• 9.374.502 stemmen

Gesproken taal: Engels en Hindi

Releasedatum: 10 maart 1983

• Netflix Vanaf 1 februari op Netflix

Plot Gandhi

"His triumph changed the world forever."

Deze film vertelt de geschiedenis van Gandhi, één der meest monumentale persoonlijkheden van de vorige eeuw. Hij begon zijn loopbaan als jurist en werd na een jarenlange strijd voor zijn idealen een moderne Messias, wiens passief verzet leidde tot het eind van de Engelse koloniale overheersing in India. Zijn naam is synoniem aan een levenshouding die de loop der geschiedenis heeft gewijzigd en nog steeds een inspiratiebron is voor miljoenen mensen.

Mahatma Gandhi

Reverend Charlie Andrews

Nathuram Godse

avatar van dttom

dttom

goede film alleen ik vond het wel een beetje aand e lange kant.

avatar van Goodfella

Goodfella

Goede film, alleen idd wat aan de lange kant.

avatar van Jordy

Jordy

Goede film, alleen wat aan de lange kant

of was dat al gezegd

Mooie rol van Kingsley... dat dat dezelfde gozer is als in Sexy Beast zeg...

avatar van FisherKing

FisherKing

Een onherkenbare Kingsley; Hij kan net zoals bv Spacey met een heel ander gezicht uit de hoek komen. Speelde ook in Sexy Beast, The Death and the Maiden, Schlinders List,The Assignment en vele andere!

narva77 (crew films)

Agree, hij zette een verdomd goede rol neer!

Alleen de film duurt zo lang...

(Hmm was al gezegd geloof ik)

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja de lengte kost 1.5*

1 euro 50?

narva77 (crew films)

Gisteravond nog een heel stuk gezien. Blijft indrukwekkend, vooral de massa-scene's.

avatar van gimli f

gimli f

Een erg mooie, lange, trage, poetische film. Mooie grootse scenes, aardig acteerspel. Verder valt er weinig over te vertellen. Dit is geen film om te bekijken vanwege speciale (actie)scenes, maar vanwege het geheel.

Een goede vier stemmen geef ik hem (zo ongeveer een 4.2, dus net geen 4.25 oftwel 4.5...).

Mooi. Groots.

• 1924 stemmen

Misschien een typische mening maar ik vond die Gandhi maar een vervelend mannetje. Een doordrammer die door de aardigheid van de britten zover is gekomen. En dan duurt de film ook nog eens zolang. Wel goed geacteert allemaal, maar alleen daarvoor krijg je geen voldoende.

avatar van Jos2

Jos2

ik vond die Gandhi maar een vervelend mannetje. Een doordrammer die

LOL...

avatar van EmDee

EmDee

ik vond die Gandhi maar een vervelend mannetje. Een doordrammer die door de aardigheid van de britten zover is gekomen. /..../ Wel goed geacteert allemaal, maar alleen daarvoor krijg je geen voldoende.
Wel heel vreemd dit. Ghandi was in het echt ook zo, dus de film is dan toch juist goed.

Dus alle films over Hitler vind jij bij voorbaat al slecht?

• 1924 stemmen

Tja, dat Gandhi in het echt ook zo is geloof ik best maar dat maakt de film nog niet goed. Je kunt ook een film over mijn leven gaan maken en mij realistisch portreteren maar dat zou waarschijnlijk niet een boeiende film worden. En wat betreft Hitler, als ze een film van hem zouden maken waarin ze hem ook bijna verafgoden dan zou ik die ook niet goed vinden. In deze film krijg ik een beetje het gevoel dat Gandhi een moderne Jezus Christus moet voorstellen die de wereld voorgoed heeft gered maar het enigste wat ik ervan zie is dat ie er een zootje van heeft gemaakt.

avatar van renske

renske

Bedoel je dat Jezus er een zooitje van heeft gemaakt of Gandhi? Zij zijn werkelijk grote voorbeelden voor mij, en dan heb ik het niet over 'wonderen' zoals water in wijn veranderen of over water lopen (naar mijn mening moet dat allemaal veel beschouwd worden in het licht van verhalen van die tijd en hoe men iemand wilde mythologiseren), of zoals in Gandhi's geval een grote zoutmars lopen, maar met je gedrag zodanig waar en zuiver zijn dat mensen je als een blijvend voorbeeld gaan beschouwen en autoriteiten je hoogstwaarschijnlijk als een gevaar gaan beschouwen (ga allemaal de film Jésus de Montréal zien!).

Ik ben persoonlijk een grote 'fan' van de echte Gandhi (in 's hemelsnaam, spel zijn naam goed - Ghandi in het hindi betekent kruidenier en dat was Gandhi zeker niet, hoewel hij van vele markten thuis was) maar het probleem van deze film (en van vele van Attenboroughs bio-epics) vind ik wel dat de regisseur zich zo aan de realiteit wil houden dat de film statisch wordt en ietwat saai, wat waarschijnlijk ook komt door de lengte van de film. Ik vind het moeilijk om te zeggen waar dat nu precies aan ligt. Volgens mij ligt het er voor een deel aan dat Attenborough de hoofdpersonages die hij bewondert op een voetstuk zet.

renske schreef:

Bedoel je dat Jezus er een zooitje van heeft gemaakt of Gandhi?

Met dat zootje bedoel ik Gandhi en dan doel ik vooral op het eindeloze conflict/oorlog tussen Pakistan en Inida. Hij is er dan wel niet direct verantwoordelijk voor maar de suggestie dat al die vredeliefendheid tot een soort aards paradijs heeft geleid vind ik niet terecht.

Ik ben natuurlijk geen expert wat betreft de engelse koloniale geschiedenis maar volgens mij is het trouwens ook zo dat al de engelse kolonies rond de tijd van de onafhankelijkheid van India ook onafhankelijk werden. Dus zo bijzonder was de prestatie van Gandhi ook niet allemaal. Het hele rijk is toen ingestort en waarschijnlijk waren ze ook zonder Gandhi wel onafhankelijk geworden.

Het is natuurlijk ook weer niet zo dat ik Gandhi een slecht persoon vind maar ik snap niet wat er nou zo bijzonder aan hem is. In de film vond ik hem zelfs irritant.

avatar van renske

renske

Is hij er dan wel indirect verantwoordelijk voor? En wie suggereert er dat al die vredelievendheid tot een soort aards paradijs heeft geleid? Volgens mij vecht jij een beetje met windmolens, meneer Quijote.

Of India evengoed onafhankelijk zou zijn geworden is een kip-of-ei-vraag (het is trouwens het ei, maar dat terzijde) maar Gandhi dankt zijn zog. heldenstatus zeker niet alleen aan zijn activiteiten rond de onafhankelijkheid. Naar mijn mening wordt een waar spiritueel leider bijna als vanzelf ook een politiek leider (of diegene wordt als politiek leider beschouwd en gaat die taak vervolgens niet uit de weg) omdat de dingen waar je voor staat in het leven politieke consequenties kunnen hebben en als je dan in roerige tijden leeft of deel uitmaakt van een onderdrukte groep, ja dan voel je die consequenties wel.

In het echt was hij waarschijnlijk ook vrij irritant, dus dat klopt dan wel weer. Maar hij was dan ook geen heilige, godzijdank (hoewel een Indiase vriend van mij dit wél vindt).

avatar van tenniskampioen

tenniskampioen

Deze film heeft me zeer aangenaam verrast. Sterk verhaal over een interessante persoonlijkheid! Hij duurde voor mij ook helemaal niet te lang, hoewel het eerste uur misschien iets minder was wordt de film alleen maar beter naarmate hij vordert. Er zitten ook enkele schitterende scenes in en de acteerprestatie van vooral Ben Kingsley is zonder meer indrukwekkend te noemen volgens mij!!

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Zeer indrukwekkend levensverhaal van Gandhi. Ben Kingsley acteert ongeëvenaard. De film boeit de hele tijd . "Ghandi" is wel niet echt toegankelijk met zijn lengte. Er zijn ook veel indrukwekkende scenes De scene waar ze allemaal tegen de soldaten liepen die ze een voor een in elkaar sloegen is erg indrukwekkendAls je een puur meesterwerk wil zien dan raad ik deze aan.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Geweldige film, zag hem voor het eerst op de basischool toen een klasgenoot er een spreekbeurt over maakt, zelfs toen ik toendertijds een jong etterbakje was vond ik het al een mooie film!

Als je Ben Kingsley op straat ziet lopen met een kaal hoofd en hindoe kleding aan zou je zeggen dat de echte Gandhi uit zijn graf is opgestaan!!!

Mooie film, ik respecteer de film vooral omdat het echt op locatie (india dus) is opgenomen...

Het grappige is dat regiseur Richard Attenborough een rol speeld in Jurassic park als die ouwe gek John Hammond die Ingen opstartte...waardoor al die shit ontstond!

Een mooie film, verplichtte kost om te zien hoe deze legendarische man zonder geweld een wereldrijk kon verslaan door het creeren van onafhankelijkheid van het Britse kroonjuweel, India.

avatar van Purmerend

Purmerend

De film geeft een goed beeld van wie Gandhi is geweest en wat hij heeft betekent. Voor de wereldverbeteraar 3,5*.

avatar van misty

misty

mooien film maar een wel erg lange zit

avatar van timbo_

timbo_

Prachtige film met een geweldige ben kingsly. 3 uur en toch geen moment verveeld.

***** en in mijn top 10

avatar van eerdekes

eerdekes

Dit is dan ook meer 'n gerichtere film voor de liefhebbers van deze stijl

avatar van jassonn

jassonn

Denk dat ik deze maar eens ga kijken vanavond,al is het wel wat laat voor zo'n lange film.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

is zeker de moeite jassonn , instant klassieker ...

avatar van silverfaustx

silverfaustx

iedereen moet deze een keer gezien hebben.

avatar van Tha Flow

Tha Flow

Mooie en indrukwekkende film die inderdaad een klassieker is. Kingsley speelt het integer en komt zeker overtuigend over. Mooi verhaal in India. Duurt wel erg lang trouwens. 3,5 ster

avatar van Melkor

Melkor

Magistraal !

avatar van miak

miak

ow dees zijn we met aardrijkskunde aant kijken...

avatar van mikey

mikey

Stukje koloniale geschiedenis van engeland. Met daarin het geweldloze verzet van ghandi, een geniale rol van Kingsley 4.