• 9.374.599 stemmen

Mr. Smith Goes to Washington (1939)

Drama / Komedie | 129 minuten

Genre: Drama / Komedie

Alternatieve titel: Mr. Smith Gaat naar Washington

Geregisseerd door: Frank Capra

Met onder meer: James Stewart, Jean Arthur en Claude Rains

Plot Mr. Smith Goes to Washington

"Romance, drama, laughter and heartbreak... created out of the very heart and soil of America!"

De jonge en naïeve Mr. Jefferson Smith denkt dat hij de wereld kan verbeteren als hij wordt gekozen voor de Senaat. Maar daar aangekomen wordt hij alleen maar geconfronteerd met corruptie en bedrog. In zijn pogingen om hier een einde aan te maken, zet hij bijna zijn carrière op het spel.

Jefferson Smith

Clarissa Saunders

Joseph Paine

Governor Hopper

Chick McGann

Senate Majority Leader

President of the Senate

Toevallig een keer op een middag op tv gezien. Ik werd meteen door de film gegrepen. James Stewart kende ik toen nog niet. Nu inmiddels goed, na enkele bekende Hitchcock films gezien te hebben (Rear Window, Rope, Man Who Knew too Much). Is inmiddels een van mijn favoriete acteurs geworden.

Indrukwekkende film. Staat op #75 in de imdb top 250.

Ben ik nou de enige die deze 'klassieker' gezien heeft ?

avatar van neo

neo

ik heb em gelukkig niet gemist.wat een waanzinnig goeie film.prachtig acteerwerk van james stewart.de film begint zoals in een heelboel films met een belovend begin voor een jonge man maar al snel komt hij in de problemen.de film is echt geen seconde saai ofzo.ik was echt helemaal gefascineerd door de manier waarop stewart in de laaste 50 minuten ofzo op geweldige manier acteerde en de senaat te overtuigen van zijn onschuld.zit te twijfelen of ik 4.5 of 5 sterren zal geven.4.5 dan maar

avatar van Ibrahim

Ibrahim

Deze film is weer een goeie samenwerking tussen frank capra en james stewart,vooral james stewart acteert geweldig dat overigens een van mijn favoriete acteurs is een aanrader.

avatar van Jordy

Jordy

Ondanks dat ik 'm erg goed vond (leuk verhaal, erg sterke rol van Stewart weer, wat was die man toch goed) ben ik iets minder enthousiast dan jullie... hou het slechts op 3,5 sterren.

avatar van FisherKing

FisherKing

met "Mr Deeds go to town" een meesterwerk...

al gezien toen ik klein was en pas ook weer.....

avatar van EmDee

EmDee

Wat staan die films van Capra allemaal hoog in de IMDB top 250.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

heel sterk, maarre 8,4 op IMDB ... misschien een ietsje te veel cult-status, deze film ...

Vooral het begin vond ik minder

**** 4 op 5 ****

avatar van Jordy

Jordy

cult is wanneer een KLEINE groep mensen een film erg goed vindt

Schitterende film!

James Stewart speelt overtuigend en actrice Jean Arthur vind ik het erg leuk doen.

Valt me altijd weer op hoe goed de actrices uit die tijd zo goed hun 'mannetje staan'. Ik bedoel dat ze veel meer een dragende rol hebben, dan actrices tegenwoordig. Niet alleen maar iemands liefje zijn.

Mr. Smith Goes to Washington is een mooi verhaal, die de Amerikaanse gewoonten en instituten onder een vergrootglas legt. Bewust overdreven weergegeven, met een knipoog, ja misschien zelfs als een karikatuur van de werkelijkheid. Ook dat is een typisch kenmerk van de films van Capra.

Hoe meer films je van hem ziet, hoe meer terugkerende thema's je ziet.

Ik had de film al gezien, maar jaren geleden. Gisteren dus opnieuw.

avatar van Goodfella

Goodfella

Leuke film met één van Stewart's betere rollen, alleen vond ik het hier opnieuw storend dat (net als bij It's a Wonderful Life) de moraal er zo dubbeldik op moet liggen. Maar superhinderlijk wordt het hier gelukkig niet. 3,5*

avatar van gotti

Vond deze film net als It's a Wonderfull Life weer erg sterk. Stewart wee in een erg goeie rol en het verhaal verveelt voor geen moment. 4*

avatar van titan

titan

Weer een fijne film van Capra, de meester van de feelgoodmovie. Lijkt qua thematiek wel erg op Mr Deeds goes to town. Jammer van de onverwachte/ongeloofwaardige ommezwaai van senator Paine op het eind, zodat het slot wat onbevredigend is. Verder wordt het verschil tussen goed en slecht m.i. iets te karikaturaal neergezet.

Al met al 3,5 * voor deze film en met deze 20e stem komt de film met stip binnen op 18 in de top 100!

avatar van De Knip

De Knip

James Stewart speelt een even amusante als sterke rol in deze film.

Goed om te zien hoe politici hier de mond eens worden gesnoerd.

****

avatar van hugohei

hugohei

Wat had die Capra een enorme flair en een gevoel voor detail, en voor alles wat werkt in film. Ik vond 'm zaterdag weer verbluffend. De patriottische propaganda wordt zó openlijk beleden dat ie me niet stoort (er wordt niet stiekem met vlaggetjes gezwaaid, maar zonder aarzelen ingezoomd op Lincolns imposante beeldtenis).

De grote slotscène in de Senaat is meesterlijk gedaan, en onverminderd spannend.

Elke keer als ik de film zie, wordt ik weer verliefd op Jean Arthur. De wonderlijke stem, de 'volle' wangen en de prachtige ogen. Een vrouw met pit, heel wat anders dan die bordkartonnen karakters van tegenwoordig (Hollywood).

kappeuter schreef:

En actrice Jean Arthur vind ik het erg leuk doen. Valt me altijd weer op hoe goed de actrices uit die tijd zo goed hun 'mannetje staan'.

Inderdaad, zij was voor mij ook de absolute verrassing uit de film. Jean Arthur doet absoluut niet onder voor Stewart. Verder is het een erg vermakelijke film met een uitstekend verteld verhaal (hoewel ietwat moralistisch en pattriotisch). 4 sterren.

avatar van T.O.

T.O.

kappeuter schreef:

Inderdaad, dat wilde ik net zeggen. Gelukkig zat er ook niet zo'n enorm zoetsappig liefdesverhaaltje in deze film.

avatar van empirekees

empirekees

Deze hoort in de top100 thuis, 5* trouwens!

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

empirekees schreef:

Deze hoort in de top100 thuis, 5* trouwens!

Bij deze...

een 4 1/2 van mij trouwens

avatar van starbright boy

Mijn tweede Capra. Ik vond It's a Wonderful Life nog beter maar ook deze was weer erg leuk. Subtiel is het niet bepaald. Veel moraal en sentiment. Maar zo goed gemaakt dat het onweerstaanbaar (voor mij dan) wordt. Arthur en Stewart zijn fantastisch. De film zit vol leuke details (zoals het nerveuze gehannes met de hoed van Stewart of de blikken van de senatoren) en hij is om voordat je het weet.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Is deze classic te koop op DVD?

avatar van starbright boy

Ja, o.a. bij Free record shop (koop dvd-link bovenaan)

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Aah, mooi!

Leuke DVD voor mijn moeder en een prima film om mijn kennis weer een beetje te verbreden.

kappeuter schreef:

Indrukwekkende film. Staat op #75 in de imdb top 250.

#65 inmiddels!

avatar van eerdekes

eerdekes

Ligt bij ons in de BIB, toch maar eens lenen dan

Vanwege het 'ongewone' uitzendtijdstip even een herinnering:

vanmiddag om 13:35 uur op tv (VRT 1)!

imdb top 250: #66

avatar van homerjay

homerjay

Erg fijne film. Mooie (en goede) actrices, goede acteerprestaties en een interessant onderwerp. Af en toe wel wat clichematig, maar voor een film van 65 jaar oud zie ik dat graag door de vingers.

De zaterdag kan niet meer stuk. 4*

avatar van Chr.s

Chr.s

Je ziet clichés omdat andere films bepaalde elementen uit deze film genomen hebben

4,5*, goed geacteerd, lekker tempo, vermakelijk, top

avatar van moviemike

moviemike

Weinig aan te merken op deze film, eigenlijk niets.

avatar van FisherKing

FisherKing

Bij herziening blijkt maar eens dat dit een briljante film is waarbij 125 minuten voorbij vliegen. Alles werkt, je wordt helemaal meegesleept in het verhaal. Briljant en nog steeds erg actuele thema's zoals vrijheid van meningsuiting.

En wat een acteergeweld, vooral Claude Rains als bad-guy senator. En Edward Arnold als indrukwekkende bad guy.

Kortom intens genoten, en zo hoort cinema te zijn.

5 hele vette sterren.

Trivia op IMDB

Bitterly denounced by Washington insiders angry at its allegations of corruption, yet banned by fascist states in Europe who were afraid it showed that democracy works.