Er zitten zowel goede als minder goede elementen in ten opzichte van het boek. Zeer sterk het hoofdpersonage, vooral zijn geloofsbeleving weet Atsma goed neer te zetten. Ook inderdaad is het verloop naar een nieuwere tijd is goed weergegeven. ZEER sterk vind ik zelf de voorganger, die heeel goed het kenmerk van een typische voorganger in dit sektarisch calvinisme weergeeft.

Het personage Mieras vind ik minder, te soft en niet overtuigend genoeg voor een refo.

Wat mij verder stoort is het terugkerend Brabants accent van Margje,ook Atsma vervalt hier soms in, waarom?? De actrice is hier natuurlijk mee geboren, maar protestanten met een zachte G kan ik niet rijmen. Verder zijn sommige scenes wat spooky weergegeven, en had in plaats daarvan wat meer karakter mogen hebben.

Een drie, maar mensen die bekend zijn met de refo-cultuur zal de film soms wat tegenvallen. Als je die verder niet zo kent, is het een goede film die verder prima loopt.

Omdat mijn vader uit een dergelijk nest komt, en ik in mijn jeugd bij familiebegrafenissen ook zulke 'zieke geesten' van ouderlingen heb gezien, en preken gehoord, is een en ander zeer herkenbaar en was het interessant naar deze film te kijken.

John Milton schreef:

Inderdaad. Probleem van de film is dat nét dat niet echt goed naar voren komt. Zowel de impact van het geloof als die omschakeling naar sterkgelovig wordt weinig indrukwekkend weergegeven.

Brabo1985 schreef:

Schrik niet... ze hebben er 3... toch 50% meer dan jij dacht

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik zou het geen goede film willen noemen, maar ergens aan het eind liet het nog wel enige indruk achter. Dat zal vooral door de regie komen die het vrij duistere boek nog donkerder maakt in de film met zware muziek en nachtmerrieachtige visioenen. Vrij goedkoop effectbejag eigenlijk, maar het werk wel. Acteerwerk is maar zozo. Van Barry Atsma ben ik nooit fan, maar met dat andere kapsel en accent ga je hem bijna vergeten. Bijna, want altijd zie je nog wel Atsma en hij weet nooit echt duidelijk te maken waarom hij in die godsdienstgekte mee gaat. Herlaar doet het al beter maar is niet altijd even vast in haar accent. Nooit geweten ook dat men in Velp al zo zeer richting een zachte g ging. De kinderen acteren eigenlijk niet, die sekteleden zijn vooral eng en het is fijn om dan aan het eind nog een paar scènes te mogen genieten van Gaite Jansen. Verder kijkt de film redelijk weg, pas tegen het eind begint het allemaal wat traag te gaan. Maar ik had best liever aan het begin wat meer sfeerscènes gezien tussen Atsma en Herlaar, ook om hun relatie meer kleur te geven waar de rest van het verhaal toch om draait. Dat deed Siebelink in zijn boek toch wat beter. Aankleding is dan wel weer prima en de geluidsmix is echt het enige dat ver onder de maat is. Soms waren de acteurs nauwelijks te verstaan. Muziek stond harder dan het omgevingsgeluid, en dat geluid was vooral weer ruis als er gesproken werd. 2,5*.

avatar van Martinello

Martinello

Indrukwekkende film met goed acteerwerk van Barry Atsma en Noortje Herlaar. Ik heb het boek gelezen en vind dit een uitstekende verfilming. Leuke cameo van Jan Siebelink zelf trouwens. En @Brabo1985: dat accent moet niet zozeer Brabants voorstellen maar eerder Arnhems/Velps, waar de film zich afspeelt, en daar leven/leefden inderdaad protestanten die met een zachte g spreken, luister maar naar Jan Siebelink zelf.

avatar van Basto

Basto

• 11959 berichten

arjope schreef:

Jammer dat ze geen nieuwe invalshoek voor dit boek hebben gekozen.

in plaats van het christelijk geloof had het over de islam moeten gaan.

want dat speelt momenteel.

denk alleen maar aan Isis, kindbruiden, antisemitisme en de rol van vrouwen in de islam.

ik denk dat de film dan veel meer impact zou hebben

Wat een onzin. Er zijn nog steeds veel meer christenen dan islamieten in Nederland. En voorlopig hebben de priesters hier nog een enorme voorsprong waar het gaat om kindermisbruik.

En als er iets marginaal is, dan zijn het wel de aanhangers van de radicale islam, die al veel te veel aandacht krijgen.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik sluit me helemaal aan bij Martinello hierboven. Superbe rol van Atsma, die alle mogelijke struikelpunten (dronkenschap, ouder worden, sterven) goed omzeilt en steeds zeer geloofwaardig blijft. En het probleem dat hij (Atsma) niet duidelijk kan maken waarom hij (Sievez) zo enorm gelovig wordt, tja, is dat ooit wèl begrijpelijk voor de buitenstaander? Ik ben al lang blij dat de filmmakers niet verder bouwden op die korte scène aan het begin van de film en daardoor alles gingen verklaren vanuit een 'traumatische belevenis in de jeugd" (hoewel er natuurlijk nog wel flitsen van de vader in het graf terugkomen). Nee, ik vond het een degelijke bewerking en een zeer sterke film, gelukkig zonder echte horror en ook zonder dat Atsma een freak wordt, keurig conform het boek dus.

Voor alle duidelijkheid: ik kom zelf niet uit enig gelovig nest, heb er later ook nooit naar verlangd en zal het hopelijk ook nooit worden; het boek vond ik even verschrikkelijk als indrukwekkend, en de film gelukkig iets minder wanhopig stemmend dan het boek zonder dat de sfeer daarvan verloren ging.

Roger Thornhill schreef:

Ik sluit me helemaal aan bij Martinello hierboven. .

Stem gerust... de film kan wel weer een positieve stem gebruiken

jippie2010 schreef:

Stem gerust... de film kan wel weer een positieve stem gebruiken

Waarom heb je zelf dan niet gestemd?

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Domweg vergeten... alsnog!

Walter S. schreef:

Waarom heb je zelf dan niet gestemd?

Omdat ik de film nog niet gezien heb, al staat die hoog op mijn verlanglijstje!

Walter S.

Ah, je hebt er (getuige de film kan wel weer een positieve stem gebruiken) dus gewoon veel vertrouwen in dat je dit een goeie film gaat vinden.

Wat nou als je het straks een ongelooflijke boutfilm blijkt te vinden?

avatar van John Milton

John Milton

Of hij wil simpelweg dat het cijfer op MM de meningen zo nauwkeurig mogelijk weerspiegelt.

Maar je hebt gelijk, als hij de film afgrijselijk vindt, krijgt hij er misschien nog spijt van ook

John Milton schreef:

Allebei! Ik heb én hoge verwachtingen omdat ik het gevoel heb dat Atsma eindelijk een keer een serieuze rol goed heeft weten neer te zetten, bovendien spreekt met mijn achtergrond het thema mij ook erg aan. Maar ik ben ook vrij autistisch als het gaat om eerlijk stemmen met bijbehorende stemgemiddelde haha. Kan me vreselijk opwinden als iemand met 0.5 of 5,0 strooit om zo het gemiddelde te beïnvloeden haha.

avatar van hdehoon

hdehoon

Ik vond dit toch wel een hele mooie verfilming. De sfeer van het boek is erg goed getroffen, het kon bijna niet beter. De casting en het acteerwerk goed, de spanning goed opgebouwd. Het conflict dat ontstaat tussen man en vrouw kwam ook goed uit de verf. De muziek mag ook best genoemd worden: die was bijzonder mooi en passend. Ik twijfelde tussen 3,5 ster en 4, maar misschien dat het thema van de godsdienstwaanzin te beperkt is om hier een diepere betekenis in te zien die de film boven zichzelf uit tilt en een 4 rechtvaardigt.

Een gemiste kans.

Het boek is -zoals bijna altijd- zoveel malen beter dan de film. In tegenstelling tot deze verfilming heeft het boek een ontzettend beklemmende sfeer. In de film komt deze totaal niet terug, en dat is zo ontzettend jammer, want dat maakt het boek aangrijpend en interessant.

Verder zaten er wel wat meer missers in, hoe de religieuze figuren geïntroduceerd worden, bijvoorbeeld. Waarom verschijnen ze en verdwijnen ze zo debiel? Het zijn toch geen aliens of zo? Het leek alsof ze er een occult sfeertje aan wilden geven.

Het acteerwerk van Atsma was boven verwachting goed, in het grootste deel van de film. Echter lieten zijn acteerprestaties het op cruciale momenten afweten. Neem nou zijn uitbarsting na de storm. Dat leek mij voor een acteur heerlijke scène om te spelen: woedend schreeuwen, onmacht overbrengen. Maar Barry Atsma verprutst deze hele scène door heel krampachtig te gaan zitten doen. Zonde.

Maar het grootste minpunt had ik al aan het begin aangestipt: het beklemmende, duistere, aangrijpende sfeertje van het boek zit er totaal niet in.

Wellicht durfden de makers deze angstige sfeer niet in de film terug te laten komen. De kijkertjes zouden dan namelijk wel eens de bioscoop uitlopen met een naar gevoel. Ik vermoed dat dit wel een voorbeeld is van de voortekens die de vercommercialisering van de kunstvorm "film" aangeven. Een film moet net zoals een boek of een muziekstuk of een beeldhouwwerk iets losmaken. Dit kan door schoonheid, walging, humor, provocatie... Maar ik zie tegenwoordig vrij weinig films die echt iets durven aan te roeren, iets durven los te maken. Ook deze film is zo braaf...

Een gemiste kans. 2,0*

avatar van baspls

baspls

Ted Kerkjes schreef:

Ted Kerkjes

[quote=4458020Heel mooi gezegd Ted! Ben dat inderdaad volledig met je eens. Hoewel ik de trailer van deze film op zich goed vond zal ik hem maar links laten liggen. [/quote] Nou, ik denk dat ik deze film vooral vond tegenvallen omdat ik het boek gelezen heb, en dus zag hoe goed het had kunnen zijn. Het is geen slechte film, maar het had gewoon veel beter gekund. De effecten waren trouwens wel erg goed.

Ik zit ook een beetje te twijfelen tussen een 2,0 en een 2,5. An sich is de film niet echt slecht, maar in vergelijking met het boek is het gewoon niet zo goed.

Walter S.

Ik heb het boek niet gelezen maar ga woensdag wel naar de film, dus dan zal het wel goed komen.

Walter S.

Boek niet gelezen, niet gelovig opgevoed (en ook niet gelovig geworden) en (toch?) genoten van dit duistere verhaal over de toorn van de Heere en de greep van God. God maakt meer kapot dan je lief is.

Ik ga (oa) naar de bioscoop voor goeie of sterke verhalen, ik vond dit een intrigerend beeld van streng gelovigen die hel & verdoemenis prekend de kleine man onder de duim houden en een fraaie schets van het tijdsbeeld van de late 40's tot de 60's.

avatar van Guardian2010

Guardian2010

Na het boek al tijd terug te hebben gelezen nu naar de film. Leuk was dat er na afloop vragen gesteld konden worden, en zowaar de 2 hoofdrolspelers waren er ook.

Film is interessant en zet je aan tot denken. Vragen na afloop waren leuk en snap je hoeveel de vrouw echt van haar man hield om dit te doorstaan,

3 sterren en gewoon mooi gemaakte film met leuke karakters, vooral de boekenverkoper is super gecast.

avatar van Romani

Romani

Ik heb het boek gelezen. Vandaag de film gezien. De zaal zat vol 65+, maar dat even terzijde. Omdat het boek mij erg intrigeerde en ik een gerefo achtergrond heb wilde ik de film zien. Wat mij betreft riep het boek bij mij veel meer het gerefo- trauma op, de depressie, meer wanstaltig gedrag bij de hoofdpersoon, de eenzaamheid van ieder gezinslid. Al met al was het in de film toch heel sterk een gezin waarin iedereen elkaar uiteindelijk toch weer ontmoette. In werkelijkheid is het leed en de verwijdering vaak levenslang. De manier waarop de gebeden werden uitgesproken hadden nog indringender en meer dreigend gekund. Had even op de bank gaan zitten bij een bij lokale zwarte kousenkerk ( daar zijn er nog genoeg van!) Ik had de indruk dat dat niet gebeurd is, het had wat mij betreft echt wat zwartgalliger moeten zijn. Ik vond Barry wel geslaagd als een getergd man.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik heb het boek gelezen, het toneelstuk (met Cees Geel) gezien en nu dan deze film. Het is een prima verfilming van het boek, maar je moet wel goed beseffen dat een film en een boek twee totaal verschillende media zijn. Daarnaast moest ik het vertrouwen in Sombogaart weer krijgen na, naar mijn mening, één van de verschrikkelijkste films allertijden: "De Storm". Dat heeft de regisseur waar gemaakt. Daar zal hij niet van wakker liggen en ik ook niet, maar toch. Prachtige rollen van zowel Atsma als Herlaar, prachtige camerawerk en een sobere score. Tussen al die waardeloze Nijenhuis-troep is dit een ware verademing. 4 *

AmazingPP schreef:

Wat wil je hier precies mee zeggen?