• 9.373.225 stemmen

Legends of the Fall (1994)

Drama / Western | 133 minuten

Genre: Drama / Western

Geregisseerd door: Edward Zwick

Met onder meer: Brad Pitt, Anthony Hopkins en Aidan Quinn

Releasedatum: 16 maart 1995

Plot Legends of the Fall

"After the Fall from Innocence the Legend begins."

Nadat zijn vrouw hem in de steek gelaten heeft, blijft kolonel Ludlow, een oud cavalerieofficier, alleen achter in zijn afgelegen huis in Montana om zijn drie zonen op te voeden. Alfred, de oudste, is de meest redelijke. Hij heeft gevoel voor zaken en politiek. De omstuimige Samuel staat altijd klaar om zich te engageren voor onverdedigbare politieke zaken. De kolonel koestert een bijzondere affectie voor Tristan, die zijn sympathieën voor de indianen deelt. Na zijn universiteitsstudies keert Samuel terug met een verloofde, Susannah. Verrukt door de aanwezigheid van een vrouw onder hun dak sloven de vier mannen zich uit om haar te leren paardrijden en schieten. Al snel klikt het bijzonder goed tussen Susannah en Tristan. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en Samuel vertrekt om aan de zijde van de Canadezen te vechten...

Tristan Ludlow

James O'Banion

John T. O'Banion

avatar van Kingsizerizla

Kingsizerizla

top film hij staat ook in mijn top 3 heb hem al zovaak gezien en hij blijft mooi!

avatar van Rancid

Rancid

Legends of the Fall is in mijn ogen een prima film. De schitterende woeste natuur van Noord-Amerika en het buitenleven worden prachtig getoond en met name Pitt en Hopkins zetten sterke rollen neer. Verder bevat de film een mooi verhaal.

Kleine minpuntjes vind ik de vervelende drama-muziek en iets teveel aan romantisch sentiment.

Verrassend was dan weer wel dat deze zoetsappige zaken vrij contrasterend zijn aan enkele mooi in beeld gebrachte, zeer geweldadige shots.

4* zijn dik verdiend.

avatar van DeCol

DeCol

Legends of the Fall sprak me eigenlijk nooit aan, maar door een spelletje toch gezien. Achteraf ben ik daar ook zeker tevreden mee.

Vooral het acteerwerk vond ik echt sterk in deze film en dan met name Brad Pitt. Er was geen peil op te trekken en dat was volgens mij helemaal de bedoeling van zijn persoonlijkheid. Maar ook Anthony Hopkins laat een sterk staaltje actweerwerk zien. Dan kun je zeggen dat hij wat overacteert op het einde, maar hij heeft nou eenmaal een flinke beroerte gekregen. De film ziet er qua omgeving prachtig uit, daar valt niet over te twijfelen. Ook waren er een aantal flinke verrassingen die ik in ieder geval niet zag aankomen.

Jammer genoeg wordt het geheel nogal verzwakt door het oversentimentele gebeuren. Vooral de muziek was soms echt te dramatisch. Echt ontroerd werd ik er niet van. Ook de klik tussen Susannah en Tristan ontbrak nogal vond ik. De vonken spatten er geen moment vanaf.

Al met al een mooie film, die drama, romantiek en een vleugje actie heeft.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Sfeervolle film die ondanks zijn romantisch karakter, toch geen flauwe feel good movie is. Mooie rol van Hopkins, die erg treffend de ''moeilijke vader'' speelt, die een onmiskenbare druk legt op zijn zoons. Er word sowieso sterk geacteerd in deze film vind ik. Een aantal tragische wendingen, de mooie locaties en de goede acteurs maken dit tot een boeiend, en soms (met namen het einde) ontroerend verhaal . Mooie film.

avatar van baabsier

baabsier

geweldige film,

mooie drama

Film Fan

Erg goede film, schitterende dialogen en prima acteer werk. Ook cinematografisch zag de film er erg mooi uit. Jammer dat ze indertijd niet meer Oscars naar binnen hebben gehaald, maar hij had ook erg zware concurrentie in dat jaar.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Prachtig film, mooi verhaal, mooi gefilmd, drama en romantiek. . Toppertje.

