• 9.378.495 stemmen

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001)

Komedie / Romantiek | 122 minuten

Met onder meer: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz en Dominique Pinon

Gesproken taal: Frans en Russisch

Releasedatum: 6 december 2001

Plot Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

"One person can change your life forever."

Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen.

avatar van Carolaah

Carolaah

Kan me herinneren dat we deze film ooit bij Frans hebben gezien,.. wat inmiddels ook iets van 4 jaar geleden is..

Toch kon ik me de film niet goed herinneren in detail, waarschijnlijk omdat ik een paar delen, incl het einde niet had gezien..

Vandaag herkeken, zucht, wat een goede film..

Inderdaad Camiel, dit is echt kunst, de bedenker van deze film heeft echt een zeer creatieve geest en wat is het mooi in beeld gebracht..

laundromat

Blijkt dat ik nog nooit gepost heb hiero! Terwijl ik hem voor 429e keer gezien heb.

Wat een fijne film! Alleen kijken, met meer kijken, vaak kijken. Het kan allemaal. En ondanks dat ik geen Frans kan, is het zo fijn dat het in het Frans is. Muziek, typetjes, als het Amerikaans was geweest....

Teveel leuke scenes, maar 1 van de leukste vind ik als die man dat kistje van vroeger vind en dan Amélie aanspreekt in dat café. Maar omdat ze weg wil, drinkt ze haar wijn te snel op. Haar gezicht daarbij, ge-ni-aal

En love de cover!

Nou ja, kan hier een boek over schrijven

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Leuk dat je dat zegt, nog nooit over nagedacht!

Ik denk idd ook dat, als deze film in het engels was, ze veel minder goed uit de verf zou zijn gekomen.

Heerlijk sprookje, staat al tijden stabiel in mijn top 10!

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Grappig dat je dat zegt Roel, want de regisseur was in eerste instantie van plan om de hoofdrol te geven aan de Britse actrice Emily Watson...

avatar van ErikP

ErikP

Heerlijke film. Een sprookje voor volwassenen. Er zitten zo veel leuke scènes in. Eén van mijn favorieten is als ze met pijltjes aangeeft hoe de jongen moet gaan lopen. Je zou het haast zelf gaan doen als je echt het hart van een romantisch meisje (of jongen) wilt veroveren. Deze film is een absolute must voor romantici.

laundromat

@narva77: grappig dat je dat zegt. Amélie is zelfs geschreven voor Emily Watson. Ze was geschikt geweest, maar gelukkig kon ze niet. Druk met Gosford Park, ook goed! En ja ze kon geen Frans...

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

ik zal hem nog maar eens herkijken.ik vond het in eerste instantie een grote jolige rotzooi.vooral met die foto's.

avatar van TyphOn

TyphOn

laundromat schreef:

Wat een grappenmakers hier allemaal

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Dit is een film waarbij ik van tevoren aarzelingen had. Op de cover kijkt Amelie wel heel olijk en ook de flaptekst klinkt veel te zoetsappig en te lief.

En dan ga je de film toch maar kijken en blijkt-ie reuze mee te vallen en ook de humor is gewoon fijn. Erg leuke film, ook al blijft-ie niet zo lang hangen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

TyphOn schreef:

Wat een grappenmakers hier allemaal

Want? Geloof je het soms niet?

Filmkriebel

Ook erg lang uitgesteld om Amélie Poulain te zien. Uiteindelijk dan toch. En het is heel goed meegevallen. De "Fabuleux Destin" slaat op ieders "Fabuleux Destin", en hoe we allen van ons leven iets moois kunnen maken.

Jeunet is visueel even speels en creatief als Tautou in haar rol. Het is een frisse kijk op hoe mensen elkaar bekijken, en zichzelf. O ja, ik vond het een erg genietbare film waar je na afloop positief en opgebeurd van wordt. Na een donkere deprimerende dag deze film bekijken, en je bekijkt het leven weer rooskleurig en positief. Die kinderlijke romantiek van Amélie vond ik een stuk minder passend, en kwam iets te naief over in het geheel. Spelletjes spelen en blijven spelen, en dan op het einde kus, kus, kus zonder een woord te wisselen. ahum ahum . De kitscherige Parijse sfeer van Montmartre en bijhorende muziek is het ideale decor voor zo'n sprookjesachtig verhaal. Zeer goede film, die ook grappig is op zijn eigen manier. Hard lachen zit er niet in, glimlachen voortdurend.

narva77 schreef:

Want? Geloof je het soms niet?

Wij zijn gewoon heel grappig. is een compli van TyphOn. Bedankt!

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

Ik heb hem gister gezien en ik denk dat mijn verwachting té hoog was vandaar 3,5!!!

Zelden zo 'n rare film gezien ergens was hij subliem en ergens ging hij nergens over.

Tatou speelde overigens super.

Hij komt wel zeker niet in mijn top 10 voor, sta er wel van te kijken dat hij bij imdb 8,6 scoort.

avatar van Leno

Leno

Bijzondere feelgood film met een prachtige rol van Tautou en ijzersterke regie. De humor zit 'm in de details en de rode draad van het verhaal is erg charmant. Ondanks de vrij lange speelduur verveelt de film geen moment en het oog voor detail is erg leuk.

