Genre: Drama / Oorlog
Alternatieve titels: Like Two Drops of Water / The Spitting Image / The Dark Room of Damocles
Nederland
Geregisseerd door: Fons Rademakers
Met onder meer: Lex Schoorel, Nan Los en Van Doude
6,9 (820)
Gesproken taal: Duits en Nederlands
Releasedatum: 21 februari 1963
Bekijk via Prime Video
Plot Als Twee Druppels Water
Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt de sigarenwinkelier Ducker via de geheimzinnige luitenant Dorbeck terecht in het verzet. Hij pleegt diverse aanslagen en beschouwt zichzelf als verzetsheld. Dorbeck lijkt als twee druppels water op Ducker. Door precies te doen wat Dorbeck hem opdraagt voelt Ducker eindelijk zingeving in zijn lege bestaan.
Ducker / Dorbeck
Turlings
Elly
Tonino
Hubach
Wellicht helpt het als je het boek kent.
Zou niet moeten hoeven. De film staat op zich.
Het gaat er juist om dat in het midden blijft of Dorbeck bestaat ja of nee.
In de film vind ik het duidelijk dat ie bestaat.
Er zijn even veel bewijzen voor het bestaan van Dorbeck als tegen.
In de film is er gewoon bewijs dat ie bestaat.
Redlop
Dan moet je dat aan Kappeuter uitleggen
(en aan mij ook trouwens)
empirekees
Zeer boeiende film, de combinatie zwart-wit en Nederlands maakt het voor mij extra indrukwekkend.
De uitspraak van de acteurs was wat gedateerd, maar dat heeft ook zijn charme.
Er was ook nog een rolletje voor "Ferdinand H.
"
U moet de groeten hebben van tante Amalia...4*
Heb je gelijk in.
neo
Mooi gefilmd, veel spanning, goed acteerwerk en een bijzondere sfeer. als ik het zo bekijk een van de beste films van eigen bodem. 4.5 sterren
Visueel inderdaad erg mooi, het verhaal was best spannend, maar niet heel bijzonder, maar waar ik mij het meest aan irriteerde was het overdreven en theathraal acteerwerk. 3*
mibo
"Aardbeien met slagroom. En jij krijgt lekker niks, vuile flikker!" Wat een koningsfilm!
Viel tegen en mee. Een niet onverwachte tegenvaller was dat de film een behoorlijk deel van het boek loslaat. Zo vind ik het in de film ook zonder de eindscene, zeer duidelijk dat Dorbeck wel bestaat. De gelaagdheid uit het boek (wellicht de beste Nederlandse roman die ik ken) zit niet in de film. Het feit dat ik het boek zo goed vind en zelfs ken zat me een beetje in de weg. Maar dat is niet helemaal eerlijk ten opzichte van de film.
Maar als ik daarmee rekening houd (en ik rekende er een beetje op eigenlijk) viel de film me weer eerder mee. Het verhaal bleef intrigerend, is mooi gefilmd. En ik vond ook de acteurs (op enkele bijrollen na) van een heel behoorlijk niveau.
Tegen het einde toe als Ducker gevangen zit zakt het allemaal iets in. Maar er blijft een goede film over.
titan
Prachtige film, wat mij betreft een hoogtepunt in de Nederlandse filmhistorie. De dialogen komen soms wat ouderwets over (door reeds genoemde termen als vlegel e.d.), maar daar stoor ik me niet aan.
Dat de film afwijkt van het boek en op diverse onderdelen explicieter en minder vaag is vind ik ook niet storend. De film is dan weliswaar gebaseerd op een boek, maar staat op zich. Als je je aan de verschillen stoort kan je maar beter geen boekverfilmingen meer kijken. De door Rademakers (al dan niet in samenwerking met Hermans) gedane aanpassingen maken het sterke script er m.i. niet slechter op. 4*
FisherKing
Prachtige film, wat mij betreft een hoogtepunt in de Nederlandse filmhistorie.
En dat in een tijd waarin er per jaar 2-4 Nederlandse films uitkwamen waarvan de helft documentaires. Naast Haanstra en ook Ivens heeft Rademakers Nederland op de filmkaart gezet. (de periode van de stomme film even niet meegenomen)
Fons Rademakers was de eerste Nederlander die fatsoenlijk drama maakte. Hij is de vader van de Nederlandse cinema.
Quentin
Gister de film opgenomen, maar ik wil graag het boek lezen zonder dat het in waarde onderdoet, is het dan verstandig om met het kijken van de film te wachten tot na het boek?
Als ik echt van plan ben het boek te lezen vind ik immer dat ik dat eerst moet doen.
FisherKing
Ik ben ook voorstander van eerst lezen, dan kijken.
Een boek wordt nooit meer hetzelfde als je de film ervan al gezien hebt.
petey
- 1901 berichten
ik ben juist andersom, eerst kijken dan lezen. Ik zie een film liever ´blanco´, en als ik het boek gelezen heb weet ik wat er gebeurd of zit me af te vragen waarom de filmmakers bepaalde keuzen gemaakt hebben.
FisherKing
Maar als ik eerst "gekeken" heb, wil ik het boek geeneens meer lezen.
iluvmovies
Bij deze film (ik heb 'm gister - of moet ik zeggen vannacht? - gezien) moet je eerst het boek lezen.
IK lees het boek liever 'blanco', simpelweg omdat het boek veel beter en gedetailleerder is dan de film.
De film is voor mij niet meer dan een 'vreugde van herkenning'. Het boek is een meesterwerk.
Het mooie van het boek is dat meerdere interpretaties mogelijk zijn, terwijl de film kiest voor een interpretatie.
Mijn advies: lees eerst het boek! Het is een dikke pil, maar je het hem echt in no time uit...:)
Het verschil tussen het boek en de film zit echt niet alleen in de naam van de hoofdpersoon (waarom ineens een andere naam, eigenlijk?). Het boek is veel en veel gedetailleerder. Er worden hele spannende, leuke passages weggelaten (wel begrijpelijk, maar toch) en de gedachten en de achtergrond van de personages komen veel en veel beter naar voren.
De film is leuk, vooral als je het boek hebt gelezen.
Het boek is niet meer leuk, als je de film al hebt gezien. Echt waar.
Nu over de film:
omdat ik de film los van het boek wil beoordelen:
Het is een goede film. Spannend. Goed acteerwerk (hier en daar zijn de acteerprestaties best lachwekkend, maar dat stoorde niet).
Erg goed geregisseerd, mooie locaties. Erg goed dat de film in zwart-wit is. Onduidelijk is wat er gebeurd is met het kindje, dat in de trein zat met de 'Jugenstorm-leidster' (alleen???) en hoe Ducker zo makkelijk van bezet gebied naar het zuiden kon vluchten. Maar dat deerde niet...
Een aanrader (maar....wel voordat je het boek "De donkere kame van Damokles' hebt gelezen)
Quentin
Lange tijd verheugd om deze film te zien, maar eerst maar eens het boek gelezen. Zoals al eerder vermeld door andere, was ook ik binnen een record-tijd door het fantastische boek heen. Daar waar ik ook veel verwachtte van de film, werd ik toch teleurgesteld. De film mist de diepte en uitwerking, die juist het verhaal in het boek zo fantastisch maken. Wat overblijft is een mooi gefilmde, aardig geacteerde oorlogs-thriller met een einde dat de opbouw van het hele verhaal vernietigd . Niet het diepgaande meesterwerk waar ik op hoopte. 3,0 * wel een favoriet boek erbij
Zachery Glass
De beginsequentie suggereerde een relaas over kleinburgerlijk verzet: een doordeweekse straat, een banale sigaarwinkel ... een motor die door het beeld zoeft ... banaliteit terwijl W.O. II in een beslissende plooi valt ... en dat bleek dan ook het geval
Aan de ene kant was het feit dat ik het boek me erg levendig herinnerde een minpunt, maar dat hinderde niet echt ... want qua beeldvoering viel er het nodige prikkelende te rapen het kussen dat "explodeert" tijdens het heftig zoenen tussen Elly & Ducker, en aldus beiden in een "sneeuw" dompelt ...
de straatbeelden an sich
...
In eerste instantie gniffel je om het archaïsche taalgebruik, maar wanneer Ducker komt dood te bloeden, roept de dominee "Het bloeden dient te worden gestelpt!", het lijkt me niet adequaat om op zo'n moment dat chemische wasserij-achtig taalgebruik te blijven hanteren ...
Opmerkelijk vind ik dat Rademakers met een minimum aan middelen een beklemmende oorlogssfeer weet neer te zetten naar het einde van de film toe wordt die oorlogssfeer meer in de verf gezet, maar toch blijft het uiterst bescheiden
De denkpiste dat Ducker (of Osewoudt) wel eens verliefd zou kunnen zijn op Dorbeck komt me na het bekijken van deze film plausibel voor. Ducker heeft iets verliefds/extreem dweperig in z'n stem wanneer hij aan Dorbeck komt te vertellen: "Ik wil alles voor je doen" ... of is het liefde voor zichzelf? Een soort narcisme opgewekt door het ideaalbeeld dat Dorbeck hem voorspiegelde?
robertus65
Mooie Nederlandse oorlogsfilm met veel dramatiek, mooi verfilmd door Rademakers.
Vince-O
Op zich een goede film, tijdens een Nederlands les op school gezien. Maar een goede verfilming is het niet, want het boek heeft geen einde, daar blijft de lezer in dubio. In deze film is er echter wel een waarheid, vandaar 3 sterren.
Nick Theunis
Net als Vince-o gezien bij de Nederlandse les op school. Vond hem redelijk goed, maar inderdaad wijkt de allerlaatste scene af van het boek. Voor de rest een hele goed film en vond de Nederlandse les wel geslaagd..
Quentin
Nog eens bekeken en vond het scenario minder bezwaarlijk, de fotografie van Coutard is prachtig maar het matige spel speelt de film parten.
De overeenkomsten tussen Ducker en Ellis de Vries uit Zwartboek vielen me trouwens erg op, zag behoorlijk wat paralellen.
raymon
Geweldige Nederlandse film voor 1963, Rademakers op zijn best!
In vergelijking met ''De Overval'' uit 1962 is Als twee druppels water vele malen beter als de Overval.
Als je dan toch een keer met De Overval en Als twee Druppels water in je handen staat, kies dan voor Als twee druppels Water; Boeiender, spannender, interresanter!
Flavio
Ben niet zo'n fan van Nederlandse films, maar deze is wel goed, misschien wel de beste Nederlandse film die ik ken.
niethie
Alweer een tijdje geleden dat ik hem zag maar ik weet nog dat ik het een erg boeiend en sfeervol filmpje vond, het verhaaltje is redelijk meeslepend en de film kent een paar spannende scenes, het acteerwerk was me af en toe iets te toneelachtig maar dat neemt verder niet weg dat ik me prima vermaakt heb. Vond hem samen met Het Mes toch wel de beste Rademakers film die ik tot nu toe zag.
3,5 sterren
(verwijderd)
Het grootste probleem waarmee Rademakers opgezadeld werd, was hoe hij de sfeer van De Donkere Kamer om moest zetten naar beeld. Ik vind hem daarin niet geslaagd. Vergeleken met De Vierde Man (Reve) verfilmd door Verhoeven, toont Als Twee Druppels vele gebreken. Het verhaal van Hermans heeft alles in zich om als een film-noir omgezet te worden. Helaas werd dit een knullig amateuristisch filmstukje, zeker vergeleken met de internationale filmwereld in die tijd. Enig lichtpuntje vond ik de vertolking aan het einde, waardoor het ambivalente karakter van het verhaal weldegelijk overeind blijft ... gaat Ducker heen met een paradijselijk verlangen naar zijn geliefde, of ... zien we de echte Dorbeck aan de kust van Engeland liggen ? ... dit is knap verbeeld, en volledig in de geest van Hermans' fictie.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime