• 9.182.070 stemmen

Geregisseerd door: Keenen Ivory Wayans

Met onder meer: Jon Abrahams, Carmen Electra en Shannon Elizabeth

Releasedatum: 3 augustus 2000

Plot Scary Movie

"No mercy. No shame. No sequel."

Op een Halloween-avond rijden Cindy Campbell en vijf vrienden per ongeluk een man aan. Ze besluiten om het ongeluk geheim te houden, maar een jaar later wordt het zestal achterna gezeten door een gemaskerde seriemoordenaar, die wrede spelletjes met hen wil spelen. Het begint bij de brute moord op Drew Decker en het duurt niet lang voor de moordenaar achter Cindy en de rest aangaat. Deze zetten alles op alles om te overleven, maar de moordenaar geeft niet makkelijk op; hij heeft namelijk een behoorlijke grote kennis op het gebied van horrorfilms.

Cindy Campbell

Miss Congeniality

Greg Phillippe

avatar van umbra

umbra

18j geleden vond ik dit nog awesome en gieren, nu is deze zo flauw, dus 3.5 toen en 1.5 nu, maakt een 2.5/5

avatar van Woland

Woland

Tja, ik heb dus geen nostalgiegevoelens uit mijn schooltijd voor Scary Movie. In mijn studententijd heb ik deze succesvol ontweken, en misschien is dat jammer, want na een half kratje en een dikke bats was dit wellicht nog een beetje te genieten geweest. Maar zo'n feest was het niet. Wayans en co hebben wederom een cinematische drol gedraaid waarin allerlei ontzettend flauwe parodieën op (in dit geval) voornamelijk jaren '90 tienerhorrorfilms samengeveegd worden, met Scream als rode draad. En dat laastste is een goeie zaak, want dat betekent dat er in ieder geval nog een klein beetje lijn in het verhaal zit. Zo heel af en toe is er wel eens een grap die niet direct dood neerslaat, maar ik heb me wederom lopen te ergeren. Die Wayans komen er bij mij niet meer in.

avatar van Splinters

Splinters

Als 18-jarige gezien op de megafestatie in Utrecht. We verwachten een non-film maar lagen met z'n allen helemaal dubbel. Ja. Mooie herinneringen.

Enfin. Terug naar het 'spitsuur' in m'n leven, want inmiddels een dikke dertiger en de kinderen zijn weer uit school. Ondanks de weinige tijd die dertigers hebben hoop ik later meer films uit een ver verleden te kunnen waarderen met wat sterren.

Overigens dank aan users met uitgebreide openbare stemlijsten. Ik heb daar vanmiddag gretig gebruik van gemaakt om films die ik ooit gezien heb te kunnen waarderen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Zo moet je enorm lachen om Eurotrip en Naked Gun, zo sta je vol ongeloof naar deze prul te kijken (waar ik toch nog wel het beste van hoopte). Je ziet vaak nog wel waar de grap moet zitten, maar men mist de komische timing waardoor veel grappen enorm flauw blijven en vaak genoeg doodslaan.Er zit ook geen één leuke acteur in en op een heel enkel grapje na was dit helemaal niets. Zo wordt het een niet leuk saai gedrocht. De parodie ontgaat me ook vaak genoeg omdat ik veel films die worden uitgebeeld niet heb gezien, maar ik heb niet het idee per se daardoor veel gemist te hebben. 1,0*.

avatar van Shadowed

Shadowed

Tja.

Wat kan je erover zeggen, behalve dat deze ongelooflijk flauwe maar op sommige stukken best geslaagde parodie. Dit was echt het begin van de parodieën, hierna vielen ze echt uit de lucht. Jammer dat het ook wel de lol heeft verpest.

Hier zijn zoveel horror cliches en films op de hak genomen dat het soms best komisch is. Mega flauw natuurlijk en vaak een beetje richting de seks, poep en pies grappen gericht die niet altijd even komisch zijn. Typisch ook een film die je in een aangeschoten toestand moet zien.

