Quills (2000)
Geregisseerd door: Philip Kaufman
Met onder meer: Geoffrey Rush, Kate Winslet en Joaquin Phoenix
Releasedatum: 15 maart 2001
Plot Quills
"There are no bad words… only bad deeds."
Begin 19de eeuw. De beruchte Franse schrijver Markies de Sade is opgesloten in Charenton, een instelling voor krankzinnigen. Keizer Napoleon wil verhinderen dat de markies zijn aanstootgevende literatuur kan publiceren, maar die smokkelt zijn manuscripten naar buiten met de hulp van de jonge Madeleine LeClerc, een kamermeisje. Zodra de keizer ontdekt dat de markies nieuwe werken blijft uitgeven, schakelt hij de wrede dokter Royer-Collard in.
Marquis de Sade
Renee Pelagie
Prouix
Valcour
neo
Geoffrey Rush is super als gestoorde gek, misschien nog wel beter dan in Shine.
Blindfold
Dit is trouwens ook wel een erg kort stukje over de film Jordy.
Maarre ik vond hem wel aardig, maar hoe langer hij duurde hoe minder hij me begon te boeien. Het feit dat de markies een beetje oversekst was geloofde ik na een paar scenes wel en ja... dan houdt het een beetje op.
petey
- 1901 berichten
Ik vind het een overgewaardeerde film. Rush hangt me na 10 minuten mijlenver de keel uit, het was een worsteling om de film af te zien.
hugohei
Ik zag ooit een prachtfilm van regisseur Peter Brook met een ellenlange titel, maar meestal voor het gemak Marat-Sade genoemd.
Hoe goed die film was, blijkt des te meer na het zien van Quills.
Geoffrey Rush slaagt er niet in de duistere gevaarlijke kant van de razend intelligente De Sade waar te maken. Daar krijgt hij de kans niet voor (door het zwakke en oppervlakkige scenario) maar bovendien blijkt hij ook te beschikken over een bijna spectaculair gebrek aan personality.
Kate Winslet heeft ook een onmogelijke en onzinnige rol, met idiote omslagen en inconsequenties. Ze maakt er van wat er van te maken valt. Michael Caine is vaak ronduit lachwekkend. Hij doet wat hij altijd doet als hij het gevoel heeft in een stinker te staan : heeft zijn tekst uit zijn hoofd geleerd en loopt niet tegen het meubilair aan. Kan hij het helpen.
Deze film behandelt een heel interessant thema op een kinderachtige manier.
Wat een lul die Kaufman.
MoM
Als ik ergens een hekel aan heb, zijn dat van die interessant-doenerige elitaire films, die welbeschouwd gewoon BAGGER zijn. Dit is er zo eentje.
Zeeuwse Mossel
allow kroket...
tot noch toe ben ik het vaak eens geweest met de beoordelingen op deze site, maar nu wordt de bal me dunkt duchtig misgeslagen. Naar mijn bescheiden mening is dit gewoon een prachtige film met geweldige acteerprestaties (Rush, Phoenix). Hoewel heel wat wrede taferelen de revue passeren, heb ik tijdens deze film nooit een gevoel van afkeer ervaren. En daar ligt nu net de kracht van deze film, namelijk de kijker laten voelen waar De Sade naar streefde: het normaliseren van wat algemeen aanschouwd wordt als onethisch en pervers. Iets wat in vergelijking met de tijd waarin de Sade zou geleefd hebben overigens al aardig is gelukt.
Ik heb gesproken.
alexis
ik been het met de mossel eveneens eens. dit is een zeer opvallende film, wellicht niet op alle fronten even sterk en geloofwaardig geacteerd maar een originele film is het zeker wel!
***1/2
predator
- 1948 stemmen
rare film, maar wel met een aantal heftige indringende scenes. En Kate Winslet ziet er prachtig uit.
Dit is vooral een verouderde film, lijkt me.
Een geactualiseerd verhaal zou beter op z'n plaats zijn, want wat geblaat over een tepel, venusheuvels en lichte martelingen, daar krijg je nog maar weinig mensen mee op hun paard.
Het vergt dan ook een boel inlevingsvermogen om te zien hoe godsgruwelijk de Sade's geschriften dan wel niet zijn, wordt het verder ook niet echt beloond. Best lelijke film, onopvallende score en een les in matigheid. Enige positieve is dat de film van begin tot einde de aandacht vasthoudt.
Daarvoor 2*
spuit11
Ik ben volgens mij ook een van de weinigen die deze film wel kan waarderen. Het is geen doorsnee film en heb de hele tijd geboeid zitten kijken en vond Marquis de Sade jusit wel intrigerend. Het acteerwerk was van iedereen prima in orde, vooral Joaquin Phoenix maakte indruk.
Sexy Lee Ryan
Ik vond het een aparte film, erg raar maar ook goed. Joaquin _o_ niet alleen lekker om naar te kijken, maar ook een geweldig acteur. 3,5*
MaryCorleone
beste Sexy Ryan.. (nb genoemd naar ene zanger van Blue?)
Ik geloof dat JP iets meer is dan 'een lekkere vent'...
Morgen deze film bekijken, heb hem al een tijdje niet meer gezien ben benieuwd (en ja zeker ook naar het spel van onze Joaquin!)
Overigens 'Sexy Ryan', misschien wel leuk om te weten! Phoenix was verre van gecharmeerd van het werk van Sade, de persoon waar deze film over gaat, ben wel benieuwd wat jij daarvan vind???
Sexy Lee Ryan
beste Sexy Ryan.. (nb genoemd naar ene zanger van Blue?)
Ik geloof dat JP iets meer is dan 'een lekkere vent'...
Ik weet ook wel dat hij meer dan een lekkere vent is.
Het is ook echt niet zo dat ik hem alleen maar daarom leuk vind. Ik zei namelijk ook dat ik het een geweldig acteur vind, en gewoon een geweldige man. Maar daarom mag ik dat nog wel zeggen, ik zeg het misschien beetje te veel en dat irriteerd jou blijkbaar.
Klopt Lee Ryan is zanger van Blue.
Gecharmeerd van het werk van Sade was ik misschien niet nee, maar vond de film niet slecht.
MaryCorleone
Mijn reactie was wat overdreven... sorry Sexy Lee Ryan (zal wel weer pms zijn geweest?)
Sexy Lee Ryan
Geeft niet hoor, kan wel wat hebben!
Julie
Ik weet eigenlijk niet wat ik van deze film moet denken. Hij geeft me een raar gevoel, maar ik kan niet zeggen dat hij slecht is
Moviemani@
Mooie acteerprestaties van alle acteurs maar je moet voor dit soort film zijn.
Bonemans
Ik heb gesproken.
En hoe...!
Helemaal mee eens, uitstekende casting (vooral Rush als de Marquis de Sade).
3,5 sterren!
Bernie
Ik was niet bepaald onder de indruk van deze film. Ik had zelfs moeite om hem uit te kijken en heb zelfs bij momenten weggezapt.
Goede scenes werden afgewisseld met slechte.
joyann
Ik vond dit een 4* waard
Geoffrey Rush vond ik in deze film niet de beste
Kate winslet zette wel wat moois neer trouwens'
blijf bij een 4
veron35
Inderdaat een aparte film. Goed geacteerd (vooral Joaquin Phoenix de reden waarom ik de film kocht) maar een vreemd verhaal waarvan de uitwerking nog vreemder is. Heel goed einde.
Riddick
Hele mooie film, vond het ook best spannend in zijn zin. Wil er nog bij vermelden dat de acteerprestaties erg goed zijn. Hier op het forum misschien een beetje ondergewaardeerd, gelukkig op imdb niet, dus hebben 'veel mensen' zicht nog vermaakt met deze film.
Zeker 4* misschien meer.
ranja1
Duidelijk de beste 'Marquis de Sade' gerelateerde film die ik gezien heb.
A-neet
brrrrr... heb destijds de hele nacht wakker gelegen van deze film... moest er vandaag ineens weer aan denken...
maar dus wel een goede film die erg goed blijft hangen en een grote indruk achter laat (al had ik dat liever niet gehad...)
mocht je van "gezellige" kostuum-drama's houden, sla deze dan maar over.
in de cathagorie drama/romantiek? hmmm heb zelf toch iets andere ideeen bij romantiek.
sangha
haha
romantisch is ie inderdaad niet bepaald.
Leviwosc
Geoffrey Rush speelt geweldig, hij zet Markies de Sade neer zoals ik mij hem altijd al heb voorgesteld. Een prachtig verhaal, losjes gebaseerd op historische feiten.
Quills is grappig, sexy, eng, shockerend, spannend en boeit van begin tot eind, dat staat op de achterkant van de dvd-hoes en ik kan het hier enkel mee eens zijn.
De film beschrijft hoe Markies de Sade zijn erotische verhalen vol gruwelijkheden schrijft in gevangenschap en hoe hij er middels de hulp van een dienstmeisje in slaagde zijn werk te verspreiden.
De film gaat dieper in op de persoon van de Markies en zijn beweegredenen, zijn film zit niet vol met illustrerende beelden die mensen doen gruwen; dit zou enkel goedkoop en gemakkelijk zijn geweest, Philip Kaufman gaat dieper en weet extra laag in zijn film te brengen. Men gaat nadenken over de filosofie achter de Sades fictie.
Mij stemde het in ieder geval tot verdere verdieping in deze historische figuur. Markies Donatien Alphonse François de Sade.
3,5 sterren

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Kimssi Pyoryugi
Drama / Romantiek, 2009