Genre: Drama / Komedie
Alternatieve titel: Mr. Smith Gaat naar Washington
Geregisseerd door: Frank Capra
Met onder meer: James Stewart, Jean Arthur en Claude Rains
Plot Mr. Smith Goes to Washington
"Romance, drama, laughter and heartbreak... created out of the very heart and soil of America!"
De jonge en naïeve Mr. Jefferson Smith denkt dat hij de wereld kan verbeteren als hij wordt gekozen voor de Senaat. Maar daar aangekomen wordt hij alleen maar geconfronteerd met corruptie en bedrog. In zijn pogingen om hier een einde aan te maken, zet hij bijna zijn carrière op het spel.
Jefferson Smith
Chick McGann
Ma Smith
Senate Majority Leader
President of the Senate
Toevallig een keer op een middag op tv gezien. Ik werd meteen door de film gegrepen. James Stewart kende ik toen nog niet. Nu inmiddels goed, na enkele bekende Hitchcock films gezien te hebben (Rear Window, Rope, Man Who Knew too Much). Is inmiddels een van mijn favoriete acteurs geworden.
Indrukwekkende film. Staat op #75 in de imdb top 250.
Ben ik nou de enige die deze 'klassieker' gezien heeft ?
neo
ik heb em gelukkig niet gemist.wat een waanzinnig goeie film.prachtig acteerwerk van james stewart.de film begint zoals in een heelboel films met een belovend begin voor een jonge man maar al snel komt hij in de problemen.de film is echt geen seconde saai ofzo.ik was echt helemaal gefascineerd door de manier waarop stewart in de laaste 50 minuten ofzo op geweldige manier acteerde en de senaat te overtuigen van zijn onschuld.zit te twijfelen of ik 4.5 of 5 sterren zal geven.4.5 dan maar
Ibrahim
Deze film is weer een goeie samenwerking tussen frank capra en james stewart,vooral james stewart acteert geweldig dat overigens een van mijn favoriete acteurs is een aanrader.
Jordy
Ondanks dat ik 'm erg goed vond (leuk verhaal, erg sterke rol van Stewart weer, wat was die man toch goed) ben ik iets minder enthousiast dan jullie... hou het slechts op 3,5 sterren.
FisherKing
met "Mr Deeds go to town" een meesterwerk...
al gezien toen ik klein was en pas ook weer.....
Tonyvdb
heel sterk, maarre 8,4 op IMDB ... misschien een ietsje te veel cult-status, deze film ...
Vooral het begin vond ik minder
**** 4 op 5 ****
Schitterende film!
James Stewart speelt overtuigend en actrice Jean Arthur vind ik het erg leuk doen.
Valt me altijd weer op hoe goed de actrices uit die tijd zo goed hun 'mannetje staan'. Ik bedoel dat ze veel meer een dragende rol hebben, dan actrices tegenwoordig. Niet alleen maar iemands liefje zijn.
Mr. Smith Goes to Washington is een mooi verhaal, die de Amerikaanse gewoonten en instituten onder een vergrootglas legt. Bewust overdreven weergegeven, met een knipoog, ja misschien zelfs als een karikatuur van de werkelijkheid. Ook dat is een typisch kenmerk van de films van Capra.
Hoe meer films je van hem ziet, hoe meer terugkerende thema's je ziet.
Ik had de film al gezien, maar jaren geleden. Gisteren dus opnieuw.
Goodfella
Leuke film met één van Stewart's betere rollen, alleen vond ik het hier opnieuw storend dat (net als bij It's a Wonderful Life) de moraal er zo dubbeldik op moet liggen. Maar superhinderlijk wordt het hier gelukkig niet.
Vond deze film net als It's a Wonderfull Life weer erg sterk. Stewart wee in een erg goeie rol en het verhaal verveelt voor geen moment. 4*
titan
Weer een fijne film van Capra, de meester van de feelgoodmovie. Lijkt qua thematiek wel erg op Mr Deeds goes to town. Jammer van de onverwachte/ongeloofwaardige ommezwaai van senator Paine op het eind, zodat het slot wat onbevredigend is. Verder wordt het verschil tussen goed en slecht m.i. iets te karikaturaal neergezet.
Al met al 3,5 * voor deze film en met deze 20e stem komt de film met stip binnen op 18 in de top 100!
De Knip
James Stewart speelt een even amusante als sterke rol in deze film.
Goed om te zien hoe politici hier de mond eens worden gesnoerd.
****
hugohei
Wat had die Capra een enorme flair en een gevoel voor detail, en voor alles wat werkt in film. Ik vond 'm zaterdag weer verbluffend. De patriottische propaganda wordt zó openlijk beleden dat ie me niet stoort (er wordt niet stiekem met vlaggetjes gezwaaid, maar zonder aarzelen ingezoomd op Lincolns imposante beeldtenis).
De grote slotscène in de Senaat is meesterlijk gedaan, en onverminderd spannend.
Elke keer als ik de film zie, wordt ik weer verliefd op Jean Arthur. De wonderlijke stem, de 'volle' wangen en de prachtige ogen. Een vrouw met pit, heel wat anders dan die bordkartonnen karakters van tegenwoordig (Hollywood).
En actrice Jean Arthur vind ik het erg leuk doen. Valt me altijd weer op hoe goed de actrices uit die tijd zo goed hun 'mannetje staan'.
T.O.
Inderdaad, dat wilde ik net zeggen. Gelukkig zat er ook niet zo'n enorm zoetsappig liefdesverhaaltje in deze film.
moviefreak#1
Deze hoort in de top100 thuis, 5* trouwens!
Bij deze...
een 4 1/2 van mij trouwens
Mijn tweede Capra. Ik vond It's a Wonderful Life nog beter maar ook deze was weer erg leuk. Subtiel is het niet bepaald. Veel moraal en sentiment. Maar zo goed gemaakt dat het onweerstaanbaar (voor mij dan) wordt. Arthur en Stewart zijn fantastisch. De film zit vol leuke details (zoals het nerveuze gehannes met de hoed van Stewart of de blikken van de senatoren) en hij is om voordat je het weet.
Ja, o.a. bij Free record shop (koop dvd-link bovenaan)
Mister_Pink
Aah, mooi!
Leuke DVD voor mijn moeder en een prima film om mijn kennis weer een beetje te verbreden.
Indrukwekkende film. Staat op #75 in de imdb top 250.
#65 inmiddels!
Vanwege het 'ongewone' uitzendtijdstip even een herinnering:
vanmiddag om 13:35 uur op tv (VRT 1)!
imdb top 250: #66
homerjay
Erg fijne film. Mooie (en goede) actrices, goede acteerprestaties en een interessant onderwerp. Af en toe wel wat clichematig, maar voor een film van 65 jaar oud zie ik dat graag door de vingers.
De zaterdag kan niet meer stuk. 4*
Chr.s
Je ziet clichés omdat andere films bepaalde elementen uit deze film genomen hebben
4,5*, goed geacteerd, lekker tempo, vermakelijk, top
FisherKing
Bij herziening blijkt maar eens dat dit een briljante film is waarbij 125 minuten voorbij vliegen. Alles werkt, je wordt helemaal meegesleept in het verhaal. Briljant en nog steeds erg actuele thema's zoals vrijheid van meningsuiting.
En wat een acteergeweld, vooral Claude Rains als bad-guy senator. En Edward Arnold als indrukwekkende bad guy.
Kortom intens genoten, en zo hoort cinema te zijn.
5 hele vette sterren.
Trivia op IMDB
Bitterly denounced by Washington insiders angry at its allegations of corruption, yet banned by fascist states in Europe who were afraid it showed that democracy works.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Das Boot

Judgment at Nuremberg
Drama / Oorlog, 1961

Witness for the Prosecution
Misdaad / Drama, 1957
washington dcsenaatsenatorsightseeing governorpoliticusidealistdamcampconservativezwart en witdisillusionmentpolitical corruptionintegrityusa politicsdeterminationfilibusterwalkoutpolitical machinesmear campaignexpulsion attempt buitenlandse films in de sovjet-unie