Over the top humor dat nergens op slaat en zeker niet voor iedereen in de wieg gelegd is, maar stiekem vaak ook weleens komisch is. Is het een goede film? Nee, absoluut niet. Kijkt hij lekker weg? Ligt aan jou, maar ik heb me best vermaakt.

avatar van FlyingGustman81

FlyingGustman81

Misschien had ik dit in mijn puberjaren een leuke film gevonden, nu vind ik hem echt zwaar tegenvallen... Daarom 1,5* voor de moeite..

avatar van clubsport

clubsport

De parodieen zijn leuk gekozen maar de grappen halen bij lange na niet het niveau van bv the naked gun reeks .

avatar van jopie87

jopie87

In 2003 op de middelbare was dit nog 'de shit'. Wat een bagger is het nu.

Nee toen was het ook al meuk.

kos schreef:

Nee toen was het ook al meuk.

Scary Movie 1 is juist wel heel geslaagd en leuk als spoof. De vervolgen waren wisselvallig, dit origineel zeker niet. Alleen maar goede herinneringen aan.

avatar van Geralt of rivia

Geralt of rivia

Als fan van het horror genre is dit wel grappig als je nog nooit een horrorfilm hebt gezien is dit niet grappig . Het volgt het verhaal van scream i know what you did last summer nightmare on elm street en poltergeist en al die andere klassiekers . Wel grappig geen top film maar wel verdomd grappig .3.0

?

Wat een klassieker blijft dit toch. Snap echt niet hoe je naar deze film kunt kijken zonder te lachen. Ben hier toen ik iets jonger was echt compleet om stukgegaan elke keer. Na hem eens te herzien te hebben na 5 jaar geef ik toe dat mijn vorige beoordeling van 5* iets over enthousiast was, maar nog steeds van mening dat dit de parodie der parodieeen is die nooit meer verslagen zal worden! 4,0*

avatar van TMP

TMP

Vreselijk. Lang geleden als tiener al eens (deels) gezien en kon er toen al niet echt iets mee. Werkelijk de meest simpele en platte humor, ook nog eens dusdanig gebracht dat er echt niets te lachen valt. De referenties naar diverse andere films vallen wel op, maar zijn ronduit treurig uitgewerkt. Bedroevend acteerwerk ook. Valt bijna niet naar te kijken...

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Als ik dit acht jaar geleden of zo had gezien, had ik het misschien nog wel beter kunnen smaken. Nu was het echter een vrij triestige bedoening. Er zitten enkele geslaagde grapjes in, en het is leuk om momenten uit Scream en andere films tegen te komen, maar daar houdt het ook wel op. En het is dus voor pakweg 90% een Scream parodie, wat toch een vreemde keuze is. Scream zelf is namelijk al een zelf-reflectie op het slashergenre. Deze film parodieert nu een parodie. Bon, het is natuurlijk allemaal niet te serieus bedoeld dus ik ga er ook niet over klagen, maar het is wel niet zo dat een film die flauw is ook slecht hoeft te zijn. Dat is hier wel het geval vond ik. De vervolgen zal ik aan me voorbij laten gaan.

avatar van Shadowed

Shadowed

Herzien.

Mijn eerste cijfer was een 5/10, maar dit soort films blijven tot de soort film behoren die je eens in de zoveel tijd opnieuw ziet. Of je het nou wilt of niet. Ik had gewoon zin in een flauwe parodie van horrorfilms, en ik had er al zoveel gezien. Ik had geen zin in een erg slechte, dus besloot ik gewoon deze film te herzien.

Mijn cijfer gaat zelfs een stukje omhoog. Dit soort films blijven erg flauw en makkelijk, grappen worden soms tot in de extremen herhaald, maar tevens blijven dit soort films erg leuk voor een keertje in de zoveel tijd. Je moet er uiteraard van houden, ik snap best dat menig kijker afhaakt bij dit soort films. Ik kan er in de juiste bui echter ontzettend van genieten.

Nogmaals, de grappen zijn erg makkelijk te verzinnen, maar daardoor niet minder grappig. Hier en daar heb ik smakelijk kunnen lachen om de zeer domme en flauwe humor. Het acteerwerk is enthousiast, ook al is niet iedereen grappig. Wayans is volledig in zijn element hier, net als Faris, in een film die haar ook behoorlijk populair heeft gemaakt.