Een minpuntje is het klassieke verloop van het romantische verhaaltje maar dit kan de pret nauwelijk drukken.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Heerlijke charmante film die je keer op keer kunt bekijken, met steeds een glimlach van het genieten op je gezicht. Pure kunst, zo'n film!

avatar van Qar

Qar

Très bizarre, très génial

Wauw, dit had ik dus echt totaal niet verwacht van deze film. Aangezien ik ook nog weinig over deze film had gelezen had ik een franse romkom ofzo in gedachten.

Maar wat ik heb ik enorm genoten van deze film, de humor vond ik allereerst al fantastisch. En vanaf de 1e minuut was ik trouwens al verliefd op die Amelie, fantastisch personage is zij.

Sowieso by far de beste komedie die ik heb gezien en ook meteen 1 van mijn favoriete films.

avatar van huVILEub

huVILEub

Geweldige, bizarre, geniale film. De hele film zit prachtig in elkaar. Goede humor, goede acteurs en prachtig camerawerk. Je wordt goed meegesleepd in de film. Het heeft een goede sfeer en de 'kleine, mooie dingen van het leven' zijn kortuit geniaal.

avatar van The Almighty

The Almighty

Matige, bizarre film. Slechte humor, irritante camerawerk. Verhaal gaat nergens over, is veelste overdreven. Het enige wat een beetje goed was was het acteerwerk.

avatar van huVILEub

huVILEub

En wat was er zo irritant aan het camerawerk?

avatar van Awake78

Awake78

Ik vond het juist een pluspunt dat het 'lekker' nergens over ging. Gewoon verstand op nul en genieten

• 2085 berichten

Soms is overdreven inderdaad leuk, maar hier was dat gewoon veelste. Ik vond het camerawerk gewoon normaal, niet prachtig, maar ook niet irritant. Ik vond het saai om 2 uur lang te zien hoe zij dingen aan die jongen geeft en uiteindelijk dan gaat zoenen. Je kan er ook meteen naartoe gaan en niet moeilijk doen. Maarja schijnbaar moesten die pijltjes en zo. Ik vond het een matige film, niks bijzonders. En grappig vond ik het al helemaal niet.

AjaxRulezzz schreef:

Het lijkt alsof de betekenis je ontgaat.

Het is geen film om serieus te nemen natuurlijk. Het plot is hier ondergeschikt aan de betekenis van het geheel. Wat Amelie denkt, wordt vaak in beeld teruggegeven en dat was erg goed gedaan. Soms zegt die kunstenaar precies wat ze denkt, zie je een film op TV waar personages precies zeggen wat ze denkt enz. En dan die unieke vaak vreemde manieren waarop mensen elkaar bekijken.

Wat de film imo zo goed maakt is dat hij gewoon heel opbeurend is. Ben je op het eind van de dag wat depri, dan is dit een ideale film om weer in een betere stemming te raken.

• 2085 berichten

Ik word van deze film juist nog meer depri van. Ik vind het geen grappige film (wat het toch zou moeten zijn) en romantisch vind ik het al helemaal niet, maarja. De film is naar mijn zeggen gewoon saai, er gebeurt helemaal niks, ik vermaak me ook niet met de grappen en het is te lang doorgerekt met dat saaie verhaaltje.

AjaxRulezzz schreef:

Ik word van deze film juist nog meer depri van.

wat zou er nu in 's hemelsnaam depri aan die film moeten zijn

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

AjaxRulezzz schreef:

Laat me raden.. meneer kijkt normaliter geen romantische films..?

• 2085 berichten

Vond je deze film romantisch? Nou ik vond van niet. Ik vond het niet romantisch, niet komisch, eigenlijk niks. Deze film ging gewoon nergens over.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

AjaxRulezzz schreef:

Het gaat er niet om of ik of jij de film romantisch vind, het is nou eenmaal een (deels) romantiekfilm, en dan heeft het geen nut om zoals jij zegt 'er meteen naartoe gaan en niet moeilijk doen'. En komisch kan je het vinden ja, het is nou eenmaal ook een (deels) komedie.

• 2085 berichten

Daarom geef ik het juist een lage beoordeling, deze film hoort deels Romantiek te zijn en deels Komedie, maar ik vind dat het dat helemaal niet is. Dat vind ik een goede rede om een lage beoordeling te geven. Nee, ik kijk normaal niet romantische films maar ik weet wel waar romantiek over gaat en dat zie ik in deze film niet echt terug.

avatar van Qar

Qar

Iedereen zijn mening natuurlijk, niet iedereen vind romantiek hetzelfde.

Ik zelf vond dit wel degelijk romantisch.

En als je niet begrijpt dat ze moeilijk gaat doen met pijltjes en dat ze niet direct op hem afstapt, dan begrijp je haar karakter en hoe zij in deze film staat denk ik ook niet.

Zonder dat zou ze namelijk gewoon een gewoon meisje zijn en dat zou natuurlijk niet interessant zijn voor de film.

Filmkriebel

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil.