• 9.379.431 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 18 december 1986

Plot Flodder

"A Family Movie"

Het volstrekt asociale gezin Flodder woont in een achterbuurt en bestaat uit zeven personen. De moeder, drie zonen, twee dochters, en een seniele opa van een jaar of vijfenzeventig. De zonen zijn niet vrij van crimineel gedrag en de welgevormde dochter Kees van zestien neemt het niet zo nauw met de zeden. De moeder is de baas in het gezin en maakt zichzelf verdienstelijk met het stoken van jenever. Door omstandigheden moet het gezin verhuizen naar een villa in een chique buurt. Al vrij snel ontstaan er spanningen en irritaties met de buurtbewoners. Als Johnny, de oudste broer, een verhouding met één van de buurvrouwen begint is het hek van de dam. Haar man, commandant van een tankbataljon, legt zich echter niet bij de gebeurtenissen neer en begint zijn privé oorlog.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ma Flodder

Kees Flodder (Son)

Kees Flodder (Daughter)

Whisky

Jacques "Sjakie" van Kooten

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Quentin schreef:

En de familie Neuteboom .

en sjakie

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Sjakie = GOED.

Zonder hem géén flodder!

avatar van Bart Tönjann

Bart Tönjann

Vond Huub Stapel helemaal niet zo leuk, en ook deze Kees (mannelijke) was stukken minder als de Kees uit alle latere films. Het enige wat deze film nog red is om te zien hoe die familie in Zonnedael terecht komt en hoe de mensen daarop reageren.

avatar van Wouter

Bart Tönjann schreef:

Vond de originele acteurs leuker. René van 't Hof zelfs veel leuker.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een van neerlands meest succesvolle films krijgt van mij een 3.5

Het verhaal lijkt uiteraard nergens op, maar dat is ook niet het voornaamste doel van deze film. Dick Maas heeft het vooral moeten hebben van de casting, en is hier ronduit fantastisch in geslaagd. Stuk voor stuk zetten Huub Stapel, Lou Landre, Tatjana Simic, Rene van 't Hof en Nelly Frijda hun rol fenomenaal neer.

De lading humor is onbegrenst, en houd je vanaf minuut 1 in de greep. De uitspraak van Simic "Buurman wat doet u nu" is in menig huiskamer een heuse one-liner geworden, en zo zijn er nog wel wat uitspraken waar je geen genoeg van kan krijgen. De film scoort echter ook wat minpunten, ten eerste het zwakke verhaal, en de ietwat matig in beeld gebrachte achtervolging van Johnny en de tennisgasten. Ook het slot is ietwat overtrokken met de tank, maar dit is dan wel weer erg goed in beeld gebracht met de mensen die tijdens het schieten naar buiten vluchten.

Desondanks blijft Flodder een zeer sterke film, vooral door de zeer sterke cast. Ik neig een 3 te geven, maar aangezien de film van nederlandse bodem komt doe ik er toch 0.5 bij en kom ik op een 3.5.

Weertenaar schreef:

de ietwat matig in beeld gebrachte achtervolging van Johnny en de tennisgasten.

Niet mee eens er zat een buitengewoon shot, waar ik nog steeds niet uit ben hoe het gedaan is.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

by_the_way schreef:

laat me 1 keer raden:

volgens mij bedoel jij het shot waarbij de camera eerst boven de auto is als de wagen van de tennisgasten voorbij komt ,en vervolgens helemaal daald en dan onder de auto van de flodders gaat!!

dit is inderdaad wel knap gedaan, waarvan ik ooit ergens heb gelezen hoe dit gedaan is, maar het nu niet meer zou weten. ik doelde meer op de botsingen die johnny maakt met de auto van de tennisgasten, en het uiteindelijk terechtkomen in het zwembad, ook het afrollen van een wieldop richting die opruimneger (excuseer me voor het woord) vind ik minder.

avatar van Quentin

Quentin

Zie mijn vraag en het antwoord van Cornelis op pagina 3 van dit topic voor uitleg van het (inderdaad erg leuke) shot dat by_the_way noemt.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Vergeet de vervolgen en vergeet de serie, al moet ik zeggen dat ik Koen een betere Johnny vind dan Huub. Geweldige herinneringen aan deze film, die eigenlijk geen moment verveelt.

Quentin schreef:

Die uitleg van Cornelis lijkt me nogal onrealistisch. Een heel stuk wegdek slopen voor 1 shot lijkt me toch ietwat kostbaar.

avatar van Zonnedaeler

Zonnedaeler

Mijn lievelingsfilm, echt geweldige grappen, alleen jammer dat Huub Johnny was i.p.v. Coen, nadat ik de film had gezien zag ik de dvd op de rommelmarkt liggen, natuurlijk meteen gekocht

avatar van Dirigent

Dirigent

Dirigent schreef:

De serie vind ik erg leuk en de eerste film vind ik ook heel leuk maar ik vind als je deze film vaak hebt gekeken zijn die grove grappen niet meer zo grappig maar de film blijft wel erg vermakelijk, leuk en er zijn nog altijd grappen waar ik altijd wel bij moet lachen ook al weet ik dan wat er gaat komen!

Nou na een paar keren kijken wordt hij toch wel minder hoor vind ik ....

avatar van michael myers

michael myers

Bart Tönjann schreef:

juist ze zijn zo chagrijnig , de nieuwe zijn veel beter

avatar van markq1

markq1

Ik vind het een erg leuke film maar hij komt wat te vaak op tv 3,5*

avatar van lucdecoster

lucdecoster

De Belgische acteurs waren ook subliem. Herbert Flack is uitstekend als kokonel. Ook Bert André als buurman was fantastisch. Ook die sex-scene in de garage met Bert André en het geil wijf spreekt tot de verbeelding
1 van de beste Nederlandse films, moet er nog zand zijn.

lucdecoster schreef:

het geil wijf .

Ik hou van Flodder, is toch een stukje Nederlandse cultuurgoed. Ik kijk altijd met veel plezier naar de films en de serie. Toch vind ik persoonlijk Coen van Vrijberghe de Coningh, die we kennen uit de derde film en serie het beste als Johnnie, veel beter dan Huub Stapel. Helaas stierf Coen onverwacht aan de gevolgen van een hartstilstand vlak na de opnamen van de laatste Flodder serie tijdens een bedrijfsfeest in de First Floor Filmstudio in Almere. Ook René 't Hof ( die de rol van Kees vertolkt in de eerste twee Flodder films) moet in Stefan de Walle zijn meerdere erkennen, Stefan die de rol van Kees op zich neemt in de derde film en serie doet René 't Hof snel vergeten. Net zoals Coen, Huub Stapel als sneeuw voor de zon uit mijn Flodder hart heeft doen verdwijnen. Huub Stapel en René 't Hof zijn in mijn ogen minder geschikt voor hun rollen als Johnnie en Kees, neemt niet weg dat deze Flodder een geweldige film blijft, en ik zal hem vanavond weer met veel plezier bekijken. Toch had ik Coen en Stefan liever in alle Flodder films gezien, maar goed je kan niet alles hebben hè.

avatar van Quentin

Quentin

Geheel oneens, de karakters van Coen en Stefan zijn zielige en vooral domme dieven. Huub zet een Johnnie neer die veel stoerder en slimmer is, terwijl René gewoon een veel sterker acteur dan Stefan is.

avatar van Bart Tönjann

Bart Tönjann

Ik vond de 'domme en zielige dieven' juist stukken grappiger!

Quentin schreef:

Kees is dom Johnnie niet, hij is dan ook altijd degen die alles regelt. Maar dit is geen punt van discussie, het blijft een meningkwestie. Al ben ik het wel geheel eens met de redenering van Devil's Child.

Ben het niet met je eens Quentin, Coens Johnnie is helemaal niet dom. Eerder een geslepen vos die zich vaak dommer voordoet dan dat hij werkelijk is ( als het hem te heet onder de voeten wordt), is een groot verschil natuurlijk. Nee Coen is de ideale Johnnie, deze rol is hem echt op het lijf geschreven. Hij komt gewoon veel overtuigender over dan Huub als asociale crimineel Johnnie. Maar smaken verschillen natuurlijk

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Hmm, nog niet op deze gestemd ?

Tja, wie kent ze niet ?

1 van de succesfilms van Dick Maas.

Andere films van hem die het goed deden waren " De Lift ", " Amsterdamned " en " Flodder 3 ".

Zijn film " Moordwijven " heb ik nog niet gezien.

Wat deze 1e Flodder betreft: 4 *.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Yak schreef:

Nou, die muts van een Tatjana acteerde anders bijzonder klote.

Ik denk dat met name het mannelijk geslacht in die tijd niet op haar acteerprestaties hebben gelet.

avatar van timburton

timburton

Huub Stapel als Johnny Flodder is stukken beter dan die Coen van Vrijberghe de Coningh (Schrijf ik het zo goed?).
Echt typisch Dick Maas om zo'n film te maken!
Die heerlijke overdreven dingen!
Met een tank door een wijk rijden en dan een huis platbomberderen.
Hoe verzien je het?
Stefan de Walle is trouwens ook verschrikkelijk als Kees, nou doe mij maar lekker zoals in deze film René van 't Hof.
Die ook meesterlijk in "Ober" speelt.

timburton schreef:

Echt typisch Dick Maas om zo'n film te maken!

Waarom is dat typisch Dick Maas, ken je hem persoonlijk dat je kunt zeggen dat dat typisch voor hem is?

Nou, daar hoef je geen helderziende voor te zijn.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Bijzonder leuke en geestige film. Erg komisch en overdreven neergezet. Heerlijk toch die overdreven dingen zoals onze commandant! De muziek was niet erg goed in mijn ogen, maar alleen al voor die mooie momenten krijgt de film al 4 *

avatar van Materny

Materny

Puike film.

Heb het niet echt op de meeste Nederlands films, maar deze steekt toch er toch een heel eind op een positieve manier bovenuit.

avatar van Ploppesteksel

Ploppesteksel

Voor mij maakt het niet echt uit wie Johnny Flodder speelt .

In deze film komt Huub Stapel inderdaad erg stoer over & speelt hij het goed. Maar ook in de serie vind ik de vertolking van Johnny vrij goed hoor. Kees daarentegen vind ik veel beter gespeeld door Stefan. Pakweg in de serie als ze aan't pokeren zijn en Kees een straat zonder een 5 op tafel legt.. Dat zie ik die andere Kees niet doen, niet dat het een slechte acteur is, bijlange niet ! Maar met de kop van Stefan; die is echt geschikt om dombo te spelen en dus domme grollen uit de reeks te halen.

Ik zie het ook niet gebeuren om de "duo's" uit elkaar te halen. Rene met Dick of Stefan met Huub past niet ..

Conclusie: Ik heb toch ook liever de Flodder's uit de serie

avatar van timburton

timburton

by_the_way schreef:

Zijn regisseerwerk, zijn stijl en de absurte ideeën.