• 9.374.134 stemmen

Bis ans Ende der Welt (1991)

Drama / Sciencefiction | 179 minuten / 280 minuten (director's cut)

Genre: Drama / Sciencefiction

Speelduur: 179 minuten / 280 minuten (director's cut)

Alternatieve titel: Until the End of the World

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / Australië

Geregisseerd door: Wim Wenders

Met onder meer: William Hurt en Solveig Dommartin

Gesproken taal: Duits, Frans, Japans, Italiaans en Engels

Releasedatum: 17 juni 1993

Plot Bis ans Ende der Welt

". . . the ultimate road movie"

Het is eind 1999 en er raast een uit de baan geraakte satelliet op de aarde af. Het einde van de wereld lijkt nabij. Chaos en paniek overal. Alleen Claire (Solveig Dommartin), die geobsedeerd is door Trevor McPhee (William Hurt) trekt zich hier niets van aan. Ze volgt hem met behulp van geavanceerde elektronica van Berlijn naar Moskou, van Japan naar San Francisco en naar Australië. Trevor is in het bezit van een camera waarmee blinden kunnen zien. Hij wordt zelf namelijk ook langzamerhand blind. Met deze camera kunnen droombeelden worden weergegeven. In Australië raken zij beide verslaafd aan deze videobeelden.

Sam Farber, alias Trevor McPhee

Chico Remy

Raymond Monnet

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ik heb de Engelse versie. Wist wel dat ik niet echt de goede had aangezien dat de kortste versie was maar ik dacht wel van: het valt wel mee, maar nee, niet echt.

Ik moet eerst zeggen dat er aan de film helemaal niks mis mee is. Het is een prachtig verzonnen film. Een Science fiction roadmovie die zich afspeeld in meerdere steden over de wereld. Eerst moet ik zeggen: ik vind de decors echt FAN-TAS-TISCH!!!. Echt zo die dingen van het heden en van de toekomst doormekaar, dat is nou precies mijn soort. En dan nog eindelijk eens in steden die niet in Amerika liggen. De film kent dan zo zijn high tech snufjes ook het cyberpunk achtergronden tussen het oude gedeelde van de stad door. Zo heb je bv bij Parijs die hoge toren naast dat ene arc de triomph achtige gebouw (kom even niet meer op de naam) met een hoop neon-reclame en ook futuristische auto's naast de autos van het heden. En daarnaast ook in Berlijn: dat futuristische gebouw dat boven de Brandenburgertoren is gebouwt. Echt, hier hou ik gewoon van. En al helemaal als het eens een stad is buiten Amerika.

Maar helaas: dat kunnen we alleen maar bij Parijs en Berlijn zien want de film verhoogd dan de snelheid en roetsjt zo in een keer van plaats naar plaats en moment naar moment. Je kon echt merken dat hier behoorlijk in geknipt is aangezien dit de ultieme roadmovie moest worden. Van de rest van de steden krijg je niks te zien: enkel binnenlocaties en dan schiet de film weer 3 minuten later naar een andere scene. Het enige waar we dan nog wel even wat van te zien krijgen is Beijing maar daar blijft het dan ook bij. Het gaat mij ook niet alleen om dat ik al die steden (Moskou, Tokyo, San Francisco) in cyberpunk versie wou zien maar ook gewoon omdat er in mijn ogen nog heel wat ontbreekt voor een roadmovie. Alles gaat gewoon veelste snel door die schaar die der doorheen is gehaald. Want als ik ook zo een dezer keren op Youtube en andere sites heb zitten kijken ontbreken der gewoon nog taloze scenes. Zoals een 80 minuten duurdende scene in Tokyo, die vaar scene in Venetie en ook nog enkele Australie-scenetjes. Die Australie scene vond ik dan toch weer wel erg sfeervol en mooi. In dat verlaten woestijn met allerlij krotten waarbij het soms wat wegheeft van een Western. Ook speelt mijn favoriete band U2 hier ook een heel groot rol in aangezien U2 dit deels geschreven heb dacht ik en vanwege het nummer: Until the end of the World die me steeds naar de keel grijpt.

Daarnaast vond ik Wiliam Hurt en Solveig ook prachtig spelen. Die ene actie met die Bounty Bear op die computer vond ik ook om te lachen. haha Zoals gezegt, met de film is niks mis. Maar met deze zwaar verknipte versie wel. Gewoon erg zonde dat Wenders dit dan laat doen. Hij zegt dan wel dat het de ultieme roadmovie moet zijn maar waarom laat ie der dan een hele vracht scenes uit weg knippen waardoor dit meer lijkt op een low-budget film? Een ding weet ik wel zeker: ik ga maar eens zo snel mogelijk die 280 minuten versie uit Duitsland halen.

Ik geef hem tot zover maar een 3,5* tot ik die andere versie heb gezien.