Deze film vermengt weliswaar veel andere films in zijn plot, maar waar bijvoorbeeld Seltzer en Friedberg het er allemaal geforceerd in vermengen is dat hier niet echt het geval. Het zijn er veel, maar het voelt nooit opdringerig aan. Nogmaals, niet alles werkt, de film schiet regelmatig door, maar tevens kent de film ook genoeg momenten die wel op de lachspieren werken.

Hoogstaande cinema zal het nooit worden, dit soort films zijn enkel leuk als je een keertje een luie film wilt zien die weinig inhoud heeft en zich volledig inzet op de komedie. Menig horrorfan zal het vast leuk vinden om de verwijzingen naar horrorfilms te ontdekken, maar ook een normale kijker zal deze makkelijk kunnen ontdekken. Scary Movie probeert namelijk geen moment deze te verhullen.

avatar van bart007bond

bart007bond

Zo ontzettend grappig .

Met super leuke dames : Carmen, Anna etc.

Leukste van de 5

avatar van FillumGek

FillumGek

In een vlaag van verstandsverbijstering deze na twintig jaar maar weer eens opgezet. Ik weet dat ik deze film al beginnende puber in een korte periode kapot had gekeken en dit beschouwde als één van de beste komedies ooit. Een thema wat aansloot op mijn horrorvoorkeuren aangevuld met een karrenvracht aan platte grappen over drugs en seks. Dit kon gewoon niet beter. Maar ook hier ging de lol er van af naarmate ik ouder werd en daarna nooit meer gekeken.

Het spoof-genre kan me hedendaags nog weinig bekoren, het is vooral vanuit nostalgisch oogpunt dat ik deze weer eens een kijkbeurt wilde geven. Scary Movie is een samensmelting van verschillende, bestaande (horror)films die flink op de hak worden genomen. De humor varieert van best aardig tot aan heel flauw. Veel humor kun je scharen in het 'Naked Gun'-rijtje, maar een groot aantal grappen gaan ook verder. Vaker dan eens wordt de spot gedreven met homo's wat soms voor een lachje zorgt, maar je het na de twintigste grap wel kent. Er komt zelfs een transgender voorbij wat voor een grappige situatie zorgt. Ja, dit was in een tijd waarin je er nog om mocht lachen.

Veel scenes kon ik me nog wel herinneren, maar vroeger kende ik een aantal verwijzingen niet. Terwijl ik nu denk ik werkelijk alles heb gezien wat in de film genoemd word, of gepersifleerd. Ook leuk om een aantal acteurs weer te zien, zeker zo'n Shannon Elizabeth of Anna Faris die vooral in de jaren '00 hun hoogtij vierden. Beide zijn naar mijn mening toch teveel in deze typetjes blijven hangen, de ene sexy en de ander het sulletje. De Wayans broers moet je van houden. Vroeger kon ik er wel om lachen, maar nu een stuk minder, komt ook zeker door de slechte dubbelgangerfilms die ze later maakte. Ik geef de film nog wel een voldoende wegens het in hoog tempo eren van diverse grote filmtitels en een paar grappen die nog steeds leuk zijn. Maar er zijn genoeg komedies waarbij er veel meer te lachen valt.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Zeer lang geleden nog eens gezien en het was fout deze aan te vatten met mijn negenjarige dochter waardoor ik haar iets anders heb laten doen. Toch iets te veel seksgrappen en -insinuaties die de revue passeerden. Dat was me even ontgaan. Ze vond hem ook niet leuk (en zelfs eng), nuja, kan ik wel inkomen met die beginscène ...

Uiteraard zeer flauw, maar wat ik wel steeds knap heb gevonden is de creativiteit om al die diverse films op speelse wijze met elkaar te verweven tot één geheel. Niet alles is even geslaagd, maar het is wel fijn om al die verwijzingen in films te ontdekken.

Van de cast kan je zeggen dat ze enthousiast zijn. OK grappen worden afgewisseld met plaatsvervangende schaamte, maar je kan niet voor iedereen goed doen natuurlijk.

avatar van maurice32

maurice32

Blijft vermakelijk.

