• 9.375.067 stemmen

Als Twee Druppels Water (1963)

Drama / Oorlog | 119 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: Like Two Drops of Water / The Spitting Image / The Dark Room of Damocles

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Fons Rademakers

Met onder meer: Lex Schoorel, Nan Los en Van Doude

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 21 februari 1963

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Als Twee Druppels Water

Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt de sigarenwinkelier Ducker via de geheimzinnige luitenant Dorbeck terecht in het verzet. Hij pleegt diverse aanslagen en beschouwt zichzelf als verzetsheld. Dorbeck lijkt als twee druppels water op Ducker. Door precies te doen wat Dorbeck hem opdraagt voelt Ducker eindelijk zingeving in zijn lege bestaan.

Redlop

Dat bijna niemand deze film heeft gezien en zelden is vertoond heeft te maken met het feit dat de rechten van de film in handen waren van Freddie Heineken. Hij had de rechten over de film en hij wist vertoning aan groot publiek jarenlang tegen te houden. Nan Los, vriendin van Heineken, voor wie hij een hoofdrol weggelegd zag, is er de oorzaak van. Ze speelde wel in de film, maar kreeg niet de rol die Heineken haar had toebedacht.

Nu Heineken dood is komt het er misschien nog ooit eens van.

Overigens was Hermans niet blij met deze verfilming. Maar goed, Hermans was meestal niet blij.

Quido

Heb jij hem wel al eens gezien dan?

Deze film verschijnt 4 september op dvd. Is onderdeel van de Fons Rademakers collectie die op dvd uitkomt. (de overige titels zijn: De Aanslag, Het Mes, The Rosegarden, Mijn Vriend, Makkers Staakt uw Wild Geraas, Dans van de Reiger, Max Havelaar, Because The Cats, Dorp aan de Rivier en Mira)

avatar van hugohei

hugohei

Wat Redlop hierboven schrijft is niet helemaal nauwkeurig. Heineken had een half miljoen neergelegd om Rademakers zijn film te laten maken. De beroemde Raoul Coutard deed de camera. Nan Los (Heinekens mooie vriendin)speelde een verpleegster met wie Ducker/Dorbeck het bed deelt. Ze speelde niet slecht, overigens.

Heineken was trots. De film werd heel goed ontvangen, en officiëel ingezonden naar Cannes. Freddy was daar aanwezig met z'n witte jacht (en met z'n vriendin, neem ik aan).

Pas veel later las Heineken in de krant dat de film op de tv zou komen. Hij belde een advocaat en liet dat van de ene dag op de andere verbieden. Het was al tijdenlang uit met Los, en Heineken beschouwde de film als zijn eigendom, waar hij voor betaald had. Mensen met veel geld denken dat soort dingen.

Het boek van Hermans - die natuurlijk vond dat er geen letter aan veranderd mocht worden, wat natuurlijk toch gebeurde, waarna hij natuurlijk toch zo trots was als een aap - is een meesterwerk. Spannend als een thriller, geweldig thema... Echt topniveau.

En de film wil ik graag terugzien.

Quido schreef:

Heb jij hem wel al eens gezien dan?

Nee.

hugohei schreef:

Maar Hugo heeft hem dus wel gezien!

Dacht ik ook een keer met een anekdote aan te komen is die niet nauwkeurig. Maar Hugo... jouw verhaal is gedetailleerder maar weerlegt niet mijn verhaal. Toch?

FisherKing

Hij is laatst hervertoond (eenmalig) in het kader van de NRC-Filmdag. Eind December 2002 meen ik. Helaas kon ik daar niet naar toe.

Het boek is idd fantastisch. En ik meen de film toch ook eens gezien te hebben (of waren het korte stukjes bij een docu of zo ?? )

avatar van hugohei

hugohei

Sorry Redlop : ik was weer es te schoolmeesterig. Een puntje van belang is, dat veel mensen denken dat Heineken de film helemaal verboden heeft. Maar er is flink naar gekeken, en er was veel lof.

Pas véel later greep Heineken in, met een batterij advocaten, en werd iedere voorstelling in de praktijk onmogelijk gemaakt. Ook in retrospectieven van Rademakers was de film niet te zien.

Wat FisherKing gezien heeft, is waarschijnlijk [kan niet anders] de uitzending geweest van Gerardjan Reinders van Zomergasten.

GJ is erg geïnteresseerd in de homoseksuele elementen in het verhaal. Er werden een paar fragmenten getoond die de VPRO had losgepeuterd. Over Los gesproken : hoe zou het met die Nan Los zijn ? Ze heeft nooit meer iets gespeeld, bij mijn beste weten. Ik ga es informeren bij Lex Schoorel die de hoofdrol deed, en die met haar in bed gelegen heeft. Interessante vragen : stond Heineken bij de seksscènes op de loer, naast de camera ? Biertje in de hand misschien ?

Ik hou de oplettende lezer op de hoogte.

hugohei schreef:

Ik hou de oplettende lezer op de hoogte.

We houden je in de gaten.

avatar van Lianne

Lianne

Ik heb deze film gezien in het filmmuseum als schoolvoorstelling. Hier werd verteld dat Hermans het niet eens was met het eindresultaat en dat de film daardoor nooit uitgebracht werd.

avatar van titia

titia

Ik had gehoord dat het filmmuseum deze film onlangs gerestaureerd had, weet iemand daar meer van?

FisherKing

Nee, weet wel dat ie op DVD komt.

avatar van images

groeten,

Images

avatar van Wer-Al Zwowe

Wer-Al Zwowe

Deze film wil ik zeker zien. Vooral omdat Jules Royaards er in zit. (Nol uit Samsam)

Ik ben namelijk wel benieuwd naar zijn oudere werk.

Wer-Al Zwowe schreef:

Vooral omdat Jules Royaards er in zit. (Nol uit Samsam)

Is dat familie of zo ?

Quido

A-Film Home Entertainment brengt samen met Het Filmmuseum op 4 september 2003 een DVDBox met de films van Fons Rademakers uit. Naast de verzameling van 11 titels uit het geweldig succesvolle oeuvre van Fons Rademakers, wordt deze Box uitgebreid met een 12e DVD. Deze extra DVD zal, naast de gebruikelijke extra’s, een door de VPRO (R.A.M) aan Fons Rademakers gewijd filmportret van Harry Hosman bevatten. Dit filmportret wordt vertoond tijdens het 23e Nederlands Film Festival (24 september t/m 3 oktober 2003) alwaar het Nederlands Film Festival terugblikt op zijn werk van de afgelopen jaren.

Het is de eerste keer in de Nederlandse filmgeschiedenis dat er een volledige DVD box met alle films van één gerenommeerd Nederlands regisseur wordt uitgebracht. Tijdens het Nederlands Film Festival zal tevens de door Mieke Bernink geschreven biografie over Fons Rademakers gepresenteerd worden.

De Fons Rademakers DVD box omvat de volgende titels:

The Rose Garden (1989), met een Oscarâ bekroonde De Aanslag (1986), Mijn vriend, of het verboren leven van Jules Depraeter (1979), Max Havelaar (1976), Because the cats (1973), Mira (1971), De dans van de reiger (1966),

Als twee druppels water (1963), Het Mes (1961), Makkers staakt uw wild Geraas (1960) en de in 1958, eerste Nederlandse Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film, Dorp aan de Rivier (1958).

De verschillende DVD’s zullen zowel los als in een Collectors box te koop zijn. De releasedatum van deze DVD box is op 4 september 2003.

Releasedatum is verschoven naar 2 oktober, omdat het dan tijdens het Nederlands Film Festival kan uit komen.

kappeuter schreef:

Ah jammer! Was me er eigenlijk al op aan het verheugen om vooral deze film eens een keer te zien. Maar ja, dan maar een maand later...

Weet U trouwens al iets over de prijs van de box?

Quido schreef:

Weet U trouwens al iets over de prijs van de box?

