Genre: Komedie / Romantiek
Gesproken taal: Frans en Russisch
Releasedatum: 6 december 2001
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Te zien in 2 bioscopen (re-release)
Plot Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
"One person can change your life forever."
Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen.
Amélie Poulain
Suzanne
Georgette
Joseph
renske
Herman78, Narva77 en Kappeuter eh.. 73.. De dag is aangebroken! Na lang en rijp beraad heb ik besloten mijn 4.0 te verhogen naar 4.5!
Haha. In beraad met jezelf, of ook met anderen ?
Hoeveel sympathie heb je inmiddels voor Amelie ? Ben ik wel even benieuwd naar.
herman78
Fantastisch, Renske!
That's the way we like it!
renske
Huh? Gewoon in beraad met mezelf. En dat zonder vergadertafel.
Sympathie met Amélie is niet zozeer het probleem, het is een geinig kind. Het probleem met dat het geen 5 gaat worden is dat het zózeer een sprookje is (een verzonnen verhaaltje) dat het daardoor ook een beetje op afstand blijft. Het ontroert niet diep. Het gaat niet door merg en ziel, of hoe noem je dat. Maar ci-ne-ma-to-gra-fisch en dergelijke is het allemaal prachtig en Le fabuleux destin d'Amélie Poulain is het absoluut waard om meerdere keren te zien en veel beelden blijven ook hangen in het geheugen (dit laatste pleit eigenlijk tegen níet herzien, want als je het tóch onthoudt..).
narva77 (crew films)
Goede keuze Renkse. Maar het gegeven dat het een sprookje zou zijn hoeft niet te belemmeren dat je sympathie of empathie voor haar zou kunnen hebben. Oke, het is geen drama, dus ergens snap ik je beweegredenen wel, maar persoonlijk leefde ik erg mee met Amelie...
renske
Nee, dat hoeft niet Narva, maar in mijn geval is het dus wel zo. Tenminste, het feit dat het sprookjesachtig is, is mijn theorie voor mijn minieme ontroering. Andere theorieën zijn van harte welkom.
Dat had ik ook graag gehad. Maar helaas.
jay73
Dat had ik ook graag gehad. Maar helaas.
Interessant, een dame ik ik nogal van nabij ken had precies hetzelfde. Ze klaagde steen en been omdat ze Amelie zo schaapachtig en weinig direct vond.
Terwijl ik (en andere mannen) dat nou juist zo leuk vond aan Amelie.
renske
Schaapachtig, daar kan ik wel mee inkomen. Maar weinig direct? Omdat ze via trucjes probeert mensen hun leven te veranderen? Ja, dat is wel een beetje klagen van die dame die jij van nabij kent. Daar klaag ik niet over hoor.
jay73
Als Amelie de prooi voor het grijpen heeft, laat ze hem toch weer herhaaldelijk schieten. En moet er toch weer een man zijn die het sprookje tot een sprookje maakt.
Ik kon me wel enigszins verplaatsen in die kritiek, maar misschien komt dat ook wel omdat ik een zeker zwak voor betreffende dame heb.
renske
En moet er toch weer een man zijn die het sprookje tot een sprookje maakt.
Even muggenziften hoor: hoezo, weer een man zijn Bedoel je de buurman? Of gewoon dat joch waar ze verliefd op is? Een toverfee (vrouw) of een toverkol (vrouw) of vrouw Holle (naam zegt het al) maakt toch ook een sprookje tot een sprookje? Of snap ik niet wat je bedoelt?
Daar gaat het helemaal niet om. Amelie is verlegen en onzeker, en vooral: ze durft alles als het gaat om het helpen van anderen, maar als het om haar zelf gaat, is ze besluiteloos.
jay73
Ja de spijker op z'n kop, dat vond ik ook nou ook juist zo mooi maar dat was betreffende dame het dus niet met mij (ons) eens.
Ik had even het vermoeden dat DAT dus precies was wat renske ook stoorde aan Amelie. E.e.a. blijkt anders te liggen.
JLO/50CenT FaN
Leuke film 4 sterren was vermakelijk. Was gewoon echt een super film. Vond het echt zo'n leuke film. Snel kopen dus haha!!
diddledidoo
Ik maak het eigenlijk weinig mee dat ik niet zou weten hoe ik een film moet waarderen. Dat heb ik nou bij deze film dus wel. Ik heb hem net gekeken en ik moet zeggen; het was in ieder geval apart en alsof je een soort droom beleeft terwijl je gewoon wakker bent. Ik vond hem heel erg goed (acteerwerk, beelden, verhaal), maar ik zou hem toch zelf niet in mijn bezit hoeven te hebben. Hij hoort bij mij tot de films die je eens in de zoveel jaar ooit weer eens toevallig tegenkomt en weer eens bekijkt. Dat betekent voor mij echter niet dat de film niet goed zou zijn. Dit gevoel had ik ook bij Schindler's list; een steengoeie film, maar niet een film die ik vaker achter elkaar zou kunnen zien. Ik zou nu echt niet weten hoeveel stemmen ik voor deze film zou geven. Ik heb er een raar nagevoel bij (wat overigens niet negatief is). Ik zal hem nu *** geven, dat verdient ie sowieso.
Ik snap mezelf soms echt niet!!!! *Zucht*. Dit is gewoon een meesterwerk!! *****
Yak
Haha, wat gaf je plotseling dit besef?
Ik ga hem binnenkort waarschijnlijk voor de tweede keer zien, nu hij in het kader van Moviezone tijdelijk terug is in Den Haag.
M. Rodriguez Fan
Ik snap het echt niet dat deze film zo goed beoordeelt word. Ik vond het dus echt niks. Maar smaken verschillen maar ik lijk wel 1 van de enige die dit niks vind. Slecht acteerwerk naar mijn mening en vond de film op zich beetje nergens over gaan. Maar meningen verschillen.
mr.Frielink
Vond je het speelse, onzekere, verlegen karakter van Amelie dan niet perfect weergegeven door Audrey Tautou ? Het acteerwerk was juist fantastisch! De film gaat trouwens over iemand die op zoek is naar haar ware liefde, en realiseert dat die niet voor het grijpen ligt, en vervolgens op een alternatieve wijze haar geluk opzoekt.En dat allemaal met als decor het sprookjesachtige Parijs. Wat wil je nog meer ?
Is die 0.5 sterren niet een beetje overdreven ? Ach ja, ik vind het nou eenmaal pijnlijk als iemand een van mijn favoriete films afkeurt
M. Rodriguez Fan
Dat begrijp ik. Zal hetzelfde hebben bij Fight Club of Se7en. En het is misschien oneerlijk om gelijk de film omlaag te stemmen omdat het niet mijn soort film is. Dat het mij niet kon boeien is gewoon een feit. En ze vertaalde die rol niet slecht daar moet ik je gelijk in geven. Het is niet mijn soort film maar mijn vriendin wou hem graag zien dus moest hem doorzitten. Naar mijn smaak 0.5 maar wil op zich niks omlaag stemmen omdat het mijn genre niet is dus verhoog ik het naar een 2.5.
Yak
Ieder zijn meug, maar ik begrijp zoiets niet. Ik zal er echt niet mee zitten als iedereen Amélie maar klote vindt, en Vertigo, Mulholland Drive en Det Sjunde Inseglet daarbij.
narva77 (crew films)
Nou, ik wel. Ik vind het echt niet tof als er weer iemand een laag cijfer geeft voor bijv. 'Amelie' of 'Spoorloos'.
PS Yak, heb jij 'Donnie Darko' nog niet gezien?
Yak
PS Yak, heb jij 'Donnie Darko' nog niet gezien?
Nog altijd niet. Vandaag wel als de gesmeerde bliksem de voorfilms bij 'Avalon' doorgespoeld, toen ik zag dat 'ie daar tussen zat
narva77 (crew films)
[heeftniksmetAmelietemaken]Je hebt dus wel de intentie om DD te kijken? Zeker doen![/heeftniksmetAmelietemaken]
diddledidoo
Haha, wat gaf je plotseling dit besef?
Geen idee. Heel soms heb ik dat. Als ik dan een film voor het eerst zie, dan weet ik niet wat ik ervan moet vinden. Dat had ik ook met The Trumanshow. Sterker nog; eerst vond ik dat een verschrikkelijk film. Ik heb Amelie nou al zeven keer gezien en het lijkt wel of ie iedere keer mooier wordt. Je gaat toch steeds weer op andere dingen letten. Deze film vrolijkt me ook helemaal op. Er zijn wel meer films die mij een feel good gevoel geven, maar na een uur is dat gevoel wel weer weggeëbd. Bij Amelie blijft dat gevoel de hele dag hangen en loop ik de rest van de dag met een glimlach op mijn gezicht.
Hobbes
ze zouden d'r moeten klonen met gedragseigenschappen en al.
ik wil hierbij graag een optie voor het eerste exemplaar willen reserveren.
Zal ik je m'n rekening nummer pm-en. Ik heb namelijk het orgineel in handen.

Cidade de Deus

Requiem for a Dream
Drama, 2000

Das Leben der Anderen
Drama / Thriller, 2006
parijs, frankrijkdriehoeksverhoudingghost train sex shopshynessmontmartre dochtergarden gnomejourney around the world fotografiemagisch realismemontmartre, paris