*** en een half

avatar van the new guy

the new guy

Prima film. Krijgt maar een 2 in de Veronica gids. Ik check telkens als bij mijn ouders ben alle films van die, of ik het een beetje eens ben. Ik weet niet wie die films daar gradeert, maar daar klopt mijns inziens geen drol van.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

O beter, hij komt weer eens op tv! Ik ga weer kijken naar Julia Ormond uiteraard in haar mooie jaren. Nu zou het meer een horror zijn geweest met haar. Dit is gewoon een echte topper! En die muziek ongelofelijk mooi.

avatar van laundromat

laundromat

Heb 'm nog nooit gezien. Trekt me niet! Lijkt me vreselijk (zoetsappig). Is deze film ergens mee te vergelijken...beetje. Als dat met een film is die ik heb gezien en waardeer, dan vind ik dit miss ook wel wat. Kan hem sowieso wel opnemen....sta er een beetje voor open.

avatar van Renee28

Renee28

Deze is zooo mooi! Ga hem vnv weer kijken:)

laundromat schreef:

Zoals altijd, zoveel mensen zoveel smaken. Gewoon zelf kijken en beoordelen.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Deze film blijft me elke keer weer wat doen. Misschien als je zelf broers hebt dat je sowieso al een beetje anders naar Legends of the Fall kijkt.

Veel herkenningspunten in ieder geval.

Iedereen acteert op de top van zijn/haar kunnen. De film duurt precies lang genoeg. Actie-momenten, rust, drama, natuur. Ik verhoog hem dan nu ook eindelijk naar 5 sterren en misschien zet ik deze ook wel in mijn top 10.

avatar van mushroomcloud

mushroomcloud

Pure film, kan geen minputen hebben. Het kan je wel of niet aanspreken maar met de film is niks mis.

avatar van Decec

Decec

Geweldig film! Goede westernfilm

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Inderdaad ene geweldige film. Origineel verhaal, goede acteerprestaties. Wat ik vooral mooi vond aan het verhaal was dat Tristan alles deed om zijn dierbaren te beschermen, maar dat om een of andere mysterieuze wijze niet lukte.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Een oversentimentele hollywoodfilm uit de jaren 90, zo dacht ik. Ik had hem al eens als kind gezien en vond hem toen natuurlijk erg mooi. Maar nu nog steeds. Melodramatisch is de film zeker, maar hij kan het hebben. De rollen worden mooi vertolkt door Brad Pitt en Anthony Hopkins, het camerawerk is prachtig en het verhaal is erg meeslepend.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Vrijdag ga ik deze voor het eerst zien. Lijkt me echt een geweldige film.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Legends of The Falls

Voor mij is dit een film die zoveel elementen bevat. Zowel romantiek, oorlog als drama zijn erg duidelijk aanwezig.

Drie broers die, ondanks dat hun vader (Anthony Hopkins) dit liever niet had, naar de slagvelden van de oorlog trekken, waarvan de jongste sterft, Samuel. Geen van beide broers kon hier iets aan doen.

Samuel was in een relatie met Susannah, maar hij was niet de enige van de drie broers die voor haar iets voelde. Integendeel. Ook de twee andere broers, Alfred en Tristan (Brad Pitt) zijn verliefd op haar.
Maar beide broers vertrekken. Alfred omdat hij weet dat Susannah voor zijn broer kiest en Tristan omdat hij teveel aan de dood van zijn broer wordt herinnerd. Hij was dan ook de persoon die zijn broer zag sterven.

Ik heb erg genoten van deze film. De beelden, decors en de sfeer zaten erg goed. De muziek paste perfect bij het beeld en was één van de redenen waardoor de film je zo deed meeleven.
Het verhaal was origineel en erg mooi gebracht door onder andere het mooie camerawerk.
De film toont erg goed aan wat een zoon en vader voor mekaar over hebben, wat broers voor mekaar over hebben,... kortom de relaties tussen familieleden.
Er werd erg sterk geacteerd door de hele cast. Brad Pitt stak er voor mij erg goed bovenuit.

Deze aangrijpende film is voor mij dus echt een aanrader. 4.5*

avatar van Malli

Malli

Weidse landschappen, grote emoties en grootse daden... Je bent er gek op of je gaat er van lopen, allicht. Ik kon er maar geen genoeg van krijgen, niet het minst door een ijzersterk acterende Brad Pitt (hij mag zo stilaan bij mijn kransje favoriete acteurs gerekend worden) en een vanouds uiterst genietbare Anthony Hopkins. Top.

avatar van A-83

A-83

Bijzondere film met een diepgaand en op sommige momenten, ontroerend verhaal. Het onrustige en onstuimige gedrag van Tristan kwam goed over. Geweldige vertolking door Brad Pitt.

Alleen al de band die vader en zoons hebben, sprak me erg aan. Aan de ene kant gezag, maar ook een soort van wederzijds respect.

Geweldig als hij bij het afscheid nemen iedere zoon apart bij zich roept en dat de anderen dan van een afstand blijven wachten.

Mijn absolute topfilm. 5 sterren.

avatar van rotjuh

rotjuh

Een van de mooiste films ooit.... sommige steken gewoon echt met kop en schouders boven andere uit.

Brat Pitt in een werkelijk prachtige rol, emoties.... ik voelde ze allemaal...

Snel kijken en lees graag terug of jij het ook zo ziet!

rotjuh schreef:

Brat Pitt in een werkelijk prachtige rol, emoties.... ik voelde ze allemaal...

Snel kijken en lees graag terug of jij het ook zo ziet!

Dan zal je A River Runs through it en Babel ook wel mooi vinden.

avatar van Tulsa

Tulsa

Bij deze film ontdekte ik dat Bratt echt kan acteren.

avatar van rotjuh

rotjuh

@ Film Fan: Ga ik zeker kijken je film tips.... merk dat wij een gelijkwaardige kijk op zaken hebben thkx maat

avatar van Vascago

Vascago

Soms tussen alle horror en actiefilms door heb ik gewoon zin in een film als deze en dan kan ik me er ook echt helemaal in verliezen. Ik vind het echt een magistrale film ondanks alle hollywoodsentimenten. Prachtrollen van iedereen, maar Pitt steelt de show. En Julia Ormond is gewoon lekker. Ik kan me die broers wel voorstellen.

Je moet deze film niet te vaak kijken, maar af en toe, tussen al het geweld door is dit echt perfect. Puur genieten.

avatar van arjan89

arjan89

Lange en zware zit. Gelukt om het uit te kijken. Waar veel mensen het niet droog hielden vanwege de vermeende dramatiek kwam ik de eerste 15 minuten en de oorlog-scene niet droog door. Wat een aanfluiting was dat.

Daarnaast vond ik het verhaal op z'n zachtst gezegd ongeloofwaardig, lukte het me helemaal niet om me in te leven in de hoofdrolspelers en de indianenwijsheden, evenals de verteller, waren om te kotsen.

Pluspunten waren de vrouw die zichzelf door het hoofd schoot, zag ik niet aankomen en dan toch maar wat voor de landschappen.

avatar van -Dolf-

-Dolf-

prachtige film! Brad Pitt speelt erg goed in deze film. Ik vind dat hij deze film echt af maakt.

avatar van DragQueen

DragQueen

Regisseur Zwick levert met Legends of the Fall een prachtige film af. de film bevat een mooi verhaal, en heeft een goede uitwerking genoten. het camerawerk is dan ook zeer goed, en de prachtige landschappen worden vakkundig weergegeven. buiten dat is er ook een erg sterke cast aanwezig. Hopkins acteert bijna altijd ijzersterk, en Brad Pitt overtuigt ook in zijn rol. 4 sterren.

avatar van scorsese

Prachtige film over de broederschap tussen drie broers verscheurd door een oorlog en een vrouw. Een mooi verhaal, meeslepend verteld met mooie plaatjes van het landschap en mooie muziek. Zeker wel ontroerend. En ook al ligt het er soms wat te dik bovenop, de film komt er zeker mee weg. Mede door de goeie acteurs een dik verdiende 4.