• 9.379.408 stemmen

Troy (2004)

Avontuur / Drama | 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Genre: Avontuur / Drama

Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom

Releasedatum: 13 mei 2004

Plot Troy

"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."

Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.

avatar van ags50

ags50

kos schreef:

Er zijn Grieken met blond haar en blauwe ogen hoor. Niet veel maar ze zijn er.

... en 3200 jaar geleden, in de tijd waarin de film zich afspeelt, hoogstwaarschijnlijk nog veel meer; in ieder geval niet zo donker als nu, waaraan de vermenging met andere rassen (mede veroorzaakt door overheersing door de eeuwen heen) heeft bijgedragen.

avatar van Sjaako

Sjaako

Grappig dat ik hier veel lees dat aansluit op mijn eigen mening.

Dit is hem in het kort: Je neemt de Iliaas van Homerus uit de griekse Mythologie, knipt de invloed en listen van de goden eruit, verzint er wat nutteloos materiaal bij, giet er een dikke laag Hollywood saus overheen, en zie hier: Troy.

Schakel je je denkvermogenn uit, dan is het een mooi in beeld gebrachte film, die best te behappen is.

Ik miste wel Ajax die een complete veestapel afslacht en hierna zelfmoord pleegt omdat niet hij maar Odysseus de wapenuitrusting van Achilles krijgt. (ook hier even de invloed van de goden weggelaten)

avatar van Santucci

Santucci

Ik lees veel kritiek over het feit dat de film veel historische onjuistheden bevat. So f*****g what! De film is niet bedoeld als een of andere saaie documentaire. Het is cinema! En zo beoordeel ik de film dan ook. Persoonlijk vond ik het een prima verhaal. Het acteerwerk is in orde. De actiescènes, de veldslagen, zijn fraai in beeld gebracht. De kostuums en de decors zijn werkelijk prachtig. Ik vind het dan ook gewoon een zeer vermakelijke film.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

ben niet zo voor dit soort films... kon me dus ook niet echt boeien.. al vind ik het wel een betere in zijn genre... een 2,5

avatar van HentheMan

HentheMan

Schitterend!

Fette film! thragisch einde Mooie gevechten en goeie verhaallijn.

avatar van Hankster

Hankster

horrendous1 schreef:

Fette film! thragisch einde Mooie gevechten en goeie verhaallijn.

Fet? .. thragisch? .. goeie verhaallijn?

avatar van jelri

jelri

een schitterende film, die kan ik opnieuw en opnieuw kijken

avatar van james_cameron

Net de director's cut bekeken, die ongeveer een half uur langer is. Een kleine verbetering ten opzichte van de bioscoopversie, maar niet genoeg om mijn stem te verhogen. Wel een aantal fraaie nieuwe scenes, en in het algemeen meer bloederig geweld, meer naakt, meer verkrachtingen en andere vrolijke zaken. Vooral de finale is nu een stuk grimmiger. Het past wel allemaal goed in het geheel, dat nu meer uitgebalanceerd is. Als je dus twijfelt welke versie van de film je wilt aanschaffen zou ik absoluut voor deze director's cut gaan. Prima bonusmateriaal ook, met uitstekende documentaires over het maken van de film.

avatar van tjalling

tjalling

dit is wel erg ongewaardeerd ,, ik vind het een geweldige film ,, mag wel wat hoger van mij

avatar van The Oceanic Six

Zeker geen slechte film, verre van. Men kraakt de film altijd af vanwege de rol van Pitt en het feit dat het historisch niet correct is. Ik geef daar niet zo om. De film is voor mij erg vermakelijk en als ik een 100% historisch correct verhaal wil krijgen dan pak ik in de bibliotheek wel een boek over Troje.

Het verhaal is gewoon lekker vlot met veel actie en massale veldslagen. Ik vond het erg prettig kijken en ik vond de rol van Pitt niet eens zo slecht. Wel viel het einde tegen.

De film is verre van een topper maar zeker wel ruim voldoende.

avatar van Biglia

Biglia

The Oceanic Six schreef:

Wel viel het einde tegen.

Je hoopte dat de trojanen zouden winnen?

avatar van ockhausen

ockhausen

dit is echt een goede film, had ik zkr in de bios gezien willen hebben,

avatar van ...!!john!!...

...!!john!!...

Troy is een goede film met veel mooie scenes

Er zitten wel wat fouten in , maar dat mag de pret niet bederven.

3.5

avatar van yordimontana

yordimontana

Een hele mooie film over de val van het machtige rijk troy een zeer goede film 4

avatar van desteven007

desteven007

Troy is een schitterende film!

avatar van Vegetius

Vegetius

Ik hekel gewoon het hoog Hollywood gehalte. Achilles door Brad Pitt? En een blonde prinses Helena? Eric Bana is dan wel weer geweldig als Hector, maar ik had liever Mortensen of iemand anders als Achillles gezien.

avatar van snip

snip

goede film, met mooie beelden...

moet je gewoon een keer gezien hebben....

avatar van jesse_boeruh

jesse_boeruh

desteven007 schreef:

Troy is een schitterende film!

mee eens

avatar van garlic senior

garlic senior

Aardige film. De mooie veldslagen vielen mij het meeste op. Verder vond ik het acteerwerk prima, alleen vond ik Orlando Bloom nogal matig in zijn rol. Het liefdesverhaaltje komt niet helemaal uit de verf, maar daar draait gelukkig niet de hele film om. Brad Pitt vond ik daarentegen wel overtuigend. Verder gewoon vermakelijke film om te kijken, maar er had meer ingezeten.

avatar van 5hinyGold

5hinyGold

Vermakelijke film, ik moest soms wel lachen om hele serieuze momenten. Ik snap eerlijkgezegd niet waarom dit een 16+ film is, ik heb deze film namelijk één keer gezien op school toen ik elf was (project) en vorige week. Jammer van de foutjes (vliegtuig, horloge, etc.) , maar die vielen bij mij niet op toen ik Troy de eerste keer zag.

3.5 sterren.

avatar van Renkum

Renkum

Gewoon mooi verhaal, mooi verfilmd. Fouten zijn mij niet opgevallen.

avatar van Resh

Resh

heel apart hoe ze zo een Historische verhaal heel spannend hebben gemaakt en tog nog wel leerzaam! heel mooi de strijd tussen de grieken en trojanen

avatar van ags50

ags50

Resh schreef:

Pas op met dergelijke uitspraken!

1) de twee aan Homeros toegeschreven werken (Ilias en Odyssea) zijn wel verhalen maar geen historie (= geschiedenis) in de zuivere zin van het woord. Mogelijk dat historische gebeurtenissen aan de vertellingen ten grondslag hebben gelegen.

2) Toch zijn de originelen minstens even spannend te noemen, als je tenminste de moeite neemt ze goed te lezen (niet in verkorte vorm).

3) In de film zijn vele gebeurtenissen niet gelijk aan de boeken, dus wees voorzichtig met het onthouden daarvan.

avatar van Resh

Resh

ags50 schreef:

Pas op met dergelijke uitspraken!

daar heb je wel gelijk in maar wat men nu denkt is wel dit verhaal tot nu toe.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

'Troy' is al met al een zeer goede film. De film heeft een goed verhaal en historie. Brad Pitt als de brute Archilles en Eric Bana als de zoon van de koning, Hector, vertolken hun rollen werkelijk schitterend. Ik vind 'Troy' een zeer geloofwaardige en spectaculaire film.

Absoluut het kijken waard.

avatar van Dutchmovielover

Dutchmovielover

Zeer goede film, absoluut het kijken waard.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Goeie film voor mij maar op momenten echt langdradig, altijd die blablabla gedoe, Brad Pitt doet het uitstekend als Achilles en niet vergeten Eric Bana, die ik slecht vond in Munich en the hulk, allez ja, het is geen top film voor mij maar het is de goeie 3,0* waard.

avatar van Yumatira

Yumatira

Slechte film echt waar

Als je het echte verhaal kent van de Illias dan is dit zo slecht, er zitten verschrikkelijk veel fouten in

Alleen de manier al hoe de film begint.. waar is het hele oordeel van Paris? Doordat hij daarmee Aphrodite koos, werd Helena ook verliefd op hem en namen ze haar mee naar Troje. Maar dat oordeel van Paris gebeurt met een gouden appel die weer van de bruiloft van Peleus en Thetis komt...

Menelaos en Agamemnon gaan in het verhaal ook helemala neit dood -_-" Sterker zelfs, als Troje is afgefikt dan gaat menelaos er met Helena vandoor, want hij heeft haar toch nog kunnen vergeven...

Achilles wordt inderdaad gedood door Paris, maar wel met hulp van Apollo, die het hele verhala lang tegen de Grieken was omdat ze de dochter van de Priester niet terug wilden geven, dus niks met een beeldje waarvan de kop wordt afgehakt... Daarna komt de pest, niet aan het einde, en dan besluit Agamemnon toch nog maar om zijn meisje terug te geven, maar daarvoor in de plaats moet Achilles Briseis terug geven aan Agamemnon, wat de druppel is voor Achilles, want zij vechten en Agamemnon int alleen maar de schatten!!!

Een paar voorbeelden waren dat, zeker een paar die niet fout hadden gemogen!

Het gedoe tussen de goden komt ook helemala niet voor in de film.. dat de Goden zich er constant mee bemoeien enzo...

De film zelf is niet echt slecht, maar qua verhaal wel, het hele verhaal is opeens verandert, wat uiteraard niet hoort...

avatar van ninoboy1

ninoboy1

Zalige film!

Veel aktie en vooral bloederig!