12-dvd box € 220.00

losse dvd's € 22.99

avatar van Wouter

Behoorlijk prijzig. A-film kennende kost ie een jaar later de helft. (Als hij dan nog te koop is)

Quido

Vrijdag 19 september om 23.55 uur op Nederland 3 te bewonderen!

avatar van rzasa

rzasa

Dat is geweldig nieuws natuurlijk. Goed artikel in de nieuwe Vpro-gids met hele sappige details! Die Freddie Heineken toch!

Het verhaal van Als Twee Druppels Water heeft veel overeenkomsten met een spannend jongensboek.

De gewone 'jongen' Ducker die zich ineens tot heldendaden in staat acht, nu hij zijn alter ego Durbeck heeft ontmoet.

Een jongensboek, tot we bij de pijnlijke ontknoping komen, waarin het voorgaande verhaal in een geheel ander perspectief wordt geplaatst.

Lex Schoorel zet twee dynamische en onderscheidende hoofdrollen neer, als Ducker en Durbeck. De jongensachtige Ducker met ietwat hoge stem, en Durbeck, de kille, doortastende geheim agent, die niet zou misstaan in een film-noir!

Minpuntje van de bijrollen is soms (vooral de oudere acteurs) dat de betreffende acteurs wat al te toneelmatig acteren. Bijvoorbeeld Duckers hysterische moeder en ook zijn oom.

De cameo van Heineken is grappig. Ik wist helemaal niet van deze cameo af. Als je de markante kop van Heineken kent, is deze eigenlijk niet te missen.

De vormgeving, decors en cameravoering benaderen de perfectie. Rademakers verklaart op de commentaartrack dat hij de film wederom in zwart wit had geschoten, als hij 'm nu opnieuw zou maken. Ik kan me dat goed voorstellen. In zwart-wit komt de compositie van het beeld en het vakmanschap van de cameraman goed tot zijn recht.

De film is begin jaren '60 gemaakt, maar hij ziet er uit alsof 'ie is gemaakt in de jaren '40. Wat wil je nog meer, bij een film die zich afspeelt tijdens WOII (en even daarna) ?! Met de authenticiteit zit het goed, Rademakers onderstreept het belang hiervan nog eens op de commentaartrack en gelijk heeft hij. Oorlogsfilms zijn bij uitstek films die vallen of staan bij authenticiteit.

Twee Druppels Water kent prachtig camerawerk van Raoul Coutard (À bout de Souffle, Jules et Jim), echt genieten van elk shot! Het getuigt van moed om zo'n buitenlandse vakman te benaderen.

Nog even over de dvd; de beeldkwaliteit is uitstekend. Je kunt kiezen uit de originele soundtrack en uit de geremasterde soundtrack.

De grootste troef is ontegenzeggelijk het commentaar van Fons Rademakers. Het commentaar van Rademakers op de dvd is uitermate boeiend. Met anekdotes en interessante weetjes. Zo wordt de kwestie met Heineken door hem opgehelderd.

Hij vertelt ook dat voor foto's van SS-offcieren die even te zien zijn in een shot, de gezichten van W.F. Hermans, Heineken en Harry Mulisch staan.

Ik geef Twee Druppels Water 4 dikverdiende sterren.

Quido

Kapp, heb jij de dvd al?

Oh sorry, had ik er even bij moeten zetten. Ik heb recensie-exemplaar van de box ja. Binnenkort meer recensies!

Quido

Staan er veel extra's op de dvd's?

Veel extra's:

-audiocommentaar Fons Rademakers

-trailer

-foto's

-originele posters

-biografien

-awards

kappeuter schreef:

Meesterlijk van Willem Frederik Hermans om zo met die namen te spelen. (een "b"tje meer) Borderwijk-achtigs overigens. Maar ja wie Kan Borderwijk overtreffen, en zijn nevenbuur Willem Elsschot.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Ik ben erg benieuwd!

Het boek was echt super!

FisherKing schreef:

Meesterlijk van Willem Frederik Hermans om zo met die namen te spelen.

Is het scenario dan ook van Hermans? Want in het boek heten ze Dorbeck en Osewoudt.

FisherKing

Hij staat op IMDB iig bij de writing credits.