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Spoofs kunnen bijna niet goed zijn, maar ik blijf me kapotlachen om die Wayans die blijkbaar mega homo is, maar nog niet uit de kast is... Er zitten gewoon echt leuke grappen in, maar helaas meer slechte.

avatar van Chelsea94

Chelsea94

Zag deze film na lange tijd weer eens. Soms best lachen maar de bioscoop scene is echt verschrikkelijk irritant, al is dat vast de bedoeling.

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Nostalgie.... Van mij mogen ze meer van dit soory films maken, al is het maat om het offended "woke" cultuurtje te sarren.. Geweldige humor over homo's, huidskleur, invaliden, seksverslaafden en druggebruik... Geweldige tijd.. toen humor nog geen grenzen kende...

avatar van Noodless

Noodless

Vroeger eens gezien, maar naar mijn gevoel nu meer van genoten dan toen. Je weet dat het gewoon absurd is en dat er heel wat belachelijke en flauwe grappen voorkomen , maar er zitten ook redelijk wat grappige scènes in de film. Bijvoorbeeld de volgende scènes zijn hilarisch : oma en de piano op de trap, Ghostface die in groep mee doet met het nemen van drugs, de geschifte openingsscène met Carmen Electra, Ghostface die achter een bank zit terwijl zijn voeten duidelijk zichtbaar zijn en vraagt via telefoon waar hij zit en de over the top matrix scène met vooral de pijnlijke rug van Ghostface Belachelijk, maar wel vermakelijk ! 6/10

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Op de gameavond na lang wikken en wegen uitgekomen bij de Scary Movie trilogie die ik ineen gekke bui eens meegenomen had. Want eerlijk gezegd is comedy niet echt mijn ding, en wat ik nog wist van Scary Movie was dat ik het toch wel ontzettend flauw vond. Desondanks toch geprobeerd mede voor een cijfer en comment.

Maar what do you know? Scary Movie wist me aangenaam te verrassen wat natuurlijk mede komt omdat ik veel van de gepersifleerde films wist te herkennen, iets dat misschien in een eerder stadium lastiger was. Tevens moet je bij dergelijke films even door de koddige flauwheid prikken om de soms best wel goed bedachte eenvoud te zien. En dat was ook wel een beetje het geval. En in dat kader was het best geinig Scream, I know what you did last summer, The Blair Witch Project te herkennen plus kleine details uit Murder on the Orient Express, The Sixth Sense, The Matrix en The Usual Suspects hoewel dat niet bepaald griezel is. Één van de sterkste scènes is absoluut de trapscene, maar de suïcidale leraar en lost and found zijn ook best goed, tevens zijn er ontzettend veel kleine grapjes die leuk zijn zoals de kuusheidgordel. Ik kan dan ook niet anders zeggen dat ik kostelijk gelachen heb.

Zijn er dan geen minpunten? Oh absoluut, want van Anna Faris zal ik nooit echt fan worden. Tevens is die Marlon Wayans echt ver-schri-ke- lijk! Wat een irritant personage is dat joh. Maar gelukkig kan Wayans de film niet verpesten en blijkt Scary Movie toch een behoorlijk leuk weerzien en ben ik benieuwd naar de andere delen.

avatar van The Oceanic Six

De Wayans Brothers herenigen zich voor een nieuwe hilarische 'Scary Movie' | FilmTotaal

Bijzonder.

Ik vond deze broers vaker irritant dan leuk in de Scary Movie's.

avatar van catdog

catdog

• 1925 stemmen

The Oceanic Six schreef:

Bijzonder.

Ik vond deze broers vaker irritant dan leuk in de Scary Movie's.

Ze hebben de eerste twee films ook geschreven en met hun andere broer geregisseerd. Dus een groot deel van je 3,5* hieraan is aan hun twee te danken!

catdog schreef:

Dat wil niet zeggen dat zij heel leuk zijn. Ik schreef het al in mijn hele oude reviews, dat die broers irritant zijn met hun rollen. Maar ze hebben wel hun belangrijke bedrage gehad aan het succes van de films ja.

Ik vond deel 1 enorm leuk, maar ook omdat het sentiment is. Deel 3 en 4 vond ik qua schrijfwerk en humor beter. En twee was gewoon een slechte film.